Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Βάζουμε τα όρια μας: Μαθαίνουμε να λέμε όχι



Το να βάζουμε όρια είναι μια δύσκολη υπόθεση. Πόσο αν ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν θέλουμε να δυσαρεστούμε τους άλλους. Όμως μήπως έφτασε η στιγμή να αρχίσετε να λέτε «όχι» και να μην σκέφτεστε πάντα να καλύψετε τις ανάγκες των άλλων πριν από τις δικές σας;
Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να λένε όχι γιατί φοβούνται. Αυτός ο φόβος πηγάζει από την πιθανότητα ότι μια αρνητική απάντηση μπορεί να διαταράξει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ενώ από την άλλη οι θετικές απαντήσεις αρέσουν σε όλους και μας κάνουν αποδεκτούς και ευχάριστους. Πρέπει όμως να λέτε ναι σε όλα, για να είστε αρεστοί στους άλλους; Το γεγονός ότι αρνείστε κάτι δεν σημαίνει πως απορρίπτετε το φίλο/η σας ή το συγγενή σας, απλά εκφράζετε την άποψη σας. Αν για παράδειγμα ο φίλος σας, σας προτείνει να πάτε για φαγητό κάπου που δεν σας αρέσει, μην ψάχνετε για δικαιολογίες, αλλά πείτε την αλήθεια: «Σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες, αλλά δεν μου αρέσει το συγκεκριμένο μαγαζί, μήπως να πάμε σε αυτό…;». Διεκδικήστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μη βρίσκετε συνέχεια δικαιολογίες. Κανείς δεν είναι σε θέση να μαντεύει αυτό που σκέφτεστε, εκτός αν το εκφράσετε , χωρίς να νιώθετε ενοχές και με ήρεμο τρόπο.

Η άρνηση πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Ευγένεια, επιχειρήματα και αποφασιστικότητα. Το ότι αρνούμαστε μια πρόταση δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαντάμε μονολεκτικά και με υπεκφυγές. Και τέλος μη ξεχνάτε ότι το να βάζετε όρια είναι μια δεξιότητα που διατηρεί τις ισορροπίες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα