Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Πότε πρέπει να ανησυχούμε για τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

Τα κουνούπια είναι ο εφιάλτης του καλοκαιριού. Πόσα αλήθεια γνωρίζουμε για αυτά και πότε ένα τσίμπημα είναι επικίνδυνο;
koynoypi-637x472
Τα κουνούπια που τσιμπάνε είναι τα θηλυκά και αυτό γιατί το αίμα είναι πηγή πρωτεΐνης για τα αυγά τους. Το τσίμπημά τους ωστόσο, δεν είναι απλά ενοχλητικό καθώς προκαλεί κνησμό αλλά μπορεί να είναι η πηγή μίας σοβαρής και μολυσματικής ασθένειας. Συνήθως το τσίμπημα αφήνει ένα στρογγυλό, κόκκινο σημάδι με μια τρύπα στη μέση, που συνοδεύεται από μια αίσθηση φαγούρας. Σε άλλες περιπτώσεις, ενδέχεται να εμφανιστούν σκούρα σημάδια σαν μελανιές, πρηξίματα ή μικρές φουσκάλες.
Σε παιδιά ή άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει κνίδωση, πρήξιμο των αδένων και χαμηλό πυρετό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας, ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, μία εν δυνάμει απειλητική για την ανθρώπινη ζωή, αντίδραση του οργανισμού, που χαρακτηρίζεται από οίδημα στο λαιμό, κνίδωση, λιποθυμία ή συριγμό και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Μήπως ελκύετε τα κουνούπια;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ποιους προτιμούν τα κουνούπια, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που είναι εύκολη λεία και άλλοι – τυχεροί- που ούτε καν τους πλησιάζουν.
Αυτό που ξέρουν οι επιστήμονες, είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα στοιχείο που ελκύει τα κουνούπια, κάνοντάς τα μάλιστα να ταξιδεύουν έως και 35 μέτρα μακριά προκειμένου να τραφούν από τη λεία τους. Στους «αγαπημένους» τους κουνουπιών περιλαμβάνονται οι έγκυες και οι υπέρβαροι καθώς από τη φύση τους παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμα η θερμοκρασία, η κίνηση και οι οσμές του σώματος καθώς και το γαλακτικό οξύ. Έρευνες ισχυρίζονται ακόμη ότι επιρρεπείς στα τσιμπήματα είναι και οι λάτρεις της μπύρας.
Ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπήματα κουνουπιών:
Ο κίνδυνος μετάδοσης μίας ασθένειας είναι σαφώς πιο σοβαρός από τον κνησμό που προκαλεί ένα τσίμπημα. Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Ένωση Ελέγχου των Κουνουπιών, περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από κάποια ασθένεια που μεταδόθηκε από κουνούπι. Μερικές από τις πιο σοβαρές ασθένειες είναι οι εξής:
1. Ο ιός του Δυτικού Νείλου: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 20% εμφανίζουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.
2. Ο ιός Ζίκα: μία φαινομενικά ήπια συνθήκη που χαρακτηρίζεται από πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και εξανθήματα. Αν και συνήθως τα συμπτώματα του ιού Ζίκα περνούν μέσα σε μία εβδομάδα, έχει επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.
3. Μαλάρια: πρόκειται για μία απειλητική για την ανθρώπινη ζωή ασθένεια που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
4. Κίτρινος πυρετός: αφορά σε έναν ιό που προκαλεί μόλυνση στα εγκεφαλικά κύτταρα και τη σπονδυλική στήλη. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πυρετός και έντονος πονόλαιμος.
5. Δάγκειος πυρετός: τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, εξάνθημα, πόνο των μυών και των οστών. Συνήθως συναντάται σε τροπικές περιοχές.
6. Τσικουνγκούνια: ο ιός αυτός χαρακτηρίζεται από πόνο στις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, εξανθήματα και πυρετό και απαιτείται ξεκούραση και πολλά υγρά για την ίασή του.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα