Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Τι κινδύνους κρύβουν τα καταπιεσμένα συναισθήματα;

Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζετε τα συναισθήματα και τις απόψεις σας χωρίς να σας βασανίζει το πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άλλοι.
Τι κινδύνους κρύβουν τα καταπιεσμένα συναισθήματα;

«Ένα μπαλόνι αν το φουσκώσεις παραπάνω από όσο αντέχει, θα σκάσει«. Πιθανότητα την έχετε ξανακούσει αυτή την έκφραση. Είναι ένα παλιό ρητό και, όπως και η πλειοψηφία αυτών των ρητών, μας θυμίζουν τους προγόνους μας και περιλαμβάνουν αλήθειες τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέπουμε.
Πόσα πράγματα κρατάτε μέσα σας καθημερινά; Πόσες σκέψεις και αισθήματα κρατάτε για τον εαυτό σας προκειμένου να μην προσβάλετε τους άλλους; Προσέξτε, γιατί στο τέλος το μόνο που καταφέρνετε είναι να καταστρέφετε τον ίδιο σας τον εαυτόΠαρακάτω θα σας εξηγήσουμε μερικούς από τους κινδύνους που κρύβουν τα καταπιεσμένα συναισθήματα.

1. Η σιωπή μπορεί να υποδηλώνει συγκατάβαση… αλλά τα πάντα έχουν και τα όριά τους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σιωπή υποδηλώνει σοφία και ότι είναι πάντα προτιμότερη από το να λέμε κάτι ανόητο. Πριν κάνουμε κάποιο άτοπο σχόλιο ή πούμε κάτι ακατάλληλο, είναι καλύτερα να κλείσουμε το στόμα μας και να δείξουμε περισσότερη εξυπνάδα από κάποιον που δεν σκέφτεται πριν μιλήσει.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει και κάποια ισορροπία ανάμεσα στη σιωπή και στην προστασία των προσωπικών μας αναγκών:
  • Όταν διατηρείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας κρυμμένα μέσα σας, οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι σας πληγώνουν ή ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια. Κανένας δεν είναι μάντης· οι άλλοι δεν μπορούν να ξέρουν, αν δεν τους πείτε, ότι κάτι σας ενοχλεί ή σας προσβάλλει.
  • Μερικές φορές είναι σοφό να παραμένετε σιωπηλοί ενώ άλλες θα πρέπει να επιλέξετε κάποια σοφά λόγια. Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να μιλήσετε είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξετε.Δεν χρειάζεται να μένετε πάντα σιωπηλοί ή να εκφράζετε οτιδήποτε έχετε στο μυαλό σας. Οι υπερβολές ποτέ δεν είναι καλές. Να διατηρείτε μια ισορροπία αλλά να θυμάστε πάντα ότι όταν κρύβετε τα συναισθήματά σας καταστρέφετε τον εαυτό σας. Επιτρέπετε στους άλλους να παραβιάζουν τον προσωπικό σας χώρο, να ξεπερνούν τα όρια, να μιλούν και να αποφασίζουν εκείνοι για σας όταν δεν λέτε τίποτα. Στο τέλος θα καταλήξετε μια μαριονέτα στα χέρια των άλλων.

2. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα οδηγούν σε ψυχοσωματικές ασθένειες

ponoi stis arthroseis
Το σώμα και το μυαλό είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Σε τέτοιο βαθμό που οι ειδικοί μας προειδοποιούν ότι το 40% του ανθρώπινου πληθυσμού αντιμετωπίζει ή έστω σε κάποια φάση της ζωής του έχει αντιμετωπίσει κάποιου είδους ψυχοσωματικής ασθένειας.
Η νευρικότητα, για παράδειγμα, μεταβάλλει την πέψη προκαλώντας διάρροιες και πονοκεφάλους. Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από υψηλά επίπεδα του στρες.Όταν αγνοείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας οδηγείτε το σώμα σας σε υψηλά επίπεδα άγχους.
Σκεφτείτε πόσα πράγματα δεν λέτε στους γονείς και στους φίλους σας επειδή δεν θέλετε να τους πληγώσετε. Κάνουν πράγματα για σας πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο σας βοηθούν αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνουν είναι να σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα. Γιατί δεν τους λέτε απλά την αλήθεια; Το ίδιο κάνουμε και με τους συντρόφους μας σκεπτόμενοι ότι δεν θέλουμε να τους προσβάλλουμε αν και υπάρχουν στιγμές που μας συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο που μας πληγώνει. Ωστόσο, επιλέγουμε να παραμείνουμε σιωπηλοί.
Όλα αυτά αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν σε ψυχοσωματικές ασθένειες, όπως ημικρανίες, ένταση, χρόνια κόπωση…

3. Μιλήστε ανοιχτά: το κλειδί της συναισθηματικής απελευθέρωσης

sunaisthimatiki apeleutherosi
Δεν πρέπει να φοβάστε να εκφραστείτε ελεύθερα αλλά ούτε και τους άλλους που κάνουν το ίδιο. Είναι απαραίτητο όσο το να αναπνέουμε, να τρώμε ή να κοιμόμαστε… Η έκφραση των συναισθημάτων μας στην καθημερινότητά μας είναι απαραίτητη για να αναπτύσσουμε πιο υγιείς σχέσεις με τους άλλους ακόμη και με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε:
  • Να θυμάστε ότι όλα έχουν τα όριά τους. Αν δεν λέτε ανοιχτά για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, δεν θα συμπεριφέρεστε με αξιοπρεπή τρόπο, θα χάσετε την αυτοεκτίμησή σας όπως και τον έλεγχο της ζωής σας. Πάνω από όλα θα πρέπει να θυμάστε ότι έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε αυτά που σκέφτεστε και νιώθετε.
  • Το να λέει κάποιος αυτό που σκέφτεται δεν σημαίνει ότι πληγώνει κάποιον.Προστατεύει τον εαυτό του και ενημερώνει τους άλλους για το πώς αισθάνεται.
  • Μην βασανίζεστε σκεπτόμενοι το πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι και μην φοβάστε. Αν ανησυχείτε για το πώς μπορεί να τα εκλάβουν οι άλλοι, μπορείτε απλά να προετοιμαστείτε για τις πιθανές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, έχετε βαρεθεί να έρχονται οι γονείς σας κάθε Σαββατοκύριακο και να μην έχουν εξοικειωθεί με τον σύντροφό σας. Αποφασίσατε να τους πείτε ότι θέλετε να σταματήσουν να έρχονται τόσο συχνά. Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσουν; Αν πιστεύετε ότι θα αισθανθούν προσβεβλημένοι, προετοιμαστείτε να τους εξηγήσετε το λόγο που δεν πρέπει να αναστατωθούν. Αν πιστεύετε ότι θα πληγωθούν προετοιμαστείτε να τους πείτε ότι δεν υπάρχει λόγος να αισθάνονται έτσι.
  • Να θυμάστε ότι το να μιλάτε ανοιχτά για αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε, στην πραγματικότητα είναι η καλύτερη μέθοδος που υπάρχει για να απελευθερωθείτε συναισθηματικά. Προσπαθήστε να το εφαρμόζετε με σοφία και φροντίστε τον εαυτό σας.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα