Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΕΝΙΚΑ


Αν και ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα σύστηνε να περιέχει η καθημερινή διατροφή κάποιου μια μεγάλη αναλογία ωμών φρούτων και λαχανικών, συμβούλευε: «Αν η κυρίως διατροφή σας περιλάμβανε μέχρι τώρα κυρίως μαγειρεμένα φαγητά, εισάγετε σ’ αυτήν τα ωμά φρούτα σταδιακά, μέχρι οργανισμός σας να συνηθίσει την αλλαγή αυτή. Όταν μαγειρεύετε λαχανικά, είναι καλύτερα να τα μαγειρεύετε στον ατμό αντί να τα βράζετε. Τα λαχανικά που μαγειρεύονται σε νερό θα πρέπει να τρώγονται με τον ζωμό τους».
Διάφορα είδη φυσικών λευκών φαγητών είναι καλά για το νευρικό σύστημα. Κάνουν καλό στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Τα μούρα κάνουν καλό στη φαιά ουσία του εγκεφάλου – δηλαδή τα βατόμουρα (που είναι πολύ σκούρο μωβ). Τα περισσότερα φρούτα είναι χρυσά στο χρώμα (ή διαφοροποιήσεις του χρυσού, όπως κόκκινα και πορτοκαλί). Καθώς το χρυσό είναι η δημιουργική δονητική ενέργεια στην ύλη, τέτοια φρούτα βοηθούν τους μυς, το αίμα και τους ιστούς. Το γάλα της κατσίκας, τα μη ξεφλουδισμένα αμύγδαλα και οι σταφίδες κάνουν πολύ καλό στο νευρικό σύστημα. Όμως όλες οι μορφές κρέατος ανώτερων ζώων, ιδίως το αγελαδινό και το χοιρινό, είναι επιζήμια για το νευρικό σύστημα. Προκαλούν υπερδιέγερση και επιθετικότητα.
Αποφεύγετε τα πολλά λιπαρά, ιδίως φαγητά που φτιάχτηκαν με ραφιναρισμένο αλεύρι. Να τρώτε σιτηρά ολικής αλέσεως, τυρί cottage και πολλά φρούτα, χυμούς φρούτων και φρέσκα λαχανικά – αυτά είναι σημαντικά. Δεν χρειάζεται να πω ότι τα αλκοολούχα ποτά και τα ναρκωτικά καταστρέφουν το νευρικό σύστημα. Μείνετε μακριά απ’ αυτά.


Ένα γιογκικό ποτό που είναι πολύ καλό φτιάχνεται ανακατεύοντας φρέσκο χυμό λάιμ με θρυμματισμένη καραμέλα. Πρέπει να είναι πολύ καλά ανακατεμένο και με ισορροπημένη γεύση ώστε να είναι και γλυκό και ξινό. Το συνέστησα σε πολλούς ανθρώπους και είχαν έξοχα αποτελέσματα.
Μια ακόμα ευεργετική πρακτική είναι να κάνετε ένα κρύο μπάνιο όταν είστε νευρικοί, ή, αν δεν μπορείτε, να παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και να το τρίβετε σε όλο το σώμα, ιδίως στα ανοίγματα του σώματος. Μ’ αυτή την τεχνική της γιόγκα θα δείτε ότι τα νεύρα σας θα είναι πιο ήρεμα».
Μερικοί γιόγκι διδάσκουν τους μαθητές τους να θεωρούν το στομάχι σαν να ήταν χωρισμένο σε τέσσερα μέρη. Το ρύζι και το υπόλοιπο στερεό φαγητό μπορεί να γεμίσει τα δύο μέρη, και το ένα μέρος μπορεί να δεχθεί υγρά όπως οι φακές σούπα ή το γάλα. Το υπόλοιπο ένα τέταρτο πρέπει πάντα να διατηρείται άδειο για το ανεμπόδιστο πέρασμα των πεπτικών υγρών και για να παράσχει το πεδίο να κυκλοφορούν οι ζωτικοί αέρηδες ελεύθερα, αν ο γιόγκι εξασκήσει την πραναγιάμα σύντομα μετά το φαγητό. Με άλλα λόγια θα πρέπει κάποιος να σταματήσει να τρώει μη πλήρως ικανοποιημένος, ελαφρώς πεινασμένος. Οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι αγνό, φρέσκο και γλυκό. Τα φαγητά που παράγουν αέρια πρέπει να αποφεύγονται. Τα γεύματα πρέπει να τρώγονται σε τακτικές ώρες και μ’ ένα νοητικό πλαίσιο ικανοποίησης. Μερικοί λένε: «Λίγο λίγο τρώγε πολλές φορές, αλλά ποτέ μην τρως πολύ σε μία φορά». Μπορούν να ακολουθηθούν πολλές ωφέλιμες μορφές διατροφής, ανάλογα με τη συμβουλή ενός γκουρού.
Ο σπουδαστής της γιόγκα μπορεί να μάθει πολλά από τις ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης. Μια ελλιπής ή λανθασμένη διατροφή προκαλεί ασθένειες, φέρνει πρόωρα γηρατειά και επισπεύδει την έλευση του θανάτου. Χρειάζεται μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή – επαρκείς πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα και περιορισμένα λιπαρά.
Το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, αν και πλούσια σε πρωτεΐνες, απελευθερώνουν τοξίνες που μένουν εμφυτευμένες στους ιστούς, προκαλώντας διάφορες ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να καταστρέψει όλες τις ποσότητες των τοξινών του κρέατος που μένουν στους ιστούς. Επομένως είναι καλύτερες άλλες πηγές πρωτεϊνών και άλλων ουσιωδών θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο κρέας, όπως το φρέσκο τυρί από γάλα, το ανάλατο λευκό τυρί, ο χυμός καρότου, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα μη αποφλοιωμένα σιτηρά, τα φασόλια και οι φακές (καλά μαγειρεμένα!). Μια αφθονία φρέσκων φρούτων και λαχανικών καλύπτει τις ανάγκες του σώματος για βιταμίνες και μέταλλα. Οι υδατάνθρακες υπάρχουν στα φασόλια, στα φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι και οι χουρμάδες και στα κουκούτσια των δημητριακών. Τα καλύτερα λιπαρά προέρχονται από φυτικά πρωτεϊνικά φαγητά, συμπεριλαμβανομένου του φυτικού βουτύρου.
Τα ρεβίθια είναι μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Θα πρέπει να τρώγονται ωμά (αφού αφεθούν στο νερό για μια νύχτα και βγει ο φλοιός τους) και να μασηθούν καλά. Ξεκινώντας από μια κουταλιά του γλυκού, μπορεί κάποιος να αυξήσει την ποσότητα σε μισό φλιτζάνι σε ένα γεύμα (αν μπορεί να τα χωνέψει). Αυτοί που κάνουν σκληρή χειρονακτική εργασία μπορούν να τρώνε ολόκληρο φλιτζάνι σε ένα γεύμα. Είναι πολύ δυναμωτικά. Τα ωμά ρεβίθια είναι πιο εύπεπτα από τα φασόλια σόγιας ή τα άλλα φασόλια. Τα μαγειρεμένα ρεβίθια είναι βαριά και δημιουργούν αέρια.
Το αναποφλοίωτο ρύζι είναι συχνά προτιμότερο από το αναποφλοίωτο σιτάρι. Αυτοί που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές ασθένειες ή αρθρίτιδα ή οποιαδήποτε αλλεργία θα είναι καλύτερα να τρώνε αναποφλοίωτο ρύζι και όχι αναποφλοίωτο σιτάρι.
Όλοι πρέπει να ταιριάξουν τη διατροφή τους με τις ειδικές ανάγκες του σώματος. Ο γιόγκι θα πρέπει να διυλίζει δύναμη της ζωής και ενέργεια και όχι αρρώστια από τη διατροφή του.
Πρέπει επίσης να αντλεί ενέργεια από στη συμπαντική πράνα (ενέργεια) που υπάρχει στο φως του ήλιου και στον καθαρό αέρα – εκθέτοντας το σώμα του στον ήλιο για σύντομες περιόδους και εισπνέοντας και εκπνέοντας βαθιά στον καθαρό αέρα για να απορροφήσει το φορτωμένο με πράνα οξυγόνο, που καταστρέφει τον άνθρακα και τις τοξίνες. Η ακόλουθη αναπνευστική άσκηση είναι εξαιρετική. Στρέψτε το πρόσωπό σας προς τα ρεύματα αέρα που έρχονται προς εσάς, στην ύπαιθρο, ή σταθείτε μπροστά σ’ ένα ανοιχτό παράθυρο. Γρήγορα διώξτε την ανάσα με μια διπλή εκπνοή από το στόμα, με τον ήχο της ανάσας χαχ-χαχχχχ. Μετά εισπνεύστε γρήγορα από τη μύτη, με μια διπλή εισπνοή. Επαναλάβετε αρκετές φορές με πλήρη συγκέντρωση. Αρχίστε και τελειώστε με εκπνοή.
Η υγιεινή άσκηση και η σωστή νοητική στάση ενισχύουν κι αυτές ουσιωδώς την ενέργεια της ζωής.
Μ’ αυτούς τους τρόπους –σωστή διατροφή και άλλα μέτρα υγιεινής– ο γιόγκι διεγείρει τη σωστή λειτουργία των πέντε δυνάμεων της ζωής, ή πράνα, οι οποίες εκτελούν τις πέντε ουσιώδεις λειτουργίες του σώματος.
Η έλλειψη σωστής λειτουργίας του ρεύματος που δημιουργεί κρυσταλλικές δομές (πράνα) δημιουργεί ασθένειες και φθορά. Χωρίς επαρκές ρεύμα πράνα, το φαγητό δεν μπορεί να μεταστοιχειωθεί σε νέους ιστούς. Αν το κυκλοφορικό ρεύμα (βυάνα) λειτουργεί ακανόνιστα, το αποτέλεσμα θα είναι δυσαρμονικές καταστάσεις όπως αναιμία ή υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η έλλειψη του αφομοιωτικού ρεύματος (σαμάνα) δημιουργεί αρρώστιες προβληματικής πέψης. Η έλλειψη του ρεύματος του μεταβολισμού (ουντάνα) εμποδίζει τον ειδικό σχηματισμό και την ανάπτυξη των διάφορων οργάνων του σώματος, των οστών, των μυώνων και άλλων ειδικών ιστών, που χτίζονται από το ίδιο ένα πρωτόπλασμα. Η ελαττωματική λειτουργία του ρεύματος της απέκκρισης (απάνα) δημιουργεί δηλητήρια, αέρια, όγκους, καρκίνους και όλες τις άλλες ασθένειες που προκαλούνται από τη μη αποβολή των τοξινών.

 – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα