Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Επιδράσεις Α, Β και Γ



από τον Νικόδημο

1. Το ταξίδι στην Αυτογνωσία ξεκινά με μια εσωτερική παρόρμηση που μοιάζει με αφύπνιση σε νέα πνευματικά ενδιαφέροντα. Μπορεί να παρουσιαστεί ως ανταπόκριση στο κάλεσμα ενός δασκάλου, όπως ο Ιησούς. Στο Κατά Ιωάννη λέει ο Ιησούς «Κανείς δεν μπορεί να έλθει σε μένα αν δεν τον ελκύσει ο Πατέρας που έστειλε και μένα» (σ. 44 και 65). Στο ΓνωστικόΕυαγγ. της Αλήθειας (21.26) δηλώνεται ξεκάθαρα πως ο Ιησούς «κάλεσε» όσους ήταν έτοιμοι να δεχθούν τη διδαχή του. Και αυτό παρουσιάζεται λιτά και σύντομα στα Τέσσερα Κανονικά Ευαγγέλια, όπου ο Ιησούς προσκαλεί βαθμιαία τους 12 μαθητές (Μθ 4.18-21, Μρ 1.16-20, Λ 5.3-11, Ιω 1.35-50).

Όμως πώς ήταν έτοιμοι τότε οι μαθητές; Πώς παρουσιάζονται έτοιμοι οι μαθητές ή οπαδοί για Σχολές σε άλλες εποχές;

2. Έγραψα πως υπάρχουν τρία επίπεδα οντότητας και νοημοσύνης στον Εξωτερικό Κύκλο των ανθρώπων σε κάθε περίοδο. Το πρώτο ή κατώτατο είναι εγκληματίες και αθεράπευτα τρελοί. Το δεύτερο είναι οι νορμάλ άνθρωποι με τις αρετές και κακίες, τις φιλοδοξίες και αδυναμίες, τις δεξιότητες και τις ελλείψεις τους. Το τρίτο είναι σαν το δεύτερο, μα αυτοί είναι λιγότεροι κι έχουν την τάση για πνευματική ανάπτυξη και ψάχνουν - άλλοι ξέροντας περίπου τι ψάχνουν και άλλοι όχι.

Είναι άνθρωποι της τρίτης κατηγορίας που τελικά εισέρχονται σε μία Σχολή εσωτερισμού, σε μια οργάνωση, σε ένα κίνημα φιλοσοφικής ή θρησκευτικής φύσης.

Αλλά πως διαμορφώνεται αυτό το τρίτο επίπεδο, πως φθάνουν σε αυτό οι κοινοί άνθρωποι του μεσαίου επιπέδου;

Αυτό, όπως όλα όσα σχετίζονται με την Ανέλιξη, το φροντίζει ο Εσώτερος Κύκλος της κατανόησης και το κάνει διασπέρνοντας στον Εξωτερικό Κύκλο τις επιδράσεις με τις οποίες τρέφεται το πνεύμα αναζήτησης μέσα στον άνθρωπο και γίνεται το «κάλεσμα».

3. Υπάρχουν οι επιδράσεις της κοινής καθημερινότητας στο ρεύμα της ζωής. Είναι οι συμβουλές που δίνουν μηχανικά οι γονείς και κηδεμόνες στα παιδιά τους - να είναι καλοί, να προκόψουν, να αποκτήσουν θέση, πλούτο, δύναμη. Είναι τα μαθήματα στα σχολεία, στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Είναι οι τέχνες, λογοτεχνικές, εικαστικές, μουσικές, χορευτικές. Είναι το θέατρο, ο κινηματογράφος, η εκκλησία σε όλες τις απόψεις της, τα δελτία ειδήσεων, τα μίντια και περιοδικά κάθε είδους.

Όλα αυτά αποτελούν τις επιδράσεις Άλφα και αυτές είναι τριών ειδών.



Το κατώτερο είναι μηνύματα μίσους, διχασμού, βίας, παρανομίας και τρομοκρατίας και η πορνογραφία σε όλες τις εκδηλώσεις της. Το μεσαίο και πιο κοινό είναι τα ποικίλα θεάματα και λογοτεχνήματα που περνάνε ως πολιτισμός, η εκκλησιαστική δραστηριότητα που περνά ως θρησκεία, οι πανεπιστημιακές δραστηριότητες που περνάνε ως γνώση και πνευματική σφαίρα. Το τρίτο είδος κυκλοφορεί σε μικρή ποσότητα: είναι έργα τέχνης που ξεχωρίζουν από τη μάζα εύκολης παραγωγής όπως ιεροί χοροί, οι πίνακες του Ντα Βίντσι, τα θεατρικά του Σαιξπήρου, οι συνθέσεις του Βιβάλντι και του Μότσαρτ, τα μυθιστορήματα του Τολστόι, η ποίηση του Σολωμού, το Αιολική Γη του Βενέζη και παρόμοια, μάλλον σπάνια έργα.

4. Διάσπαρτες μέσα στις επιδράσεις αυτές είναι οι επιδράσεις Βήτα.

Οι Βήτα ξεκίνησαν ως μέρη της αέναης φιλοσοφίας που διδάσκεται σε μια Σχολή ή οργάνωση εσωτερισμού. Τώρα όμως έχουν διαφορετική μορφή, νερωμένη ή πολύ αραιωμένη. Τις συναντά κανείς σε πολλά λογοτεχνήματα και ποικίλα έργα τέχνης όπως αρχιτεκτονήματα (Γοτθικοί ναοί), γλυπτά αγνώστων καλλιτεχνών (σφίγγα Αιγύπτου, θεός Τριμούρτι, Ινδία), θέατρο, ιερό χορό, ζωγραφική κλπ.

Η Παλαιά Διαθήκη, τα Τέσσερα Κανονικά Ευαγγέλια, τα Γνωστικά κείμενα και άλλες Ιερές Γραφές όπως οι Ουπανισάδες των Ινδιών, είναι κατ’ έξοχήν επιδράσεις Βήτα. Αλλά δεν είναι όλες οι Βήτα τόσο ξεκάθαρα πνευματικές.

Αυτά τα άρθρα επίσης είναι επιδράσεις Βήτα.

Όλες τρέφουν το στοιχείο της πνευματικής αναζήτησης μέσα στο νου χωρίς κατ’ ανάγκη να το συνειδητοποιεί ο άνθρωπος. Τέτοιοι άνθρωποι ανήκουν στην τρίτη κατηγορία που ανέφερα πιο πάνω (στο § 2). Μόνο αυτοί θα ψάξουν και κάποια ώρα θα βρουν την οργάνωση που τους ταιριάζει για εσωτερική εργασία. Οι άλλες δύο κατηγορίες δεν προσλαμβάνουν τις επιδράσεις Βήτα.

5. Οι επιδράσεις Γάμα ανήκουν σε Σχολές. Είναι η άμεση διδασκαλία που δίνεται από δάσκαλο σε μαθητές. Είναι πάντα προφορική!

Όπως υπάρχει σήμερα πληθώρα ψευδοφιλοσοφίας, ψευδοθρησκείας, ψευδοεπιστήμης και ψευδοτέχνης, έτσι υπάρχουν και πολλές οργανώσεις ψευδοεσωτερισμού. Τέτοιες είναι οι σχολές Γιόγκα, ομάδες Γκουρτζίεφ, μασονικές οργανώσεις, οργανώσεις ανατολικών θρησκειών όπως Βουδισμού, Ζεν, Διαλογισμού, Ινδουισμού και παρόμοιες. Μερικές κάποτε μπορεί να ήταν γνήσιες σχολές, αλλά με την πάροδο των δεκαετιών η αρχική διδασκαλία ξεχάστηκε ή νοθεύτηκε με άσχετες ιδέες.

Αυτές οι κάλπικες οργανώσεις εκπληρώνουν μια αναγκαία λειτουργία. Απορροφούν ανθρώπους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να επιδοθούν στην εργασία της Ανέλιξης, αλλά χρειάζονται κάποια παραπλήσια απασχόληση.

Η εσωτερική εργασία απαιτεί να παραδοθούν τα ψέματα, οι φαντασιώσεις και όλες οι αρνητικές συνήθειες, με τις οποίες ζουν οι κοινοί άνθρωποι. Απαιτεί επίσης εργασία για τη Σχολή στην οποία ανήκει ο μαθητής και εργασία για όλους δίχως κανενός είδους αμοιβή!

Δεν είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς μια γνήσια Σχολή. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να παραμείνει σε αυτήν.


vigla

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα