Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Θέμα επιβίωσης: γιατί κάνεις αγγαρείες όταν είσαι ευτυχισμένος;

Θέμα επιβίωσης: γιατί κάνεις αγγαρείες όταν είσαι ευτυχισμένος;

Οι δουλειές του σπιτιού ή άλλες "αγγαρείες" δεν γίνονται όταν είμαστε λυπημένοι, αλλά συνήθως όταν είμαστε ευτυχισμένοι και νιώθουμε καλά. Αυτή η περίεργη σύνδεση συναισθηματικής κατάστασης και επιθυμητής δραστηριότητας εξηγείται επιστημονικά.
Μία ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσε πως επιλέγουμε και επιδιώκουμε συνειδητά να κάνουμε δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τις δουλειές του σπιτιού, οι οποίες φαινομενικά μας στερούν την καλή μας διάθεση, όταν είμαστε καλά. Ο λόγος;
Στη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (ΗΠΑ), οι ερευνητές προτείνουν ότι “μπορεί έτσι να φαίνεται ότι προσπαθούμε να σαμποτάρουμε την ευτυχία μας, αλλά είναι ο τρόπος της φύσης ώστε να εξασφαλίζει ότι κάνουμε τα καθήκοντά μας”.
Εξάλλου, στα πλαίσια της ίδιας έρευνας, διαπιστώθηκε ότι παρομοίως, όταν δεν είμαστε καλά, επιδιώκουμε να εμπλακούμε σε δραστηριότητες οι οποίες ανεβάζουν τη διάθεσή μας.

Οι δουλειές του σπιτιού παρατηρήθηκε ότι γίνονται όταν οι άνθρωποι είναι καλά
Οι δουλειές του σπιτιού παρατηρήθηκε ότι γίνονται όταν οι άνθρωποι είναι καλά
Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 30000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία τα 28 έτη. Οι ερευνητές, μέσω μίας εφαρμογής την οποία είχαν εγκαταστήσει στα κινητά των συμμετεχόντων, συγκέντρωσαν μία ποικιλία από στοιχεία, σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, τις δραστηριότητές τους και τα συναισθήματά τους.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν μέσω της εφαρμογής, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά σε ανύποπτη στιγμή, ερωτηματολόγια στα οποία καλούνταν να βαθμολογήσουν την τρέχουσα διάθεσή τους, σε μία κλίμακα από το 0 (πολύ δυσαρεστημένοι) έως το 100 (πολύ χαρούμενοι) και να αναφέρουν τι έκαναν.
Το μοντέλο αποκάλυψε πως οι αποφάσεις των ανθρώπων για να συμμετάσχουν σε μία μελλοντική δραστηριότητα, σχετίζονται με τον τρόπο που αισθάνονται σήμερα, καθώς και ότι αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ της διάθεσης και της επιλογής των δραστηριοτήτων ακολουθεί ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο.
Όταν οι συμμετέχοντες ήταν σε κακή διάθεση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν να συμμετάσχουν λίγο αργότερα σε μία δραστηριότητα η οποία θα ενίσχυε τη διάθεσή τους, ενώ αν η τρέχουσα διάθεσή τους ήταν υψηλή, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν στο άμεσο μέλλον σε απαραίτητες ή αναγκαίες δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού.
Το αλκοόλ ακολουθούσε, συχνά, την άσχημη διάθεση
Το αλκοόλ ακολουθούσε, συχνά, την άσχημη διάθεση
Ο αθλητισμός, η πεζοπορία, το φαγητό και το αλκοόλ υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλείς δραστηριότητες που έκαναν οι άνθρωποι όταν ένιωθαν λυπημένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν οι συμμετέχοντες ένιωθαν καλά, προχωρούσαν στην υλοποίηση δραστηριοτήτων όπως η τακτοποίηση και η καθαριότητα του σπιτιού.
"Η απόφαση τι να κάνουμε με τον χρόνο μας είναι μία από τις θεμελιώδεις επιλογές που καλούνται να κάνουν οι άνθρωποι κάθε μέρα. Μία επιλογή που έχει κρίσιμες συνέπειες τόσο για τα άτομα και την κοινωνία γενικότερα", δήλωσε σχετικά, ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Maxime Taquet, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Γιατί επιλέγουμε αγγαρείες, όταν είμαστε χαρούμενοι

Οι περισσότερες θεωρίες κινήτρων προτείνουν ότι οι καθημερινές επιλογές δραστηριοτήτων στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της θετικής κατάστασης του νου, κάτι που εξηγεί την επιλογή ευχάριστων δραστηριοτήτων όταν δεν είμαστε καλά. Οι ίδιες θεωρίες, όμως, έχουν αποτύχει να εξηγήσουν γιατί αποφασίζουμε να συμμετάσχουμε σε δυσάρεστες αλλά αναγκαίες δραστηριότητες. 
Η νέα μελέτη, χρησιμοποιώντας στοιχεία σε μεγάλη κλίμακα, προτείνει ότι η επιλογή υλοποίησης δυσάρεστων υποχρεώσεων όταν οι άνθρωποι είναι σε καλή διάθεση,είναι ένας βραχυπρόθεσμος συμβιβασμός ώστε να εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ευτυχία.
Θέμα επιβίωσης: γιατί κάνεις αγγαρείες όταν είσαι ευτυχισμένος;
Όπως εξηγεί ο Δρ Taquet, όταν αισθανόμαστε καλά, οι σκέψεις μας μπορεί να στραφούν σε συλλογισμούς σχετικά με το πώς μπορούμε να είμαστε παρομοίως ευτυχισμένοι και στο μέλλον. Αυτοί οι συλλογισμοί είναι το κίνητρο για να κάνουμε τώρα τη δουλειά, τις αγγαρείες και τις άλλες υποχρεώσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι αύριο, θα είμαστε καλά και υγιείς.
"Οι ευκαιρίες να ενδώσουμε σε άμεσες απολαύσεις είναι παντού γύρω μας -από το αγαπημένο μας χόμπι έως το αγαπημένο μας παγωτό", γράφουν οι ερευνητές. "Η προσωπική μας ευεξία και η πιθανότητα επιβίωσης μας ως είδος, όμως, ίσως βασίζεται στην ικανότητά μας να προσπεράσουμε το δέλεαρ της βραχυπρόθεσμης ευτυχίας προς όφελος της μακροπρόθεσμης ευημερίας".
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα