Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Μην μένεις αργός

του Γιάννη Αραχωβίτη
argos
«Η μόνιμη έλλειψη απασχόλησης φέρνει την πλήξη» – Θαλής ο Μιλήσιος
Πράγματι, όταν δεν έχουμε κάτι να κάνουμε, κάτι που να δίνει κατεύθυνση, νόημα και στόχο στην ζωή μας, καταντούμε να νιώθουμε βαρεμάρα, ζούμε χωρίς προσδοκίες και ελπίδες, και αδειάζουμε από ενέργεια. Αυτό μας οδηγεί σε καταθλιπτικές και αρνητικές σκέψεις και καταστάσεις, που επηρεάζουν σημαντικά την ευτυχία μας, την διάθεσή μας και την υγεία μας. Ο άνθρωπος δεν μπορεί απλώς να υπάρχει. Δεν είναι άψυχο ον. Ζωή χωρίς εξέλιξη και πρόοδο είναι άνοστη, βαρετή και δύσκολα υποφέρεται.
Ας φροντίσουμε να γεμίσουμε την ζωή μας με δραστηριότητες (επαγγελματικές, προσωπικές, κοινωνικές κ.λ.π.) που και ευχάριστες να είναι, αλλά και ωφέλιμες. Η καθημερινή εργασία, όταν είναι επιλογή μας, μας χαρακτηρίζει και μας γεμίζει. Μας κάνει δημιουργικούς, δραστήριους, παραγωγικούς, χαρούμενους. Και στο τέλος της μέρας, παρόλη την κούραση, νοιώθουμε βαθειά ικανοποίηση, επειδή η μέρα μας ήταν γεμάτη. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν σπαταλήσουμε όλη την μέρα κάνοντας τίποτα ή απλώς χαζολογώντας με το ένα ή το άλλο, νοιώθουμε άδειοι, νωθροί, σε «νάρκη».
Ακόμα και αν η δουλειά μας δεν είναι «ονειρεμένη κατάσταση», είναι καλύτερη από το τίποτα. Μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε χρήσιμοι, μας προμηθεύει με πρόγραμμα και χρήματα, μας κρατάει ζωντανούς και παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο. Και προσωπικά, δεν συμφωνώ με αυτούς που περιμένουν χρόνια ώσπου θα τους «κάτσει» η καλή περίπτωση. Κάποιος μπορεί να ξεκινήσει από χαμηλότερα και στην πορεία να ανέβει. Το να θέλει κατευθείαν την καλύτερη θέση, χωρίς να κάνει τίποτα, είναι και ουτοπία.

Ξέρω ανθρώπους, που τους έχουν προσφερθεί δουλειές και ευκαιρίες. Αλλά αυτοί το ένα το βρίσκουν άσχετο, το άλλο δύσκολο, το άλλο δεν εξυπηρετείται από μετρό και το παράλλο δεν είναι του γούστου τους, τους "ξινίζει" ή δεν ταιριάζει με τις σπουδές τους. Και έτσι επιλέγουν να παραμένουν άνεργοι για χρόνια. Σιγά σιγά χάνουν την όρεξη για την ζωή και σβήνει η πίστη και η δίψα τους για να παλέψουν.
«Αργία μήτηρ πάσης κακίας», είπε κάποτε ο σοφός Σόλωνας. Και βεβαίως είχε απόλυτο δίκιο. Και το βλέπουμε σε χώρες (όπως η δικιά μας), όπου πολύς κόσμος μένει άνεργος όχι μόνο από επιλογή, αλλά από και έλλειψη εργασίας. Ενός κακού μύρια έπονται. Και η ανεργία ή η αργία είναι από τα πιο άσχημα πράγματα γιατί επηρεάζουν τα πάντα στην ζωή μας.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βρίσκουμε δουλειά, κατεύθυνση και δημιουργία στην ζωή μας. Όταν κάποιος θέλει πραγματικά, τότε μπορεί να βρει κάτι επαγγελματικό ή μη για να γεμίσει την ζωή του με απασχόληση. Ενώ αντιθέτως, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα