Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Μην αφήνεις το βάρος του σώματος να το σηκώνει η ψυχή…

Θοδωρής ΣιμάδηςΜην αφήνεις το βάρος του σώματος να το σηκώνει η ψυχή…
Σίγουρα έχεις ξανακούσει πως το παραπάνω βάρος που κουβαλάς με το σώμα σου είναι μια αριθμητική πράξη. Είναι απλά μια ανισορροπία ενέργειας.

Δηλαδή αποθηκεύεις πιο γρήγορα ενέργεια, με τη μορφή θερμίδων, παρά καταναλώνεις. Με αυτόν τον τρόπο έχεις μια συνεχόμενη αύξηση του βάρους σου μέσα στα χρόνια. Με απλά λόγια, πολλές θερμίδες μπαίνουν αλλά δεν βρίσκουν το δρόμο για να βγουν. Ο μίτος της Αριάδνης είναι στα χέρια σου και υποχρέωσή σου να τους τον δώσεις για να βρουν την έξοδο.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι δεν σου φαντάζει εύκολο. Μέσα στα χρόνια συσσωρεύτηκε η κούραση και η δυσφορία και έγιναν καθημερινότητά σου. Η πεποίθησή σου είναι ότι δεν υπάρχει γυρισμός και πως ότι και αν δοκίμασες απέτυχε.

Σου έγινε συνήθεια να απορρίπτεις προτάσεις για εκδρομές που περιλαμβάνουν περπάτημα, συνήθισες ότι είναι φυσιολογική η απογοήτευση του παιδιού σου, όταν του εξηγείς ότι δεν μπορείς να παίξεις μαζί του, ή όταν σταματάς πολύ γρήγορα το παιχνίδι μαζί του. Σου φαίνεται λογική η δυσφορία που νιώθεις όταν σκύβεις να δέσεις τα κορδόνια σου, ή όταν κάποιο από τα ρούχα σου σε πιέζει και δεν μπορείς να ευχαριστηθείς την έξοδό σου. Προσπαθείς να δικαιολογηθείς για το λόγο που ιδρώνεις πολύ, ή που δυσκολεύεσαι στην αναπνοή σου, ή που ροχαλίζεις. Τους πόνους στα γόνατα, στη μέση και τον αυχένα σου τους θεωρείς δεδομένους. Καταναλώνεις μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα ίσως και σε καθημερινή βάση και κατηγορείς την απότομη αλλαγή του καιρού. Και πόσα ακόμα συνήθισες ή μπορεί ακόμα και να εξαναγκάστηκες να συνηθίσεις για να εκπληρώσεις τις πεποιθήσεις άλλων.



Το σώμα σου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ύπαρξής σου και φυσικά πρέπει να το προστατεύσεις, μιας και είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο είσαι υποχρεωμένος να ζήσεις.

Σε πληροφορώ όμως ότι δεν είσαι μόνο το σώμα σου.

Έχεις ψυχή, μυαλό, συναισθήματα και αυτά είναι που πρέπει να φροντίσεις. Ένας υγιής εσωτερικός κόσμος θα σε χαλυβδώσει και θα σε οδηγήσει σε σωστές αποφάσεις. Δεν είσαι όσο μακριά νιώθεις. Η αλλαγή θα έρθει ένα βήμα παραπάνω τη φορά.

Καταλαβαίνω ότι η βιομηχανία του fitness σε βομβαρδίζει καθημερινά ώστε να ιδρώσεις περισσότερο, να πονέσεις για να δεις αποτέλεσμα και να εξαντληθείς. Η αλήθεια είναι ότι αυτά δεν είναι το πρώτο στάδιο για σένα.

Το πρώτο στάδιο είναι να δεσμευτείς στον εαυτό σου, πως θα προστατεύσεις την υγεία σου. Κάνε πράγματα και κινήσεις που να σε ευχαριστούν. Καμία κίνηση δεν είναι ντροπή αρκεί να είναι ασφαλής. Μια ενεργητική ζωή μπορεί να σημαίνει πως θα περπατήσεις τουλάχιστον 50 λεπτά αυτή την εβδομάδα, θα πλύνεις στο χέρι τουλάχιστον 3 φορές τα πιάτα, θα βοηθήσεις στις δουλειές του σπιτιού μια φορά την εβδομάδα, θα προσπαθήσεις να αυξήσεις τον χρόνο που στέκεσαι όρθιος και θα μειώσεις τον χρόνο που σπαταλάς μπροστά σε μια οθόνη.

Όταν η ενεργητική ζωή γίνει συστηματική και επαναλαμβανόμενη αρχίζει και παίρνει το ρόλο άσκησης. Μόλις θεωρήσεις ότι κατέκτησες τον πρώτο αυτό στόχο, διατήρησέ τον για ακόμα 2-3 εβδομάδες και μετά πρόσθεσε περισσότερες κινήσεις.

Σε αυτό σου τον δρόμο ψάξε να βρεις συνοδοιπόρο κάποιον επαγγελματία της άσκησης. Η φιλοσοφία είναι να είναι κάποιος που να ταιριάζει στον τρόπο σκέψης σου, να μπορεί να σε καταλάβει και να σε εμπνεύσει να αναζητήσεις κάτι καλύτερο για τη ζωή σου.

Χωρίς υπεκφυγές, δεν θα είναι σύντομο το ταξίδι σου, οπότε προσπάθησε να το κάνεις ευχάριστο. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα αξίζει τον κόπο.

Ξεκίνα άμεσα. Βγες τώρα για μια δεκάλεπτη βόλτα.

Αν σου φαίνεται λίγο, θυμήσου πως είναι πολύ περισσότερο από το καθόλου, που έκανες μέχρι τώρα.

Οπλίσου με υπομονή, διώξε το βάρος από την ψυχή σου και σου υπόσχομαι πως θα φύγει και από το σώμα σου.

Θοδωρής Σιμάδης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών

keadd + simplylife


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα