Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Η κατάρρευση των ιταλικών τραπεζών απειλεί να βυθίσει στο χάος το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα

ΝΤΟΜΙΝΟ
Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι ένας «Πύργος της Πίζας» που θα μπορούσε κυριολεκτικά να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Και καθώς οι ιταλικές τράπεζες θ’αρχίσουν να πέφτουν σαν ντόμινο, αυτό θα προκαλέσει έναν πρωτόγνωρο οικονομικό πανικό στην Ευρώπη. Έγραψα για τις δυσκολίες στην Ιταλία τον Ιανουάριο, αλλά από τότε, η κρίση έχει επιδεινωθεί. Επί του παρόντος, οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 28% από την αρχή του 2016, και, εάν κοιτάξει κανείς μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες, οι αριθμοί είναι ακόμα πιο τρομακτικοί. Αυτή τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, οι μετοχές της Monte dei Paschi μειώθηκαν κατά 4,7% και έχουν πέσει κατά 56% από την αρχή του έτους. Οι μετοχές Carige ήταν κάτω από το 8%, και κατέρρευσαν κατά 58% από την αρχή του έτους. Να με τι μοιάζει μια οικονομική κρίση και όπως διαπιστώνουμε στη Νότια Αμερική, τα προβλήματα στην Ιταλία φαίνεται να επιταχύνονται σημαντικά.
Τι κάνει την Ιταλία τόσο σημαντική;
Λοιπόν, είδαμε όλοι πόσο δύσκολο ήταν για την υπόλοιπη Ευρώπη να καταλήξει σε ένα σχέδιο διάσωσης για να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα είναι σχετικά μικρή, διότι είναι μόνο η 44η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Η ιταλική οικονομία επομένως, ζυγίζει περισσότερο στην παρούσα στιγμή. Η Ιταλία είναι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η αναλογία του δημόσιου χρέους της ως προς το ΑΕΠ είναι περίπου 132%.
Η Ευρώπη δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε την ικανότητα να διαχειριστεί μια πλήρη κατάρρευση του ιταλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δυστυχώς, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Οι ιταλικές τράπεζες είναι κυριολεκτικά πνιγμένες από επισφαλή δάνεια, και όπως ο Jeffrey Moore τόνισε, αυτό είναι εν δυνάμει «η μεγαλύτερη απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που παραπαίει μέσα στα χρέη».
Οι μετοχές των μεγαλύτερων ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του 2016, λόγω της κλιμάκωσης σωρείας επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς τους, που έχουν φτάσει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη σήμερα ώστε δε γίνεται να αγνοηθούν. Εν μέσω όλων των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτού που υφίσταται από τις ιταλικές τράπεζες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, είναι η μεγαλύτερη απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ήδη πνίγεται στο χρέος.
Η καρδιά του προβλήματος είναι, το επίπεδο των επισφαλών δανείων (NPL) που μαστίζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, και βάσει εκτιμήσεων, κυμαίνονται από 17% έως 21% επί των συνολικών δανείων. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ή 12% του ΑΕΠ στην Ιταλία. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επισφαλείς απαιτήσεις αντιπροσωπεύουν ένα ανησυχητικό 30% του ενεργητικού της κάθε τράπεζας.
Τα πράγματα είναι ήδη τόσο κακά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί πλέον τα επίπεδα ρευστότητας της Monte dei Paschi και Carige, καθημερινά. Το παρακάτω προέρχεται από το Reuters ...
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ελέγχει τη ρευστότητα ορισμένων ιταλικών τραπεζών καθημερινά, δήλωσαν τη Δευτέρα δύο πηγές που έχουν πρόσβαση στους φακέλους.
Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών βρίσκονται σε αναταραχή από την αρχή του έτους, οι δε επενδυτές βρίσκονται σε δυσχερή θέση με τα 360 επισφαλή δισεκατομμύρια τους και την αδυναμία του κεφαλαίου τους. Έτσι, ο δείκτης των ιταλικών τραπεζικών μετοχών έπεσε κατά 28% από την αρχή του έτους.
Η ΕΚΤ, η οποία έχει δώσει εντολή σε αρκετά ιταλικά ιδρύματα να βελτιώσουν την κατάσταση των κεφαλαίων τους, μπορεί να ελέγξει την ημερήσια ή εβδομαδιαία ρευστότητα, εάν έχει την παραμικρή ανησυχία για τις καταθέσεις ή τις χρηματοοικονομικές ροές.
Μια κούρσα για τις μεγάλες ιταλικές τράπεζες έχει ήδη ξεκινήσει. Οι Ιταλοί έχουν ήδη σιγά σιγά αποσύρει δισεκατομμύρια ευρώ από το τραπεζικό σύστημα και αν αυτές οι τράπεζες συνεχίσουν την πτώση τους , αυτή η «κρυφή έφοδος», θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε άτακτη φυγή.
Italie: des épargnants ruinés, une bourse de Milan à la dérive, des établissements bancaires en faillite Ιταλία: κατεστραμμένοι επενδυτές, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου παραπαίει, τα τραπεζικά ιδρύματα σε πτώχευση
Italie: la faillite de quatre banques effraie les épargnants - Ιταλία: η πτώχευση των τεσσάρων τραπεζών τρομάζει τους επενδυτές
Και φυσικά, ο πανικός που επικρατεί στην Ιταλία, θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί και σε άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εντός της ευρωζώνης, όπως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Εδώ είναι μερικές πρόσθετες αναλύσεις του Jeffrey Moore ...
Μια επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία θα μπορούσε να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που προκαλούνται από την Ελλάδα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κάνει την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Ο αντίκτυπος από τους κλυδωνισμούς των αγορών και το κακό προηγούμενο που είχαν προκαλέσει πανικό στις αρχές της ΕΕ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη στις άδηλες ακόμη ευπαθείς οικονομίες μέσα στους κόλπους της ΕΕ, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι εντελώς τυφλοί ως προς το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, επειδή οι αγορές των ΗΠΑ συσπειρώθηκαν έντονα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Πηχαίοι τίτλοι δηλώνουν ότι ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης «πέρασε» και ότι η κρίση «έχει τελειώσει».
Εν τω μεταξύ, η Νότια Αμερική βυθίζεται σε μια πραγματική κατάθλιψη, το ιταλικό τραπεζικό σύστημα καταρρέει, οι αριθμοί της μεταποιητικής δραστηριότητας στον κόσμο είναι οι χειρότεροι που έχουμε δει από την τελευταία ύφεση, και το παγκόσμιο εμπόριο κοντεύει να εκραγεί.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα πάει αρκετά καλά ...
Ελάτε, ας σοβαρευτούμε. Είναι σημαντικό να μην ξεγελιόμαστε από κάθε μικρό αισιόδοξο κύμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αναμφισβήτητη απόδειξη είναι το ότι , οι πωλήσεις και τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών είναι σε ύφεση. Αυτή είναι μια τάση που χρονολογείται από τα μέσα του 2014 και η οποία επιταχύνθηκε από τις αρχές του 2016. Το παρακάτω προέρχεται από τον Wolf Richter ...
Στις ΗΠΑ, οι συνολικές πωλήσεις - όχι μόνο από τις επιχειρήσεις S & P 500 (Standard & Poor's 500), αλλά και επιχειρήσεις μικρής κεφαλαιοποίησης και άλλων που δεν ήταν εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είχαν ανέβει τον Ιούλιο του 2014 στα 1.365 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ (Υπηρεσία Απογραφής). Τον Δεκέμβριο του 2015, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 4,6% από την κορυφή. 18 δύσκολοι μήνες για τις πωλήσεις! Οι πωλήσεις επέστρεψαν στα επίπεδα που ήταν τον Ιανουάριο του 2013!
Ο αριθμός των συναλλαγών των επιχειρήσεων S & P 500 υποχώρησε στο 3,8% το 2015 τη χειρότερη χρονιά από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με την FactSet, .
Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι αναμένουν μια πλήρη και συνολική παγκόσμια οικονομική κατάρρευση εδώ και καιρό και πολλοί από αυτούς απλά εύχονται να τελειώσει.
Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα έπρεπε να θέλει να δει αυτό που θα συμβεί. Προσωπικά, χαιρετίζω κάθε επιπλέον ημέρα, εβδομάδα ή μήνα που μας δίνεται. Κάθε επιπλέον ημέρα είναι μια ακόμα ημέρα για να προετοιμαστούμε και κάθε επιπλέον ημέρα είναι μια ακόμα ημέρα για να απολαύσουμε την άνετη ζωή που τροφοδοτείται από το χρέος.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί δε συνειδητοποιούν πόσο κακομαθημένοι είμαστε. Πριν μόλις πενήντα χρόνια, η ζωή ήταν πολύ πιο δύσκολη στη χώρα. Αν επρόκειτο να πάμε πίσω και να ζήσουμε με τον τρόπο που οι Αμερικανοί ζούσαν 100 και 150 χρόνια πριν, πολύ λίγοι από εμάς θα ήταν σε θέση να το κάνουν με επιτυχία.
Επωφεληθείτε όσο μπορείτε λοιπόν από τις μέρες που απέμειναν και από μια ευημερία που τροφοδοτείται από το χρέος, γιατί μια αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών και θα είναι για τους περισσότερους από μας, πικρή.
Μετάφραση: Μάρη Λιώκη
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα