Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΗΜΙΤΗΣ Ή ΠΟΛΙΤΗΣ ;




Προσπαθήστε να καταλάβετε αυτό. Δεν θα είστε σε θέση να γνωρίσετε πολλά πράγματα για τον εαυτό σας αν δεν συναναστρέφεστε  ανθρώπους. Αν δεν συναντήσετε  κανέναν που σας κακομεταχειρίζεται , τότε πώς μπορείτε  να ξέρετε  αν υπάρχει θυμός σε σας ή όχι; Εάν κανένας δεν σας προσβάλλει, τότε θα νομίζετε ότι είστε χωρίς θυμό. Θα γνωρίσετε την οργή μέσα σας  μόνο όταν κάποιος σας καταχραστεί.  Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, το πρόσωπο που σας κακοποίησε  σας έχει βοηθήσει να καταλάβετε  τον εαυτό σας.  Βοήθησε να συνειδητοποιήσετε  ότι υπάρχει οργή μέσα σας  ήταν καταπιεσμένη.  Αυτή η σκοτεινή πλευρά ήρθε στο φως από την κατάχρησή  του.

Αλλά ο σαννυάσιν  (ο μοναχός) που τρέχει μακριά στη ζούγκλα δεν εκμεταλλεύεται  αυτές  τις ευκαιρίες για να κατανοήσει  τα εσωτερικά του χαρακτηριστικά , γιατί είναι μόνος εκεί - γιατί εκεί δεν υπάρχει κανείς να τον κακομεταχειριστεί, κανείς να του αποδώσει σεβασμό, κανένας για να τον δελεάσει με τα χρήματα. Κανείς δεν του δίνει καμία ευκαιρία - είναι μόνος εκεί.  Η Αυτό-παρατήρηση γίνεται δύσκολη.

Αυτός ο κόσμος είναι ο τόπος όπου μπορείτε να  παρατηρήσετε  και να κατανοήσετε  τον εαυτό σας καλύτερα. Διαφορετικά ο Θεός θα είχε κάνει αμέτρητες ζούγκλες , μία για κάθε άτομο.  Αλλά θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι το Θείο  είναι πιο έξυπνο από εσάς.  Ακούστε Το  και να είστε  προσεκτικοί με τους αποκαλούμενους  αγίους, οι οποίοι ισχυρίζονται  ότι είναι πιο έξυπνοι   ακόμη και από τον  Θεό. Προσπαθούν να φανούν πολύ έξυπνοι.  Λένε ότι θα κάνουν σάντανα, πνευματική πρακτική, μέσα στη ζούγκλα.

Αλλά η σάντανα  δεν μπορεί να γίνει στη ζούγκλα, θα πρέπει να είναι σε αυτόν τον κόσμο. Απλά θα  φυτοζωείτε  σε μια ζούγκλα. Αλλά εδώ, σε αυτόν τον κόσμο, τα αγκάθια θα σας τσιμπήσουν  τη στιγμή που θα πατήσετε πάνω τους.

 Όταν περπατάτε πάνω σ’ αυτά τα αγκάθια και δεν είναι σε θέση να σας τσιμπήσουν , αυτό σημαίνει ότι τώρα έχετε γίνει ικανοί  να πάτε στη ζούγκλα - τώρα, αν θέλετε, μπορείτε να πάτε. Τότε δεν θα σας σταματήσω. Αλλά τότε εσείς θα πείτε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πάτε  στη ζούγκλα. Για μένα υπάρχει μια ζούγκλα στη μέση αυτού του ίδιου του  πλήθους. Η σοφία θα γεννηθεί όταν θα ωριμάσετε.

Πώς γεννιέται η σοφία; γεννιέται από τη σύγκρουση,  γεννιέται από την αποδοχή των προκλήσεων της ζωής - από τις ήττες , με τις  πτώσεις  και τις επανορθώσεις.

Όταν παρενοχληθείτε   χίλιες φορές και έχετε θυμώσει χίλιες φορές, έρχεται  μια στιγμή που δεν θα θυμώσετε  για την κακοποίηση. Η εμπειρία από τις χίλιες φορές θα σας κάνει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει κέρδος να φλέγεστε από θυμό - κάποιος άλλος σας κακομεταχειρίζεται , οπότε γιατί θα πρέπει να τιμωρήσετε  τον εαυτό σας γι 'αυτό; Τότε σίγουρα μια μέρα δεν θα αντιδράσετε (εσωτερικά)  όταν κάποιος σας καταχραστεί, δεν θα θυμώσετε***. Εκείνη ακριβώς την ημέρα το αγκάθι μέσα σου θα γίνει ένα λουλούδι και θα είστε  αλλαγμένο  άτομο. Η ειρήνη που θα ζήσετε εκείνη την ημέρα δεν μπορεί να σας δοθεί από οποιαδήποτε ζούγκλα.

Η ειρήνη της ζούγκλας είναι μια νεκρή ειρήνη. Αν γίνετε  ειρηνικοί  μέσα σε αυτές τις κακοποιήσεις, τότε η ειρήνη σας είναι πραγματική ειρήνη. Η ειρήνη της ζούγκλας είναι σαν την ειρήνη του νεκροταφείου: το μέρος είναι ήσυχο και έρημο, δεν υπάρχει κανείς. Είναι αρνητικό. Αν γίνετε ειρηνικοί  σε αυτόν τον κόσμο, τότε είναι κάτι το θετικό. Η ειρήνη της ζούγκλας είναι σαν το θάνατο, και η ειρήνη του κόσμου είναι πολύ ζωντανή.

Σας λέω ότι αν θέλετε να πραγματώσετε το θεϊκό, τότε δεν  τρέχετε μακριά. Δεν μπορεί να υπάρξει σχέση του Θείου με δειλούς  ή με δραπέτες. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του θάρρους. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.


Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών δεν είναι πολύ εύστροφα ή πολύ έξυπνα;  Δεν μπορούν  να είναι, επειδή δεν υπάρχει πρόκληση γι 'αυτούς. Τα έξυπνα παιδιά πάντα ανήκουν στις οικογένειες όπου πρέπει να αγωνίζονται για την επίτευξη ακόμη και μικρών  πραγμάτων. Τα παιδιά των εκατομμυριούχων είναι συνήθως μέτρια.

Ο Henry Ford συνήθιζε  να στέλνει  τους γιους του να καθαρίζουν  παπούτσια στα πεζοδρόμια. Συνήθιζε να τους λέει ότι πρέπει να κερδίσουν έτσι τα δικά τους χρήματα. Ήταν ένας δισεκατομμυριούχος, και όμως έβαζε τους γιους του γυαλίζουν τα παπούτσια των άλλων ανθρώπων. Οι φίλοι του έλεγαν ότι αυτό ήταν υπερβολικό! Τους απαντούσε :, «Εγώ ο ίδιος έχω κερδίσει χρήματα από τη στίλβωση  παπουτσιών. Οι άνθρωποι που ήταν πλούσιοι όταν ήμουν παιδί έχουν γίνει πλέον ζητιάνοι. Ήμουν σαν ζητιάνος, αλλά σήμερα είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Δεν θέλω τα παιδιά μου να γίνουν ζητιάνοι, και γι αυτό  τους στέλνω να γυαλίζουν  παπούτσια στο δρόμο. "

Σίγουρα ήταν πολύ έξυπνο από μέρους του, να κάνει τους γιους του εργάζονται έτσι. Συνήθως τα παιδιά των πλουσίων είναι άψυχα, απόλυτα ηλίθιοι - επειδή δεν υπάρχει κανένας αγώνας και πρόκληση στη ζωή τους. Και αν δεν υπάρχει αγώνας και υπάρχει πάρα πολύ ασφάλεια, γίνονται άβουλα. Η βούληση γίνεται έντονη με τον αγώνα. Όσο περισσότερο ο αγώνας, τόσο ισχυρότερη γίνεται η θέληση.

Γι 'αυτό και δεν σας ζητήσω να τρέξετε  μακριά από τον κόσμο, σας ζητώ να ξυπνήσει από αυτόν τον κόσμο. Το Sannyas δεν είναι μια φυγή από τον κόσμο, sannyas είναι ένας πολύ καλός αγώνας και ένα ξύπνημα. Και ποτέ μην αποφεύγετε τις προκλήσεις. Πάντα να αντιμετωπίζετε  την πρόκληση μέχρι την ολοκλήρωση της εργασίας. Αν δεν τρέχετε  μακριά, τότε θα ξυπνήσετε σύντομα - γιατί η ενέργεια που δαπανάται σε φυγή είναι στραμμένη προς την αφύπνιση. Δεν σας  ζητώ  την ειρήνη του νεκροταφείου, ζητώ την ειρήνη που κανείς κατακτά μέσα από την εργασία του, από την προσπάθειά του . Είμαι υπερ της θετικής  ειρήνης  που επιτυγχάνεται ζώντας  στο μέγιστο.


(Osho - Η Μεγάλη Υπέρβαση # 6)
μετάφραση Γ.Αυγουστάτος
http://www.satrakshita.be/osho_fourth_way.htm
*** Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δράσετε  εξωτερικά και θα παγιδευτείτε στην κατάσταση του παθητικού θύματος.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα