Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Καιαδας, πελαργός και αντιπελάργηση


Φίλες και φίλοι 
Έχετε ακούσει τη λέξη αντιπελάργηση ; Αν όχι διαβάστε τη συνέχεια!
Αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει ο Καιάδας με τον πελαργό.
Και οι δύο έχουν τους θρύλους τους και κάπου συναντιώνται.
Ο πελαργός είναι ένα πουλί πολύ αγαπητό από το λαό. Στη Θεσσαλία μάλιστα, όποιος σκότωνε πελαργό τιμωρούνταν με θάνατο.
Είναι πολύ γνωστός από την αρχαιότητα ο θρύλος που λέει ότι οι πελαργοί δείχνουν παροιμιώδη αυτοθυσία ως προς τους γέρικους και αδύναμους γονείς τους, όχι απλά τους τρέφουν σαν βρέφη, αλλά και μαδούν τα φτερά τους για να τους ζεστάνουν.
Αντιπελάργηση λοιπόν είναι ο όρος που δηλώνει την ανταπόδοση των ευεργεσιών.
Διαβάζουμε στον Μέγα Βασίλειο: "Οι πελαργοί, όταν ο γονιός τους γυμνωθεί τελείως από τα φτερά, επειδή όταν γεράσει, αρχίζουν και πέφτουν, τον βάζουν ανάμεσά τους και τον ζεσταίνουν με τα δικά τους φτερά. Του ετοιμάζουν άφθονο φαγητό και τον βοηθούν όσο είναι δυνατόν όταν πρέπει να πετάξει, σηκώνοντάς τον απαλά, με τη φτερούγα τους, πότε ο ένας εκ δεξιών και πότε ο άλλος εξ αριστερών.
Και τούτο είναι πασίγνωστο, ώστε μερικοί και την ανταπόδοση των ευεργεσιών να την ονομάζουν "αντιπελάργηση".
Τι σχέση μπορεί να έχει με τον Καιάδα;

Όλοι γνωρίζουμε το μύθο του Καιάδα ότι δηλαδή οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πετούσαν τα ασθενικά τους παιδιά στον Καιάδα. Η σύγχρονη έρευνα έχει βεβαίως αντιρρήσεις ως προς αυτό και δέχεται ότι εκεί έριχναν τους καταδικασμένους σε θάνατο, τους αιχμάλωτους πολέμου, τους προδότες, τους εγκληματίες και τους επίορκους.
Ο Πλούταρχος στο Βίο του Λυκούργου αναφέρει ότι οι γονείς κάθε νεογέννητου το έφερναν εμπρός σε μία επιτροπή γερόντων που το εξέταζε.
Εάν το έβρισκε υγιές και αρτιμελές το παρέδιδε στην πόλη να ανατραφεί, ενώ αν το θεωρούσε άχρηστο το «απέπεμπε εις τας λεγομένας Αποθέτας», ένα βάραθρο στον Ταΰγετο, έτσι ώστε το δύσμορφο ή ατελές βρέφος να πεθάνει από βέβαιο φυσικό θάνατο, χωρίς η πολιτεία να μιανθεί από την εκτέλεση του.
Οι Σπαρτιάτες έριξαν στον Καιάδα ακόμα και το νεκρό σώμα του βασιλιά τους Παυσανία που είχε καταδικαστεί σε θάνατο επί προδοσία.
Ο θρύλος που σχετίζει τον Καιάδα με την αντιπελάργηση είναι ο ακόλουθος:
Κάποτε ο πατέρας κάποιου Σπαρτιάτη πολεμιστή γέρασε και δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί. Τότε ο γιος του, πήρε μια κουβέρτα, τον τύλιξε και τον πήρε μέχρι τον Καιάδα για να τον αφήσει να πεθάνει από είναι και δίψα όπως συνηθιζόταν.
Καθώς όμως ο γιος έφευγε , άκουσε τον πατέρα να του φωνάζει :
«Γιέ μου, έλα πάρε την κουβέρτα! Θα την χρειαστεί ο γιός σου για να κουβαλήσει εσένα, όταν έρθει η ώρα σου.»
Όταν ο γιός άκουσε αυτά τα λόγια, γύρισε πίσω και πήρε τον πατέρα του πίσω στην πόλη προς μεγάλη έκπληξη των συμπολιτών του.
Λέγεται ότι μετά από αυτό καταργήθηκε η θανάτωση των ηλικιωμένων στον Καιάδα.
Στη θέση του Καιάδα, η αντιπελάργηση, δηλαδή η ανταπόδοση των τροφείων, από τα φιλόστοργα παιδιά προς τους γεννήτορες τους.
Ράνια Τζεν



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα