Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Σεξουαλική κακοποίηση: Ένα θέμα που αφορά όλους μας- Πώς να μειώσεις τις πιθανότητες να πέσεις θύμα

Ο  Ted Bundy, Αμερικανός κατά συρροή δολοφόνος, βιαστής και νεκρόφιλος, λίγο πριν από την εκτέλεσή του, υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να αναγνωρίσει ένα θύμα από τον τρόπο που περπατάει στο δρόμο, την κλίση του κεφαλιού της, κλπ. . . «.
Αυτό το απόσπασμα ήταν εν μέρει η πηγή έμπνευσης μιας πρόσφατης μελέτης, η οποία είχε στόχο να ανιχνεύσει την μέθοδο με την οποία οι βιαστές στοχεύουν τα θύματά τους, παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο περπατούν και συμπεριφέρονται.
Άνθρωποι «αρπακτικά» όπως οι βιαστές, επιλέγουν τα θύματά τους από την πρώτη εξωλεκτική συμπεριφορά που θα παρατηρήσουν. Για παράδειγμα, το βάδισμα,  το οποίο χρησιμοποιούν για να καταλάβουν τα κύρια χαρακτηριστικά του θύματος, όπως τον βαθμό κυριαρχίας, υποταγής, αυτοπεποίθησής του και τελικά επιρρέπειας στην επίθεση. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι όλες αυτές οι πληροφορίες για τον χαρακτήρα μας είναι κωδικοποιημένες στο βάδισμά μας, και άθελά μας, μπορεί να μας προδώσουν την λάθος στιγμή.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία προδίδουν ένα ευάλωτο χαρακτήρα, με μειωμένη αυτοπεποίθηση και τον κάνουν εύκολο στόχο για βιαστές. Αυτά αποτελούν:

  • Μικρός ή πολύ μεγάλος διασκελισμός.
  • Μικρές/διακριτικές χειρονομίες.
  • Μετατοπίσεις βάρους.
  • Μη συγχρονισμένη κίνηση στο περπάτημα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο για θυματοποίηση μπορούν να δεχθούν οδηγίες για το πώς να αποφευχθεί η εμφάνιση των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών στη συμπεριφορά κι έτσι να μειώσουν την πιθανότητα να επιλεγούν ως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εν λόγω εκπαίδευσης φαίνονται να είναι προσωρινά, και το φυσικό βάδισμα και τρόπος έκφρασης να επανέρχονται με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, η ουσιαστική πηγή της ίδιας της επιρρέπειας πρέπει να εντοπιστεί και να θεραπευτεί για την αποφυγή σεξουαλικής κακοποίησης.
Μερικοί ψυχολόγοι εισηγούνται πως η πεποίθηση ότι αποτελούμε εύκολο θύμα είναι μεγαλύτερη επιρροή στη γλώσσα του σώματος, από ότι είναι μια πραγματική εμπειρία θυματοποίησης και κακοποίησης. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οποιοσδήποτε με τραυματικό παρελθόν, παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα μελλοντικής επίθεσης, αν ο ίδιος αντιλαμβάνεται τον εαυτό τους ως ευάλωτο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Raj Persaud, δουλεύοντας τις αντιλήψεις μας για επιρρέπεια σε επιθέσεις, με την κατάλληλη θεραπεία ή ίσως ακόμη και μαθήματα αυτοάμυνας, θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτραπεί η σεξουαλική κακοποίηση.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα