Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Tα χαρτονομίσματα είναι "μαιμού" λεφτά (μια αστρολογική ερμηνεία της κρίσης - μέρος 1o)!



Σας έχει περάσει ποτέ η σκέψη από το μυαλό - υπό την πίεση της κολοσσιαίας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε  -  ότι κάποια στιγμή μπορεί να μείνουμε χωρίς χρήματα (για πολλούς και διάφορους λόγους, από μια κατάρρευση π.χ. του τραπεζικού συστήματος). Σας έχει περάσει η σκέψη ότι το χρήμα μπορεί κάποια στιγμή να εξαφανιστεί από την κοινωνία (καταλήγοντας π.χ. στα θησαυροφυλάκια των κολοσσιαίων πιστωτικών οργανισμών και στις τσέπες των υπερ-πλουσίων που ανέκαθεν εκμεταλλεύονταν τέτοιες συγκυρίες); Ακούγεται σαν ένα είδος εφιάλτη. Πώς θα καταφέρουμε να θρέψουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας, πώς θα επιβιώσουμε αν εξαφανιστούν τα χρήματα;

Αλήθεια, είναι τόσο σημαντικό το χρήμα για μας τους ανθρώπους ή υπάρχει κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό και πολύτιμο, που είναι πάνω και από το ίδιο το χρήμα (δεν μιλάω εδώ για έννοιες όπως π.χ. η υγεία); Και σε τελική ανάλυση τι είναι αυτό το περιβόητο χρήμα; Δεν είναι πάντως αυτό που οι περισσότεροι/ες νομίζουμε ότι είναι και πολλοί/ές από εσάς θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι το αληθινό ΧΡΗΜΑ είναι κατά κάποιον τρόπο άυλο και αόρατο! 

Αστρολογικά το χρήμα κυβερνιέται από τα ζώδια του Ταύρου και του Σκορπιού -  δύο ζώδια που εκπροσωπούν (το καθένα στο δικό του επίπεδο) το ένστιχτο της επιβίωσης και που έχουν γενικά να κάνουν με τις πιο βασικές και θεμελιώδεις ανάγκες των ανθρώπων! Ίσως γι' αυτό το χρήμα αγγίζει κάποιες πολύ ιδιαίτερες χορδές μέσα μας. Έχει σαφώς να κάνει με την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας μας, με την αίσθηση της προσωπικής μας «δύναμης» και «αξίας», με την αυτοεκτίμηση μας και με άλλες θεμελιώδεις ψυχικές διεργασίες μέσα μας. Τα χρήματα του Ταύρου υποτίθεται ότι είναι αυτά που κερδίζουμε από τη δουλειά μας, ενώ τα χρήματα του Σκορπιού έρχονται σε μας μέσα από τρίτες πηγές (συνεργασία, γάμο, παροχές, κληρονομιές, δάνεια κλπ.). 

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν πρώτα το πιο βασικό:  τι ακριβώς είναι το  "χρήμα". Προφανώς το χρήμα είναι κάτι το "χρήσιμο" (εξ ου και το όνομα του "χρήμα") και αναμφίβολα είναι κάτι το πολύτιμο (διαφορετικά δεν θα το κυνηγούσαν τόσο παθιασμένα όλοι/ες). Με το χρήμα μπορούμε να αγοράσουμε χρήσιμα και πολύτιμα πράγματα. Έτσι, αυτό θα πρέπει να έχει μια εγγενή αξία μέσα του (από τη φύση του δηλαδή). Στην αστρολογία η έννοια της αξίας ανάγεται στο ζώδιο του Ταύρου. Εδώ είμαστε λοιπόν! Το χρήμα είναι ένα «ταυρίσιο» πράγμα, έχει τη φύση του Ταύρου. Εν μέρει  τουλάχιστον, γιατί η φύση του χρήματος είναι πιο περίπλοκη από αυτό. 



Αν για σας η ιδέα του χρήματος είναι τα "τραπεζογραμμάτια", τα χαρτονομίσματα που κουβαλάμε στο πορτοφόλι μας τότε όντως θα πρέπει να ανησυχείτε ότι μια ωραία μέρα τα χρήματα μπορεί να εξαφανιστούν! Οι πολυεθνικές και οι διάφορες μεγάλες εταιρείες, οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι μπορεί να καταφέρουν να συσσωρεύσουν τα περισσότερα από αυτά τα τραπεζογραμμάτια - ειδικά στην τρέχουσα περίοδο κρίσης, όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι - και με αυτόν τον τρόπο τα χρήματα-χαρτονομίσματα κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν από την ευρύτερη κοινωνία μας - και φυσικά από τις τσέπες μας. Είναι άραγε πιθανό να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο; 

Ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια καλύτερη ματιά στα (όλο και λιγότερα) χαρτονομίσματα - "τραπεζογραμμάτια" στο πορτοφόλι μας. Αυτό σκεφτόμαστε όλοι ότι είναι το "χρήμα". Είναι όμως;  Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει: όχι, δεν είναι! Τα τραπεζογραμμάτια στο πορτοφόλι μας δεν έχουν καμία εγγενή αξία - από μόνα τους! Εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε απλά χαρτιά με μηδενική αξία! 

Για να καταλάβετε τι θέλω να πω σκεφτείτε ένα σενάριο τύπου «Ο Ναυαγός» (την ταινία με τον Τομ Χανκς), όπου εσείς έχετε ναυαγήσει σε ένα απόμακρο νησί στο Ειρηνικό Ωκεανό κρατώντας στα χέρια σας έναν (ας πούμε αδιάβροχο) χαρτοφύλακα με 1.000.000 δολάρια μέσα του! Τι αξία θα έχουν για  σας αυτά τα 1.000.000 Ευρώ σε αυτό το έρημο νησί, χωρίς ανθρώπους και καταστήματα γύρω σας; Αν δεν υπάρχει γύρω σας μια κοινωνία με την οποία θα αλληλεπιδράτε, όλα αυτά τα τραπεζογραμμάτια θα σας είναι παντελώς άχρηστα! Δεν θα έχουν καμία ουσιαστική αξία, τουλάχιστον όχι μεγαλύτερη από εκείνη δύο ρολών χαρτιού υγείας. Μια απλή καρύδα στο ερημονήσι που θα βρίσκεστε θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα 1.000.000 Ευρώ - τραπεζογραμμάτια στο χαρτοφύλακα σας! 

Επομένως, τα τραπεζογραμμάτια δεν είναι αληθινό χρήμα, δεδομένου ότι υπό ορισμένες περιστάσεις αυτά μετατρέπονται σε απλό χαρτί. Εξάλλου αν ρίξετε μια προσεκτική ματιά σε ένα π.χ. τραπεζογραμμάτιο αμερικάνικου δολαρίου θα δείτε γραμμένη πάνω του τη φράση: «Το παρόν γραμμάτιο είναι νόμιμο για κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ". Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θεωρούν τα τραπεζογραμμάτια δολαρίου (και εν γένει τα "τραπεζογραμμάτια") όχι σαν πραγματικό "χρήμα" αλλά σα "τραπεζικά πιστωτικά γραμμάτια"! Αυτό που θεωρούμε "χρήμα" στην πραγματικότητα είναι ένα είδος "φωτοτυπημένων" τραπεζικών πιστωτικών γραμματίων! Δεν είναι πραγματικό «χρήμα», όμως. Κάποια άλλα συστατικά πρέπει να προστεθούν στη "φόρμουλα" για να μετατραπούν τελικά τα χάρτινα τραπεζογραμμάτια σε αληθινό, "ζωντανό" ΧΡΗΜΑ. Ένα θεμελιώδες τέτοιο συστατικό είναι ότι ο/η κάτοχος των τραπεζογραμματίων θα πρέπει να έχει κάποιους άλλους ανθρώπους γύρω του/της και παράλληλα θα πρέπει αυτός /αυτή να ζει μέσα σε μια στοιχειωδώς οργανωμένη και ειρηνική κοινωνία! 

Βλέπετε, η κοινωνία μας είναι αυτή που στην πραγματικότητα δίνει ΑΞΙΑ στα τραπεζογραμμάτια που έχουμε πάνω μας! Γιατί το χρήμα και η κοινωνία συνδέονται στενά. Κάπου δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο. Τα τραπεζογραμμάτια μας όμως δεν αποτελούν πραγματικό "χρήμα" μέσα σε κάθε είδους και μορφή κοινωνίας αλλά μόνο στις σχετικά γαλήνιες και ειρηνικές εκείνες (θα δούμε στη συνέχεια τι σημαίνει αυτό. Μια σχετικά εύνομη και γαλήνια κοινωνία είναι βασική προυπόθεση για να λειτουργούν τα τραπεζογραμμάτια σα χρήμα και όχι σαν απλό χαρτί).

Το λέω αυτό γιατί π.χ. στην Ευρώπη του Β' παγκόσμιου πόλεμου αναπτύχθηκε ένας τόσο μεγάλος και καλπάζων πληθωρισμός που ακόμη και μέσα σε μια μέρα τα τραπεζογραμμάτια "εξευτελίζονταν" και έχαναν σχεδόν ολόκληρη την αξία τους! Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες εξέδιδαν συνέχεια τραπεζογραμμάτια όλο και μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας. Προς το τέλος δε της κατοχής είχαν φτάσει στο σημείο να εκδίδουν τραπεζογραμμάτια πολλών δισεκατομμυρίων! Δείτε για παράδειγμα εδώ ένα κατοχικό Ουγγρικό τραπεζογραμμάτιο των 100 εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων!!!


Στην κατοχική Ελλάδα ο πληθωρισμός είχε φτάσει σε τέτοια ύψη που κάποιος που είχε π.χ. 1.000.000 σημερινά Ευρώ στην κατοχή του (και ήταν πλούσιος) μετά από ένα μήνα θα είχε μείνει ίσως με 10 μόνο Ευρώ στα χέρια του (μέσα σε ένα μήνα θα είχε γίνει πάμπτωχος, χωρίς να έχει καν ξοδέψει τα χρήματα του)! Η ταχύτητα υποτίμησης των τραπεζογραμματίων στη διάρκεια της κατοχής ήταν τέτοια  που είχε εκδοθεί τότε από την Τράπεζα της Ελλάδας "μαμούθ" τραπεζογραμμάτιο των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών! Όποιος είχε όμως ένα τέτοιο χαρτονόμισμα κάθε άλλο παρά πλούσιος θεωρούταν, αφού η αξία του αντιστοιχούσε στα 10 περίπου σημερινά λεπτά!

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω φωτογραφία: δείχνει κάποια εντελώς άχρηστα - από τις διαρκείς υποτιμήσεις που έγιναν στη διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου - τραπεζογραμμάτια, τόσο άχρηστα που παρ' όλο που  κάποιος γεμίζει ολόκληρο τσουβάλι με αυτά ο οδοκαθαριστής τα μαζεύει σα να είναι σκουπίδια! Που σημαίνει ότι όλα αυτά τα τραπεζογραμμάτια μαζί δεν αξίζουν ούτε καν λίγα σημερινά λεπτά! Και μιλάμε για τραπεζογραμμάτια που πριν κάποιους μήνες μπορεί να αντιστοιχούσαν όλα μαζί σε χιλιάδες σημερινά Ευρώ! Και αυτά τα τραπεζογραμμάτια έχουν καταντήσει - όπως βλέπετε στη φωτογραφία - χειρότερα και από απλό χαρτί!


Το συστατικό "γαλήνια και ειρηνική κοινωνία" (που είναι καθαρά "ταυρίσιο". Ο Ταύρος διακηρύττει συνέχεια την ανάγκη για ειρήνη και γαλήνη στη ζωή μας) είναι λοιπόν θεμελιώδες για να λειτουργούν τα τραπεζογραμμάτια σα χρήμα. Και δε μιλάμε μόνο για περιπτώσεις πολέμου αλλά και για τυχόν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές ή και φυσικές καταστροφές. Αν (ο μη γένοιτο) εκραγούν δυο - τρία υπερ-ηφαίστεια στον πλανήτη μας (που σημαίνει ότι ο ουρανός θα σκοτεινιάσει για χρόνια και όλη η επιφάνεια της Γης θα σκεπαστεί από ένα παχύ στρώμα γκρίζας ηφαιστειακής στάχτης) τότε όλα τα τραπεζογραμμάτια της υφηλίου θα μετατραπούν αυτόματα σε άχρηστα χαρτιά!

Ας διώξουμε όμως από το μυαλό μας τέτοια εφιαλτικά σενάρια και ας επιστρέψουμε σε μια πιο γαλήνια Γη. Ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο για να λειτουργούν τα τραπεζογραμμάτια σα χρήμα είναι ότι ο/η εκάστοτε κάτοχός τους θα πρέπει να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους και με την κοινωνία γενικά. Θα πρέπει να προμηθεύεται διαρκώς από του ανθρώπους γύρω του αγαθά και υπηρεσίες και να δημιουργεί «στιγμιαία» χρέη, τα οποία θα πρέπει να καλύπτει με τα τραπεζογραμμάτια που διαθέτει (εκχωρώντας έτσι τη αγνοία του τα αγαθά που αγοράζει στους τραπεζικούς πιστωτές του!). Στον πυρήνα δηλαδή της κάθε αγοράς που κάνουμε κρύβεται μια "τραπεζική πίστωση" που γίνεται απέναντι μας, ένα "χρέος" ουσιαστικά (γι' αυτό και τίποτε δεν μας ανήκει οριστικά και αμετάκλητα και τα σπίτια μας και τα άλλα μας περιουσιακά στοιχεία μπορούν εύκολα να καταλήξουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών που μας "πιστώνουν" ακατάπαυστα μέσω των τραπεζογραμματίων τους). Το χρέος όμως είναι μια έννοια που συνδέεται αστρολογικά με το ζώδιο του Σκορπιού. Το χρήμα λοιπόν έχει και μια ισχυρά «σκορπίσια» χροιά! 

Όπως είδαμε, για να λειτουργούν τα τραπεζογραμμάτια σα χρήμα χρειαζόμαστε μια στοιχειωδώς οργανωμένη και ειρηνική κοινωνία γύρω μας. Από την άλλη, δεν υπάρχει τρόπος για να κάνει κάποιος/α πολλά χρήματα (εξαιρουμένων των κλεφτών φυσικά) αν δεν αλληλεπιδράσει με κάποιον τρόπο με την κοινωνία του, αν δεν καταστεί ενεργό μέλος της, πωλώντας τις υπηρεσίες του ή τα αγαθά του στους ανθρώπους γύρω του. Δεν υπάρχει τρόπος για να κάνει κάποιος χρήματα αν μένει μόνος όλη μέρα στο σπίτι του και δεν αλληλεπιδρά - έστω και δικτυακά - με άλλους ανθρώπους! Το να κάνεις χρήματα προϋποθέτει να «τρίβεσαι» ωφελισμιστικά με συνανθρώπους σου, να αλληλεπιδράς μαζί τους, να μετέχεις της κοινωνίας! 

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής 




Τα χαρτονομίσματα είναι "μαιμού" λεφτά - μέρος Β΄ (μια αστρολογική ερμηνεία της κρίσης)


ifestion

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα