Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Sigmund Freud: Τα Πρώτα Χρόνια

Ο Sigmund Freud γεννήθηκε στις 6 Μαΐου στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας (σημερινό Πριμπόρ της Δημοκρατίας της Τσεχίας). Ο πατέρας του, ο Jakob, ήταν έμπορος μαλλιού και είχε δέκα παιδιά. Τόσο ο παππούς όσο και ο προπάππους του ήταν ραβίνοι. Ο Freud θεωρούσε τον εαυτό του Εβραίο όλη του τη ζωή, πλην όμως είχε μια βασικά αρνητική στάση έναντι του ιουδαϊσμού αλλά και του χριστιανισμού.


Η πρώτη σύζυγός του Jakob, (Sally Kanner), την οποία παντρεύτηκε όταν εκείνη ήταν 17 ετών, του χάρισε δύο παιδιά (τον Emanuel και τον Phillip)˙ η δεύτερη προφανώς δεν απέκτησε κανένα˙ και η τρίτη γυναίκα του, η Amalie Nathansohn, έκανε οκτώ παιδιά, από τα οποία ο Sigmund ήταν το πρώτο. Το 1968 μια εξέταση των αρχείων του Φράιμπεργκ αποκάλυψε ότι η δεύτερη σύζυγος του Jakob Freud ήταν μια γυναίκα ονόματι Rebecca, για την οποία σχεδόν τίποτε δεν είναι γνωστό. Νωρίτερα τα αρχεία της πόλης έδειχναν ότι η ημερομηνία γέννησης του Freud ήταν η 6η Μαρτίου και όχι Μαΐου, όπως υποστηριζόταν από την οικογένεια και όπως αναφέρεται κατά παράδοση ως ημερομηνία γεννήσεώς του.

Ο Ernest Jones, ο επίσημος βιογράφος του Freud, θεωρούσε ότι η ασυμφωνία αντιπροσώπευε απλώς ένα υπηρεσιακό λάθος, άλλα άλλοι την ερμηνεύουν ως στοιχείο με ευρύτερη σημασία. Ο Balmary (1979) εικάζει ότι οι γονείς του Freud ανέφεραν ως ημερομηνία γέννησεώς του την 6η Μαΐου αντί της 6ης Μαρτίου για να αποκρύψουν το γεγονός ότι η μητέρα του ήταν ήδη έγκυος σ’ αυτόν όταν παντρεύτηκε τον Jakob. Ο Balmary πιστεύει ότι και τα δύο «οικογενειακά μυστικά» (το γεγονός ότι η μητέρα του Freud ήταν η Τρίτη σύζυγος του Jakob και όχι η δεύτερη, όπως είχε αναφέρει η οικογένεια, και ότι η Amalie ήταν έγκυος όταν παντρεύτηκε) είχαν σημαντική επίδραση στις πρώιμες απόψεις του Freud και, συνεπώς, στη μεταγενέστερη διατύπωση της θεωρίας του. Εν πάση περιπτώσει, όταν γεννήθηκε ο Sigmund, ο πατέρας του ήταν 40 ετών και ήδη παππούς και η μητέρα του νεότατη, μόλις 20 ετών.


Μεταξύ των παραδόξων με τα οποία έπρεπε να αναμετρηθεί ο νεαρός Freud ήταν το γεγονός ότι είχε αδελφούς που ήταν στην ηλικία της μητέρας του και έναν ανιψιό μεγαλύτερο από τον ίδιο. Όπως κι αν έχει, ο Sigmund ήταν το μεγαλύτερο παιδί στην άμεση οικογένεια και σίγουρα ο ευνοούμενος της Amalie. Με τη μητέρα του είχε στενή, ισχυρή και θετική σχέση και ένιωθε πάντα πως το γεγονός ότι ήταν το αναμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της νεαρής μητέρας του είχε παίξει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του. Επειδή η μητέρα του πίστευε πως ήταν ξεχωριστός, κατέληξε να το πιστεύει και ο ίδιος˙ κατα συνέπεια, μεγάλο μέρος των μετέπειτα επιτευγμάτων του οφειλόταν, όπως θεωρούσε, σε έναν τύπο αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Ο πατέρας του Freud έζησε μέχρι τα 81 του έτη και η μητέρα του μέχρι το 1930, όταν, σε ηλικία 95 ετών, πέθανε, οκτώ μόλις χρόνια πριν από το γιο της Sigmund.

Όταν η επιχείρηση του Jakob πτώχευσε, οι Freuds μετακόμισαν αρχικά στη Λειψία και έπειτα, όταν ο Sigmund ήταν τεσσάρων ετών, στη Βιέννη. Από πολύ νωρίς, ο μικρός επέδειξε μεγάλη διανοητική ικανότητα˙ για να βοηθηθεί στις σπουδές του, του είχε δοθεί μια λάμπα πετρελαίου και ένα δικό του δωμάτιο – ο μόνος στην οικογενειακή εστία που διέθετε αυτά τα προνόμια. Η μητέρα του του σέρβιρε συχνά τα γευμάτά του στο δωμάτιό του και το πιάνο απομακρύνθηκε από μία εκ των αδελφών του επειδή η μουσική τον ενοχλούσε.

Ο Sigmund άρχισε να μελετά Σαίξπηρ όταν ήταν οκτώ ετών και όλη του τη ζωή θαύμαζε βαθιά τη δύναμη έφρασης αυτού του συγγραφέα και την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης εκ μέρους του. Παρουσίαζε επίσης ένα εκπληκτικό χάρισμα στις ξένες γλώσσες. Όταν ήταν ακόμη παιδί, έμαθε μόνος του λατινικά, ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, και αγγλικά και αργότερα στη ζωή του έγινε αναγνωρισμένος γνώστης της γερμανικής πεζογραφίας. Εισήλθε στο γυμνάσιο σε ηλικία εννέα ετών (ένα χρόνο νωρίτερα από το φυσιολογικό) και ήταν πάντα επικεφαλής της τάξης του˙ σε ηλικία 17 ετών, αποφοίτησε summa cum laude.

Μέχρι το τελευταίο του έτος στο λύκειο, ο Freud ενδιαφερόταν για μια σταδιοδρομία στα νομικά ή στην πολιτική ή ακόμη και στο στρατό˙ παρακολουθώντας, όμως, μια διάλεξη πάνω στο δοκίμιο του Goethe περί φύσης και διαβάζοντας τη θεωρία του Darwin για την εξέλιξη, αφυπνίστηκε το ενδιαφέρον του για την επιστήμη και αποφάσισε να εγγραφεί στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης το φθινόπωρο του 1873, σε ηλικία 17 ετών.

Ένας πρόσθετος λόγος που έλαβε αυτήν την απόφαση ήταν εν μέρει επειδή στην αντισημιτική Βιέννη η ιατρική και τα νομικά αποτελούσαν τα μόνα επαγγέλματα που ήταν ανοιχτά για τους Εβραίους. Αν και ο Freud ενεγράφη στην ιατρική σχολή το 1873, πέρασαν οκτώ χρόνια για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των σπουδών˙ επειδή είχε τόσο μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων, συχνά εκτρεπόταν από τις ιατρικές του σπουδές.

Πολλά σημαντικά γεγονότα συνέβησαν στη ζωή του Freud εκείνη περίπου την εποχή. Πέραν της απόφασής του να ασκήσει την ιατρική, γινόταν ήδη διάσημος ως νευροανατόμος, είχε μόλις συνδεθεί φιλικά με τον Josef Breuer και του είχε δοθεί η ευκαιρία να μαθητεύσει δίπλα στον Charcot στο Παρίσι.


Πηγή: Εισαγωγή στην Ιστορία της Ψυχολογίας, Εκδόσεις Λιβάνη


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα