Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

10 νέοι πόλεμοι που μπορούν να αρχίσουν σαν αποτέλεσμα του πολέμου κατά του DAESH




Απόδοση κειμένου -Μετάφραση- Επιμέλεια: Ρωξάννη 

Ειδική Συνεργάτιδα του Geopolitics and Daily News 


Αρχική Δημοσίευση κειμένου: https://www.washingtonpost.com/ By Liz Sly



15-9-16




Τα σύνορα του «χαλιφάτου του DAESH» συρρικνώνονται με κλιμακούμενη ταχύτητα. Τα προπύργια καταρρέουν και στη Συρία και το Ιράκ. Ο, υπό την διοίκηση των ΗΠΑ, πόλεμος έχει φτάσει σε κομβικό σημείο. Το ζητούμενο είναι τι ακολουθεί. Και απ΄ό,τι φαίνεται ακολουθεί περισσότερος πόλεμος.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η αμερικανική στρατηγική για την καταπολέμηση του DAESH βασίζεται σε μία ποικιλία περιφερειακών συμμάχων και τοπικών ενόπλων οργανώσεων που συχνά βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση. Παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί εκλαμβάνουν το DAESH ως εχθρό, αλλά ταυτόχρονα θεωρούν ότι και μεταξύ τους είναι εχθροί.

Καθώς κατακτούν εδάφη από τους ενόπλους, προβάλλουν διεκδικήσεις στα καταληφθέντα εδάφη, με τρόπο που ενέχει τον κίνδυνο να τους οδηγήσει σε σύρραξη με άλλους που επίσης έχουν κατακτήσει εδάφη. Νέοι πόλεμοι σφυρηλατούνται για τον έλεγχο της μετά DAESH κατάσταση.

Στη συνέχεια, θα δούμε κάποια σενάρια πιθανών συγκρούσεων που ενδέχεται να ξεσπάσουν στην μετά DAESHεποχή. Κάποιοι, ίσως έχουν αρχίσει να εξελίσσονται στα πρώτα στάδια. Σε κάθε περίπτωση, κερδισμένο από οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια, βγαίνει το DAESH, εμπλέκοντας προφανώς τις ΗΠΑ, για πολλά χρόνια ακόμη.



              Στη φωτογραφία ο 28χρονος Jordan Matson, πρώην στρατιώτης του Αμερικάνικου στρατού (καθιστός δεξιά)                                             ξεκουράζεται παρέα με τους Κούρδους μαχητές του YPG στην πόλη Sinjar του Iraq.

Σενάριο 1: Σύγκρουση μεταξύ υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ συριακών κουρδικών δυνάμεων με υποστηριζόμενες από την Τουρκία αραβικές δυνάμεις.



Αυτός είναι ένας από τους πολέμους που έχει ήδη ξεκινήσει και είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Αν και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει και από τις δύο πλευρές να σταματήσουν, είναι όμως ασαφές το αν διαθέτουν την απαραίτητη επιρροή επί των αντιπάλων συμμάχων τους, για να αποτρέψουν μία εμβάθυνση της σύγκρουσης. 



Σενάριο 2: Σύγκρουση Τουρκίας με Σύρους Κούρδους. 

Αυτός ο πόλεμος θα είναι ίδιος με το προηγούμενο σενάριο. Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει περιορίσει την επέμβασή της στην Συρία, σε μία περιοχή της Συρίας, που ελέγχεται από το DAESH, το οποίο είναι κατά κύριο λόγο αραβική. Ωστόσο, η Τουρκία ανησυχεί σχετικά με το εκ των πραγμάτων κουρδικό κράτος που αναδύεται κατά μήκος των συνόρων της ανατολικότερα. Αν οι εντάσεις συνεχιστούν, μία άμεση τουρκική εισβολή στην κουρδική περιοχή, όπου επίσης έχει τη βάση του ένας μικρός αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων, δεν μπορεί να αποκλειστεί.





Σενάριο 3: Σύγκρουση Σύρων Κούρδων και συριακή κυβέρνηση. 

Η συριακή κυβέρνηση αισθάνεται επίσης απειλούμενη από τις εδαφικές φιλοδοξίες των Κούρδων. Μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν μια αβέβαιη συμμαχία και ο Σύρος πρόεδρος ASSAD καυχήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις, ότι η κυβέρνησή του εφοδιάζει με όπλα τους κούρδους. Ωστόσο, η σχέση τους διαταράχθηκε μετά την διακήρυξη αυτονομίας από τους Κούρδους και οι δύο πλευρές έχουν διεξάγει σύντομες μάχες σε περιοχές όπου και οι δύο διαθέτουν δυνάμεις.

Επί του παρόντος, υφίσταται εκεχειρία, αλλά οι κουρδικές φιλοδοξίες για αυτονομία αντίκεινται άμεσα στο διακηρυγμένο στόχο του ASSAD, για επαναφορά της συριακής κυριαρχίας σε όλη τη χώρα.



Σενάριο 4: Σύγκρουση ΗΠΑ και Συρία 


Αυτός είναι ένας πόλεμος που θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει σε διάφορες άλλες περιπτώσεις στα 5 χρόνια του πολέμου της Συρίας, από τότε που ο αμερικανός πρόεδρος ΟΒΑΜΑ, κάλεσε σε ανατροπή του ASSAD. Αυτό ωστόσο, δεν μαρτυρά το πόσο και οι δύο πλευρές επιθυμούν να αποφύγουν τη σύγκρουση. Εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο ενδεχόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μέτωπα, όπου ο πόλεμος κατά του DAESH θα μπορούσε σε κάποια φάση να φέρει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ οργανώσεις, σε άμεση σύγκρουση με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Μεταξύ αυτών είναι η πρωτεύουσα του DAESH, στη Συρία, τη Ράκκα, όπου τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ και η Συρία υποστήριξαν ανταγωνιστικές επιθετικές επιχειρήσεις από αντίθετες κατευθύνσεις. Τον προηγούμενο μήνα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη απέτρεψαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη, από το να βομβαρδίσουν κούρδους.






Σενάριο 5: Σύγκρουση Τουρκίας και Συρίας. 


Η τουρκική επέμβαση στη Συρία έχει, επί του παρόντος, περιοριστεί στη μάχη κατά του DAESH και των κουρδικών δυνάμεων. Η Τουρκία έχει προβεί σε βήματα, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, όσο και με το Ιράν, που είναι σημαντικοί σύμμαχοι του ASSAD και οι οποίοι φαίνεται να έχουν δώσει το «πράσινο φώς» για την επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Ωστόσο, αν η μάχη της Τουρκίας κατά του DAESH εξελιχθεί θετικά, οι τουρκικές δυνάμεις σύντομα θα βρεθούν απέναντι στις πρώτες γραμμές μετώπου της συριακής κυβέρνησης, πέριξ του διεκδικούμενου Χαλεπιού. Αυτό θα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνο.



Σενάριο 6: Σύγκρουση Κούρδων του Ιράκ και Ιρακινής Κυβέρνησης. 


Ανατολικά της Συρίας, στις περιοχές του DAESH στο Ιράκ, η κατάσταση είναι σε κάποιο βαθμό λιγότερο ευμετάβλητη. Παρά ταύτα, δεν είναι λιγότερο πολύπλοκη ή λιγότερο επικίνδυνη. Οι ιρακινοί Κούρδοι κινήθηκαν σε περιοχές του Ιράκ που κάποτε βρίσκονταν στον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης, όπως ακριβώς είχαν κάνει οι Σύροι κούρδοι στη Συρία. Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ιρακινή κυβέρνηση αναφέρει ότι προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου αυτές τις περιοχές, όταν το DAESH θα έχει εξουδετερωθεί πλήρως.

Οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ κούρδοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα αφήσουν οποιαδήποτε κατακτηθέντα από τους ίδιους εδάφη. Αυτές οι έριδες προϋπήρχαν της εποχής δημιουργίας του DAESH, αλλά ενδέχεται να επανακάμψουν εκδικητικά, μόλις εξαλειφθεί το DAESH.
  


                    Σιίτες μαχητές στην Τικρίτ του  Ιράκ, 80 μίλια (130 χιλιόμετρα) βόρεια της Βαγδάτης



Σενάριο 7: Σύγκρουση Ιρακινών Κούρδων και σιιτικών πολιτοφυλακών. 


Αυτός ο πόλεμος θα ξεσπάσει, για παρόμοιους λόγους, με το προηγούμενο σενάριο. Με μια σημαντική διαφορά: έχει αρχίσει να «σιγοβράζει». Σιιτικές πολιτοφυλακές, πολλές εκ των οποίων είναι υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο σε κάποια από τα εδάφη που ελέγχει το DAESH, προχωρώντας βόρεια της Βαγδάτης προκειμένου να εκδιώξουν τους ενόπλους. Έχουν αντιμετωπίσει τους Pesmerga (φιλοαμερικανή κουρδική πολιτοφυλακή), οι οποίοι πιέζουν νοτιότερα από τις κουρδικές περιοχές. Τουλάχιστον σε μία τοποθεσία, την Tuz Khurmatu, έχουν ήδη γίνει συγκρούσεις.

Οι Κούρδοι, βέβαια, δεν είναι ενωμένοι, ούτε στη Συρία, ούτε στο Ιράκ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο ενδεχόμενο του επόμενου σεναρίου.



Σενάριο 8: Σύγκρουση Κούρδων εναντίον Κούρδων 

Αυτό είναι ίσως το πλέον περίπλοκο σενάριο από όλα, αλλά είναι ιδιαίτερα απίθανο. Οι κούρδοι είναι βαθιά διχασμένοι μεταξύ τους, σχεδόν για όλα, εκτός από τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Οι Κούρδοι του Ιράκ, είχαν διεξάγει μεταξύ τους σφοδρές εμφύλιες μάχες το 1990. Τα πάθη δεν έχουν σβήσει.




Σενάριο 9: Σύγκρουση Σουνιτών Αράβων κατά Σιιτών και/ή Κούρδων. 



Στην επιδίωξη του στόχου της καταστολής του DAESH, πόλεις και χωριά, που είναι κυρίως σουνιτικά, κατακτώνται από Δυνάμεις που είναι στην πλειοψηφία τους κουρδικές ή σιιτικές. Πολλοί σουνίτες συντάσσονται με αυτές για να βοηθήσουν να νικηθούν οι ένοπλοι ισλαμιστές και αντιμετωπίζουν με ανακούφιση την εκδίωξη των εχθρών τους. Ωστόσο, υφίστανται αναφορές για κακομεταχειρίσεις από Σιίτες και Κούρδους, κατά σουνιτικών κοινοτήτων τις οποίες απελευθερώνουν. Αυτές περιλαμβάνουν τον βίαιο εκτοπισμό σουνιτών από τις εστίες τους και μαζικές συλλήψεις.

Λαμβάνοντας υπόψη την απουσία μιας ειλικρινούς συμφιλίωσης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών λύσεων που θα παρέχουν εξουσία στους σουνίτες, θα μπορούσε να προκύψει μία νέα μορφή σουνιτικής εξέγερσης.



Σενάριο 10 : Σύγκρουση των «υπολοίπων» του DAESH εναντίον όλων. 


Το DAESH εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλο τμήμα επικράτειας στη Συρία και το Ιράκ. Οι επιθετικές επιχειρήσεις για τον έλεγχο των δύο «πρωτευουσών» του DAESH, Μοσούλης και Ράκκα, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Αν η ομάδες που φέρονται ότι θα συμμετάσχουν στην επιθετική επιχείρηση πολεμήσουν μεταξύ τους, αυτές οι επιχειρήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν επ’ αόριστον. 




Ακόμα και αν δεν καθυστερήσουν και αυτές και οι άλλες συγκρούσεις παραμείνουν χωρίς να έχουν διευθετηθεί, θα αποτελέσουν προάγγελο μακροπρόθεσμης αστάθειας στην περιοχή. 

Τα στρατιωτικά κέρδη δεν αναπληρώνουν τις πολιτικές λύσεις στο ευρύτερο χάος και τις δυσλειτουργίες που επέτρεψαν την άνοδο του DAESH εξ αρχής. Αν ο διεξαγόμενος πόλεμος προκαλέσει νέους πολέμους, ενδέχεται να αντέξει τελικά το DAESH . 


geopolitics

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα