Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

WSJ: Αυτό είναι το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ως το 2060


European Stability Mechanism Managing Director Klaus Regling attends the Asian Financial Forum in Hong Kong January 13, 2014 file photo. REUTERS/Tyrone Siu

Τι αναφέρει η εμπιστευτική πρόταση του ESM, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα

Τη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κατά 21,8 εκατοστιαίες μονάδες το 2060 προβλέπουν προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα παρουσιασθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το δημοσίευμα επικαλείται εξασέλιδο έγγραφο του ΕΜΣ, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, που περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο του ESM περιγράφει μέτρα τα οποία θα μπορούν να ληφθούν βραχυπρόθεσμα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, όπως η επέκταση της χρονικής διάρκειας και το «κλείδωμα» του επιτοκίου ορισμένων δανείων, ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοσθούν από τώρα έως το τέλος του ελληνικού προγράμματος στα μέσα του 2018.

«Αυτό είναι έγγραφο εργασίας, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται μετά την εντολή που δόθηκε στον ESM (από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης) στις 25 Μαΐου να επεξεργασθεί για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ένα πρώτο σύνολο μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του ΕΜΣ. O ίδιος σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναμένουν ότι οι προτάσεις θα εγκριθούν από το Eurogroup, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το έγγραφο του ESM προτείνει τρία σύνολα βραχυπρόθεσμων μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται το κλείδωμα του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα για ορισμένα τρέχοντα και μελλοντικά δάνεια. Για την κατηγορία αυτή προβλέπονται μέτρα, όπως η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενο επιτόκιο που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες (στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους) με ομόλογα σταθερού επιτοκίου και η χρήση ανταλλαγών (swaps) επιτοκίων για τη σταθεροποίηση των πληρωμών της Ελλάδας για ορισμένα δάνεια του ESM. Περιλαμβάνουν, επίσης, τη χορήγηση ορισμένων μελλοντικών χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα με δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Άλλα μέτρα, που αναφέρονται στο έγγραφο, αφορούν στην επέκταση της διάρκειας ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3 έτη. Ένα άλλο μέτρο προβλέπει την άρση μίας επιβάρυνσης επιτοκίου που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017 σε κάποια από τα δάνειά της, που σχετίζονται με παλαιούς στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση της επιβάρυνσης από το 2018 θα εξετασθεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Το έγγραφο του ΕΜΣ εφιστά την προσοχή ότι η τελική επίδραση των μέτρων αυτών στην ελάφρυνση του χρέους, που έχει υπολογισθεί σε 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, θα εξαρτηθεί τελικά σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς.

fortunegreece

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα