Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΛΩΤΟΣ


ΛΩΤΟΣ

O Λωτός ανήκει στην οικογένεια φυτών εβενίδες (Ebenaceae) και στο γένος διόσπυρος (Diospyros).
Πατρίδα του λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν «μήλο της Ανατολής». Από την Κίνα εξαπλώθηκε και στην Ιαπωνία, όπου θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά. Το έφεραν πρώτοι στη Δύση Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.

ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Πράσινος είναι πλούσιο σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτική γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως. Όταν ωριμάσει ο καρπός, είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.
Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα, απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη .
α)Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται σταφλαβονοειδή, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
β)Περιέχει βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.
γ)Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών.
δ)Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
ε)Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ), οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα .
στ)Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη.
ζ)Περιέχει φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
η)Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και άρα είναι κατάλληλος για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα (π.χ αθλητές).
Ένα μετρίου μεγέθους φρούτο λωτού περιέχει ΜΟΝΟ 70 περίπου θερμίδες και σε συνδυασμό και με τις άφθονες ωφέλιμες φυτικές διαιτητικές ίνες που περιέχει, αποτελεί ιδανική τροφή για απώλεια βάρους και απώλεια πόντων.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Να μην καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη !!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ 


PEELING ΣΩΜΑΤΟΣ & ΠΡΟΣΩΠΟΥ(ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΥΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΕΣ)
(Υλικά για 300ml )

ΥΛΙΚΑ

1 φλυτζάνι καφέ καστανή ζάχαρη
1 φλυτζάνι καφέ πίτουρο βρώμης
1 φλυτζάνι καφέ χυμό αλόη βέρα
1 ώριμο λωτό

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΧΡΗΣΗ

Ανακάτεψε τα υλικά μέχρι να δημιουργήσεις μία απαλή κρέμα. Κάνε με το μίγμα μασάζ σε βρεγμένη επιδερμίδα και ξέβγαλε με άφθονο ζεστό νερό. Εάν η επιδερμίδα του προσώπου σου δεν είναι ευαίσθητη μπορείς με το ίδιο μίγμα να κάνεις peeling και σ’ αυτήν.
(Μεταφραση απο τα βιβλια των σπουδων μου)
...............................................
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΛΩΤΟΥΣ
(Ιταλική συνταγή)

ΥΛΙΚΑ

1κιλό ώριμους λωτούς
600γραμ. ζάχαρη
100ml Grand Marnier
1 μήλο
1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
1 βανίλλια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αφαιρέστε τα κοτσάνια, και πλύνετε τους λωτούς, κόψτε τους σε κομματάκια όχι πολύ μικρά και τοποθετήσετε τους στην κατσαρόλα. .
Ξεφλουδίστε ένα μήλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια και προσθέστε και αυτό στην κατσαρόλα, μαζί με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Βάλτε την κατσαρόλα με τα υλικά στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά και μετά την πρώτη βράση τα αφήνετε να βράσουν χαμηλά για 5 λεπτά και στη συνέχεια σβήνετε τη φωτιά.
Περνάμε το μείγμα από το μύλο του πουρέ και προσθέτουμε στο μείγμα τη ζάχαρη και τη βανίλια. Βράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά και αφαιρώντας τυχόν αφρό, έως ότου η μαρμελάδα να φθάσει να γίνει σχετικά πηκτή (χρειάζονται περίπου 40 λεπτά).
Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το Grand Marnier στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια βάζουμε τη μαρμελάδα λωτού, στα βαζάκια ,κλείνουμε τα καπάκια, τοποθετούμε ανάποδα τα βαζάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα