Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά και δεν απουσιάζουν από κανένα διαιτολόγιο. Ψητές, βραστές, τηγανητές, με τη φλούδα ή χωρίς, όπως κι αν είναι μαγειρεμένες, είναι νόστιμες και χορταίνουν - μολονότι όποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, συνήθως τις βλέπει με το... κυάλι.
Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, η υπερβολή δεν κάνει καλό. Διότι οι πολλές μερίδες μέσα στην εβδομάδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, μέσω της αύξησης της αρτηριακής πίεσης, ειδικά στις γυναίκες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ και είναι η πρώτη που συσχετίζει τις πατάτες με την υπέρταση. 
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 187.000 άνδρες και γυναίκες, που δεν είχαν υπέρταση στην έναρξη της 20ετούς μελέτης. 
Αποδείχθηκε ότι, σε σχέση με όσους τρώνε πατάτες λιγότερο από μια φορά τον μήνα, όσοι τρώνε τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση κατά 11% - εάν οι πατάτες είναι βραστές ή ψητές, ενώ ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 17%, εάν οι πατάτες είναι τηγανητές.
Η συμβουλή να αντικαθίστανται οι πατάτες, όσο γίνεται συχνότερα, με κάποιο άλλο λαχανικό, που δεν περιέχει άμυλο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στα πατατάκια και στην υπέρταση. Βέβαια δεν μέτρησαν ούτε την πρόσληψη αλατιού, που εξ'ορισμού ανεβάζει την πίεση. Οι πατάτες, πάντως, ίσως να είναι γενικότερα ένα τρόφιμο που θέλει μέτρο στην κατανάλωσή του, γιατί λόγω υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ανεβάζουν απότομα και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.