Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Η ευτυχία εξαρτάται από τη στάση ζωής σου.

Είμαστε χαρούμενοι;
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την διάθεσή μας, να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή και την καθημερινότητά μας; Το ερώτημα είναι θεωρητικό. Η απάντησή του όμως είναι προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας.
Αφορμή για αυτή την αναζήτηση στάθηκε η αυξανόμενη τάση που παρατηρώ να συζητάμε πλέον μόνο για τα προβλήματα μας, για αυτά που μας στεναχωρούν, που μας προβληματίζουν, για το αβέβαιο μέλλον που μας περιμένει. Και ενώ κατανοώ τις συνθήκες και τους λόγους που μας ωθούν σε αυτές τις συζητήσεις, κάτι μέσα μου επαναστατεί. Εντάξει όλα αυτά, αλλά εγώ θέλω να είμαι χαρούμενη. Αν πρέπει να ζήσω με λιγότερα θέλω να ζω χαρούμενη με λιγότερα. Μπορώ να στερηθώ χρήματα, υλικά αγαθά αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στερηθώ και την ευτυχία μου;
Αυτό στο οποίο κατέληξα είναι πως η ευτυχία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών και στάση ζωής. Για να γίνεις πιο ευτυχισμένος πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό. Για να κάνεις κάτι για αυτό πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να βρεις τι θα σε έκανε πιο ευτυχισμένο. Τι απολαμβάνεις να κάνεις; Υπάρχουν πράγματα που φωτίζουν την ψυχή μας, που μας κάνουν να χαμογελάμε και δεν κοστίζουν τίποτα.
Έχω διαβάσει αρκετά κλισέ, ορισμούς, εκφράσεις ανθρώπων του πνεύματος για το τι είναι η ευτυχία. Με μερικά συμφωνώ και με μερικά όχι. Οι θεωρητικές τοποθετήσεις είναι ωραίες, η πραγματικότητα όμως είναι μερικές φορές σκληρή. Θα πρέπει να διευκρινίσω ίσως πως είναι απαραίτητο να μπορεί κάποιος να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες σε τροφή και στέγαση για να έχει νόημα και η συζήτηση περί ευτυχίας.
Η αλήθεια είναι πως κάθε μέρα έχουμε στο μυαλό μας μια λίστα με υποχρεώσεις. Πράγματα που πρέπει να κάνουμε μέσα στη μέρα. Αλήθεια, πόσες φορές σκεφτόμαστε: “Τι θα μου άρεσε να κάνω σήμερα;” αντί “Τι πρέπει να κάνω σήμερα”. Επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της άποψης πως δεν χρειάζονται τραγικές αλλαγές για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι. Είναι τα μικρά πράγματα που παραβλέπουμε στην καθημερινότητά μας, εκείνα που μας γεμίζουν με στιγμές ευτυχίας.
Λοιπόν, τι σε κάνει εσένα ευτυχισμένο;

Μικρές Πινελιές Ευτυχίας
Συχνά προσδίδουμε στην ευτυχία μας ένα περιεχόμενο δύσκολο ή αδύνατο να επιτευχθεί με αποτέλεσμα να ζούμε με τη διαρκή ματαίωση. Φανταζόμαστε την ευτυχία σαν μια ιδανική κατάσταση όπου όλα είναι τέλεια, χωρίς έγνοιες, άγχη, προβλήματα. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο πολύπλοκο. Αρκεί να εστιάσετε στη δική σας ζωή και να επιδιώξετε τις αλλαγές που στο εδώ και τώρα θα είχαν κάποιο νόημα για σας.
Εστιάστε σε μικρούς στόχους. Σε επίπεδο ημέρας ας πούμε. Η καθημερινότητά μας επαναλαμβάνεται συνήθως αυτούσια. Η κάθε μέρα μοιάζει με την προηγούμενη και συχνά περνάει η εβδομάδα χωρίς να το καταλάβουμε. Για παράδειγμα: Πρωινό ξύπνημα, δουλειά, σπίτι, τηλεόραση, ύπνο. Αν αυτό έχει καταντήσει κουραστικό ή βαρετό, αν καταλαβαίνετε ότι δεν απολαμβάνετε την μέρα, τότε μάλλον δεν θα απολαμβάνετε και τη ζωή σας.
Προσθέστε στη μέρα σας το αναπάντεχο, το διαφορετικό. Αυτό που θα είχατε ανάγκη για να αλλάξει η διάθεσή σας. “Τι θα μου άρεζε να κάνω τώρα;”Δεν χρειάζεται να διαθέτετε πάντα πολύ χρόνο. Και ένα μισάωρο αρκεί. Να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να βγείτε μια βόλτα κάπου που έχετε καιρό να πάτε, να βγείτε για καφέ, να περιποιηθείτε τα λουλούδια σας, να συναντήσετε μια φίλη/φίλο, να ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει.
Το λάθος που κάνουμε είναι ότι περιμένουμε να βρούμε το χρόνο για να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας. Η αλήθεια είναι όμως ότι το χρόνο μας τον διαμορφώνουμε εμείς σε μεγάλο βαθμό, με τις επιλογές μας. Μπορεί αυτές να φαντάζουν συχνά μονόδρομος, αλλά αν τις εξετάσετε πιο προσεχτικά θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι πάντα…
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα