Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

''Φυτικά'' αντιφλεγμονώδη; Νέοι ορίζοντες...

Πρόσφατη δημοσίευση στο British Journal of Pharmacology παρουσιάζει τα ενδιαφέροντα ευρήματα μελέτης ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Σαλέρνο και της Ιένα, που αναφέρεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ουσιών που περιέχονται στο εκχύλισμα της φασκομηλιάς και του δενδρολίβανου.

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται διτερπενοειδή και ανευρίσκονται σε συγκεκριμένα φυτά, μερικούς μύκητες και υδρόβιους οργανισμούς, και ειδικά δύο από αυτές –η καρνοσόλη (CS) και το καρνοσινικό οξύ (CA)- είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε πολλούς παθογενετικούς δρόμους στο ανθρώπινο σώμα που σχετίζονται με τον πόνο και τη φλεγμονή.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε κύτταρα ανθρώπου και ποντικού, και βρήκαν ότι η δράση δύο σημαντικών ενζύμων (των 5-LO και mPGES-1) που συμμετέχουν στο μηχανισμό της φλεγμονής, του πυρετού και του πόνου, αλλά και στη δημιουργία όγκων, αναστέλλονταν ταυτόχρονα από τα διτερπενοειδή, και μάλιστα ήταν οι κυρίαρχοι στόχοι των CS και CA, που είναι τα κύρια βιοενεργά συστατικά των βοτάνων που αναφέραμε, και τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραδοσιακή (traditional) ιατρική και βοτανοθεραπεία.



Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους πιθανόν ανοίγουν νέους δρόμους στη φαρμακολογία, καθώς αυτοί οι διπλοί αναστολείς των 5-LO και mPGES-1 θα μπορούσαν δυνητικά να αναδειχθούν ως εναλλακτικές λύσεις στη χρήση των κλασικών αντιφλεγμονωδών με τις γνωστές παρενέργειες. Τα επόμενα βήματα είναι εκτεταμένες μελέτες σε πειραματικά μοντέλα φλεγμονής και καρκίνου, για να κατανοηθεί πλήρως η μοριακή βάση και η φαρμακολογική δράση αυτών των φυτικών παραγόντων. Ήδη μάλιστα, πολύ πρόφατα, ο αναστολέας του mPGES-1 με την ονομασία GRC 27864 (Glenmark Pharmaceuticals Ltd.) έχει εισέλθει στην πρώτη φάση κλινικής ανάπτυξης.

Δ. Καρόκης
Ρευματολόγος


eumedline

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα