Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΜΠΑΝΖΑΙ


            Η ερωτοτροπία των Ιαπώνων στρατιωτών δεν αντανακλά τον καθημερινό στοχασμό τους.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ομάδα πιλότων Καμικάζε.


            Ο ιαπωνικός στρατός απεχθανόταν κάθε σκέψη για ήττα ή  αιχμαλωσία, όταν εξέλειπαν οι δυνατότητας άμυνας τότε η αυτοκτονία ήταν μονόδρομος, η ηθική των  Iαπώνων σαμουράι του 18ου αιώνα δίδασκε :

 

«Ένα δίλημμα μεταξύ ζωής και θανάτου λύσε το απλά, επιλέγοντας αμέσως τον θάνατο. Δεν υπάρχει τίποτα το περίπλοκο σ αυτό. Δυνάμωσε μόνο τον εαυτό σου και προχώρα». Και το :

«…το να συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς να έχουμε πετύχει τον σκοπό μας  είναι δειλία».

 

            Αυτή η λογική εφαρμόστηκε στην θυσία των Καμικάζε ( Ιαπωνικά :神風 και Αγγλικά: kamikaze), όμως δεν ήταν κάτι που εφάρμοσαν οι Ιάπωνες μόνο σε αυτή την περίπτωση αλλά και στην ξηρά οι επιθέσεις αυτοκτονίας παρουσιάζονται με τον όρο «γιογκουσάι» και κυρίως «Μπάνζαι» , η φράση που χρησιμοποιούσαν ήταν:

«Τένο χάικα  μπάνζαι» δηλαδή « Μακάρι ο Αυτοκράτορας να ζήσει 10.000 χρόνια» ήTenno Heika Banzai " (天皇陛下万歳 ; "Ζήτω ο αυτοκράτορας") .

 

            Παραδείγματα  μαζικού Μπάνζαι έχουμε στη Σαιπάν. Το αρχηγείο του Τόκιο ζητούσε οι επιθέσεις Μπάνζαι να συνοδεύονται από στοιχειώδη τακτική και να επιφέρουν αποτελέσματα. Οι επιθέσεις Μπάνζαι έφταναν οι  Iάπωνες στρατιώτες όταν έφταναν στο έσχατο όριο της εξαθλίωσης, όπως στην περίπτωση του Γκουανταλκανάλ που Iάπωνες στρατιώτες είχαν καταφύγει σε κανιβαλισμό για να επιζήσουν.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μνημείο στη Σαιπάν προς τιμή Ιαπώνων στρατιωτών που πήραν μέρος σε αυτοκτονική ενέργεια.




            Σε περιπτώσεις που η διοίκηση απαγόρευε επιθέσεις Μπάνζαι, είτε οι ίδιοι οι στρατιώτες τους χλεύαζαν όπως στην περίπτωση του στρατηγού Κουριμπαγιάσι στην Ιβοζίμα που όταν απαγόρευσε  τις επιθέσεις Μπάνζαι χλευάστηκε από τους απλούς στρατιώτες ή σε κάποιες περιπτώσεις αγνοούσαν την διαταγή. Η επίθεση Μπανζάι θεωρείτο "έντιμη αυτοκτονία".

            Οι επιθέσεις αυτές αυτοκτονίας ε «σάκκι» (αέρα δολοφονίας) παρατηρήθηκαν σε όλες τις μάχες του Ειρηνικού, οι δυτικοί φαντάροι διαπίστωναν σε πτώματα Ιαπώνων ότι είχαν δέσει σφικτά με επιδέσμους σημεία του κορμιού τους που περνούσαν αρτηρίες, ώστε αν τραυματιστούν  να αντέξουν να πολεμήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

            Η πρώτη μεγάλη επίθεση Μπάνζαι έγινε στις 29/5/1943 στο νησί Ατού της Ν Γεωργίας, όταν 1.200 άνδρες του συνταγματάρχη Γιασούο Γιαμασάκι, οι περισσότεροι των οποίων ήταν ήδη τραυματισμένοι, επιτέθηκαν σε 11.000 Αμερικανούς που είχαν αεροπορική και ναυτική κάλυψη. Ο Γιαμασάκι πριν την επίθεση εκτέλεσε τους σοβαρά τραυματισμένους και τους ελαφρά προμήθευσε χειροβομβίδες και  αυτοί σε τετράδες αγκαλιασμένοι τις πυροδοτούσαν, φυσικά αποδεκατίστηκαν οι Ιάπωνες και πιάστηκαν μόνο 28 αιχμάλωτοι.

Στην Ιβοζίμα ο Ιάπωνας στρατηγός Τανταμίσι Κουριμπαγιάσι απαγόρευσε τις αντεπιθέσεις αυτοκτονίας των στρατιωτών του, τις γνωστές σαν "έφοδος banzai" από την αντίστοιχη πολεμική ιαχή των Ιαπώνων Οι έφοδοι αυτοκτονίας, θα επιτάχυναν την νίκη των Αμερικανών και ο Στρατηγός δεν το ήθελε αυτό, παρά την εντολή οι Ιάπωνες στρατιώτες δεν υπάκουσαν.

 

            Στις 21/4/1945 εφαρμόστηκε η «ανθρώπινη βόμβα», στρατιώτες ζωσμένοι με εκρηκτικά επιτίθεντο, κάτι τέτοιο έγινε και κατά των Άγγλων στην Βιρμανία, τους στρατιώτες αυτούς ακολουθούσαν πολίτες (άνδρες και γυναίκες μερικές και με τα μωρά τους στην πλάτη) οπλισμένοι με καλάμια από μπαμπού επιχειρώντας να λογχίσουν τους εχθρούς, το ίδιο σκηνικό έγινε και στο Ιε Σίμα. Από αυτές τις επιχειρήσεις υπήρχε τραγική απώλεια ζωών από την πλευρά των Ιαπώνων.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πτώματα Ιαπώνων  στρατιωτών μετά από μια ανεπιτυχή Banzai επίθεση  στην μάχη  Attu , 29 Μαΐου 1943.


            Τέτοιου είδους επιθέσεις έτρεπαν σε φυγή τους Αμερικάνους  που πριν την επίθεση κάποιοι έπιναν σακέ (ιαπωνικό ποτό) διενεργούσαν δηλαδή την επίθεση μεθυσμένοι, ηχούσαν σάλπιγγες και με αλαλαγμούς εφορμούσαν. Ένας Αμερικανός στρατιώτης περιγράφει έτσι την επίθεση Μπάνζαι: « Κάθε φορά που περικυκλώναμε τον εχθρό αντιμετωπίζαμε τις τρομερές επιθέσεις μπάνζαι . Το 23ο Σύνταγμα υπέφερε πολύ από αυτές στο Σέιπαν , όπως και άλλες μονάδες. Το παράδοξο είναι ότι ενώ τις έτρεμα αυτές τις επιθέσεις , τις περίμενα με ανυπομονησία. Μας προκαλούσαν πολύ φόβο, αλλά όταν τελείωναν ήξερες ότι η περιοχή ήταν καθαρή από Ιάπωνες».

 

            Οι Μπάνζαι επιθέσεις διαφέρουν από τις κινέζικες μαζικές επιθέσεις στον πόλεμο της Κορέας των «ανθρωπίνων κυμάτων» διότι στις κινέζικες γινόντουσαν υπό την επήρεια οπίου και χειροβομβίδες ενώ οι ιαπωνικές γινόντουσαν με ξιφολόγχες κατά την ιαπωνική λογική των σαμουράι.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Νεκροί Ιάπωνες στρατιώτες μετά από μια επίθεση αυτοκτονίας  στο Matanikau ποταμό τον Οκτώβριο του 1942.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα