Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η σηψαιμία με λίγα λόγια: Τι είναι ακριβώς – Αίτια, συμπτώματα, επιπλοκές και αντιμετώπιση

σηψαιμία

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε σήμερα η είδηση ότι ο πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ, εξαιτίας επιπλοκών από επέμβαση στο πόδι, από την οποία πρόεκυψε σηψαιμία. Αλλά τι είναι ακριβώς η σηψαιμία; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή;

Η σηψαιμία (ή βακτηριαιμία) είναι μια πολύ σοβαρή νοσολογική ασθένεια που μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, και στα δυο φύλα, και χαρακτηρίζεται από την ανίχνευση μικροβίων-βακτηρίων στο αίμα (κυκλοφορικό σύστημα).
Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
Οποιαδήποτε λοίμωξη – φλεγμονή ανθρωπίνου οργάνου ή ιστού μπορεί να προκαλέσει τη βακτηριαιμία (τα μικρόβια μεταφέρονται σε όλο το σώμα δια της αιματικής κυκλοφορίας).
Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα
Η σηψαιμία είναι σοβαρότατη κατάσταση και ο ασθενής έχει την όψη βαρέους πάσχοντος. Υψηλός πυρετός, ρίγη, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, μη καλή επαφή με το περιβάλλον, πετέχειες (εκχυμώσεις), είναι  συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη σηψαιμία.
Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

Η γνώση της βασικής αιτίας (οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, ενδοκαρδίτιδα κλπ) είναι απαραίτητη για τη διάγνωση τη σηψαιμίας. Μικροβιολογικές εξετάσεις όπως η αιμοκαλλιέργεια, οι δείκτες πήξεως, η καλλιέργεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού και ούρων είναι σημαντικής αξίας για τον καθορισμό της επικίνδυνης για τη ζωή κατάστασης της σηψαιμίας.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές
Οι επιπλοκές μπορεί να είναι η καταπληξία και η διάχυτος ενδαγγειακή πήξη με τελικό αποτέλεσμα το θάνατο.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η σηψαιμία είναι μια κατάσταση του οργανισμού που χρήζει άμεσης εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδοφλέβιος αγωγή με αντιβιοτικά (πλάσμα, παράγοντες αίματος κτλ), και λοιπά φάρμακα διατήρησης των ζωτικών σημείων πρέπει να χορηγούνται άμεσα.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του βασικού αιτίου που ενδέχεται να αναπτύξει σηψαιμία είναι καθοριστικής σημασίας για τη πρόγνωση.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα