Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ο άνθρωπος δεν είναι λογικό ον. Μόνο αυτό που τον περιβάλλει έχει νόηση.




school_of_athens_heraclitus_features_of_michaangelo.jpg

Οτιδήποτε συμβαίνει σ' αυτήν εδώ την ύπαρξη επηρεάζει τους πάντες. Κι όχι μόνο αυτό που συμβαίνει τώρα, αλλά και ότι έχει συμβεί στο παρελθόν. Κι όχι μόνο ότι έχει συμβεί στο παρελθόν ή συμβαίνει στο παρόν, αλλά και ότι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Μέσα στο παρόν κορυφώνεται όλη η ύπαρξη. Παρελθόν, μέλλον, παρόν κορυφώνονται, συγκλίνουν.

Η ιδιωτική λογική είναι ανέφικτη. Άνθρωποι που τους θεωρούμε ταλαντούχους, μεγαλοφυείς, το νιώθουν αυτό. Ρώτα τον Άλμπερτ Αϊνστάιν ή τη Μαρία Κιουρί. Το νιώθουν κι αυτοί. Ο Αϊνστάιν λέει πως ότι ανακάλυψε, το ανακάλυψε σε στιγμές που ο ίδιος δεν υπήρχε, σε στιγμές που κάτι πέρα από τον εαυτό του τον κατείχε: η ολική συνειδητότητα. Ρώτα τους ποιητές. Θα σου πουν πως όταν κάτι τους συμβαίνει, οι ίδιοι δεν υπάρχουν. Γίνονται το μέσο. Τους κατέχει η κοινή συνειδητότητα.

Η Μαρία Κιουρί πήρε το βραβείο Νόμπελ. Αυτό το βραβείο θα έπρεπε να είχε δοθεί στην κοινή βάση. Η Κιουρί προσπαθούσε δύο ολόκληρα χρόνια να βρει τη λύση ενός συγκεκριμένου μαθηματικού προβλήματος και δεν μπορούσε, ώσπου μια μέρα ξάπλωσε κουρασμένη και την πήρε ο ύπνος. Κάτι συνέβη στον ύπνο της, επειδή όταν κοιμάται κανείς είναι πιο ανοιχτός. Στον ύπνο δεν υπάρχει το εγώ. στον ύπνο είσαι κανένας. Στον ύπνο δεν έχεις ταυτότητα.

Γι' αυτό το πρωί νιώθεις φρέσκος, ανανεωμένος, γιατί στον ύπνο σου βρισκόσουν στην κοινή βάση. Κινήθηκες μες στην κοινή συνειδητότητα, στον ωκεανό. Δεν εξαρτιόσουν από την ιδιωτική λογική. Βούτηξες για λίγο μέσα στο όλο και το όλο σού' δωσε νέα ζωή, σε ανανέωσε.

Τη νύχτα, λοιπόν κάτι συνέβη. Η Κιουρί σηκώθηκε από τον ύπνο, πήγε στο τραπέζι της κι έγραψε τη λύση που τόσα χρόνια έψαχνε να βρει. Μετά ξανακοιμήθηκε και το πρωί είχε τελείως ξεχάσει τι είχε συμβεί τη νύχτα. Έκανε μπάνιο, έφαγε πρωινό και μετά πήγε στο τραπέζι της...κι έμεινε άφωνη. Η λύση ήταν εκεί.

''Ποιος βρήκε τη λύση; Αφού δεν ήταν κανείς άλλος εδώ.''
Μόνο εκείνη ήταν στο δωμάτιο. Είχε περάσει κι ο υπηρέτης, αλλά δεν ήταν δυνατό να είχε βρει αυτός τη λύση. Έσπαγε το κεφάλι της.
''Τι συνέβη;'' Ύστερα κοίταξε προσεκτικά. Ήταν τα δικά της γράμματα, μόνο λίγο διαφορετικά, εξαιτίας του ύπνου.' Έκλεισε τα μάτια της και προσπάθησε να θυμηθεί τι είχε γίνει. Και είδε, σαν σε όνειρο, ότι σηκώθηκε και έγραψε σε ένα χαρτί....

Η κοινή συνειδητότητα, αυτή που άτοπα ισχυρίζεσαι ότι είναι δική σου, ποτέ δεν ήταν δική σου. Κυλά παντού γύρω σου. Γίνε σφουγγάρι να την ρουφήξεις. Γίνε το όλο! Γιατί μόνο το όλο μπορεί να συλλάβει το όλο. Πως μπορεί το μέρος να συλλάβει το όλο; Το όλο όμως μπορεί να διαπεράσει το μέρος κι αν το μέρος ανοίξει στο όλο...Αυτό είναι όλο κι όλο ο διαλογισμός! Άνοιγμα στο όλο για να σε πλημμυρίσει. Εσύ χάνεσαι τελείως από το προσκήνιο...και ξαφνικά έχεις γίνει το όλο.

Η ανθρώπινη φύση δεν έχει αληθινή γνώμη.
Μόνο η θεϊκή φύση έχει.

Ο άνθρωπος δεν είναι λογικό ον.
Μόνο αυτό που τον περιβάλλει έχει νόηση.

Όχι εσύ, αλλά ο ωκεανός γύρω σου, αυτό που σε περιβάλλει, όχι εσύ!
Ότι είναι μέσα σου κι έξω από σένα, αλλά όχι εσύ, γιατί το ''εσύ'' είναι πλάνη.

Ο άνθρωπος δεν είναι λογικό ον.
Μόνο αυτό που τον περιβάλλει έχει νόηση.
  
Το θεϊκό δεν το βλέπουν οι άνθρωποι από την απιστία τους.

ΟΣΣΟ - Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ

ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ



[Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της ανάρτησης αυτής χωρίς αναφορά στην πηγή και χωρίς την πλήρη αναγραφή όλων των συντακτών όπως ακριβώς αναφέρονται σε αυτήν. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα