Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Συκώτι: Το καρμπιρατέρ του σώματος



o-LIVER-HEALTH-facebook

Πολύ σημαντικό όργανο για την ψυχοσωματική μας υγεία είναι το συκώτι μας. Το συκώτι είναι το καρμπιρατέρ του σώματος. Από εκεί περνούν και διυλίζονται τα πάντα: τροφές, φάρμακα, σκέψεις . Εκεί διαχωρίζονται τα άχρηστα από τα χρήσιμα, τα ευεργετικά από τα βλαβερά.

Στο συκώτι παράγονται επίσης πλήθος ουσιών, απαραίτητων για τη λειτουργία του οργανισμού μας, όπως η χοληστερόλη, που χρησιμεύει για την επισκευή των αγγείων μας, η χολή που χρησιμεύει για τη γαλακτωματοποίηση του λίπους των τροφών, στοιχεία του αίματος, καθώς κι ένα μεγάλο μέρος των αμινοξέων. Εκεί γίνεται η αποδόμηση του γλυκογόνου σε γλυκόζη και το αντίστροφο, εκεί παράγονται οι παράγοντες πήξης του αίματος.
Το συκώτι έχει επίσης σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, λειτουργώντας σαν κόσκινο για αντιγόνα.
Δεν θα επεκταθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες. Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν για να αντιληφθούμε τη σημασία του για τη διατήρηση της υγείας και της ζωής μας και να πεισθούμε να το φροντίσουμε ανάλογα.
Όταν το συκώτι για κάποιο λόγο χάσει την ικανότητά του να λειτουργεί σωστά, διαταράσσονται άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν όλες οι λειτουργίες του σώματος και εκτός των άλλων, οι τοξίνες κυκλοφορούν δραστικές και ελεύθερες σε κάθε μας κύτταρο. Η κατάρρευση του οργανισμού είναι θέμα χρόνου.
Μια καλή αποτοξίνωση του συκωτιού από καιρού εις καιρό, αναζωογονεί το συκώτι και μπορεί να προφυλάξει τον οργανισμό μας από ποικίλα προβλήματα. Το γαϊδουράγκαθο (Milk Thistle), η χλωρέλλα, το άγριο ραδίκι και άλλα βότανα, μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά σε αυτό. Συνήθως προτείνεται μια τρίμηνη αποτοξίνωση με χλωρέλλα, που ακολουθείται από μια τρίμηνη αποτοξίνωση με γαϊδουράγκαθο,μετά για 15-20 μέρες αφέψημα ραδικιού και πάλι από την αρχή.


Η συχνότητα και η διάρκεια των αποτοξινώσεων επιλέγεται ανάλογα με τον βαθμό ρύπανσης του περιβάλλοντος που ζούμε ή εργαζόμαστε, τις συνήθειές μας όσον αφορά την εσκεμμένη λήψη τοξικών ουσιών (π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, κακής ποιότητας φαγητό), ακόμη και ανάλογα με το πόσο επιβαρυμένη είναι η ψυχολογία μας (οι δυσάρεστες σκέψεις τοξινώνουν τον οργανισμό μας σε μεγάλο βαθμό, ακόμη κι αν όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι ευνοϊκοί). Αν παίρνουμε φάρμακα, ή ζούμε ή εργαζόμαστε σε επιβαρυμένο από τοξικές ουσίες περιβάλλον, ή έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε αρνητικά, πρέπει να κάνουμε αποτοξίνωση πιο συχνά. Αν υπάρχει ήδη σοβαρή βλάβη όπως κίρρωση του ήπατος, τότε η χρήση αφεψήματος από φύλλα μουριάς, μπορεί να δώσει επιπλέον βοήθεια. Το συκώτι είναι ένα όργανο που μπορεί στην κυριολεξία να αναγεννηθεί, να ξαναφτιάξει δηλαδή καινούρια υγιή κύτταρα αν το βοηθήσουμε, ακόμη και αν δεν είμαστε πια στην πρώτη μας νεότητα σαν οργανισμός.
Εννοείται, παντού σε όσα συζητάμε, ότι δεν σταματάμε τη θεραπεία του γιατρού μας, ούτε χρησιμοποιούμε χωρίς να συμβουλευτούμε ειδικούς ή χωρίς λογική τις φυσικές μεθόδους, παίρνοντας ρίσκα. Τα βότανα είναι και αυτά φάρμακα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα φάρμακα προέκυψαν από βότανα. Φάρμακο και δηλητήριο είναι το ίδιο πράγμα σε διαφορετική δόση, ή με διαφορετική τακτική χρήσης. Έτσι, το άγριο ραδίκι ας πούμε που αναφέραμε πιο πάνω, όπως και όλα τα πικρά βότανα αν χρησιμοποιηθούν χωρίς μέτρο, μπορεί να βλάψουν το αίμα προκαλώντας μέχρι και λευχαιμία. Ίσως θυμόσαστε πριν από κάποια χρόνια συχνά εμφανιζόμενα περιστατικά λευχαιμίας, όταν είχε γίνει μόδα η χρήση του χυμού της πικραγγουριάς, για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας.
Εδώ θα ήθελα με την ευκαιρία, να επισημάνω ότι δεν πρέπει επίσης να αυτοσχεδιάζουμε συνταγές, αναμειγνύοντας κατά την έμπνευσή μας ωφέλιμα βότανα. Όλα τα βότανα περιέχουν χημικές ενώσεις αγνώστου αριθμού και είδους. Υπολογίζεται ότι ένα βότανο μπορεί να περιέχει ίσως και πάνω από 1.000.000 διαφορετικές χημικές ενώσεις, τις περισσότερες από τις οποίες δεν θα γνωρίσουμε ποτέ, γιατί δεν έχουμε τα μέσα ανάλυσης για να το πετύχουμε αυτό. Όταν αναμειγνύουμε σε ένα αφέψημα ή εκχύλισμα, δύο ή περισσότερα βότανα, οι χημικές ενώσεις που περιέχει το καθένα, αντιδρούν μεταξύ τους. Οι νέες ενώσεις που προκύπτουν από τις αντιδράσεις αυτές μπορεί να είναι ωφέλιμες, αλλά μπορεί να είναι και βλαβερές, ή ακόμη και θανατηφόρες. Πριν μερικά χρόνια ένας γείτονάς μου άρχισε να φτιάχνει ένα τσάι αυτοσχέδιο, δικής του έμπνευσης, με 8 βότανα όλα εξαιρετικά για την υγεία. Το έπινε κάθε μέρα με την ελπίδα ότι θα τον διατηρούσε υγιή, αφού κάλυπτε κάθε πιθανό πρόβλημα. Δυστυχώς μετά από 6 μήνες χρήσης, είχε αποκτήσει πολλές διάσπαρτες εστίες καρκινικών όγκων. Εντελώς ανεξήγητα κατά την άποψή του. Όταν μετρήσαμε όμως τις συχνότητες (η μέθοδος είναι πειραματική ακόμη, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα επικυρωθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα), που είχαν προκύψει στο μίγμα των αγαπημένων του βοτάνων, διαπιστώσαμε ότι είχαν σχηματιστεί κατά την ανάμιξη ενώσεις καρκινογόνες, κάτι που δυσκολεύτηκε να πιστέψει, αφού κανένα από τα βότανα του μίγματός του δεν ήταν τοξικό.
Προσοχή λοιπόν! Αν δεν έχουμε τρόπο να ελέγξουμε την ασφάλεια των προϊόντων μιας ανάμειξης, ας προτιμούμε να χρησιμοποιούμε συνταγές δοκιμασμένες στο χρόνο για την ασφάλειά τους.
Ας έχουμε πάντα στο νου μας επίσης, ότι οι επιλογές μας μπορούν να ευεργετήσουν ή να βλάψουν συνολικά τον εαυτό μας. Και οι επιλογές είναι δικές μας και εξαρτώνται από το πόσο αγαπάμε αυτό τον εαυτό. Ας τον αγαπήσουμε όπως του αξίζει. Άλλωστε είναι ο δικός μας άνθρωπος!
Με φροντίδα και ενδιαφέρον
Γιάννα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός- Σύμβουλος φυσικής υγείας

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα