Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΓΙΟΓΚΙ – ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΑΜΑΝΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ? - ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3

Ανάρτηση 1 + Ανάρτηση 2


Όπως υπάρχουν προοδευτικά διευρυνόμενες καταστάσεις συνειδητοποίησης, έτσι υπάρχουν και διαφορετικές καταστάσεις σαμάντι, μέσα στις οποίες αυτές οι εμπειρίες εμφανίζονται. Σε γενική ταξινόμηση υπάρχουν τρία είδη σαμάντι: το τζάντα ή ασυνείδητη καταληψία, το σαβικάλπα ή αντίληψη του Πνεύματος χωρίς τα κύματα της δημιουργίας, και το νιρβικάλπα, η ύψιστη κατάσταση – η κατάσταση της ταυτόχρονης αντίληψης του ωκεανού του Πνεύματος και όλων του των κυμάτων της δημιουργίας.
Το τζάντα σαμάντι, ή η ασυνείδητη καταληπτική κατάσταση, είναι πνευματικά άχρηστο γιατί απλώς διακόπτει προσωρινά τη συνειδητότητα και τις πράξεις του εγώ. Δεν μπορεί να μετατρέψει την υλική συνειδητότητα σε πνευματική συνειδητότητα. Το τζάντα σαμάντι, ή ασυνείδητη καταληψία, παράγεται με μεθόδους σωματικού ελέγχου, ή με το νοητικό αναισθητικό του να κρατά κάποιος το νου του κενό, ή πιέζοντας ορισμένους αδένες. Σ’ αυτήν την κατάσταση, ένας δεμένος με τις αισθήσεις άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να απέχει από την αύξηση των επιθυμιών του, των προσκολλήσεών του και των καρμικών του χρεών – ποτέ δεν μπορεί να αποκτήσει σοφία, ούτε να εξαλείψει τους σπόρους του προγεννητικού και μετα-γεννητικού κάρμα και των κακών συνηθειών.

Στην κατάσταση του σαβικάλπα σαμάντι, η προσοχή και η δύναμη της ζωής αποκόβονται από τις αισθήσεις και κρατούνται συνειδητά σε ταύτιση με το πάντα χαρούμενο Πνεύμα. Σ’ αυτήν την κατάσταση η ψυχή απελευθερώνεται από τη συνειδητότητα του εγώ και έχει επίγνωση του Πνεύματος πέρα από τη δημιουργία. Η ψυχή μπορεί τότε να απορροφήσει τη φωτιά του Πνεύματος-Σοφίας που «καίει» ή καταστρέφει τους σπόρους των δεμένων με το σώμα ροπών. Η ψυχή ως ο διαλογιζόμενος, η κατάστασή της του διαλογισμού, και το Πνεύμα ως το αντικείμενο του διαλογισμού – όλα γίνονται ένα. Το ξεχωριστό κύμα της ψυχής που διαλογίζεται μέσα στον ωκεανό του Πνεύματος συγχωνεύεται με το Πνεύμα. Η ψυχή δεν χάνει την ταυτότητά της, αλλά μόνο διευρύνεται στο Πνεύμα. Στο σαβικάλπα σαμάντι ο νους έχει συνείδηση μόνο του Πνεύματος εσωτερικά. ΔΕΝ έχει συνείδηση της δημιουργίας εξωτερικά (του εξωτερικού κόσμου). Το σώμα είναι σε μια κατάσταση που μοιάζει με την καταληψία, αλλά η συνειδητότητα έχει πλήρη αντίληψη της μακάριας εμπειρίας της εσωτερικά.
Στην πιο προχωρημένη κατάσταση, στο νιρβικάλπα σαμάντι, η ψυχή συνειδητοποιεί ότι αυτή και το Πνεύμα είναι ένα. Η συνειδητότητα του εγώ, η συνειδητότητα της ψυχής και ο ωκεανός του Πνεύματος, όλα βιώνονται ως συνυπάρχοντα. Είναι η κατάσταση κατά την οποία παρατηρεί κάποιος ταυτόχρονα τον ωκεανό του Πνεύματος και τα κύματα της δημιουργίας. Ο άνθρωπος δε βλέπει πια τον εαυτό του ως τον «Τζον Σμιθ», σχετιζόμενο μ’ ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Συνειδητοποιεί ότι ο ωκεανός του Πνεύματος έγινε όχι μόνο ο Τζον Σμιθ, αλλά επίσης και τα κύματα όλων των άλλων ζωών. Στο νιρβικάλπα η ψυχή έχει ταυτόχρονα συνείδηση του Πνεύματος εσωτερικά και της δημιουργίας εξωτερικά. Ο θεϊκός άνθρωπος, στην κατάσταση του νιρβικάλπα, μπορεί ακόμα και να ασχολείται με την εκτέλεση των υλικών καθηκόντων του χωρίς να χάνει την εσωτερική του ένωση με τον Θεό.
Οι καταστάσεις του σαβικάλπα και νιρβικάλπα σαμάντι περιγράφονται σ’ ένα αρχαίο ινδουιστικό τραγούδι:
Στο σαβικάλπα σαμάντι της γιόγκα
Θα πνίξεις τον εαυτό σου (το εγώ) στον Εαυτό σου (το Πνεύμα).
Στο νιρβικάλπα σαμάντι της γιόγκα
Θα βρεις τον εαυτό σου (το εγώ) στον Εαυτό σου (το Πνεύμα)

. – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα