Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η διαλυση


Της Ε.Ε ερχεται με βημα ταχυ. Για καμμια δεκαετια τους βλεπω οπως λεγαμε σε αλλο post και οπως επισης λεγαμε οι Βρεττανοι ΔΕ ΜΑΣΑΝΕ απο φοβο και ας ακουγα τα αντιθετα. Το φοβο που εχει ο Ελληνας και ειναι λογικος μιας και ειναι εξαρτωμενος απο την ενωση. Απο τη τσεπη αλλων δηλαδη, σε αντιθεση με τους Βρεττανους.
Γνωμη μου ειναι οτι βραχυπροθεσμα (δεκαετια) τα μειον ειναι πολυ περισσοτερα απο τα συν. ΠΟΤΕ δεν εκανε καλο καμμια απομονωση, οσο ισχυρος και αν εισαι, ειδικα σε ενα συχρονο κοσμο που ολα πλεον ειναι συνδεδεμενα και 2 κλικ μακρια απο ενα υπολογιστη. Δεν υπαρχει προηγουμενο λοιπον και οποια συγκριση ειναι ασκοπη μιας και πλεον δεν ειμαστε στο 1930 αλλα στο 2020. Μακροπροθεσμα ειναι πολυ πιθανο να τους κανει καλο, ειδικα αν συνεχισει ετσι η ΓΓΕ- δηλαδη να πλουτιζει η Γερμανια και να φτωχαινουν οι υπολοιποι.
Υπαρχουν χιλιαδες θεματα που προκυπτουν και δεν θα τα πουμε εδω. Πρωτον γιατι ο Ελληνας θελει να διαβαζει για την ομαδα του και μονο – καπου εκει εξαντληται το ενδιαφερον στο αν πηραμε το καζαγκουγκου σεντερ φορ- δευτερον ειναι πολυ νωρις ακομη και τριτον υπαρχουν πολλα που κανεις ακομη δε γνωριζει.
Μενει λοιπον η Ε.Ε χωρις το μεγαλυτερο μαγαζι της, το κεντρικο καταστημα-ταμειο εκτος και πλεον μπορουμε αντι Ε.Ε να τη λεμε επισημα Γερμανο-Γαλλικη ενωση. ΓΓΕ δηλαδη μιας και οι υπολοιποι ειναι ολοι οι φορτωμενοι λεφταδες τυπου Ελλαδας, Ιταλιας, Ισπανιας, Πορτογαλιας, Κυπρου, Ιρλανδιας μαζι με τους πρωην ανατολικους που ακομη παλευουν να ανακαμψουν απ τη δικια τους πρωτη φορα: ακουνε αριστερα, κομμουνιστες και σφυροδρεπανα και αλλαζουν 10 χρωματα σε 5 δευτερα. Ο Master Γερμανια, το Minion Γαλλια, κατι τσιρακια τυπου Βελγιο-Ολλανδια και λοιποι ανυπαρκτοι και μετα το χαος: Λετονιες, Ρουμανιες, Πολωνιες, Λιθουανιες, Τσεχιες  και λοιπες υπερδυναμεις του πορνο που μεχρι πριν 20 χρονια εβλεπαν Blue-Jeans- οδοντοπαστες και τσιχλες  και πουλαγαν τη μανα τους.
Το ευρω με το καλημερα χανει 2,5% σε σχεση με το δολλαριο, η λιρα 7,6%. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί κατά 8% στις 5.839 μονάδες, ο DAX καταγράφει πτώση 10% στις 9.440 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 8% στις 4.075 μονάδες, ο ΙΒΕΧ με πτώση 12,58% στις 7.760 μονάδες.
Στις τραπεζικές μετοχές του FTSE 100, η Barclays και η Lloyds υποχωρούν 30%, η RBS με «βουτιά» 34% και η HSBC με πτώση 5%. Η Deutsche bank υποχωρεί πάνω από 17%. Φυσικα αντιδραση της πρωτης μερας αυτη και θα ρολλαρει το θεμα, αλλα δε παυει να δειχνει τη ταση. Η οποια μεχρι να υπολοιηθει το Brexit – γυρω στο 2020- θα εχει κανει για αρχη οτιδηποτε σχετιζεται με τη Βρεττανια, προιον, υπηρεσια γυρω στο 12-15% πιο ακριβο + το οποιοδηποτε ΦΠΑ. Αρα απλησιαστο για την Ευρωπη, ειδικα μολις αρχισει η λιρα να παιρνει και τα πανω της: Οταν πηγα πρωτη φορα να μεινω στο UK η λιρα ηταν μεταξυ 250- 300 δραχμες. Οταν αποφοιτουσα ηταν στις 540. Μου εχει μεινει γιατι θυμαμαι την αρπαχτη του Δωνη, του γνωστου, που ειχε κανει μεταγραφη στη Blackburn το 1996 με τη λιρα στις 300 και οταν γυρισε ειχε σχεδον διπλασιασει τα λεφτα του μονο απο το rate.
Ειναι οι εποχες του ΤΣΙΠΡΑΝΔΡΕΑ: Το 1981 με περίπου 50 δραχμές αγόραζε κανείς ένα δολάριο και με περίπου 25 δραχμές ένα μάρκο. Μέχρι το 1990 χρειαζόταν 200 δραχμές για να αγοραστεί ένα δολάριο και περίπου 100 για ένα μάρκο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2000, ένα δολάριο κόστιζε περίπου 400 δραχμές και ένα μάρκο περισσότερο από 150. Στα πρωτα δεκα χρονια της ΠΑΣΟΚαρας η ζωη μας ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ 4 φορες εναντι του δολαριου. Στα επομενα δεκα αλλες 4 φορες μιας και το δολαριο απο 50 δρχ το 81 πηγε στις 400 το 2000. ΑΥΤΗ αλλωστε ειναι η original πρωτη φορα, η σημερινη ειναι απλα μια ΚΑΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ. Βεβαια κυβερνησε και ο Μητσοτακης 1-2 χρονια ειτε μονος του ειτε με συνασπισμο κομματων, οποτε ΑΥΤΟΣ φταει. Ειναι αλλωστε γνωστο οτι για ολα στην Ελλαδα φταιει ο καρπαθουλας της Κρητης.
Μη σκατε ομως: Ερχεται ο αμπελ-ελελεγκουα (που ελεγε και ο Χαρρυ) και η καψουρα μας για το αν θα κλεισει σεντερ φορ, σεντερ μπακ και ποτε θα κανει διαιτα ο Βαγγελας και η ΕΠΟ αναμενεται να λυθει συντομα.
Αυτη αλλωστε δεν ειναι και η αγωνια του Ελληνα?

ΣΧΟΛΙΑ...
O Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι στη χώρα μας εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους για τις σημαντικές αποφάσεις. Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης και η επιθυμία τους πρέπει να γίνει σεβαστή. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ όσους συμμετείχαν στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης. Δεν ήταν μία απόφαση που ελήφθη επιπόλαια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το αποτέλεσμα. Η οικονομία της Βρετανίας παραμένει ισχυρή. Δεν θα υπάρχουν άμεσες αλλαγές στις συνθήκες της ζωής των Βρετανών που ζουν εκτός.
Πρέπει να ετοιμαστούμε για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει μία αποφασισμένη ηγεσία. Είμαι περήφανος που υπήρξα πρωθυπουργός της Βρετανίας τα τελευταία έξι χρόνια. Ο βρετανικός λαός έκανε μία ξεκάθαρη επιλογή και έτσι εκτιμώ,ότι η χώρα απαιτεί μία νέα ηγεσία. Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό για μένα να παραμείνω, για να οδηγήσω τη χώρα στη νέα μέρα»
«Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ , για να προχωρήσει με την εφαρμογή του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ. Η επιλογή του βρετανικού λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή κι όσοι βρίσκονται στην άλλη μεριά, να κάνουν ό,τι μπορούν, για να διασφαλιστεί αυτή η επιλογή»

Ουτε 24 ωρες δε περασαν και ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ο ανθρωπος δηλωνωντας οτι πρεπει να ειναι ΑΛΛΟΣ πρωθυπουργος.

Στην Ελλαδα πηραμε το περηφανο ΟΧΙ το καναμε ΝΑΙ- πρωτη φορα αριστερα, φυσικα ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ για παραιτηση, ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ για αλλαγη πρωθυπουργου
Ειπες κατι ΑΛΙΕΞΗ? Δεν σε ακουσα..



Ένα από τα πλεονεκτήματα της εξόδου αφορά, όχι άμεσα πάντως, τους Βρετανούς πολίτες και την αγορά εργασίας μέσα στο UK. Εδώ και κάποια χρόνια οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να επιβάλουν αρκετούς περιορισμούς στους αλλοδαπούς όσον αφορά 1ον στην απόκτηση υπηκοότητας και 2ον στην εύρεση εργασίας. Ξεκίνησαν άτυπα να δίνουν προτεραιότητα στους Βρετανούς για τις δουλειές τους, πράγμα που θα εφαρμόζόταν και επισήμως μετά και τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ (όπου πραγματικά τους πήραν και τα σώβρακα όπως είπες). ΔΙΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Δηλαδή, καλή ώρα, ότι κάνει και η αγαπημένη όλων: η πρώτη φορά αριστερά.

Ισως γνωριζεις οτι το να παρεις Βρεττανικη Υπηκοοτητα ειναι απο αρκετα εως ιδιαιτερα δυσκολο.
Η εξοδος για τα χαμηλα κοινωνικα στρωματα (που την ψηφισαν) θα εχει? καποια αμεσα θετικα αποτελεσματα – οταν εναρμονισθει πληρως το 2020- αλλα παραλληλα πρεπει να υπαρξει και ενα σωστο πλανο, αρχικα πως τα losses θα ισοσκελιστουν (city- ανεργια- νομισμα- trading).
Οποιος ασχοληθει λιγο με τα προγραμματα Torries-Labour θα δει οτι οι εργατικοι ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ δεν εχουν κανενα συγκεκριμενο τροπο να αντιμετωπισουν το θεμα παρα μονο wishful thinking. Ως ενα σημειο ειναι λογικο μιας και ο Cameron μιλαει για πραγματα που ΗΔΗ υπαρχουν και γινωνται, ενω απο την αλλη το περιβαλλον που διαμορφωθηκε πλεον ειναι ΑΓΝΩΣΤΟ. Για τον Φαρατζ δε μιλαμε καν- ο ανθρωπος ειναι ΑΠΛΑ ΗΛΙΘΙΟΣ. Ο Αλιεξης της Αγγλιας- παντου υπαρχουν βλακες.
Τι σημαινει ομως για την Ελλαδα ολο αυτο- που οι δικοι μας αριστεροι βγηκαν και ταχθηκαν υπερ του Brexit?
Δωστους αντισταση αγωνα και επανασταση-δηλαδη ΦΟΥΜΑΡΟ και παρτους τη ψυχη:
Στις άμεσες συνέπειες , είναι η διατάραξη των εμπορικών σχέσεων. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δις ευρώ ( 1,4% του ΑΕΠ ) και αφορούν κυρίως τρόφιμα , φρέσκα και τυποποιημένα . Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι τους ευρώ και του δολαρίου που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ , θα κάνει αυτόματα τα ελληνικά τρόφιμα ακριβότερα . Σε συνδυασμό και με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών ( λόγω της υποτίμησης του νομίσματος ) θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές, σε μια ευρωπαϊκή χώρα την στιγμή που οι προβλέψεις για ανάκαμψη , στηρίζονται στην αισιοδοξία για περισσότερες εξαγωγές και επενδύσεις
Στο τουριστικό τομέα, το κόστος θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της κρίσης που θα προκαλέσει το Brexit . Η Ελλάδα δέχεται κάθε καλοκαίρι περίπου 2 εκ Άγγλους τουρίστες ,με ένα μέσο όρο 9 διανυκτερεύσεων για τον κάθε ένα. Τα συνολικά έσοδα του τουριστικού κλάδου φτάνουν τα 1,5 δις ευρώ . Σε ότι αφορά την φετινή τουριστική περίοδο ,οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες αφού τα πακέτα έχουν κλείσει και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κάποιες ακυρώσεις , αλλά όχι σε μεγάλους αριθμούς. Αν όμως οι επιπτώσεις είναι έντονες μέχρι και τις αρχές του 2017, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Η Ελλάδα θα είναι ακριβότερη για τους Βρετανούς και άρα λιγότερο επιθυμητός τουριστικός προορισμός. Βεβαίως, αναμένεται ο τουριστικός κλάδος να λειτουργήσει επιθετικά μειώνοντας τις τιμές αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες για τον μοναδικό αναπτυσσόμενο κλάδο της οικονομίας.
Μια ακόμη άμεση συνέπεια, προέρχεται από το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. Μάλιστα έχει συναλλαγές με τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα που φτάνουν τα 42 δις ευρώ . Το ποσό αυτό συγκεντρώνεται από λογαριασμούς που τηρούν οι ελληνικές τράπεζες σε Βρετανικές , τοποθετήσεις σε ομόλογα (κρατικά και εταιρικά ) και μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου . Η κάθετη πτώση των τιμών σε ένα ενδεχόμενο Brexit , θα μειώσει και την αξία του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης .
Έλληνες κάτοικοι της Μ Βρετανίας , οι κατέχουν γραφεία ή και έδρες επιχειρήσεων ( Ναυτιλιακές Real Estate ) και φοιτητές βρετανικών πανεπιστημίων θα ζήσουν την δική τους περιπέτεια . Περιορισμοί στις δαπάνες και αναβολή επενδύσεων για τους επιχειρηματίες , υψηλότερα δίδακτρα στους φοιτητές .


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

1 σχόλιο:

  1. αυτος που εγραψε αυτη την ... αναλυση στην καλυτερη περιπτωση ειναι για τα κλαρινα ! μου κανει εντύπωση πως δεν τον εχουν σύμβουλο οι mundys και Standard & Poor's. τετοια μυαλα ξυραφια ψαχνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα