Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Κατανοώντας τον Νου (3)

Μετ. Παναγιώτης Χαρτάλος


Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤΟΡΓΙΚΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ, ΣΥΜΠΟΝΙΑ

Οι πλάνες σας θα ήταν μόνιμες, έτσι δεν θα υπήρχε τίποτα που να μπορείτε να κάνετε γι' αυτές. Σε αυτή την περίπτωση, αν θυμώνατε μια φορά, θα ήσασταν θυμωμένος συνέχεια. Αν μετά την γέννησή σας, θυμώνατε μια φορά, μέχρι τον θάνατό σας, θα ήσασταν θυμωμένος όλη την ώρα, νύχτα και μέρα, συνεχώς. Ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου που η προσκόλληση σε ένα αντικείμενο θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά, θα συνεχιζόταν επ' άπειρον για το ίδιο αυτό αντικείμενο. Επίσης, αν οι διαταραγμένες σκέψεις είχαν την δική τους ανεξάρτητη υπόσταση, δεν θα χρειαζόταν ούτε καν το αντικείμενο σαν συνθήκη ώστε να εξαρτώνται από αυτό. Δεν θα χρειαζόταν καν να συναντήσετε ένα αντικείμενο προσκόλλησης ώστε αυτή η σκέψη να εμφανιστεί. Εφόσον ο θυμός θα ήταν ανεξάρτητος, η εμφάνισή του δεν θα εξαρτιόταν από την συνάντηση με ένα ανεπιθύμητο αντικείμενο. 

Ωστόσο, ο θυμός είναι εξαρτώμενη εκδήλωση και όχι ανεξάρτητη. Ο θυμός εξαρτάται από το αντικείμενο και την σκέψη, ή ερμηνεία. Παραδείγματος χάριν, οι γονείς με σκοπό να δώσουν μόρφωση στο παιδί ώστε αργότερα να έχει επιτυχία και καλή ζωή, το χτυπούν όταν τεμπελιάζει και δεν μελετά. Στην αρχή, το παιδί ερμηνεύει το γεγονός ότι το στέλνουν σχολείο, το μαλώνουν, του απαγορεύουν το παιχνίδι στο σπίτι και το χτυπούν όταν δεν πάει σχολείο, σαν βλαβερές, για αυτό το ίδιο, ενέργειες και θυμώνει. Μπορείτε να δείτε ότι ο θυμός είναι εξαρτώμενη εκδήλωση. 

Έπειτα από κάποιο διάστημα, όταν το παιδί θυμάται τον τρόπο που οι γονείς το μεταχειρίστηκαν, θεωρεί ότι υπήρξαν πολύ καλοί και όχι μόνο δεν το έβλαψαν αλλά αντίθετα το ωφέλησαν. Βλέπει την καλή τους καρδιά και την φροντίδα τους ώστε να έχει μια καλή μόρφωση και μια καλή ζωή. Μετά θεωρεί την στάση τους θετική και τις πράξεις τους όταν το μάλωναν και το χτυπούσαν ωφέλιμες. Αργότερα βάζει αυτά τα ονόματα στις πράξεις των γονιών του και αντί να αισθάνεται θυμό, αισθάνεται πλέον αγάπη γι' αυτούς. Με αυτή την ερμηνεία, έρχεται η στοργή προς τους γονείς του. Με την προηγούμενη εμφανίζεται ο θυμός. Όμως ο θυμός αυτός μπορεί να σταματήσει όταν δει τις πράξεις τους σαν ωφέλιμες. Με αυτή την εξήγηση, δεν υπάρχει τρόπος γι' αυτόν να θυμώσει. Ο θυμός και η κακή διάθεση που είχε κρατήσει μέσα του τόσο καιρό, εξαφανίζονται. Διακρίνει τους λόγους των πράξεών τους, την καλή τους καρδιά και την καλοσύνη τους να τον αγαπούν και να τον φροντίζουν και τα οφέλη από τις πράξεις τους: " Αν δεν μου είχαν φερθεί μ' αυτόν τον τρόπο, αν δεν με είχαν φροντίσει, δεν θα είχα καμία μόρφωση και δεν θα είχα επιτύχει ". 

Επειδή ο θυμός είναι εξαρτώμενη εκδήλωση, μπορείτε να σταματήσετε τον θυμό, βασιζόμενοι στις συνθήκες, όπως επίσης μπορείτε να κάνετε τον θυμό να εμφανιστεί βασιζόμενοι σε άλλες αιτίες και συνθήκες. Η φύση του θυμού είναι κενή ανεξάρτητης υπόστασης. Επειδή η εμφάνιση του θυμού εξαρτάται από την αιτία και τις συνθήκες, έχετε την δυνατότητα να σταματήσετε τον θυμό, χρησιμοποιώντας κάποιες αιτίες και συνθήκες. 

Το ίδιο και με την προσκόλληση. Η προσκόλληση είναι μια εξαρτώμενη εκδήλωση, η οποία εμφανίζεται εξαρτώμενη από αιτίες και συνθήκες που εσείς δημιουργείτε. Αλλά μπορείτε επίσης να σταματήσετε την προσκόλληση μέσω αιτιών και συνθηκών. Σκεφτόμενοι τις ατέλειες του αντικειμένου της προσκόλλησης, σκεφτόμενοι την απόλυτη φύση του και την παροδική φύση του, μπορείτε να κόψετε την προσκόλληση και να φέρετε μέσα σας πνευματική γαλήνη και χαλάρωση. Αν η προσκόλληση δεν είχε μια αιτία που συνεχίζεται από την προηγούμενη ζωή, θα είχε την δική της ανεξάρτητη υπόσταση, χωρίς να έχει δημιουργηθεί από κανέναν. Στην περίπτωση που δεν θα ήταν εξαρτώμενη από αιτία και συνθήκες, δε θα υπήρχε τρόπος να ελέγξετε τον θυμό ή την προσκόλληση, κανένας τρόπος για να μπορέσετε να απελευθερωθείτε από τον πόνο και την αληθινή αιτία του πόνου, το κάρμα και τις διαταραγμένες σκέψεις. 


Όταν συλλογίζεστε την εξέλιξη του πόνου και των διαταραγμένων σκέψεων, ότι ο πόνος ετούτης της ζωής προέρχεται από τις προηγούμενες ζωές, συνειδητοποιείτε ότι είναι εξαρτώμενες εκδηλώσεις. Όσο βαθύτερα και σαφέστερα κατανοείτε την εξέλιξη αυτή, τόσο περισσότερο θα ξέρετε τι να κάνετε ώστε να ελευθερωθείτε από τον πόνο. Θα είστε ικανός ν' αναγνωρίζετε με όλο και μεγαλύτερη διαύγεια την αιτία που πρέπει να εξαλειφθεί, να απομακρυνθεί. 

Η σημερινή άγνοια είναι συνέχεια της χθεσινής άγνοιας. Η χθεσινή άγνοια είναι συνέχεια της προχθεσινής άγνοιας. Το ίδιο συμβαίνει κι από ζωή σε ζωή. Η άγνοια αυτής της ζωής είναι συνέχεια της άγνοιας της προηγούμενης ζωής, που συνεχίστηκε από μια άλλη ζωή. Η συνέχεια της άγνοιας δεν έχει αρχή, έτσι η συνέχεια της σημερινής άγνοιας και ετούτης της ζωής, δεν έχει αρχή. 

Αν διαλογιστείτε και κάνετε μια προσεκτική ανάλυση, μπορείτε να δείτε ότι είναι λάθος να πιστεύετε ότι οι διαταραγμένες σκέψεις, η αιτία του πόνου, άρχισαν σ' ετούτη τη ζωή, χωρίς συνέχεια από τις προηγούμενες. Τι συμβαίνει αν υπάρχει μια αρχή; Ελέγξετε αν αυτό ταιριάζει με τις ισχύουσες εμπειρίες της καθημερινής σας ζωής, ή αν έρχεται σε αντίθεση. Με άλλα λόγια ταιριάζει αυτή η πεποίθηση, η τυφλή πίστη, με κάποια λογική ή εμπειρία; Σκεφτόμενοι όλες τις προηγούμενες ζωές, μπορείτε να δείτε την έλλειψη μιας αρχής. Όσο πιο καθαρά κατανοήσετε ότι η άγνοια αυτής της ζωής συνεχίζεται από την άγνοια της προηγούμενης ζωής, όπως η άγνοια του σήμερα είναι συνέχεια της άγνοιας του χθες, τόσο πιο εύκολα θα καταλάβετε την έλλειψη αρχής στην συνέχεια της άγνοιας. 

Εάν είναι αλήθεια ότι υπάρχει μόνο μια ζωή χωρίς τη συνέχεια της συνείδησης πριν και μετά από αυτή την ζωή, όλα γίνονται πολύ εύκολα. Δεν χρειάζεται να απασχολείστε στην ζωή σας με όλα αυτά τα προβλήματα και τις καταθλίψεις. Δεν χρειάζεστε νοσοκομεία, γιατρούς, ψυχολόγους, ψυχίατρους, ή κέντρα διαλογισμού. Γιατί θα έπρεπε να έχετε όλες αυτές τις θρησκείες και τα πρόσθετα πράγματα; Γιατί υπάρχει αυτή η ανάγκη; Σ' αυτή την περίπτωση όσο περισσότερο ζείτε, τόσα περισσότερα προβλήματα έχετε.

Αν δεν υπάρχει συνέχεια της συνείδησης πριν και μετά από αυτή τη ζωή, ο ταχύτερος τρόπος να τα σταματήσετε όλα αυτά τα προβλήματα, θα ήταν να πεθάνετε το συντομότερο δυνατόν. Τότε όλα τα προβλήματα θα λύνονταν - ούτε οικογένεια, ούτε προβλήματα σχέσεων, ούτε φόβοι αποτυχίας στις βαθμολογίες. Εφόσον η ζωή διαρκεί μόνο λίγα χρόνια, γιατί θα πρέπει να περνάτε τόσα πολλά και να ζείτε μέσα στον φόβο; Δεν χρειάζεστε πνευματική ζωή. Είναι πολύ απλό. Εφόσον η ζωή δεν διαρκεί για πάντα, και η συνείδηση δεν συνεχίζεται μετά από ετούτη τη ζωή, η απλούστερη και καλύτερη λύση θα ήταν να αφαιρέσετε την ίδια σας την ζωή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ενώ υπάρχει ένας τόσο απλός τρόπος να σταματήσετε τελείως όλα αυτά τα προβλήματα ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ, γιατί θα έπρεπε να είστε τόσο ανήσυχος και θλιμμένος; Γιατί εργάζεστε τόσο σκληρά για ν' αποκτήσετε ευτυχία και να σταματήσετε τα προβλήματα; Επίσης βγαίνει το συμπέρασμα ότι το σώμα που έχετε είναι μεγάλο πρόβλημα για τους άλλους. Αν σκέφτεστε έτσι, καταντάει λίγο ανοησία. 

Απλά και μόνο πιέζοντας αυτό το σώμα, παράγεται πόνος. Αυτό από μόνο του δείχνει μετενσάρκωση. Αυτό από μόνο του δείχνει την συνέχεια της συνείδησης πριν από την παρούσα ζωή. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος αυτό το σύνολο να έχει τη φύση του πόνου. Γιατί γεννιόμαστε έτσι; Γιατί να μη γεννιόμασταν δίχως τα βάσανα της πείνας και της δίψας, της ζέστης και του κρύου και όλων των άλλων προβλημάτων; Ίσως πείτε: "Επειδή υπάρχει ο νους". Όμως γιατί δεν μπορούμε να έχουμε νου χωρίς οδύνη; Γιατί να μην έχουμε γεννηθεί χωρίς την εμπειρία των προβλημάτων; 

Η πραγματικότητα είναι η εξέλιξη των δώδεκα κρίκων. Υπάρχει πόνος και αυτό το σώμα είναι στη φύση του πόνου, επειδή προήλθε από τις ακάθαρτες αιτίες του κάρμα και των διαταραγμένων σκέψεων. Το κάρμα και οι διαταραγμένες σκέψεις υποκινούνται από την άγνοια που δεν αντιλαμβάνεται την φύση του εγώ. Αν αυτό το σύνολο δεν σχηματιζόταν από το κάρμα και τις διαταραγμένες σκέψεις, δεν θα ήταν η φύση τους αυτή του πόνου. Δεν θα βιώνατε όλα αυτά τα βάσανα του πόνου, της πείνας, της δίψας και των άλλων προβλημάτων. Και επίσης το σύνολο αυτό δεν θα βίωνε τους πόνους της επαναγέννησης, των γηρατειών, της ασθένειας και του θανάτου. Η εμπειρία αυτών των πραγμάτων χωρίς ελευθερία και χωρίς επιλογή, δε θα συνέβαινε. 

Οι εμπειρίες της καθημερινής σας ζωής, ευτυχείς ή δυστυχείς, αποδεικνύουν την εξήγηση του κάρμα και την ύπαρξη προηγούμενων και μελλοντικών ζωών. Και πέραν των εξηγήσεων των δώδεκα κρίκων, υπάρχουν εκείνοι που μπορούν να δουν τις προηγούμενες και μελλοντικές ζωές των εαυτών τους και των άλλων. Ένα άτομο μπορεί να μην πιστεύει σε προηγούμενες και μελλοντικές ζωές επειδή δεν μπορεί να τις θυμηθεί ή να τις δει, αλλά αυτό συνεπάγεται ότι οτιδήποτε δεν γνωρίζει, δεν υπάρχει. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν περασμένες και μελλοντικές ζωές επειδή δεν μπορεί να τις δει, το οποίο υπονοεί ότι εάν υπήρχαν, θα έπρεπε να τις κατανοεί. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε δε γνωρίζει δεν υπάρχει. Αυτό είναι πολύ αστείο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να μάθει. Γνωρίζει τα πάντα, έτσι σύμφωνα με αυτό το συλλογισμό, δεν υπάρχει λόγος να μάθει οτιδήποτε.

Μια άλλη περίπτωση είναι ότι ίσως η φιλοσοφία της κουλτούρας σας δεν περιλαμβάνει την μετενσάρκωση. Εδώ πρέπει να διαλέξετε. Πιστεύετε την κουλτούρα; Ή την πραγματικότητα των εμπειριών των ανθρώπων εκείνων που έχουν την γνώση να βλέπουν τις προηγούμενες και μελλοντικές ζωές; Μπορεί άλλοι άνθρωποι να έχουν περισσότερη γνώση από εσάς ή όχι; Γίνεται γελοίο! Το όλο ζήτημα καταλήγει στο εξής: αν ένα άτομο δεν θυμάται τον εαυτό του, θα πρέπει να διαλέξει αν θα πιστέψει στην φιλοσοφία της κουλτούρας του, ακόμα κι αν είναι αντίθετη με την πραγματικότητα των εμπειριών εκείνων των ανθρώπων που μπορούν να δουν περασμένες και μελλοντικές ζωές. 

ΣΤΟΡΓΙΚΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ, ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΝΤΙΤΣΙΤΑ 
Αν δεν υπάρχει συμπόνια στην καρδιά σας για τις άλλες αισθανόμενες υπάρξεις, η ανθρώπινη ζωή σας είναι άδεια, σαν ένα άδειο δοχείο. Ειδικά όταν έχετε αυτό το πολύτιμο ανθρώπινο σώμα, αν δεν υπάρχει στοργή στην καρδιά σας για τ' άλλα αισθανόμενα όντα, η ζωή σας είναι άδεια. Αν υπάρχει κάποια συμπόνια, κάποιο γενναιόδωρο πνεύμα, κάποια καλή καρδιά προς άλλες αισθανόμενες υπάρξεις, ακόμη κι αν δεν κατευθύνεται προς κάθε αισθανόμενη ύπαρξη, η σκέψη να προσφέρετε υπηρεσία και να ωφελήσετε έρχεται με φυσικό τρόπο. Και αυτή η νοητική στάση, η σκέψη να ωφελήσετε τους άλλους έρχεται στις πράξεις σας. 

Η ανάπτυξη της στοργής και της συμπόνιας είναι ευθύνη του καθένα από εσάς. Είναι δική σας ευθύνη ν' αναπτύξετε αυτά τα πράγματα μέσα σας - φροντίζοντας απλά την δική σας πνευματική γαλήνη και ευτυχία από μέρα σε μέρα και από ζωή σε ζωή, και ιδιαίτερα φροντίζοντας για την υπέρτατη ευτυχία. Αλλά το να κάνετε άσκηση χρησιμοποιώντας λόγους που αφορούν τη δική σας ευτυχία είναι ένα τίποτε. Είναι βέβαια προτιμότερο από το να μην ασκείστε καθόλου με τις κατάλληλες μεθόδους, ώστε να επιτύχετε την ευτυχία, όμως σκεφτείτε τις αμέτρητες αισθανόμενες υπάρξεις που είναι στερημένες από παροδική ευτυχία και ιδιαίτερα στερημένες από την υπέρτατη ευτυχία. Σκεφτείτε εκείνους που υποφέρουν αδιάκοπα. Κάθε μια από αυτές τις υπάρξεις χρειάζεται τη συμπόνια σας. Έχουν ανάγκη να τους βοηθάτε και να μην τους βλάπτετε. Αυτό είναι εξ ολοκλήρου δική σας ευθύνη. Γι' αυτό χρειάζεται ν' αναπτύξετε στοργή και συμπόνια από μέρους σας, εξ αιτίας των αναγκών και των επιθυμιών των άλλων. Για το καλό των άλλων, χρειάζεται να ασκήσετε την συμπόνια· για το καλό το δικό σας, χρειάζεται να ασκήσετε την συμπόνια. 

Όπως εξαρτιόσαστε απ' όλα τα αισθανόμενα όντα, έτσι κι αυτά εξαρτώνται από εσάς. Η εξάλειψη του πόνου τους και η επίτευξη της ευτυχίας τους εξαρτώνται από εσάς. Αν το κίνητρό σας για να διαλογίζεστε και να εξασκείστε στο Ντάρμα είναι μόνο η δική σας πνευματική γαλήνη και ευτυχία, είναι πολύ φτωχό. Ιδιαίτερα επειδή έχετε αυτό το πολύτιμο σώμα, με όλες τις δυνατότητες ν' αναπτύξετε τον νου σας, χρειάζεται ν' αναπτύξετε συμπόνια. Χρειάζεται να σταματήσετε να βλάπτετε τις άλλες αισθανόμενες υπάρξεις και να ωφελήσετε όλα τα αισθανόμενα όντα. Έχετε όλες τις ευκαιρίες ν' αναπτύξετε την κατανόηση, τη συμπόνια και την επιδεξιότητα - και τις τρεις - για τις αισθανόμενες υπάρξεις.

Όταν έχετε συμπόνια, τότε φυσικά έρχεται και το ερώτημα: "Πώς θα μπορέσω να βοηθήσω τ' άλλα αισθανόμενα όντα; Τι θα τα ωφελήσει πιο πολύ απ' όλα; "Το μεγαλύτερο καλό που θα μπορούσατε να τους κάνετε είναι να τ' απελευθερώσετε από το σύνολο της οδύνης, και την αληθινή αιτία του πόνου, και κατόπιν από κάθε πνευματική ακαθαρσία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να έχουν τέλειες, ολοκληρωμένες πραγματώσεις, καθώς και απαράμιλλη υπέρτατη ευτυχία. Ο μόνος τρόπος για να προσφέρετε αυτό το μέγιστο όφελος στις άλλες αισθανόμενες υπάρξεις, είναι να τους αποκαλύψετε τον δρόμο, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξασκηθούν και να επιτύχουν αυτή την απαράμιλλη ευτυχία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Για ν' αποκαλύψετε ολόκληρο τον δρόμο στις άλλες αισθανόμενες υπάρξεις, εσείς ο ίδιος χρειάζεται να τον βιώσετε. Συνεπώς μπορείτε να δείτε πόσο σημαντική είναι η εξάσκηση του Ντάρμα, η ανάπτυξη της μεθόδου, της καλής καρδιάς και των θετικών σκέψεων, καθώς επίσης και της σοφίας που κατανοεί το Ντάρμα, και ιδιαίτερα το κάρμα. Πάνω σ' αυτή τη βάση, θ' αναπτύξετε ιδιαίτερα τη σοφία που πραγματώνει την κενότητα. 

Η ανάπτυξη της συμπόνιας προς ένα συγκεκριμένο ον - έναν φίλο τον οποίο γνωρίζετε και που σας έχει βοηθήσει, ή ένα άρρωστο πουλί - είναι πιθανή ακόμη και για ένα άτομο που τα φιλοσοφικά του δόγματα δεν εμπεριέχουν την πίστη σε περασμένες ζωές. Όταν βλέπετε ένα πληγωμένο σκυλί, ή έναν άρρωστο άνθρωπο, μπορεί να γεννηθεί μέσα σας ισχυρή συμπόνια. Αλλά για να γεννηθεί μέσα σας στοργή και συμπόνια για κάθε αισθανόμενη ύπαρξη, χρειάζεται ν' αναπτύξετε την μποντιτσίτα, την αιτία της φώτισης. Η μποντιτσίτα είναι η αιτία της παντογνωσίας η οποία είναι απαραίτητη για να οδηγήσετε τέλεια χωρίς το παραμικρό λάθος όλες τις αισθανόμενες υπάρξεις, ελευθερώνοντάς τες από τις συσκοτίσεις και τους πόνους, στην πλήρη φώτιση. 

Όταν η κύρια άσκηση της καρδιάς σας στην καθημερινή σας ζωή είναι η εφαρμογή της αγάπης και της συμπόνιας της μποντιτσίτα, τότε όλα σας τα προβλήματα καταλαγιάζουν και έχετε διαρκώς επιτυχίες στη ζωή σας. κάθε ευτυχία έρχεται σε εσάς και στα άλλα αισθανόμενα όντα. Όταν είναι αυτή η κύρια άσκησή σας κάθε μέρα, τότε όλα όσα κάνετε στέφονται με επιτυχία. 

Ο ιδιοτελής νους είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για σας και για κάθε αισθανόμενη ύπαρξη. Εγκαταλείποντας αυτόν τον ιδιοτελή νου ο οποίος είναι ή ρίζα όλων των προβλημάτων, ασκείτε την μποντιτσίτα. Μόνη αυτή η πρακτική της μποντιτσίτα - η απάρνηση του ιδιοτελή νου και η φροντίδα των άλλων - είναι ικανή να σταματήσει εντελώς όλα τα εμπόδια στα έργα αυτής της ζωής, στην ευτυχία αυτής της ζωής και όλων των μελλοντικών. Χωρίς τον ιδιοτελή νου, δε δημιουργούνται εμπόδια. 

Ακόμη κι αν δεν έχετε ακριβή κατανόηση της στοργής, της συμπόνιας και της μποντιτσίτα, αν απλώς είστε οικείοι μ' αυτές τις έννοιες και έχετε ένα γενναιόδωρο νου, πολλά από τα έργα της καθημερινής σας ζωής γίνονται Ντάρμα καθώς και οι αιτίες ευτυχίας. Πολλές συνηθισμένες δραστηριότητες στην ζωή σας - η ζωή σας με την οικογένεια, η εργασία σας στην πόλη - γίνονται Ντάρμα και η αιτία της ευτυχίας. Οι ευκαιρίες για ευτυχία που έχει κάθε οικογένεια εξαρτώνται από το πόσο καλή καρδιά έχει το κάθε μέλος της. Όταν οι πράξεις κάθε μέλους δεν μολύνονται από το πνεύμα του εγωισμού, γίνονται καθαρό Ντάρμα. Αυτό είναι το αγνότερο Ντάρμα. 

Η ανάπτυξη αυτής της σκέψης αγάπης και συμπόνιας της μποντιτσίτα, φέρνει την προσωρινή και την υπέρτατη ευτυχία, καθώς και κάθε επιτυχία μέχρι την φώτιση. Επιτυγχάνοντας την απαράμιλλη ευτυχία της κατάστασης της παντογνωσίας, μπορείτε να οδηγήσετε κάθε αισθανόμενη ύπαρξη σε αυτήν. Η ρίζα κάθε επιτυχίας είναι αυτή η απόλυτα καλή καρδιά της μποντιτσίτα. Για ν' αναπτύξετε τον νου σας κατ' αυτόν τον τρόπο, έτσι ώστε να προσφέρετε το μέγιστο όφελος σε κάθε αισθανόμενη ύπαρξη, θα πρέπει να μελετήσετε τις διδασκαλίες που εξηγούν πώς να διαλογίζεστε και να ασκείτε τον νου σας στο βαθμιαίο μονοπάτι προς την φώτιση. Ακούγοντας και μελετώντας εξοικειώνεστε με τα θέματα του διαλογισμού, και προσπαθείτε να μεταμορφώσετε τον νου σας κατανοώντας σταδιακά την ουσία του μονοπατιού. 

Είτε ασκείστε στο μονοπάτι της παραμιταγιάνα, είτε στο ταντρικό μονοπάτι, με στόχο να φθάσετε την φώτιση, πρώτα απ' όλα για να εισέλθετε στο μονοπάτι της Μαχαγιάνα πρέπει ν' αναπτύξετε την μποντιτσίτα, το πνεύμα του αλτρουισμού, της επίτευξης της φώτισης για χάρη όλων των αισθανόμενων όντων. 

Αναπτύσσετε την μποντιτσίτα είτε μέσα από τις επτά τεχνικές της αιτίας και του αποτελέσματος της Μαχαγιάνα, της μεθόδου που μεταβιβάστηκε από τον Γκουρού Σακυαμούνι Βούδδα μέσω του Μαιτρέγια Βούδδα, του Ασάνγκα, του Τσαντρακίρτι και των άλλων παντίτ, είτε μέσα από την μέθοδο της εξίσωσης και της ανταλλαγής του εαυτού σας με τους άλλους, που μεταβιβάστηκε μέσω του Λάμα Σερλίνγκπα, του Σαντιντέβα και επίσης των Λάμα Ατίσα και Ντρομτόνπα. 

Για να αναπτύξετε μποντιτσίτα μέσω της πρώτης μεθόδου, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε αισθανόμενη ύπαρξη έχει υπάρξει μητέρα σας, και σας έχει δείξει καλοσύνη αμέτρητες φορές. Πρέπει να αναπτύξετε την σκέψη της ανταπόδοσης του καλού σε κάθε αισθανόμενη ύπαρξη. Μέσω του διαλογισμού συνειδητοποιείτε ότι κάθε αισθανόμενη ύπαρξη έχει υπάρξει μητέρα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παρόν σώμα έχει γεννηθεί απ' όλες τις αισθανόμενες υπάρξεις· σημαίνει ότι η συνέχεια των σωμάτων σας στις διάφορες ζωές σας, έχει προέλθει απ' όλα τα αισθανόμενα όντα. Για να αντιληφθείτε την έκταση της καλοσύνης των μητέρων αισθανόμενων υπάρξεων, πρέπει να σκεφτείτε ξανά σχετικά με τις προηγούμενες και τις επόμενες ζωές. Σκεφτόμενοι τις προηγούμενες ζωές, βλέπετε πώς όλη η ευτυχία σας, συμπεριλαμβανομένης και της ευτυχίας της παρούσας ζωής, εξαρτάται απόλυτα από τις αισθανόμενες υπάρξεις και πώς όλα τα καλά πράγματα έχουν προέλθει από αυτές. Αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης της καλοσύνης που σας έχουν δείξει αμέτρητες φορές τα αισθανόμενα όντα, είναι η γέννηση της σκέψης της ανταπόδοσης. 

Όταν έχετε διαλογιστεί και συνειδητοποιήσει πώς τα αισθανόμενα όντα έχουν υπάρξει μητέρες σας και σας έχουν δείξει καλοσύνη και σας έχει γεννηθεί η σκέψη της ανταπόδοσης, τότε έρχεται η ομορφιά της στοργικής καλοσύνης. Τότε εμφανίζονται τα αισθήματα της μεγάλης αγάπης και της μεγάλης συμπόνιας. Ο Παμπόνγκα Ντέτσεν Νίνγκπο είπε ότι δεν είναι σίγουρο ποιο από αυτά έρχεται πρώτο. Ο Κούνου Λάμα Ρίνποτσε συνήθιζε να λέει ότι η μεγάλη στοργή έρχεται λίγο αργότερα από την μεγάλη συμπόνια. Κατόπιν έρχεται η σκέψη της εθελοντικής ανάληψης της ευθύνης, όσον αφορά το έργο της απελευθέρωσης κάθε αισθανόμενης ύπαρξης απ' όλες τις συσκοτίσεις και τα βάσανα, και η καθοδήγησή τους στην φώτιση από εσάς τον ίδιο και μόνο. Γι' αυτό τον λόγο, εσείς ο ίδιος χρειάζεται να επιτύχετε την φώτιση. Αυτό είναι μποντιτσίτα. 

Η μποντιτσίτα που νοιώθετε μόνο μέσω διαλογισμού: "Πρέπει να επιτύχω την φώτιση για χάρη όλων των άλλων αισθανόμενων υπάρξεων", είναι σαν το εξωτερικό ενός γλυκίσματος. Όταν όμως βλέπετε κάποια αισθανόμενη ύπαρξη να σας ενοχλεί ή να σας κακομεταχειρίζεται και εσείς αυτόματα και αβίαστα νοιώθετε μέσα στην κακιά σας: "Πρέπει να επιτύχω την φώτιση γι' αυτό το αισθανόμενο ον, να το ελευθερώσω απ' όλες τις συσκοτίσεις και να το οδηγήσω στην φώτιση", τότε αυτή η μποντιτσίτα είναι σαν το ίδιο το γλύκισμα. Και όταν επίσης βλέπετε ένα φίλο, αισθάνεστε φυσικά: "Πρέπει να επιτύχω την φώτιση γι' αυτό το αισθανόμενο πλάσμα". Χωρίς προσπάθεια ή ανάγκη να προχωρήσετε σε διαλογισμούς σύμφωνα με τους οποίους όλα τα αισθανόμενα όντα έχουν υπάρξει μητέρες σας και σας έχουν φερθεί με καλοσύνη, αυτά τα αισθήματα σας δημιουργούνται αυτομάτως. Αυτή η μποντιτσίτα είναι σαν το ίδιο το γλύκισμα. Η άλλη είναι σαν το εξωτερικό του γλυκίσματος. Δεν τρώτε στην ουσία ολόκληρο το γλύκισμα, μόνο παίρνετε κάποια γλυκιά γεύση από την επιφάνεια. Όμως όταν αισθάνεστε την μποντιτσίτα αυτομάτως είναι σαν να έχετε ολόκληρο το γλύκισμα στο στόμα σας. 

Για να πραγματώσετε την μποντιτσίτα, πρέπει να πραγματώσετε την σκέψη της απάρνησης του συνόλου της σαμσάρα. Για να γεννηθεί μέσα σας η σκέψη της αποστροφής για ολόκληρο το βασίλειο των βασάνων της σαμσάρα, πρέπει να θυμηθείτε τις εξηγήσεις που σχετίζονται με τις περασμένες και τις μελλοντικές ζωές, σκεφτόμενοι τα βάσανα του παρελθόντος. Σε προηγούμενες ζωές, τα αισθανόμενα όντα έχουν υπάρξει εχθροί, φίλοι και άγνωστοι. Είχαν όλες αυτές τις σχέσεις μαζί σας. Όλα τα αισθανόμενα όντα έχουν υπάρξει πατέρας, μητέρα, αδελφός, αδελφή, σύζυγος, παιδί, ακόμη και η αληθινή αιτία του πόνου. Για να σας γεννηθεί αποστροφή για το σύνολο της σαμσάρα, πρέπει να συνειδητοποιήσετε τον αληθινό πόνο. 

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε πάνω στις περασμένες ζωές και αξίζει πράγματι τον κόπο να μελετήσετε τις δικές σας προηγούμενες ζωές. Υπάρχει απίστευτο όφελος στην μελέτη της εξέλιξης του πνεύματος, της σύνδεσης μεταξύ της παρούσας και της προηγούμενης ζωής. Αυτό είναι πολύ πιο αξιόλογο από το να μελετήσεις πόσοι άνθρωποι στο Νεπάλ έχουν βρογχοκήλη. Ή πόσο μεγάλα είναι τα κεφάλια τους. Για να έχετε μποντιτσίτα, πρέπει πρώτα να υπάρξει το θεμέλιο: η απάρνηση ή αποστροφή προς το σύνολο της σαμσάρα. Για να πραγματοποιήσετε την απάρνηση πρέπει να κατανοήσετε τον αληθινό πόνο και την αληθινή αιτία του πόνου. 

Συνοπτικά ο αληθινός πόνος αυτής της ζωής είναι: τα βάσανα της επαναγέννησης, των γηρατειών, της ασθένειας και του θανάτου. Το βάσανο της επαναγέννησης αυτής της ζωής έχει ήδη περάσει, τα γεράματα και η ασθένεια βιώνονται, και ο θάνατος αναμένεται να βιωθεί. Ο σύνδεσμος του αληθινού πόνου με τους δώδεκα κρίκους της παρούσας ζωής είναι ο εξής: μετά από την εγκατάσταση της συνείδησης στο γονιμοποιημένο ωάριο αποκτάται το όνομα και η μορφή, οι βάσεις των αισθήσεων, η επαφή, το αίσθημα, τα γηρατειά και ο θάνατος. Αυτό είναι αληθινός πόνος, επειδή τα πράγματα αυτά συνέβησαν κάτω από τον έλεγχο του κάρμα και των διαταραγμένων σκέψεων.

Όταν μιλάτε για την αιτία της παρούσης σαμσάρα το κάρμα και τις διαταραγμένες σκέψεις, για να εξηγήσετε τον πόνο της επαναγέννησης, των γηρατειών της ασθένειας και του θανάτου, θα πρέπει να μιλήσετε για την άλλη ζωή πριν από την τωρινή. Όπως ανάφερα προηγουμένως, το πρώτο - πρώτο λεπτό που φυτεύετε ένα σπόρο στο έδαφος, δεν έχετε τον καρπό. Η αιτία αυτής της σαμσάρα έρχεται από την ζωή που προηγείται της τωρινής. Πρέπει ν' αναλύσετε πώς το κάρμα και οι διαταραγμένες σκέψεις δημιουργήθηκαν στην προηγούμενη ζωή. Οτιδήποτε κι αν ήταν η προηγούμενη ζωή, είτε ανθρώπινη, είτε ζώου ή ότι άλλο, την στιγμή του θανάτου, η σφοδρή επιθυμία και η αρπακτικότητα εμφανίσθηκαν και ενδυνάμωσαν τον σπόρο που είχε μείνει στη ροή της συνείδησης από τον καρμικό σχηματισμό και την άγνοια. Το γίγνεσθαι ξεκίνησε όταν ο σπόρος ήταν έτοιμος να πετάξει το κοτσάνι του, την πατούσα σαμσάρα του ατόμου. Λόγω αυτών των τριών πλανών της προηγούμενης ζωής, της άγνοιας της σφοδρής επιθυμίας και της αρπακτικότητας, και του καρμικού σχηματισμού που προήλθε από την άγνοια, κατά την ώρα του θανάτου, ο σπόρος ετοιμάστηκε να δώσει την σαμσάρα ετούτης της ζωής σ' αυτό το βασίλειο του πόνου.

Πρέπει επίσης να κατανοήσετε ότι, επειδή το σύνολο αυτό είναι ο μολυσμένος σπόρος του κάρμα και των διαταραγμένων σκέψεων, όταν συναντάτε διάφορα αντικείμενα, ποικίλες διαταραγμένες σκέψεις όπως ο θυμός και η προσκόλληση εμφανίζονται, και δημιουργείτε ξανά κάρμα. Κάθε φορά που υπάρχει μια διαταραγμένη σκέψη, το συγκεκριμένο κάρμα σχηματίζει την σαμσάρα της μελλοντικής ζωής. ΄Έτσι κάθε μέρα, με τον θυμό, την προσκόλληση και τις άλλες διαταραγμένες σκέψεις να εμφανίζονται όλη την ώρα πολλές εκατοντάδες σαμσάρες μελλοντικών ζωών σχηματίζονται. Κάθε μέρα δημιουργείτε την αιτία για πολλές σαμσάρες μελλοντικών ζωών, αν δεν παρακολουθείτε διαρκώς τον νου σας, και δεν εφαρμόζετε τους διαλογισμούς και τις διδασκαλίες ώστε να ελέγχετε την άγνοια, τον θυμό, την προσκόλληση, και τον ιδιοτελή νου. Αν δεν εφαρμόζετε τους διαλογισμούς των βαθμιαίων δρόμων για όντα της χαμηλότερης της μεσαίας και της υψηλότερης ικανότητας, ο νους σας είναι διαρκώς κάτω από τον έλεγχο των διαταραγμένων σκέψεων, και δημιουργείται διαρκώς κάρμα. Μέσα σε μια και μόνη μέρα, τόσες πολλές εκατοντάδες χιλιάδων σαμσάρες με αυτό το σύνολο. Αυτό είναι τρομακτικό. 

Ένας ανεξέλεγκτος νους είναι απίστευτα επικίνδυνος, και σας κρατάει διαρκώς σε πόνο. Κατ' αυτόν τον τρόπο πρέπει να σκεφτείτε τις μελλοντικές ζωές. Σκεφτόμενοι τις περασμένες και μελλοντικές ζωές και αντιλαμβανόμενοι την αιτία, μπορείτε εύκολα να ελέγξετε τον νου σας μέσω αυτής της βαθύτερης κατανόησης. Και έπειτα εμπνέεστε να μελετήσετε και να πραγματώσετε την κενότητα, την μόνη άμεση μέθοδο την μόνη θεραπεία για να κόψετε την ρίζα των βασάνων, την ρίζα της σαμσάρα. Σας δημιουργείται η τάση ν' ακούσετε τις διδασκαλίες, να στοχαστείτε και να διαλογιστείτε, και έπειτα να τις πραγματώσετε. Έχετε την έμπνευση για να το κάνετε αυτό. Διαφορετικά, ακόμα κι αν σας εξηγήσουν τις μυστικές, βαθιές διδασκαλίες πάνω στην κενότητα, αν δεν έχετε βαθιά θεμέλια γνώσης για την σαμσάρα, είστε σαν τον άνθρωπο που δεν ξέρει ότι έχει μια σοβαρή ασθένεια. Ακόμη κι αν του έδιναν τα πιο ακριβά φάρμακα ο άνθρωπος αυτός δεν θα νοιαζόταν και δεν θα τα έπαιρνε σωστά. 

Όταν αισθάνεστε την δική σας σαμσάρα ανυπόφορη, τότε ειδικότερα, κοιτάζετε τους άλλους και νοιώθετε ότι είναι τόσο ανυπόφορο να βασανίζονται στη σαμσάρα, καθώς δέχονται την επίθεση του κάρμα, των διαταραγμένων σκέψεων και της αληθινής αιτίας του πόνου. Τότε αναπτύσσεται μέσα σας δυνατή συμπόνια και από αυτήν δυνατή μποντιτσίτα. Όσο δυνατότερη είναι η μποντιτσίτα, τόσο πιο γρήγορα πετυχαίνετε το ταντρικό μονοπάτι και τη φώτιση. Οι πραγματώσεις της τάντρα επιτυγχάνονται γρηγορότερα με την μποντιτσίτα. Είστε σε θέση να γίνετε ο τέλειος οδηγός που θα οδηγήσει όλες τις αισθανόμενες υπάρξεις στην φώτιση. 

ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΠΝΕΥΜΑΤΑ 
Ο θυμός είναι απίστευτα βλαβερός. Ο θυμός όχι μόνο προξενεί καθημερινά προβλήματα δυσαρμονίας στην οικογένεια και δυστυχία σε εσάς τους ίδιους, αλλά δημιουργεί προβλήματα για πολλές ζωές. Δε βλέπετε αυτό το μακροπρόθεσμο κακό με το παρόν πνεύμα σας, επειδή δεν έχετε ενόραση ή παντογνώστη νου - αλλά θα είστε αναγκασμένος να το βιώσετε. Είναι άκρως σημαντικό να καταβάλετε όλη την προσπάθεια και την επιδεξιότητά σας στην αποφυγή του θυμού. Παραδείγματος χάριν, στα έργα αυτής της ζωής, όπως είναι οι επαγγελματικές ασχολίες, καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια και κάθε επιδέξιο μέσον που μπορείτε να σκεφτείτε, με σκοπό να έχετε το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Αυτό δεν είναι τίποτα. Ανάλογα με την στάση του νου σας, μπορείτε να επιτύχετε κάτι, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. 

Οι διδασκαλίες εξηγούν: σταματήστε την προσκόλληση η οποία ανοίγει το ακάθαρτο σώμα. Η ακαθαρσία δεν είναι ζήτημα εξωτερικής βρωμιάς. Το σώμα εμπεριέχει τριανταέξι ακαθαρσίες: βρώμικα πράγματα όπως η χολή, το σάλιο, το αίμα και το πύον. Εάν όλα όσα περιέχει το σώμα ήταν καθαρά, δε θα υπήρχε λόγος ό,τι βγαίνει από το σώμα να είναι βρώμικο. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι ακάθαρτο. Διαφορετικά, σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, οποιοδήποτε από αυτά τα ακάθαρτα στοιχεία, θα ήταν καθαρό ενόσω παρέμενε στο εσωτερικό και βρώμικο μόνον όταν θα έβγαινε έξω. Νομίζω ότι αυτό το "η οποία ανοίγει" που αναφέρεται στις διδασκαλίες, αναφέρεται στις ανώτερες και τις κατώτερες πύλες· η προσκόλληση ανοίγει τις πύλες του ακάθαρτου σώματος. 

"Σταμάτηστε την προσκόλληση η οποία ανοίγει το ακάθαρτο σώμα και σας εξαπατά τόσο πολύ". Αυτό μιλάει για τα μειονεκτήματα της προσκόλλησης, η οποία ανοίγει το ακάθαρτο σώμα και γι' αυτό δημιουργεί μεγάλες απώλειες. Η σημασία του "σας εξαπατά πολύ" και της "μεγάλης απώλειες" είναι η ίδια. Ίσως η έκφραση "σας εξαπατά" την περιγράφει πιο ολοκληρωμένα. Το κυνήγι της επιθυμίας, η αναζήτηση της μικρής πρόσκαιρης ευτυχίας των λίγων λεπτών σάς εξαπατά καθώς παρεμβάλλεται στην επίτευξη της υπέρτατης μακροβιώσιμης ευτυχίας. Έχετε εξαπατηθεί γιατί, καθώς είστε παγιδευμένος μέσα στην επιθυμία και προσκολλημένοι σε αυτήν την πρόσκαιρη μικρή ευτυχία, δε σκέφτεστε την ύστατη ευτυχία. 

Σταματήστε τον θυμό βλέποντας τις μητέρες να βασανίζονται σαν τρελές από το κάρμα και τις διαταραγμένες σκέψεις. Και όλα τα αισθανόμενα πλάσματα υπήρξαν κάποτε μητέρες μας. Τρέλα είναι όταν ένα πρόσωπο είναι κατακυριευμένο, χωρίς καμία απολύτως ελευθερία. Χωρίς τον έλεγχό τους, γίνεται άγριος, βλάπτει πολλούς ανθρώπους και κάνει όλων των ειδών τα πράγματα. Αυτό δε συμβαίνει επειδή έχει έλεγχο στον νου του, αλλά επειδή δεν έχει. Μπορεί να έχει καταληφθεί από πνεύματα και άλλα παρόμοια. Το ίδιο και οι μητέρες είναι κατακυριευμένες από το κάρμα και τις διαταραγμένες σκέψεις και τρελαίνονται εντελώς. Ο νους τους είναι μέσα στην πλάνη, γεμάτο από λανθασμένες αντιλήψεις με αποτέλεσμα οι ενέργειες του σώματος, του λόγου και του νου τους, να είναι εντελώς λανθασμένες εμποδίζοντας της ευτυχία και προκαλώντας μόνο προβλήματα στους ίδιους. Είναι σαν τον τρελό άνθρωπο με τον ανεξέλεγκτον νου που κάνει πράγματα που μόνο κακό του κάνουν. Όταν τους βλέπετε σαν τρελούς, σταματάτε τον θυμό. 

Σκεφτείτε ότι αυτός ο ίδιος ο άνθρωπος δεν έχει καμία ελευθερία, κανένα έλεγχο· έχει καταληφθεί από διαταραγμένες σκέψεις. Είναι ένας σκλάβος των διαταραγμένων σκέψεων· είναι εντελώς ελεγχόμενος από τον θυμό, της προσκόλληση, την άγνοια. Αν σκεφτείτε με αυτόν τον τρόπο, είναι αδύνατον να θυμώσετε. Αντί να γεννηθεί θυμός μέσα σας, γεννιέται μόνον συμπόνια. Αυτό είναι το κύριο σημείο του όλου θέματος: δείτε τους σαν τρελούς. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα έπρεπε να τους βοηθήσετε ή να τους ωφελήσετε επειδή είναι τρελοί. Απλά, όταν σκέφτεστε έτσι σταματάτε τον θυμό. Σταματήστε την άγνοια σκεφτόμενοι τις λεπτές συσχετίσεις της αιτίας και του αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει το κάρμα και ιδιαίτερα την επίγνωση της εξαρτώμενης εκδήλωσης και της κενότητας. Δείτε πώς κάθε τι, ο εαυτός, η πράξη, το αντικείμενο, είναι εξαρτώμενη εκδήλωση· λόγω της εξαρτώμενης εκδήλωσης, κάθε τι είναι κενό. Και όντας κενό αυθύπαρκτης υπόστασης, κάθε τι είναι εξαρτώμενη εκδήλωση. Αυτό που κυρίως σταματάει την άγνοια είναι η επίγνωση της εξαρτώμενης εκδήλωσης και της κενότητας. 

Εχθροί και φίλοι συναντώνται και χωρίζουν. Με βάση μια έκφραση του προσώπου κάποιου, τον εκλαμβάνετε ως φίλο. Οι εχθροί και οι φίλοι που συναντώνται και χωρίζουν, αλλάζουν. Όταν βλέπετε ένα πρόσωπο, αυτό μόνο το μέρος ενός σώματος, με ήρεμα μάτια και ρυτίδες χαμόγελου γύρω από το στόμα το εκλαμβάνετε ως φιλικό. Το κύριο αντικείμενο είναι το πρόσωπο, όχι τόσο το υπόλοιπο σώμα, ή αυτά που το άτομο λέει. Λίγες ρυτίδες χαμόγελου γύρω από το στόμα και τον εκλαμβάνετε ως φίλο. Ακόμη κι αν πράγματι υπάρχουν ρυτίδες γύρω από το στόμα, με μια άλλη κίνηση του προσώπου, αυτός ο φίλος μπορεί να γίνει εχθρός και ο θυμός και η αποστροφή να κάνουν την εμφάνισή τους. Βλέποντας μια αλλαγή στο πρόσωπο, το ονομάζετε "εχθρό". Την αλλαγή του προσώπου σε χαμόγελο, την ονομάζετε "φίλο". Αυτή η κρίση δεν είναι έγκυρη επειδή ο λόγος είναι τόσο ασήμαντος και ανόητος. Με τέτοιες αλλαγές του προσώπου, εκλαμβάνετε κάποιον ως φίλο ή ως εχθρό και έπειτα βιώνετε τα βάσανα της συνάντησης και του χωρισμού. 

Φέροντας το φορτίο του αρνητικού κάρμα που έχει μαζευτεί μ' αυτόν τον τρόπο, ουρλιάζετε στα κατώτερα βασίλεια. Μετά θάνατον, όταν το σώμα αυτό έχει γίνει πτώμα, πηγαίνετε να ουρλιάξετε στα κατώτερα βασίλεια, φέροντας αυτό το φορτίο του αρνητικού κάρμα. Ολόκληρη αυτή η στροφή μιλάει για τα μειονεκτήματα των τριών δηλητηριωδών καταστάσεων του νου και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του ανεξέλεγκτου νου. Και επίσης με ποιον τρόπο μπορείτε να σταματήσετε τις τρεις δηλητηριώδεις καταστάσεις. Έχοντας επίγνωση της φύσης των προβλημάτων και κάνοντας διαλογισμό, μπορείτε να ελέγξετε τον νου σας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε δυνατό μέσο και προσπάθεια, όταν ο νους σας είναι σε κίνδυνο όπως όταν η ζωή σας είναι σε κίνδυνο. Αν επιτύχετε, υπάρχει ασύλληπτο όφελος· αν χάσετε υπάρχει απίστευτη απώλεια, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε εξωτερική απώλεια. Φυσικά, ακόμη και πριν την συνάντηση με το Ντάρμα και τις διδασκαλίες του σταδιακού δρόμου προς την φώτιση, όντας μια ανθρώπινη ύπαρξη με όλες τις δυνατότητες ν' αναπτυχθείτε, κάθε ώρα που δεν ασκούσατε τον έλεγχο του νου ήταν μια σημαντική απώλεια. Όμως ιδιαίτερα μετά την συνάντηση με το Βουδδαντάρμα, κάθε ώρα που δεν ασκείτε τον έλεγχο του νου σας είναι ακόμη μεγαλύτερη απώλεια. Κάθε ώρα που δεν ασκείτε την μποντιτσίτα, ή δεν ασκείτε την υπομονή όταν υπάρχει ο κίνδυνος του θυμού, είναι μεγαλύτερη η απώλεια από το να χάνατε δολάρια ισάριθμα των ατόμων αυτής της γης. Είναι πολύ μεγαλύτερη απώλεια από την απώλεια τόσων πολλών δολαρίων, ή τόσων πολλών διαμαντιών. 

Ο νους σας μπορεί να δημιουργήσει τόσο πολύ πλούτο μέσα από την συσσώρευση αρετής όταν ασκείτε το έλεος είτε με τα αισθανόμενα όντα είτε με τα άγια αντικείμενα. Ο ενάρετος νους δημιουργεί τον πλούτο από πράξεις γενναιοδωρίας και άλλες σχετικές. Μπορείτε να δείτε ότι όταν ο νους σας για μια ώρα ή ακόμη και για ένα λεπτό, δεν έχει μετασχηματιστεί σε αρετή, αυτή είναι η μεγαλύτερη απώλεια. Είναι μεγαλύτερη απώλεια απ' οποιαδήποτε άλλη στη ζωή. 

Όπως ο Σαντιντέβα λέει στην Μποντιτσαριαβατάρα: ποια η χρησιμότητα οποιασδήποτε άλλης συμπεριφοράς εκτός αυτής που προστατεύει τον νου σου; Ποια η χρησιμότητα οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας ή πρακτικής εάν δεν προστατεύεις τον νου σου; 

Με άλλα λόγια, αν δεν προστατεύετε τον νου σας, το να έχετε πολλές εξωτερικές δραστηριότητες με το σώμα και τον λόγο σας, δε βοηθά. Αν δεν προστατεύετε τον νου σας, δεν υπάρχει ευτυχία ή επιτυχία. Κάθε μια διδασκαλία του Βούδδα, σούτρα και τάντρα, διδάσκεται μόνο και μόνο για να ησυχάσει τον νου. Για να διακόψετε την συνέχιση της σαμσάρα πρέπει να παύσετε το κάρμα και τις διαταραγμένες σκέψεις. Αν ελέγχετε τις τρεις δηλητηριώδεις καταστάσεις του νου στην αρχή τους, δε συσσωρεύετε κάρμα. 

Όταν δεν παρακολουθείτε τον νου σας και δεν χρησιμοποιείτε τους διαλογισμούς και τις διδασκαλίες, ο νους σας γίνεται ο δημιουργός του πόνου. Εσείς ο ίδιος γίνεστε ο δημιουργός της δικής σας δυστυχίας, της δικής σας σαμσάρα. Όταν παρακολουθείτε τον νου σας, χρησιμοποιείτε τους διαλογισμούς και εφαρμόζετε τις διδασκαλίες, ο νους σας γίνεται ο δημιουργός της φώτισης. Μερικές φορές ο νους σας γίνεται ο δημιουργός της βαρύτατης δυστυχίας της κολάσεως· και άλλες φορές, όταν προσέχετε και εξασκείστε, ο νους σας γίνεται ο δημιουργός της ύψιστης ευτυχίας.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΑ 
Αναφέρεται στην Μποντιτσαρυαβατάρα: "Έχοντας βρει τούτο το πολύτιμο σώμα που έχει ελευθερία (που σημαίνει ότι έχει τις οκτώ ελευθερίες και τα δέκα προικίσματα - συνολικά τα δεκαοκτώ αυτά πολύτιμα πράγματα), αν δεν εκπαιδεύσετε τον νου σας στην αρετή, τότε δεν υπάρχει τίποτε που να προδίδει μεγαλύτερη άγνοια". Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σπατάλη στον κόσμο από το ν' αφήνετε τον νου σας απαίδευτο, την στιγμή που έχετε όλες τις δυνατότητες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια από το να ξοδεύετε άσκοπα την πολύτιμη ανθρώπινη ζωή σας, να μην την κάνετε ευεργετική εκπαιδεύοντας τον νου σας στην αρετή, εκπαιδεύοντας τον νου σας στην μέθοδο και την σοφία, τον δρόμο προς την φώτιση. 

Υπάρχουν τρία μονοπάτια προς την φώτιση: το μονοπάτι του μικρού οχήματος, το μονοπάτι της παραμιταγιάνα και το μονοπάτι της βατζραγιάνα. Κάθε ένα από αυτά έχει μέθοδο και σοφία. Η μποντιτσίτα είναι η πηγή όλης της ευτυχίας για τον εαυτό. Αν αναπτύξετε μποντιτσίτα, σαν τον Γκουρού Σακυαμούνι Βούδδα, γίνεστε επίσης η πηγή της πρόσκαιρης και της ύστατης ευτυχίας για όλα τα άλλα αισθανόμενα όντα. Όλη η απίστευτη ευτυχία που κερδίζουμε, τώρα και στο μέλλον, προήλθε από την μποντιτσίτα και την καλή καρδιά του Γκουρού Σακυαμούνι Βούδδα, προς όλα τα αισθανόμενα όντα. Και εμείς επίσης μπορούμε να κατέχουμε αυτή την πολύτιμη σκέψη της μποντιτσίτα, αυτή την απόλυτα καλή καρδιά. Έχουμε λάβει το καλύτερο σώμα με το οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε δυνατή στοργή, συμπόνια και μποντιτσίτα. Ο Ναγκαρτζούνα είπε σε ένα μαθητή, γράφουν οι γραφές: "οι άνθρωποι μπορούν ν' αναπτύξουν ισχυρή μποντιτσίτα, όμως άλλα όντα όπως οι ντέβας και οι νάγκας δεν μπορούν ν' αναπτύξουν μποντιτσίτα". 

Γιατί μπορούμε ν' αναπτύξουμε μποντιτσίτα, αυτή την απόλυτα καλή καρδιά, που φέρνει την πρόσκαιρη και την τελική επιτυχία στον εαυτό μας και στις άλλες αισθανόμενες υπάρξεις; Μπορούμε ν' αναπτύξουμε μποντιτσίτα τόσο εύκολα και γρήγορα επειδή σ' αυτόν τον νότιο ανθρώπινο κόσμα που βρισκόμαστε, υπάρχουν πολλά προβλήματα, έτσι η ζωή έχει ευτυχία και πόνους. Είναι πολύ εύκολο ν' αναπτύξεις ισχυρότατη απάρνηση της σαμσάρα αντιλαμβανόμενος την φύση του πόνου. Και τότε είναι πολύ εύκολο ν' αναπτύξετε συμπόνια προς τις άλλες αισθανόμενες υπάρξεις. Επειδή αναπτύσσετε πολύ ισχυρή συμπόνια, αναπτύσσετε επίσης πολύ ισχυρή μποντιτσίτα και επιτυγχάνετε την φώτιση γρηγορότερα. Αυτό δεν είναι δυνατόν στις άλλες ανθρώπινες ηπείρους. 

Το πρώτο πράγμα είναι να έχει λάβει κανείς ένα σώμα το οποίο μπορεί ν' αναπτύξει μποντιτσίτα. Το άλλο είναι η συνάντηση με την διδασκαλία της Μαχαγιάνα που αποκαλύπτει την συμβουλή της πρακτικής των μποντισάτβα, τις έξη τελειότητες. Μετά την ανάπτυξη της μποντιτσίτα, την σκέψη να ωφελήσετε τις άλλες αισθανόμενες υπάρξεις, οι έξη τελειότητες σας δείχνουν της συμπεριφορά των μποντισάτβα: πώς να ωφελείτε τις αισθανόμενες υπάρξεις με τις πράξεις σας. Επίσης έχετε συναντήσει τον ενάρετο φίλο στην Μαχαγιάνα, από τον οποίο έχετε λάβει διδασκαλίες και όρκους όπως οι οκτώ κανόνες της Μαχαγιάνα και ο οποίος μπορεί να σας αποκαλύψει όλο το μονοπάτι προς την φώτιση από την αρχή έως το τέλος. Το μόνο σώμα με το οποίο ένας αρχάριος μπορεί να επιτύχει την φώτιση σε μία πολύ σύντομη διάρκεια ζωής, ή σε λίγα χρόνια, και να φέρει εις πέρας γρήγορα τη δημιουργία για τις αισθανόμενες υπάρξεις, είναι αυτό το ανθρώπινο σώμα από την νότιο ήπειρο. Έχοντας γεννηθεί εδώ, έχουμε ένα ανθρώπινο σώμα που αποτελείται από τις τρεις λευκές ουσίες που έχουν δοθεί από τον πατέρα, και τις τρεις κόκκινες ουσίες που έχουν δοθεί από την μητέρα. Ένα τέτοιο σώμα, γεννημένο από τη μήτρα και αποτελούμενο από τα έξη στοιχεία, είναι απαραίτητο για την εξάσκηση της τάντρα, ιδιαίτερα για την μάχα-ανουττάρα γιόγκα τάντρα. Αυτό είναι το μόνο σώμα με το οποίο ένας αρχάριος μπορεί να επιτύχει την φώτιση μέσα σε λίγα χρόνια - και εμείς έχουμε αυτό το σώμα. 

Επιπλέον, έχουμε γεννηθεί σ' ένα κόσμο όπου υπάρχουν τα είκοσι-τέσσερα ιδιαίτερα ιερά μέρη της Τσάκρα-σαμβάρα, μιας όψης του Βούδδα. Αν ασκείτε αυτόν τον ταντρικό δρόμο, οι ντακίνις αυτών των είκοσι-τεσσάρων αγίων τόπων - οι θηλυκές όψεις που έχουν υψηλές πραγματώσεις της τάντρα - ευλογούν το σώμα και τα τσάκρας σας, τον άνεμο των ενεργειών του νου, καθώς διαλογίζεστε. Αυτές οι ντακίνις βλέπουν από μακριά το άτομο που εξασκείται σε τέτοιους ταντρικούς δρόμους όπως του Τσάκρα-σαμβάρα και ευλογούν τον εξασκούμενο. Λόγω των ευλογιών από τις ντακίνις, πολύ γρήγορα είστε ικανός να ανοίξετε τα τσάκρα σας, και ν' αναπτύξετε την πολύ υψηλή ταντρική πραγμάτωση του καθαρού φωτός. Όταν έχετε επιτύχει το καθαρό φως, έχετε την δυνατότητα να επιτύχετε την φώτιση σε τούτη τη ζωή. Αυτό προέρχεται από τις ευλογίες των ντακίνις. Αυτός ο κόσμος έχει τους είκοσι-τέσσερις αυτούς άγιους τόπους, έτσι εδώ και τώρα ακριβώς, η ζωή είναι γεμάτη από ευκαιρίες ν' αναπτύξετε γρήγορα τον νου σας, να επιτύχετε την φώτιση και γρήγορα να ολοκληρώσετε τα έργα για χάρη των αισθανόμενων υπάρξεων. Όλες οι συνθήκες είναι εδώ. 

Αν δεν αναπτύσσετε τον νου σας μέσα από τ' ακούσματα, τον στοχασμό και τον διαλογισμό, χρησιμοποιείτε αυτό το πολύτιμο σώμα μόνο για να δημιουργείτε αρνητικό κάρμα. Είναι σαν να γεννηθήκατε μόνο για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη σύγχυση στον εαυτό σας και να προκαλέσετε σκοτούρες στους άλλους. Αν δεν ελέγχετε τον νου σας και ακολουθείτε τις διαταραγμένες σκέψεις και το εγωιστικό πνεύμα, χρησιμοποιείτε αυτή την πολύτιμη ανθρώπινη ζωή για να υποφέρετε. Έτσι μοιάζει σαν να γεννηθήκατε για να υποφέρετε. Αν δεν εκπαιδεύετε τον νου σας στον δρόμο της απελευθέρωσης και της φώτισης, η γέννησή σας δεν φέρνει ευτυχία αλλά πόνο. Και τότε γίνεστε καυσόξυλα για τις κολάσεις (νάρακς). Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια από την σπατάλη αυτού του πολύτιμου ανθρώπινου σώματος. 

Το κίνητρό σας στην καθημερινή ζωή είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη κι όταν έχετε τις κανονικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής όπως η ζωή στο σπίτι, η δουλειά σας στο γραφείο, όταν κοιμάστε, όταν περπατάτε, όταν προσεύχεστε, όταν απαγγέλλετε μάντρας ή διαλογίζεστε, το κίνητρό σας είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάζετε και να το μετατρέπετε από αρνητικό σε θετικό. Θα πρέπει να σκέφτεστε πάνω απ' όλα, πώς να ωφελείτε τους άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα αντικείμενα για τα οποία εργάζεστε ή διαλογίζεστε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερα γίνεται. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να καλύψετε κάθε αισθανόμενο ον, η εργασία ή ο διαλογισμός σας θα πρέπει να γίνεται προς όφελος όσο το δυνατόν περισσότερων υπάρξεων. 

Εξ αιτίας του κινήτρου, τα πάντα αλλάζουν. Αν το κίνητρο είναι λανθασμένο, η πράξη και το αποτέλεσμα θα είναι λανθασμένα. Αν το κίνητρο κηλιδώνεται από κάποιο από τα δηλητηριώδη πνεύματα του θυμού, της προσκόλλησης, ή της άγνοιας, τότε και η πράξη και το κίνητρο γίνονται η αιτία του πόνου. Αν το κίνητρο δεν κηλιδώνεται από αυτά τα τρία, η πράξη γίνεται αρετή. Με αυτόν τον τρόπο, κίνητρο και πράξη είναι η αιτία της ευτυχίας. Αν η ρίζα του δέντρου είναι δηλητηριώδης, ό,τι προέρχεται από αυτό το δέντρο είναι δηλητηριώδες. Αν η ρίζα είναι θεραπευτική, κάθε τι που προέρχεται από αυτό είναι θεραπευτικό. Δεν μπορεί να βλάψει· μόνο να ωφελήσει. Έτσι και με το κίνητρο. Στην καθημερινή σας ζωή, κάθε στιγμή, το κίνητρό σας είναι το σημαντικότερο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα και η δυστυχία, και τα μεγαλύτερα οφέλη και η ευτυχία, προέρχονται από το κίνητρο. Αυτά εξαρτώνται από το κίνητρο ή τη στάση του νου σας κάθε μέρα, κάθε ώρα. 

Lama Zopa Rinpoche

translatum

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα