Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Τολμήστε να την «ανεβάσετε» και θα σας την «κόψουμε»!




Eεε, καλά! η υπομονή έχει και τα όρια της! Πόση “καινοτομία” και παγκοσμιοποιημένο “πολιτισμό”-δηλαδή ξεφτίλα- μπορεί κανείς να αντέξει μέσα σε λίγα χρόνια;

Το διάβασα στο spirospero.gr και θα ήθελα να ήταν ψέματα, αλλά δεν είναι!

Πολλές φορές στη ζωή ισχύει το ρητό “μιλάμε με τα έργα μας και τις πράξεις μας και όχι με λόγια”. Αν αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, τότε έχουμε πρόβλημα και μεγάλο μάλιστα.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ αναλαμβάνει ο Jan Fabre, διακεκριμένος Βέλγος καλλιτέχνης με διεθνή απήχηση, αλλά και ιδιαίτερα εκκεντρικός.
Ο Fabre είναι γνωστός για τα θερμά αισθήματα που τρέφει για την Ελλάδα, ενώ έχει κατά καιρούς διοργανώσει παραστάσεις στην Ελλάδα αφιλοκερδώς.
Ωστόσο είναι και ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς και ενίοτε προκλητικούς καλλιτέχνες στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2012 κατάφερε να κάνει έξαλλες τις φιλοζωικές οργανώσεις ανά το Βέλγιο και την Ευρώπη, παρουσιάζοντας ένα καλλιτεχνικό βίντεο για το γύρισμα του οποίου γάτες εκτοξεύονταν ακατάπαυστα στον αέρα.

Οι γάτες φυσικά νιαούριζαν σπαρακτικά, και οι φιλόζωοι προσπάθησαν να σταματήσουν την απίστευτη αυτή κακοποίηση των αθώων ζώων. Τα γυρίσματα έγιναν τον Οκτώβριο του 2012 στο δημαρχείο της Αμβέρσας και οι συνεργάτες του καλλιτέχνη πετούσαν τις γάτες στον αέρα με στόχο αυτές να προσγειωθούν σε σκαλιά, στην είσοδο του κτηρίου. Ανέλαβαν οι τοπικές αρχές, οι οποίες κατηγόρησαν τον Φαμπρ ότι κακοποίησε γάτες στο όνομα της τέχνης. Και αυτό, διήρκεσε ώρες.
Ο Fabre γεννήθηκε το 1958 στο Βέλγιο και σπούδασε στο Δημοτικό Ινστιτούτο Διακοσμητικής και στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας. Είναι διάσημος για την Bic Art τεχνική του (ζωγραφική μόνο με στυλό Bic ballpoint).
Παρόλα αυτά, εξαιρετικές κριτικές έλαβε το έργο του “Heaven of Delight”, όταν διακόσμησε την οροφή του Βασιλικού Ανακτόρου των Βρυξελλών με 1.600.000 κοσμήματα – κελύφη σκαραβαίων.
Και φτάνουμε στο… ψητό. Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να παρουσιάσει τις παραστάσεις του καλοκαιριού σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην αρχή του κειμένου αναφέραμε ότι “μιλάμε με έργα και πράξεις”. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο δουλειές και θεάματα βρεθήκαμε μπροστά σε μια παράσταση του Jan Fabre η οποία δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτική ή να το πούμε πιο απλά δεν συνάδει με την ιστορία του θεάτρου της Επιδαύρου.Δεν θέλουμε καν να φανταστούμε τι έχει να γίνει αν λοιπόν ανέβει στην Αρχαία Επίδαυρο κάτι σαν το παρακάτω:
Πάρτε υπογλώσσια και δείτε αυτό το βίντεο. Τα συμπεράσματα για άλλη μια φορά δικά σας.



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα