Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Ξορκίζοντας τα «ενεργειακά βαμπίρ» : Πώς να γιατρέψετε τις σεξουαλικές σας πληγές

Πολύ συχνά αισθανόμαστε ότι η αξία μας αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα μας να ευχαριστήσουμε τους ερωτικούς μας συντρόφους. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει μεγαλύτερη την ανάγκη να έχει υψηλότερη «απόδοση» στο σεξ, από την ανάγκη να βιώσει την δική του/της ευχαρίστηση. Εάν ο σύντροφος μας δεν ανταποκριθεί άμεσα στις προσπάθειές μας, αισθήματα ανεπάρκειας μας κατακλύζουν, με φυσικό επακόλουθο, να οδηγηθούμε σε άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Το αντίθετο βέβαια ισχύει για ανθρώπους «ενεργειακά βαμπίρ» ή αλλιώς «μαύρες τρύπες». Αυτοί αποτελούν ανθρώπους που έρχονται στη ζωή σου και απορροφούν την θετική σου ενέργεια, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια ερωτική σχέση εξάρτησης μαζί σου από την οποία πολύ δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις χωρίς σημαντικές απώλειες. Το ενεργειακό βαμπίρ καταφέρνει να σας κρατάει αιχμάλωτους και να τρέφεται από την ενέργειά σας, αφού είναι ανίκανο να δημιουργήσει και να διατηρήσει την δική του.
Με την πρώτη ματιά, τα ενεργειακά βαμπίρ μπορεί να φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικοί άνθρωποι, που χαρακτηρίζονται από έντονο ναρκισσισμό, έλλειψη εμπάθειας και χαρισματικό τρόπο έκφρασης.
Μια σεξουαλική σχέση με ένα «ενεργειακό βαμπίρ» μπορεί να οδηγήσει σε λεκτική και ψυχολογική βία που μπορεί να σε συντρίψει. Για παράδειγμα, κριτικές όπως «Δεν με εξιτάρεις τόσο», «δεν έχεις διαστάσεις μοντέλου», «ποτέ δεν ήθελα πραγματικά να είμαι μαζί σου» κτλ, μπορούν να δημιουργήσουν ανασφάλειες, άγχος και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα βαμπίρ συνηθίζουν να κριτικάρουν τους συντρόφους τους για να νοιώθουν υπεροχή.
Πώς όμως να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μια τέτοια χειραγώγηση? Κατ ‘αρχάς, θα πρέπει, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να τον αποδεχτείτε γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα (αν μπορείτε μπροστά σε καθρέφτη!) πως πάντα θα σας αγαπάτε και θα σας στηρίζετε οποιαδήποτε γνώμη και αν έχει για εσάς το άτομο που σας εξουθενώνει ψυχολογικά. Ενασχολήσεις και δραστηριότητες όπως το περπάτημα, ο διαλογισμός, η γιόγκα, το μαγείρεμα, το ποδήλατο κτλ, μπορούν να αυξήσουν τη συναισθηματική ικανότητά σας και να σας τονώσουν την αυτοπεποίθηση.
Παράλληλα με την λεκτική βία, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την εξίσου σημαντική μορφή βίας, που εμφανίζεται στη σεξουαλική κακοποίηση.Οι επιζώντες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, αυτοκτονιών, και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Παράλληλα, μελέτες έχουν αποδείξει ότι θύματα σεξουαλικής βίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών και μεγαλύτερη επιρρέπεια στις διατροφικές διαταραχές στη μετέπειτα ζωή τους.
Αξίζει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι τα σημάδια που μας άφησαν οι τραυματικές σεξουαλικές μας εμπειρίες, μπορούν να γιατρευτούν με την κατάλληλη υποστήριξη από το περιβάλλον μας και τους ειδικούς. Όταν κάποιος σας εκμυστηρευτεί μια τραυματική σεξουαλική του εμπειρία, η αντίδρασή σας μπορεί όντως να κάνει σημαντική διαφορά. Ενθαρρυντικά λόγια, όπως «Λυπάμαι γι αυτό που συνέβη», «Δεν είναι δικό σου λάθος», «Πιστεύω σε σένα», «Δεν είσαι μόνος/μόνη σου», «Είσαι ανοιχτός/ανοιχτή σε αναζήτηση ιατρικής φροντίδας;», μπορούν να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη κρίση.
Αναστασία Ελευθερίου

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα