Είτε πρόκειται για τη δουλειά σου, είτε για τη δίαιτα που κάνεις, υπάρχουν στιγμές που πραγματικά σκέφτεσαι “θα τα παρατήσω…τώρα!”. Το να τα παρατάς δεν είναι πάντα μια κακή επιλογή. Μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι το να τα παρατήσουμε, σημαίνει, αυτόματα, και ότι αποτύχαμε. Ωστόσο, κάποιες καταστάσεις ή και δραστηριότητες, αξίζει να τις παρατήσουμε, αν τις αφήσουμε πίσω, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι μας φθείρουν και ότι συγκρούονται με τους στόχους και τις αξίες μας. Είναι πολύ σημαντικό, η απόφαση που θα πάρεις, να τα παρατήσεις ή να συνεχίσεις, να είναι συνειδητή και όχι αντανακλαστική. 
Πως να μην τα παρατήσεις…πρόωρα!
1. Πάτα το “pause” (παύση). Οι περισσότερες ‘κακές’ αποφάσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχει προηγηθεί μία μικρή διακοπή…μια παύση. Όταν είσαι αγχωμένος, κουρασμένος και απογοητευμένος, το να πάρεις μια γρήγορη απόφαση είναι ο κανόνας. Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο να αποφασίσει με ηρεμία και καθαρό μυαλό, πριν πάρεις μια απόφαση που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.
2. Δες την κατάσταση αντικειμενικά. Προσπάθησε να είσαι αντικειμενικός και “ζύγισε” τα πράγματα προσεκτικά. Ζήτα τη βοήθεια ενός δικού σου ανθρώπου, αν αυτό το κρίνεις απαραίτητο. Είναι πιο εύκολο να αξιολογήσεις την κατάσταση ενός άλλου, παρά τη δική σου.
3. Σκέψου το χειρότερο πιθανό σενάριο. Σκέψου μακροπρόθεσμα. Το να τα παρατήσεις, μπορεί να είναι μια εύκολη απόφαση, που θα σε απαλλάξει πολύ πολύ γρήγορα από το στρες. Ωστόσο, αναλογίσου, κατά περίπτωση, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της απόφασής σου στο μέλλον; Αν, για παράδειγμα, παραιτηθείς από τη δουλειά σου, τι θα συμβεί αν δεν βρεις σύντομα μια άλλη δουλειά;
  • Ξανασκέψου την απόφαση να τα παρατήσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Μπορεί η ανακούφηση που θα νιώσεις τώρα να σημαίνει μεγαλύτερο πόνο και στενοχώρια σε λίγες μέρες και για πιο πολύ καιρό.
  • Ποιον άλλον θα επηρεάσει η απόφασή σου; Τους συνεργάτες σου; Την οικογένεια; Το σύντροφό σου;
  • Τι θα έλεγες, σε μια ανάλογη κατάσταση, στο παιδί σου; Τι θα το συμβούλευες; Αυτή η απόφασή σου ποιο παράδειγμα συμπεριφοράς θα έδινε;
4. Αναρωτήσου, μήπως μια άλλη εναλλακτική θα μπορούσε να λειτουργήσει; Ίσως δεν πρέπει να τα παρατήσεις. Ίσως, απλά, χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα νέο, διαφορετικό πλάνο. Το ότι μπορεί να μην έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς σε κάτι που κάνεις, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι ένα σημάδι για να τα παρατήσεις…ίσως είναι ένα σημάδι για να δεις τι λειτουργεί και τι όχι και να διορθώσεις το πλάνο σου, ή να αλλάξεις τη στρατηγική σου. Ακόμη και τα μεγαλύτερα κατορθώματα επιτεύχθηκαν μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.
5. Αναρωτήσου “γιατί θέλω να τα παρατήσω;” Μήπως θεωρείς ότι δεν μπορείς να πετύχεις; Μήπως δεν έχεις όλες τις πληροφορίες, τις γνώσεις ή τις δεξιότητες που χρειάζεσαι; Μήπως δεν έχεις αρκετό χρόνο; Μήπως δεν παίρνεις χαρά από τη δουλειά, τη σχέση σου, την κοινωνική σου ζωή;
  • Κάποιοι λόγοι είναι πιο σημαντικοί από άλλους. Γράψε τη λίστα σου και αξιολόγησε με προσοχή και ειλικρίνεια.
  • Υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να τα παρατήσεις;
6. Σκέψου τις φορές που τα έχεις παρατήσει στο παρελθόν. Πως νιώθεις σήμερα για όλες αυτές τις φορές που το έκανες; Ήταν τελικά μια καλή επιλογή ή το έχεις μετανιώσει; Πως θα νιώσεις στο μέλλον αν σήμερα εγκαταλείψεις αυτό που κάνεις;
7. Μερικές φορές, είναι αναγκαίο να χαμηλώσεις το κεφάλι και να προχωρήσεις. Υπάρχουν καταστάσεις που το να τα παρατήσεις είναι η καλύτερη επιλογή. Όταν, όμως, δεν είναι αυτή η περίπτωση, τότε είναι απαραίτητο να φανείς δυνατός και να συνεχίσεις. Μείνε σε αυτή τη δουλειά που δεν μπορείς να αντέξεις άλλο…μέχρι να βρεις μία άλλη. Δέξου τη βοήθεια ενός συμβούλου ή ενός coach πριν φύγεις από άλλη μία σχέση σου.
  • Αν, το να τα παρατάς, έχει γίνει ένας αυτόματος μηχανισμός, τότε, πολύ πιθανόν να μην καταφέρεις ποτέ κάτι.
Το να τα παρατάμε δεν είναι μια απλή απόφαση. Πριν κάνουμε αυτήν την επιλογή, είναι σημαντικό να σκεφτούμε τις συνέπειες, να εμπιστευτούμε και να ακούσουμε ένα φίλο και να δούμε πως εμείς θέλουμε να γράψουμε αυτήν την ιστορία.
Σε κάποιες περιπτώσεις, το να τα παρατήσουμε είναι μια απόφαση χωρίς επιστροφή. Ας σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, αντί να επιλέξουμε μια προσωρινή ανακούφιση από το άγχος και το θυμό.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ