Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ




Δεν ειναι οι σκεψεις που προκαλουν τα συναισθηματα και τις επιθυμιες, αλλα αντιθετα ειναι το συναισθημα και η επιθυμια που κινουν το νου κι προκαλουν τις σκεψεις. Αυτο ειναι η εμπειρια μου μετα απο 25 χρονια αυτοερευνας αλλα και μελετης διαφορων πνευματικων.δασκαλων. Επειδη το συναισθημα ειναι πολυ πιο γρηγορο και λεπτοφυες απ τη σκεψη ειναι πολυ δυσκολο να το αντιληφθει κανεις την στιγμη που αρχιζει να εκδηλωνεται. Απαιτουνται πολλα χρονια διαλογισμου, αυτοπαρατηρησης, υψηλο επιπεδο εγρηγορσης απο στιγμη σε στιγμη, μη ταυτιση με το νου και την καρδια, αγνος σαττβικος νους, αλλα και υψηλο επιπεδο στην ικανοτητα της διακρισης για να μπορεσει να πιασει κανεις το συναισθημα στην πρωτη του κινηση.

Υπαρχουν επισης πολλα παραδειγματα για να αποδειξω οτι το συναισθημα προηγειται της σκεψης και οτι ειναι η κινητηριος δυναμη της σκεψης, αλλα εδω θα περιοριστω μονο σε δυο τρια. Τα μωρα στους πρωτους μηνες της ζωης τους δεν εχουν σκεψεις αλλα εχουν συναισθηματα. Αυτο αποδεικνυει οτι το συναισθημα δεν βασιζεται και δεν προκαλειται απο τις σκεψεις. Τα θηλαστικα ζωα επισης εχουν συναισθηματα αλλα δεν εχουν σκεψεις. Τελος το συναισθηματικο κεντρο λειτουργει πολυ πιο γρηγορα απ το νοητικο κεντρο.

Ομως η σκεψη μπορει να αποτελεσει τον σπινθηρα ενεργοποιησης του συναισθηματος ή της επιθυμιας, (οπως επισης και οποιδηποτε ερεθισμα απο τις 5 αισθησεις οπτικο, ακουστικο, οσμη, κλ.π.), και αφου τα ενεργοποιησει τοτε το συναισθημα προκαλει τις μηχανικες-παρορμητικες σκεψεις τις οποιες δεν μπορουμε (ή πολυ δυσκολα μπορουμε) να ελεγξουμε και να σταματησουμε. Οσο το συναισθημα ή η επιθυμια ειναι σε εκδηλωση ειναι αδυνατον να σταματησουμε το νου.

Θυμηθειτε για παραδειγμα οταν ειστε αρκετα θυμωμενοι. Μπορειτε να ελεγξετε το νου σας? Οχι. Οταν εχει εγερθει μεσας σας δυνατα καποια επιθυμια μπορειτε να σταματησετε το νου να σκεπτεται αυτο που επιθυμειτε? Οχι. Οταν ειστε πολυ στεναχωρημενοι μπορειτε να σταματησετε το νου σας να κανει μαυρες σκεψεις? Οχι.

Μολις καταλαγιασει το συναισθημα ή η επιθυμια τοτε ησυχαζει και ο νους.

Αρα αν καποιος θελει να ελεγξει το νου πρεπει να δουλεψει συστηματικα με τις επιθυμιες και τις συναισθηματικες ενεργειες που ειναι κρυσταλλωμενες στο ενεργειακο του σωμα. Αλλιως μπορει να παιδευται χρονια να ελεγξει το νου και τις σκεψεις και να προσπαθει να κανει βαθυ διαλογισμο αλλα να μην εχει σοβαρα αποτελεσματα.

Επειδη ομως τα συναισθηματα ειναι πολυ δυνατα και ειμαστε σχεδον παντα ταυτισμενοι με αυτα και επειδη η διανοια εχει την ικανοτητα αν την εκπαιδευσουμε να αποσπαστει απο τα συναισθηματα και να λειτουργησει χωρις την επιρροη των συναισθηματων η εργασια με τον εαυτο μας εχει ως κεντρο την διανοια.

Τα μηχανικα προτυπα συμπεριφορας και οι μηχανικες αντιδρασεις οφειλονται στον εγωικο μηχανισμο και στην κρυσταλλομενη στο αστρικο σωμα συναισθηματικη ενεργεια η οποια υποχρεωνει το νου να σκεφτει μηχανικα με ενα συγκεκριμενο τροπο και μας σπρωχνει παρορμητικα σε συγκεκριμενες επαναλαμβανομενα μηχανικα συμπεριφορες.

Αυτος ο προγραμματισμος συμβαινει κυριως στην παιδικη ηλικια αλλα αυξανεται σταδιακα με τις εμπειριες της ζωης. Ενα παιδι για παραδειγμα που του κανουν παρατηρησεις με ασχημο τροπο οι γονεις του μπροστα σε αλλους και νοιωθει ντροπη θα κρυσταλλωσει στο ενεργειακο του σωμα αυτην την ενεργεια της ντροπης η οποια θα αποθηκευτει με συγκεκριμενα οπτικα και ακουστικα ερεθισματα και τις σκεψεις που εκανε εκεινες τις στιγμες. Οποτε οταν απο καποιο ερεθισμα ενεργοποιηθει αυτο το ενεργειακο συναισθηματικο πεδιο τοτε αυτοματα στο νου θα ερχονται αναλογες σκεψεις που σχετιζονται με αυτο το συναισθημα. Και σε αυτη την περιπτωση δεν ειναι οι σκεψεις που δημιουργουν το συναισθημα της ντροπης αλλα ακριβως το αντιθετο ειναι το συναισθημα που προκαλει την μηχανικη κινηση των σκεψεων. Βεβαια δημιουργειται ενας φαυλος κυκλος στον οποιο το συναισθημα δυναμωνει τις σκεψεις και οι σκεψεις το συναισθημα. Αλλα το καυσιμο που κραταει το νου σε κινηση ειναι το συναισθημα.

Οι λανθασμενες πεποιθησεις και τα πιστευω μας, μας οδηγουν επισης σε λαθος συμεπριφορες αλλα συμφωνα με την ερευνα που εχω κανει, οι λανθασμενες πεποιθησεις και τα πιστευω δεν θα δημιουργουσαν σημαντικο προβλημα αν πισω απο αυτα δεν βρισκοταν ο εγωικος μηχανισμος ο οποιος απο τη φυση του ειναι ΤΟ προβλημα.

Για παραδειγμα η πιστη σε μια θρησκεια δεν θα γινοταν προβλημα αν δεν σχετιζοταν αυτο με την ανασφαλεια, την αναγκη για ελεγχο και δυναμη, τον φοβο και την χαμηλη αυτοαξια του εγω. Μπορει να βρουμε πιστους με μεγαλη πιστη στη θρησκεια τους αλλα καθολου φανατικους και μισαλλοδοξους και το αντιθετο. Η διαφορα ακριβως οφειλεται στο ποσο δυνατο ειναι το εγω τους και τα αρνητικα συναισθηματα.

Βεβαια υπαρχουν και πιστευω του τυπου, ειμαι μονο ενα φυσικο σωμα και δεν υπαρχει τιποτα αλλο εξω απ αυτο, ουτε ψυχη, ουτε Θεος. Αυτα παιζουν σπουδαιο ρολο στο αξιακο μας συστημα αρα και στον τροπο που σκεπτομαστε και ζουμε αλλα παρα ταυτα εχουμε δει ανθρωπους που δεν πιστευουν στον Θεο να ζουν πολυ πιο ισορροπημενα απο αυτους που πιστευουν. Ετσι μπορει καποιο πιστευω ή πεποιθηση να επιρεαζει την σκεψη και συμπεριφορα μας αλλα παλι το κεντρικο προβλημα βρισκεται στο ποσο δυνατο ειναι το εγω μας.

Σιγουρα υπαρχει μια τεραστια γκαμα διαφορετικων πεποιθησεων. Αλλες απο αυτες μπορει να παιζουν σπουδαιοτερο ρολο στον τροπο σκεψης μας και συμπεριφορας και αλλες λιγοτερο. Παρα ταυτα ενας νους ανοικτος και φωτεινος ειναι ετοιμος να αμφισβητησει την εγκυροτητα των πιστευω του και να βρει την αληθεια, αντιθετα με ενα πολυ εγωικο και ακαμπτο σκοτεινο νου ο οποιος φοβαται να δει την αληθεια και να εγκαταλειψει την ψευδαισθηση και το λαθος.

Κατα την αποψη μου λοιπον οι σκεψεις μας, οι αντιδρασεις μας και οι συμπεριφορες μας οφειλονται κυριως στο ποσο δυνατο εγω ή εγωικο μηχανισμο εχουμε αναπτυξει, ποσο μπλοκαρισμενη απο αρνητικα συναισθηματα ειναι η συναισθηματικη μας ζωη και ποσο σαττβα εχουμε στον ψυχισμο μας και το νου. Διοτι η ισορροπημενη λειτουργια του νου αρα και η ισορροπημενη συμπεριφορα και δραση εξαρταται απο την ελευθερια του νου να λειτουργει χωρις την επιδραση των αρνητικων συναισθηματων (θυμος, μισος, φανατισμος, ζηλεια, φοβος, κ.λπ. ), των εγωικων τασεων (απληστια, κενοδοξια, φιλοδοξια, επιθυμια για δυναμη, φιλαργυρια, λαιμαργια, λαγνεια κ.λπ.) και την καθαροτητα του (δηλαδη ποσο πολυ σαττβα εχει και ποσο ελευθερος ειναι απο ταμας και ρατζας).


elmisattva-gnosis

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα