Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΤΖΙΜΑΣ ΖΕΡΒΑΣ- ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ 1-0


Φίλες και φίλοι,

Η απάντηση του Σουλιώτη καπετάνιου Τζίμα Ζέρβα στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Είναι γνωστές οι προσπάθειες του ισχυρού πασά να υποτάξει τους Σουλιώτες, όπως και η σθεναρή αντίσταση τωεκείνων των γενναίων, που προτιμούσαν να πεινούν, αλλά να έχουν τα βράχια δικά τους και μόνο δικά τους .

Βρισκόμαστε στα 1801 και ο Μάϊος έχει κάνει την εμφάνισή του. Το μυαλό του Αλή ήταν μόνιμα σε εγρήγορση, πάντα σκεπτόταν τρόπους να πετύχει στα σχέδιά του. 
΄Ετσι, έστειλε αγγελιαφόρους στον φλογερό Σουλιώτη Τζίμα Ζέρβα, γνωρίζοντας ότι αν κατάφερνε να πάρει με το μέρος του εκείνον, οι υπόλοιποι θα ακολουθούσαν εύκολα, με λίγα λόγια, η υπόταξη των επίμονων και ανυπότακτων ανταρτών θα είχε στην ουσία επιτευχθεί.
Ο Αλή πρόσφερε στον Ζέρβα οχτακόσια πουγκιά με χρυσές λίρες, ένα τεράστιο ποσό.
Ο Ζέρβας, κάθισε αμέσως και έγραψε την απάντησή του στον πασά, δίνοντας το γράμμα στους αγγελιαφόρους.



«Σ’ ευχαριστώ, Βεζύρη μου, δια την αγάπην οπού έχεις εις εμένα, αλλά τα οκτακόσια πουγκιά, παρακαλώ, μη μου τα στείλης, επειδή δεν ηξεύρω να τα μετρήσω, κι αν ήξευρα, πάλιν δεν ήμουν ευχαριστημένος να σοι δώσω ούτε μίαν πέτραν τής πατρίδος μου δι’ αντιπληρωμήν, και όχι πατρίδα, ως φαντάζεσαι• την τιμήν οπού μ’ υπόσχεσαι, μ’ είναι άχρηστος, πλούτος και τιμή εις εμέ είναι τα άρματά μου, με τα όποια φυλάττω και τιμώ την πατρίδα μου, αθανατίζω και τ’ όνομά μου».

Της Dimitra Papanastasopoulou

 The Mythologists

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα