Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Πώς ο Διαλογισμός για τον "Θεό" Αλλάζει το μυαλό σας

Μπορεί να αλλάζει ο εγκέφαλός μας αν κάνουμε θετικές ή αρνητικές σκέψεις; Εργαστηριακές μελέτες το αποδεικνύουν. Με ποιο τρόπο θα βαλτώσουμε τον εγκέφαλο μας; Με ποιο τρόπο θα χαλαρώσουμε καλύτερα;

Μετάφραση από τον Zaxo Skafida

Από τον Mark Robert Waldman, Αναπληρωτή Ερευνητή στο Κέντρο Πνευματικότητας και το Νου, του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνια. 

Η τρέχουσα έρευνα αποκαλύπτει τις καθολικές επιδράσεις που έχει στον εγκέφαλο, ο διαλογισμός με θετικές ιδέες. Η παρούσα έρευνα σήμερα του Andrew Newberg, MD, αναφέρεται στις νευρολογικές μεταβολές που προκαλούν οι πεποιθήσεις, η ηθική, η συμπόνια, ο διαλογισμός, οι θρησκευτικές εμπειρίες, και οι πνευματικές πρακτικές. Ο Mark είναι συν-συγγραφέας του best-seller Πώς ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σας, ένα βιβλίο που προτείνεται από την Oprah σαν ένα από τα εννέα καλύτερα βιβλία του 2012 που "πρέπει να διαβαστεί" 

(http://www.amazon.com/gp/product/0345503422/ref=as_li_tf_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0345503422&linkCode=as2&tag=aapros-20)

Το παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ στο πρωτότυπο Αγγλικό κείμενο.
Απομαγνητοφωνημένο το περιεχόμενο του βίντεο στα Ελληνικά.   

Συστήνετε για όσους δυσκολεύονται με την Αγγλική, αφού μελετήσουν το κείμενο, να δουν το βίντεο για τις κατατοπιστικές εικόνες που έχει, ίσως χρησιμοποιώντας την αυτόματη μετάφραση. 

Νομίζω ότι αυτή είναι μια τέλεια μέρα για να αλλάξει ο κόσμος, και πρόκειται να ξεκινήσω με το Θεό. Ναι, ο Θεός. Ο Θεός; Ω θεέ μου. Δεν έχει σημασία πώς θα το σκεφτώ, ο Θεός πρόκειται να αλλάξει το μυαλό σας, και δεν έχει σημασία αν τον πιστεύετε  ή δεν τον πιστεύετε. Μπορεί να σας εξοργίσει. Μπορεί να σας ενθουσιάσει. Μπορεί να σας μπερδέψει. Μπορεί ακόμη να νομίζετε ότι είναι κάτι μυστηριώδες. Αλλά η έρευνα σάρωσης του εγκεφάλου μας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αποδεικνύει καθοριστικά: Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ.

Γιατί; Επειδή ο Θεός είναι μια μεγάλη ιδέα, και ίσως η δεύτερη μεγαλύτερη ιδέα στον κόσμο. Και κάθε μεγάλη ιδέα, κάθε πραγματικά μεγάλη ιδέα, πρόκειται να αυξήσει τους δενδρίτες σε μερικά από τα πιο σημαντικά μέρη του εγκεφάλου σας. Μεγάλες ιδέες, είναι η ειρήνη, η συμπόνια, η αγάπη, ο Θεός. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη, αν αυτές οι ιδέες υπάρχουν πραγματικά στον κόσμο, αλλά αυτές θα οικοδομήσουν σε σας ένα καλύτερο μυαλό.

Μερικές ιδέες μπορούν να μειώσουν το άγχος, την κατάθλιψη, ή την οργή. Άλλες μπορούν πράγματι να βελτιώσουν τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την ίδια την συνείδηση. Και έπειτα, υπάρχουν μερικές ιδέες που πραγματικά τρομάζουν τους δενδρίτες που ζουν έξω από την αμυγδαλή σας. Όπως και τα χρήματα, ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ο φόβος της απώλειας χρημάτων.

Και εδώ έχουμε μια πραγματική μελέτη σάρωσης του εγκεφάλου ενός ατόμου που είναι έτοιμο να χάσει δώδεκα δολάρια σε έναν υπολογιστή. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Πώς μπορεί μια μόνο ιδέα ή ακόμη και μια λέξη να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας; Αυτό μπορεί να το κάνει. Όλες οι μεγάλες ιδέες, είτε είναι ο Θεός, ή ειρήνη, ή συμπόνια, αρχίζουν ως ιδέα στο μετωπιαίο λοβό σας. Και αυτή η πληροφορία αποστέλλεται στον θάλαμο- το μεγάλο κεντρικό σταθμό της πραγματικότητας και επεξεργασίας-και αυτό είναι το πράγμα που λέει το μυαλό σας, τι αυτό σκέφτεται να συμβαίνει στον έξω κόσμο. Αυτό μπορεί να στείλει τις πληροφορίες στον ινιακό λοβό σας, όπου μπορείτε να δημιουργήσετε ένα όραμα για το τι θέλετε να φέρετε στον κόσμο. Έτσι, αυτό το όραμά και μεγάλη ιδέα σας έρχονται μαζί.
Αλλά αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι οι πληροφορίες αποστέλλονται στο βρεγματικό λοβό σας πίσω εδώ, και αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου σας που δημιουργεί μια τεχνητή κατασκευή για εσάς. Δεν είναι υπαρκτά στον κόσμο σου, τα φαντάζεσαι, είναι χρήσιμο που δημιουργήθηκαν στο βρεγματικό λοβό του εγκεφάλου σου. Και με το διαλογισμό στην μεγάλη ιδέα σας, θα αρχίσετε να ευθυγραμμίζετε τον εαυτό σας με το όνειρό σας, το στόχος σας, και το όραμά σας.

Αν αυτό το όνειρο και ο στόχος και το όραμα είναι κάτι θετικό, πρόκειται να τονώσει το σώμα σας και το μυαλό σας πάρα πολύ, και πραγματικά πιστεύω ότι θα επηρεάσει ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου σας που θα προσθέσουν μερικά χρόνια στην ζωή σας.
 Εάν, ωστόσο, η μεγάλη ιδέα σας είναι λίγο στην αρνητική πλευρά, όπως ο πόλεμος, αυτό δεν θα τονώσει τα σχετικά τμήματα του εγκεφάλου σας και θα δημιουργήσει νευροχημικές ουσίες που πράγματι θα καταστρέψουν το μεταιχμιακό σύστημα που ελέγχει τα  καταστροφικά συναισθήματα. Έτσι, όσο περισσότερο γκρινιάζετε, τόσο περισσότερο θα διαμαρτύρεσθε, τόσο περισσότερο θα είστε απογοητευμένοι, και θα σκοτώνετε τον εαυτό σας.

Και αν διαλογίζεστε στη μεγάλη σας ιδέα για σαράντα πέντε ή πενήντα λεπτά, το πιο ασυνήθιστο πράγμα αρχίζει να συμβαίνει. Η δραστηριότητα του  Βρεγματικού λοβού σας πηγαίνει κάτω. Εσείς πραγματικά εξαφανίζεστε. Έχετε χάσει το εγώ σας, και το μόνο που απομένει είναι η μεγάλη ιδέα σας. Έτσι, αν επικεντρώνεστε στην ειρήνη, η ειρήνη επικρατεί εσωτερικά και στη εξωτερική σας πραγματικότητα. Ειρήνη γίνεται οτιδήποτε εσείς θέλετε. Αν η ιδέα σας είναι να αλλάξει ο κόσμος, τότε θα αρχίσετε να αλλάζετε τον κόσμο, διότι αυτό είναι όλο που υπάρχει εκεί.

Τώρα, αυτά είναι πραγματικές μελέτες σάρωσης του εγκεφάλου, και το πιο  σημαντικό γι' αυτό είναι ότι, αν είστε ένας Βουδιστής και εστιάζεστε στην καθαρή συνείδηση, ή αν είστε μια Φραγκισκανή καλόγρια που απλώς προσπαθεί να αισθανθεί πιο κοντά στο Θεό, έχουμε σχεδόν ακριβώς την ίδια νευρολογική διέγερση στον εγκέφαλο. Δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα πίστης, αλλά επειδή είναι θετικά, και επειδή έχουν βαθύ νόημα για το άτομο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο υγιή εγκέφαλο. Και αν κάνετε αυτό το είδος διαλογισμού για μερικά χρόνια, αυτό που μπορούμε πραγματικά να δούμε να έχει αρχίσει να συμβαίνει κατά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες στις μελέτες μας, είναι ότι ο θάλαμος σας αλλάζει μόνιμα τη δομή του κατά δέκα τοις εκατό. Δεν μπορείτε να δείτε την πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο που την βλέπατε πριν το διαλογισμό.

Έτσι, αν δεν σας αρέσει η πραγματικότητα που ζείτε, η αν πραγματικότητά σας είναι γεμάτη από ανησυχία ή φόβο ή κατάθλιψη, διαλογιστείτε σε ένα θετικό σύστημα πεποιθήσεων, και ίσως να καταλήξετε και εσείς με ένα ασύμμετρο θάλαμο. Πολύ παράξενο. 

Ο Θεός είναι μια μεγάλη ιδέα, και αυτό είναι καλό για τον εγκέφαλό σας, αλλά μόνο εάν η εικόνα του Θεού είναι θετική. Αν συλλογίζεστε σε ένα αρνητικό θεό, αν στοχαζόμαστε σε μια αρνητική σκέψη, για περισσότερα από είκοσι δευτερόλεπτα, τότε πραγματικά πρόκειται να κάνετε ζημιά στον εγκέφαλό σας. Και, ναι, αν και έχουμε να κρατήσει το θέμα μας στην ανωνυμία, έχουμε αποδείξεις. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό για χρόνια και χρόνια. Μπορείτε να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλό σας.

Και, παρακαλώ, τις γυναίκες εκεί έξω, να μας συγχωρήσουν γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λογική του εγκέφαλου των περισσότερων ανθρώπων που είναι εκεί έξω. Γεννηθήκαμε με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορούμε να διορθώσουμε αυτό.

Λοιπόν, τι θα συμβεί αν πιστεύεις σε κάτι ή  επικεντρωθείς σε κάτι που πραγματικά δεν πιστεύεις. Έτσι πρόκειται να σας πω μια προσωπική ιστορία. Διαλογιζόμουν για πολλά χρόνια. Και παρόλο που δεν πιστεύω  στην ιστορία του γέρου στον ουρανό με την λευκή γενειάδα, πάντα διαπίστωνα ότι όταν κάνω διαλογισμό στον Θεό αισθανόμουν πολύ, πολύ καλά. Και έχουμε δοκιμάσει διαλογισμούς από κάθε σχεδόν θρησκευτική παράδοση σε όλο τον κόσμο, και βρίσκουμε ότι είναι όλοι τους είναι ευεργετικές για εσάς. 

Γι 'αυτό έκανα μία σάρωση του εγκεφάλου του Andy, για  τους δύσπιστους είναι ένα ασυνήθιστο πράγμα όταν το βλέπουν, ιδιαίτερα για δύσπιστους που τους αρέσει να διαλογίζονται στο Θεό. Και εδώ είμαι για περίπου πέντε λεπτά κατά την διάρκεια της μελέτης, όταν παρατηρούσα τον Θεό που όλοι γνωρίζουμε καλύτερα, το Θεό στην Καπέλα Σιστίνα– μια απίστευτη εικόνα, και Εκείνος εξαφανίζεται. 

Εντάξει στο μέσο της σάρωσης του εγκεφάλου. Τι πρόκειται να κάνω στον κόσμο; Λοιπόν, ευτυχώς, αισθανόμουν ότι ήμουν γεμάτος από φως που ακτινοβολούσε  μέσα από μένα. Ξέρω ότι είναι επίσης  πολύ όμορφος εκείνος διαλογισμός που θα αλλάξει το μυαλό σας με θετικό τρόπο. Ήμουν τόσο εκστασιασμένος που δεν μπορούσα να κοιμηθώ για τρεις ημέρες και σκέφτηκα ότι ίσως, απλά ίσως, να καταγράφαμε τη μυστικιστική εμπειρία σε ταινία. Αυτό ήταν το όνειρο του Andy Newberg για περίπου δέκα χρόνια να δούμε πραγματικά τι συμβαίνει όταν έχετε αυτή την Εμπειρία. 

Φίλοι μου, ήταν λάθος μου. Όταν οι μελέτες της σάρωσης του εγκεφάλου εμφανίστηκαν, ανακάλυψα ότι το ένα μισό της δραστηριότητάς μου μετωπιαίου λοβού έφευγε, προς τα επάνω, το άλλο μισό έφευγε, προς τα κάτω. Έχουμε μια λέξη γι' αυτό: νευρωνική παραφωνία. Δεν είναι ένα πολύ καλό πράγμα για να καλλιεργήσουμε.

 Και, ναι, και εγώ, έχω ένα ασύμμετρο θάλαμο. Πολύ, πολύ σπάνια περίπτωση. Έτσι, πρόκειται να σας ενθαρρύνω όλους, σε όλο το υπόλοιπο της ζωής σας να προσπαθείτε να βρείτε τη μεγάλη ιδέα για σας, και να διαλογίζεστεκαι να σκέπτεστε εκείνη την ημέρα μετά από την ημέρα, που θα γίνει για σας τόσο παράξενη όσο σε μένα. 

Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι η επικέντρωση σε αρνητικές πεποιθήσεις είναι κοινωνικά αποδιοργανωτικές. Αρνητικές σκέψεις διεγείρουν την αμυγδαλή.

Εδώ είναι η αμυγδαλή σας. Και Λατινικά σημαίνει αμύγδαλο, και μοιάζει ακριβώς όπως ένα αμύγδαλο. Και είναι κυριολεκτικά αυτό το μέρος του εγκεφάλου σας που θα γίνει καρύδι. Η συμβουλή μας: ΜΗΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΕ ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι για ένα πολύ αγχωμένο ή καταθλιπτικό άτομο, αν κοιτάξετε τη λίστα των αρνητικών λέξεων - Λυπάμαι για την καταστροφή του εγκεφάλου σας τώρα - θα γίνει χειρότερη. Στην πραγματικότητα, αν θα σας βάλω σε ένα μηχάνημα FMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging ή Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού). και σας δείξω αυτή τη λέξη για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, θα δείξει ότι απελευθερώνετε περισσότερες νευροχημικές ουσίες από ότι  μπορεί ενδεχομένως να είναι καλές για το σώμα σας ή το μυαλό σας.

Και όμως, αν δείτε μια θετική λέξη σχεδόν τίποτα δεν συμβαίνει. Γιατί; Δεν είναι απειλή για την επιβίωσή σας. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να διαλογίζεται στη θετική πεποίθηση σας, τη θετική εικόνα σας, σε οτιδήποτε  αισιόδοξο, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αν θέλετε να επιτύχετε τα  νευρολογικά οφέλη που είμαστε σε θέση να τεκμηριώσουμε στο εργαστήριο.

Τώρα η έρευνα μας δείχνει ότι ο Θεός, για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν είναι μια πολύ μεγάλη ιδέα. Τα χρήματα είναι η μεγαλύτερη ιδέα. Αλλά δεν είναι ακόμα η μεγαλύτερη ιδέα στον κόσμο. Τι ΕΙΝΑΙ? Καλά ο Andy και εγώ νομίζω ότι έχουμε ανακαλύψει το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τι μεγαλύτερη ιδέα στη ζωή σας. Μπορείτε να μαντέψετε τι ερώτηση είναι; Δεν είναι, "Τι σε κάνει ευτυχισμένο;" Αν έχετε Γκουκλάρει αυτό το ερώτημα, μπορείτε να δείτε ότι έχει πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέψεις. Και το ερώτημα που είμαι έτοιμος να σας ρωτήσω έχει λιγότερο από πενήντα αναζητήσεις.
Πως είναι δυνατόν; Πώς μπορεί ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις μεγάλες ιδέες στη ζωή σας να εμφανίζεται μόνο πενήντα φορές; Πώς μπορούμε να είμαστε τόσο ανίδεοι για το τι είναι αυτό; Γιατί δεν έχουμε επικεντρωθεί στην δική μας μεγάλη ιδέα;

Πρόκειται να σας βοηθήσω να βρείτε τώρα τη δική σας μεγάλη ιδέα, αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Θα πρέπει να κλείσετε τα μάτια σας για μια στιγμή, για να χαλαρώσετε. Με άλλα λόγια, πρόκειται να διαλογιστούμε. Πρόκειται να αλλάξει το μυαλό σας αμέσως εδώ και τώρα, αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα που πρέπει να κάνετε, γιατί το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναπνέετε βαθιά. 

Τεντωθείτε λίγο και  μετακινηθείτε στην καρέκλα σας. Και απαιτείται να κάνουμε ένα άλλο πράγμα που σας είναι πασίγνωστο. Πρόκειται να σας ζητήσω να χασμουρηθείτε. Και έχουμε σαράντα τρεις τεκμηριωμένες μελέτες για να σας δείξω ότι αυτός είναι ένας από τους οκτώ καλύτερους τρόπους που θα ασκήσουν το μυαλό σας.

Οπότε ας ξεκινήσουμε. Κλείστε τα μάτια σας, αν αισθάνεστε άνετα. Το χασμουρητό, είναι πολύ μεταδοτικό. Αναπνεύστε βαθιά. Τεντωθείτε, αν δεν αισθάνεστε καλά. Στριφογυρίστε το κεφάλι σας, τινάξτε τα χέρια και τα πόδια σας. Και τώρα σκεφτείτε κάτι ή κάποιον που αγαπάτε βαθειά. Και τώρα βάλτε στον εαυτό σας αυτήν την ερώτηση, «Ποια είναι η βαθύτερη, εσώτατη αξία μου;" Βρείτε μια λέξη ή φράση που να αποτυπώνει αυτή τη βαθιά αξία. Αυτή είναι η μεγάλη ιδέα σας, μια ιδέα τόσο ισχυρή που θα αλλάξει το μυαλό σας. Θα αλλάξει τη ζωή σας, και μπορεί ακόμη και να αλλάξει τον κόσμο.

Χριστιανοί, εβραίοι, μουσουλμάνοι, ινδουιστές, βουδιστές ή άθεοι, όλοι έχουμε μια κρυμμένη αξία που είναι οδηγός για την προσωπική ζωή μας. Για μένα είναι συμπόνια, και δεν είμαι πολύ καλός σε αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που έχω να διαλογίζομαι σε αυτό  κάθε μέρα της ζωής μου. Και όταν μοιράζεστε τη βαθύτατη πεποίθησή σας με άλλα άτομα από άλλες παραδόσεις, πρόκειται να ανακαλύψετε ότι είμαστε όλοι μέλη της ίδιας εκκλησίας, της εκκλησία της ανθρωπότητας, της εκκλησία της ζωής.

Και αν σκέπτεστε αυτή τη λέξη, που πιστεύετε ιερή, αυτή τη μεγάλη ιδέα για λίγα λεπτά την ημέρα, σε οκτώ εβδομάδες θα αρχίσει η νευρολογική αλλαγή στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Θα φέρει λίγο περισσότερη ειρήνη στην καρδιά σου και, όπως η έρευνα μας αποδεικνύει, αν φέρετε αυτές τις αξίες σε ομιλία σας, με ένα μισό χαμόγελο στο πρόσωπό σας και ένα μαλακό βλέμμα στα μάτια σας, όπως εγώ μιλώ για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα αλλάξει το μυαλό του ακροατή. Αυτό λέγεται νευρικός συντονισμός, και αυτό είναι το κλειδί για να τα πηγαίνεις καλά με τους άλλους.

(Σχεικό θέμα: Θρησκεία και Εγκέφαλος)

Σχετικά με τον Mark Waldman
Mark Robert Waldman είναι Αναπληρωτής Ερευνητής στο Κέντρο Πνευματικότητα και το Νου, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Διεξάγει νευρολογικές έρευνες με τον Andrew Newberg, MD, στο Μίρνα Brind Κέντρο Ολοκληρωμένης Ιατρικής. Ο Mark είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου με εμπορική επιτυχία, Πώς ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλόσας, το οποίο αναφέρεται από την Oprah ως ένα από τα εννέα βιβλία που "πρέπει να διαβαστεί" για το 2012, και 12 άλλα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων Born to Believe και Why We Believe What We Believe. Οι Time, το Newsweek, και η Washington Post αποκάλεσε τον Andy Newberg και Mark Waldman κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στην πνευματικότητα και τον εγκέφαλο. Ο Mark είναι επίσης αναπληρωτης ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount, στο Λος Άντζελες, όπου αναπτύσσει εργαλεία επικοινωνίας για το πρόγραμμα Executive MBA.

Πηγή:


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα