Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει έως και 50% τους θανάτους από καρκίνο

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Ο υγιεινός τρόπος ζωής “ασπίδα” προστασίας κατά του καρκίνου. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, θα μπορούσαν να προλάβουν έως και το 40% των νέων περιστατικών καρκίνου και να αποτρέψουν περίπου τους μισούς πρόωρους θανάτους (50%) εξαιτίας της νόσου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο “JAMA Oncology”.
 
Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μινγκγιάνγκ Σονγκ,  ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 89.600 γυναίκες και 46.400 άνδρες, από τους οποίους οι 16.500 γυναίκες και οι 11.700 άνδρες ακολουθούσαν ένα υγιεινό τρόπο ζωής και χαρακτηρίστηκαν ως ομάδα χαμηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ως υγιεινός τρόπος ζωής ορίζεται η αποχή από το τσιγάρο ή ακόμη καλύτερα αν δεν έχει καπνίσει κανείς ποτέ, η λελογισμένη χρήση αλκοόλ (έως ένα ποτήρι τη μέρα οι γυναίκες και δύο οι άνδρες), το φυσιολογικό σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 18,5 έως 27,5) και η συστηματική σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά με μέτρια ένταση την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης γυμναστικής).

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι γυναίκες που ζούσαν ανθυγιεινά, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο και 48% να πεθάνουν από αυτόν, σε σχέση με όσες ζούσαν υγιεινά. Για τους άνδρες που ζούσαν ανθυγιεινά, τα αντίστοιχα ποσοστά αυξημένου κινδύνου ήταν 33% και 44%.


 
Όσων αφορά τις διάφορες μορφές καρκίνου, τα εύρηματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν ανθυγιεινά είχαν κατά μέσο όρο 82% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα και οι άνδρες κατά 78% αντίστοιχα, 29% και 20% για τον καρκίνο του εντέρου, 30% και 29% για τον καρκίνο στο πάγκρεας, και 36% και 44% για τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη. Παρόμοιες ήταν οι εκτιμήσεις σχετικά με την θνησιμότητα.
 
«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την καθοριστική σημασία των παραγόντων του τρόπου ζωής για τον κίνδυνο του καρκίνου. Ως εκ τούτου η πρωτογενής πρόληψη πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον έλεγχο της νόσου”, επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης. 

Ενώ η προληπτικές εξετάσεις φαίνεται να μην μπορούν να προσφέρουν την προστασία που αναμέναμε, η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα που επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το καλύτερο φάρμακο. Αν οι ενέργειες σε προς αυτή την κατεύθυνση ενισχυθούν και με άλλες επιλογές που μειώνουν την επίπτωση του καρκίνου, όπως είναι ιδανικές τιμές της βιταμίνης D, μας επιτρέπει να κάνουμε κάτι ουσιαστικό απένταντι στη σύγχρονη αυτή μάστιγα.  

Στην Υγειά Σας!



Βιβλιογραφία

  1. Mingyang Song, MD, ScD, Edward Giovannucci, MD, ScD. Preventable Incidence and Mortality of Carcinoma Associated With Lifestyle Factors Among White Adults in the United StatesJAMA Oncol., May 2016 DOI: 10.1001/jamaoncol.2016.0843
  2. The JAMA Network Journals. (2016, May 19). Can a healthy lifestyle prevent cancer?. ScienceDaily


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα