Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

«Κότινος»


«…να καμαρώσω μέσ' στα ωραία
κορμιά, που για το αγρίλι του Ηρακλέα
παλεύουν, θιαμαστές ψυχές αντρίκειες…»
Από την «Καλλιπάτειρα», το έξοχο σονέτο του Λ.Μαβίλη το παραπάνω απόσπασμα…, στο οποίο γίνεται αναφορά στην «αγριελιά του Ηρακλή», που θα συνοδεύσει την καληνύχτα μας, απόψε, μυθολόγοι!
Σύμφωνα με την μυθολογία ο εφευρέτης του αθλητισμού και ο θεμελιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο Ιδαίος Ηρακλής, ο οποίος φύτεψε για πρώτη φορά αγριελιά στην Ολυμπία. Ο Ιδαίος Ηρακλής είχε φέρει την αγριελιά από τον Βορρά ή από την Κρήτη.
Ο Ηρακλής, λέει ο μύθος, πήγε κάποια μέρα στην Ολυμπία με τον μεγαλύτερο αδερφό του για να τρέξουν. Ήταν ο πρώτος αγώνας δρόμου που έγινε στον κόσμο!
Ο Ηρακλής στεφάνωσε τον νικητή με ένα κλαδί από την ελιά που είχε ο ίδιος φυτέψει εκεί. Κι από τότε έμεινε η συνήθεια να στεφανώνουν με «κότινους» (κλαδιά αγριελιάς) τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων.

Πράγματι, ο μοναδικός «άθλος» (βραβείο), για τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από τον «κότινο», που καθιερώθηκε, ως έπαθλο, από τον Ίφιτο, ύστερα από χρησμό του Μαντείου των Δελφών.
Ένα μικρό αγόρι, «παις αμφιθαλής» (του οποίου ζούσαν και οι δυο γονείς του)έκοβε από την «καλλιστέφανο» ελιά με χρυσό ψαλίδι, τόσα ακριβώς κλαδιά όσα και τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών. Έπειτα το πήγαινε στο ναό της θεάς Ήρας, όπου και τα τοποθετούσε πάνω σε χρυσελεφάντινη τράπεζα.

ELPIDA NOUSA


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα