Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Παρέα με τους μουεζίνηδες!)

 

Τελικά, δεν τη χορταίνω την Τουρκία. Αποφασίζω να την ξανακάνω έναν γρήγορο κύκλο: Άγκυρα, Σμύρνη, Έφεσσο, Κωνσταντινούπολη, Σαμψούντα, Τραπεζούντα. 
Κι από κει θα πάρω σύριζα τ’ ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα, κι αφού χορτάσω θα φύγω για Αίγυπτο κι Αλεξάνδρεια...
Μπαίνω στην Άγκυρα απ’ την ανατολική της πλευρά.
Επισκέπτομαι το ναό του Αυγούστου, χτισμένο πάνω σ’ έναν αρχαίο ναό, τα τείχη της ακρόπολης, τη στήλη του αυτοκράτορα Ιουλιανού, που το ύψος της ξεπερνάει τα 15 μέτρα.
Απ’ το φρούριο, μακριά προς τα βουνά, αχνοφαίνεται το χωριό Πολατλί. Ως εκεί είχε φτάσει ο ελληνικός στρατός το 1922. 
Το αποτέλεσμα απεικονίζεται σ’ ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα μπροστά στο Εθνογραφικό Μουσείο που δείχνει τον Έλληνα αρχιστράτηγο να παραδίνει ταπεινωμένος το ξίφος του στους νικητές...
Σήμερα ο βασικός μου στόχος είναι να επισκεφτώ και να γνωρίσω από κοντά τη Θεολογική Σχολή της Άγκυρας, σ’ ένα στενάκι πίσω απ’ τη Νομική. 
Ιδρύθηκε μόλις το 1949, όταν η κεμαλική λαίλαπα που σάρωσε όλα τα θρησκευτικά ιδρύματα και ιεροδιδασκαλεία άρχισε να υποχωρεί...
Οι Τούρκοι μουσουλμάνοι θεωρούν τη σκληρή κεμαλική περίοδο ως τη δική τους "εικονομαχία"! 
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Τα παλιά τζαμιά επιδιορθώθηκαν, νέες σχολές ιμάμηδων ιδρύθηκαν, επιτράπηκε το κάλεσμα απ’ τους μιναρέδες στην αραβική γλώσσα και σε μερικές επαρχίες ξανακούστηκαν οι παραδοσιακές τυμπανοκρουσίες τις νύχτες του ραμαζανιού. 
Μέχρι και σε χριστιανικές εκκλησιές δόθηκε άδεια να λειτουργήσουν. Η Τουρκία μάλλον μπαίνει σε φάση νεοοθωμανισμού...
Συναντώ ένα φοιτητή της Θεολογικής Σχολής. Έχει διοριστεί μουεζίνης σ’ ένα τζαμί της παλιάς Άγκυρας. 
Σε τακτές ώρες ανεβαίνει τρεχάτος τα σκαλιά του μιναρέ, κι απ’ το σεριφέ, δηλαδή την κυκλική βεραντούλα, εξαπολύει το ρινόφωνο αραβικό κάλεσμα στους πιστούς. Η φωνή του είναι απίστευτη! Μου θυμίζει τον "Εθνικάρα"...
Μου λέει πως έχει και την άδεια του ιεροκήρυκα. Αποφεύγει να χρησιμοποιεί ρητά του Κορανίου. Ούτε υψώνει το δάχτυλο διδακτικά ή επικριτικά. Δεν υποχρεώνει τους πιστούς να προσεύχονται πέντε φορές τη μέρα. 
Του αρέσει να μελετά Ψυχολογία και Κοινωνιολογία της Θρησκείας.
Ο ίδιος τηρεί αυστηρά τις πέντε ημερήσιες προσευχές. Πριν από κάθε προσευχή κάνει μπάνιο! 
Ο Αλλάχ έδωσε εντολή στο Μωάμεθ για πενήντα ημερήσιες προσευχές. Ο Μωάμεθ, κατεβαίνοντας απ’ τον ουρανό συνάντησε το Μωυσή κι εκείνος τον παρακίνησε να γυρίσει πίσω στον Αλλάχ και να ζητήσει πέντε φορές. 
Ο Αλλάχ μεταπείστηκε, ο Μωάμεθ ξαναπήρε την κατηφόρα, ξανασυνάντησε το Μωυσή που τον συμβούλευσε να επιστρέψει και να ζητήσει νέα μείωση των προσευχών. Αλλά ο Μωάμεθ φοβήθηκε και ντράπηκε τον Αλλάχ, κι έτσι έμειναν οι πέντε υποχρεωτικές προσευχές...


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα