Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΕΝΤΕ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΤΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

lifehub-logia-gia-filous-5
Ακολουθούν πέντε βήματα που πιστεύουμε ότι θα κάνουν την συμπεριφορά του σκύλου σας καλύτερη κι έτσι, θα είναι πιο ευχάριστο για όλους να τον έχετε μαζί σας, στην παρέα σας.
Βήμα 1: «Πιάστε» τον σκύλο να κάνει κάτι σωστό
Σε πολλές οικογένειες που έχουν ζώα, ο σκύλος κερδίζει την μεγαλύτερη προσοχή όταν δεν συμπεριφέρεται σωστά. Μόλις αρχίσει να δαγκώνει το πόδι του τραπεζιού αντί το παιχνίδι του, όλη η προσοχή επικεντρώνεται επάνω του. Εκμεταλλευτείτε όλες εκείνες τις στιγμές που ο σκύλος σας συμπεριφέρεται σωστά, π.χ. μένει ξαπλωμένος ήρεμα τρώγοντας το παιχνίδι του, για να τον επαινέσετε, να τον χαϊδέψετε και να του δώσετε την προσοχή σας.
Βήμα 2: Αγνοήστε τις Ενοχλητικές Συμπεριφορές
Τα σκυλιά που γαβγίζουν στους ιδιοκτήτες τους, πηδάνε πάνω στους ανθρώπους και ενοχλούν για να κερδίσουν την προσοχή τους, το κάνουν επειδή έχει αποτέλεσμα –το αποτέλεσμα είναι κάποιο είδος προσοχής από τον ιδιοκτήτη- ακόμη κι αν αυτό είναι η τιμωρία ή το μάλωμα. Όταν αγνοείτε έναν σκύλο που γίνεται ενοχλητικός, η συμπεριφορά του θα χειροτερέψει προτού τελικά, καλυτερέψει. Αυτό το βήμα ταιριάζει ακριβώς με το βήμα 1 – αν αγνοείτε την ενόχληση και δώσετε την προσοχή σας στον σκύλο σας όταν αυτός είναι φρόνιμος, σύντομα ο σκύλος σας θα καταλάβει τους νέους κανόνες. Ισχύει κυρίως για τις συμπεριφορές με τις οποίες το σκυλί προσπαθεί να «κερδίσει» την προσοχή σας, το ενδιαφέρον σας ή να πετύχει κάτι.
Βήμα 3: «Τίποτε (ή τουλάχιστον πολλά πράγματα) στη Ζωή δεν είναι Τσάμπα»

Ζητήστε από τον σκύλο σας να υπακούσει μια απλή εντολή όπως το «Κάτσε» ή «Ξάπλωσε» προτού του δώσετε οτιδήποτε θέλει, όπως χάδια, παιχνίδι, φαγητό, να βγει έξω, μια λιχουδιά, κλπ. Αυτό δίνει εύκολα στον ιδιοκτήτη τα ηνία, και εκπαιδεύει τον σκύλο στο ότι πρέπει να δίνει μερικό έλεγχο στο αφεντικό προτού πάρει αυτό που θέλει. Όλοι κερδίζουν – ο ιδιοκτήτης έχει έναν σκύλο που ακούει, και ο σκύλος παίρνει τα καλά πράγματα στη ζωή. Κάνετε εξαιρέσεις, δώστε του αυθόρμητα μια αγκαλιά , ένα χαμόγελο , ιδιαίτερα όταν δεν είναι απαιτητικός.
Βήμα 4: Ρυθμίστε το Περιβάλλον του Σκύλου
Τα σκυλιά, ιδιαίτερα τα μικρά σε ηλικία και εκείνα που είναι καινούρια στην οικογένεια, απαιτούν πολύ επιτήρηση. Οι γονείς δεν θα διανοούνταν να αφήσουν ένα μωρό που μπουσουλάει να γυρνάει μέσα στο σπίτι χωρίς επιτήρηση. Δομήστε το περιβάλλον του σκύλου ώστε να μην έχει την ευκαιρία να περνάει όλη την ημέρα γαβγίζοντας στον κήπο ή να «λερώσει» στο καθιστικό. Είναι σημαντικό να μην επιτρέπετε σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές να γίνονται συνήθειες.
Βήμα 5: Κάντε την Συμβίωσή του με Εσάς μια Ευχάριστη Εμπειρία
Οι επονομαζόμενες «ασκήσεις κυριαρχίας» στις οποίες το σκυλί πιέζεται με σκληρό κι αυστηρό τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τον τρομάξουν, όμως, σίγουρα δεν τον βοηθάνε να απολαύσει την εμπειρία. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να καταλήξει σε φόβο κι επιθετικότητα. Αντίθετα, αν ο σκύλος πάρει ένα μικρό κομμάτι τυριού όταν τον βάζετε να ξαπλώσει στην πλάτη του, θα νιώθει μεγάλο ενθουσιασμό και λαχτάρα για να επαναλάβει την άσκηση. Γενικά, βοηθάει να σκέφτεστε «Πώς μπορώ να καταφέρω να κάνω τον σκύλο μου να κάνει αυτό που θέλω να κάνει ώστε να μπορέσω να τον ανταμείψω» αντί «Πώς μπορώ να τον κάνω να σταματήσει αυτές τις συμπεριφορές που δεν μου αρέσουν».

Ζωο-φιλικά

Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα