Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.
Λεκάνη - Ισχία
Έχουμε την τάση να συσπούμε (να σφίγγουμε) την περιοχή της λεκάνης (πύελος), όταν αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε. Χρειαζόμαστε αδρεναλίνη όταν είμαστε σε πραγματικό κίνδυνο αλλά η αίσθηση μπορεί να γίνει μια μόνιμη κατάσταση που μας εξαντλεί. Η άσκηση «πεταλούδα» απελευθερώνει τη λεκάνη και τα ισχία και μπορεί με ασφάλεια να διατηρηθεί για μερικά λεπτά.
askisi petalouda
Άσκηση «πεταλούδα»


Διάφραγμα
Η σύσπαση στο διάφραγμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα πανικού. Τεντώνοντας το σώμα όπως φαίνεται στην άσκηση «Λίμνη», επιμηκύνεται η κοιλιακή κοιλότητα και ανοίγει το στήθος, έτσι ώστε το διάφραγμα μπορεί να μπορεί να μετακινείται εύκολα. Όταν η αναπνοή είναι ελεύθερη, το νευρικό σύστημα είναι ήρεμο και αισθανόμαστε λιγότερη απόγνωση.
askisi limni
Άσκηση «Λίμνη»

Λάρυγγας
Ο λάρυγγας μπλοκάρεται («κλειδώνει») όταν συγκρατούμε κάτι που πρέπει να ειπωθεί (ο «κόμπος» στο λαιμό μας). Η άσκηση «Πάνω σκύλος» μεταφέρει αναζωογονητική ενέργεια από τη γη στο λάρυγγα μέσα από τη δύναμη των ποδιών και το ωραίο τόξο της σπονδυλικής στήλης, απελευθερώνοντας τα μπλοκαρίσματα.
askisi skilos
Άσκηση «Πάνω σκύλος»

Σαγόνι
Η άρθρωση του σαγονιού, γνωστή και ως το κροταφογναθική (ΚΓΑ) είναι πολύ δυνατή και έχει την τάση να «κλειδώνει» όταν προσπαθούμε να συγκρατήσουμε παρορμήσεις ή επιθυμίες. Όταν κλειδώνει το σαγόνι, υπάρχει η τάση να κλειδώνουν και τα ισχία. «Παγώνουμε». Ανοίγοντας το στόμα διάπλατα και βγάζοντας έξω τη γλώσσα σε πλήρη επέκταση ενώ εκπνέεις (Άσκηση «Λιοντάρι»), το σαγόνι ανοίγει εντελώς, γεγονός που βοηθά να απελευθερωθεί η ένταση στο σαγόνι.
askisi leon
Άσκηση «Λιοντάρι»

Οπίσιθιοι μηριαίοι μύες - Ιγνυακοί τένοντες
Οι περισσότεροι από μας αποφεύγουμε συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα ή φοβισμένοι. Οι Ιγνυακοί τένοντες είναι ένα σημαντικό μέρος του μηχανισμού «πάλης ή φυγής» που διαθέτουμε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εκεί συγκρατούμε θλίψη που είναι από τα πιο δύσκολα συναισθήματα για να μείνουμε σε επαφή. Η άσκηση «Πυραμίδα» χαλαρώνει τους οπίσθιους μηριαίους και συσπά τους ανταγωνιστές τους μυς –τους τετρακέφαλους.
askisi piramida

askisi piramida2
Άσκηση «Πυραμίδα»

Ώμοι
Όταν αναλαμβάνουμε πάρα πολλές ευθύνες, οι ώμοι μπορεί να συσσωρεύσουν πολλή ένταση και να είναι σφιγμένοι. Κινώντας τα χέρια και τους ώμους «ξεκλειδώνει» αυτή η ένταση.
askisi xeria
askisi xeria2
















Ασκηση «Ταλάντευση των χεριών»
Προσοχή: Όλες οι τεχνικές που προτείνουμε δεν πρέπει να θεωρούνται ιατρική συμβουλή. Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πάσχει από κάποια σοβαρή ιατρική κατάσταση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

 













Αρθρογράφος: Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπευτής


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα