Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ οι selfies για την υγεία;



Νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να προσθέσουν μια ακόμα…
καθημερινή μας συνήθεια -ή ανάγκη -στη λίστα των «υπόπτων» για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας: το μπλε φως από τους υπολογιστές και τα smartphones.
Υπάρχει φως που μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα από τη UV ακτινοβολία και να βλάψει την επιδερμίδα ακόμα περισσότερο; Δυστυχώς ναι, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Ονομάζεται ορατό φως υψηλής ενέργειαςή HEV (high-energy visible light ) και είναι το μπλε φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
Μολονότι η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση μόλις τώρα ουσιαστικά αρχίζει, οι πρώτες διαπιστώσεις δεν είναι πολύ ευχάριστες.
Η υπερέκθεση στο φως HEV, επισημαίνουν οι επιστήμονες, επιταχύνει τη διαδικασία οξείδωσης των κυττάρων και ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσχρωμιών .
Το μπλε φως φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι οι ακτίνες UV, επηρεάζει το DNA των κυττάρων και προκαλεί μικροφλεγμονές, επιφέροντας μια σειρά αλλαγών στη δομή και τις λειτουργίες του δέρματος, παρόμοιων με αυτές που προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το μπλε φως αποδιοργανώνει τους βιορυθμούς μας εμποδίζοντας την έκκριση μελατονίνης. Όταν τα επίπεδα της ορμόνης αυτής πέφτουν, ο ύπνος μας διαταράσσεται και, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, οι ώρες της νυχτερινής ανάπαυσης είναι αυτές που εκμεταλλεύονται τα κύτταρα της επιδερμίδας για να επιδιορθώσουν τις φθορές της μέρας και να ανανεωθούν.
Το πρόβλημα με τον νέο αυτόν «εχθρό» είναι ότι είναι ύπουλος γιατί δεν αφήνει σημάδια άμεσα ορατά. Ούτε… καιγόμαστε από το φως του smartphone για καταλάβουμε και να προστατευτούμε, ούτε μας τραβάει η επιδερμίδα έπειτα από ατέλειωτες ώρες μπροστά στο laptop για να επανορθώσουμε τη φθορά.
Μπορούμε να προστατευτούμε;
Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δεν έχουν αφήσει φυσικά αδιάφορη τη βιομηχανία καλλυντικών. Με την ίδια ταχύτητα που απάντησε, πριν ένα χρόνο, στις διαπιστώσεις των ειδικών για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία και τη νεανικότητα της επιδερμίδας, παρουσιάζοντας καινοτόμες συνθέσεις anti-pollution, σκοπεύει να απαντήσει και τώρα.
Ήδη, ερευνητές των εργαστηρίων της εστιάζουν τις μελέτες τους σε γνωστά συστατικά τα οποία μπορούν ενδεχομένως να προστατεύσουν την επιδερμίδα και από το μπλε φως -το οποίο κατατάσσουν στους παράγοντες φλεγμονής, όπως και τις ακτίνες UVA, UVB και IR. Από την άλλη, νέας γενιάς ενεργά φωτοπροστατευτικά συστατικά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πολύ σύντομα θα τα δούμε να εμπλουτίζουν τις φόρμουλες των νέων προϊόντων anti-HEV.
Πώς θα προστατευτούμε
Κάντε μικρά και συχνά διαλείμματα, κλείνοντας τον υπολογιστή σας ή βάζοντας το smartphone στην τσάντα σας…
Προστατέψτε την ποιότητα του ύπνου σας . Κλείστε το laptopπριν κοιμηθείτε και αφήστε το κινητό σας εκτός υπνοδωματίου. Ξεχάστε για λίγες ώρες τα status updates και επικεντρωθείτε στο…beauty sleep.
Αν δουλεύετε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνη υπολογιστή, προμηθευτείτε γυαλιά ή φακούς οράσεως με κίτρινη επίστρωση (ειδικά φίλτρα) και αναζητήστε στο κινητό σας εφαρμογές (apps) με φίλτρα για το μπλε φως. Θα προστατέψετε τα μάτια σας και πιθανότατα, την επιδερμίδα σας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα