Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μαγικές Σκέψεις


"Μη συνδέεσαι, με στοργή ή με ενδιαφέρον, με κάποιον που δεν είναι ένθερμος μελετητής της υψηλότερης ζωής, 

εκτός εάν μπορείς να κυριαρχήσεις εντελώς επάνω του και τότε ακόμη βεβαιώσου ότι τον επιβραβεύεις ή τον επικρίνεις σύμφωνα με τις αξίες του• γιατί ο ασεβής ακούει πολλές αλήθειες, αλλά δεν κατανοεί καμμία• τ' αυτιά του είναι μεγάλα, αλλά δεν έχει φρόνηση. 

Ο ασεβής περνά τη ζωή του μέσα σε ανόητα ρίσκα, παραπλανημένος από μάταιους πόθους, υπακούοντας σε φανταστικά κελεύσματα και με τα μάτια του καρφωμένα σε φανταχτερές όψεις. Μπορεί να πιστεύεις ότι ικανοποιείται με τους σκοπούς σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι απορροφημένος από τις δικές του ανοησίες• ο ασεβής δεν τρέφει καμμία εκτίμηση για την αλήθεια και δεν αισθάνεται αληθινή αφοσίωση. Ο ασεβής είναι αδιάκριτος και ξεδιάντροπος• αποκαλύπτει πράγματα που θα έπρεπε να κρατούνται κρυφά και έλκεται από κτηνώδεις δυνάμεις που μπορούν να τον καταβροχθίσουν. Αυτό που παραμελεί περισσότερο απ'όλα είναι ο εαυτός του• Φέρει την αχρειότητά του ως οικόσημο, όμως αυτή αποτελεί ένα διαρκές φορτίο γι' αυτόν κι όμως δεν αναγνωρίζει πως πρόκειται για μια μόνιμη πηγή αδυναμίας. "

"Διασκέδασε τα πλήθη για να αποφύγεις να πληγωθείς, όμως ποτέ μην τους απευθύνεσαι παρά μόνο με παραβολές κι αινίγματα· αυτή ήταν πάντα η μέθοδος όλων των μεγάλων Διδασκάλων της Μαγείας και μέσα σ' αυτήν τη συμπεριφορά υπάρχει σοφία."

"Δεν υπάρχει παρά μόνο μία αληθινή θρησκεία που είναι καθολική και παγκόσμια. Είναι η θρησκεία του ελέους. "

"Όλες οι ανθρώπινες θρησκείες έχουν μια αληθινή πλευρά και μια ψεύτικη. Όμως από την ψεύτικη πλευρά τους μόνο και πάντοτε εμπνέουν φανατισμό."

"Πίστη είναι η επικύρωση του πρέποντος καθώς και η ελπιδοφόρα προσδοκία του καλού. "

"Δεν έχω και δεν θέλω να έχω προσωπικά ενδιαφέροντα άλλα από εκείνα που αφορούν την Αλήθεια."

"Πιστεύω στο Θεό, στην αθανασία της ψυχής, στην αλληλεγγύη όλων των ανθρώπων και στο πνεύμα του ελέους. "

"Η πίστη υπάρχει και βρίσκεται μέσα στη φύση του ανθρώπου. 
--Η πίστη είναι λογική, αφού η επιστήμη είναι περιορισμένη. 
--Η πίστη είναι αναγκαία διότι υπηρετεί την πρόοδο. 
--Χωρίς την πίστη, η επιστήμη οδηγεί στην απόλυτη αμφισβήτηση και στην αποστροφή των πάντων. 
--Χωρίς την πίστη, η ζωή είναι ένα όνειρο που θα τελειώσει χωρίς αφύπνιση μέσα στο χάος.
--Χωρίς την πίστη η επιστήμη είναι μια απέραντη πλήξη, διότι είναι χωρίς ελπίδα. 
--Χωρίς την πίστη η ελευθερία δεν είναι παρά ο δεσποτισμός του πλούτου, η ισότητα είναι αδύνατη και η αδελφότητα μια κενή λέξη. "

"Το παν προέρχεται από το Θεό, αλλά το παν δεν είναι ο Θεός. Αν το παν ήταν ο Θεός, ο άνθρωπος δεν θα ήταν υπεύθυνος για τίποτε και η ηθική θα ήταν μία χίμαιρα. Ο ίδιος ο Θεός θα ήταν αυτουργός του κακού και θα διέψευδε τον ίδιο τον εαυτό του. "

"Ο παράδεισος της ψυχής είναι η ικανοποιημένη λογική, ενώ η κόλασή της είναι η οργισμένη παραφροσύνη. "

 "Οι αληθινοί απόστολοι της λογικής δεν έκαναν ποτέ προσήλυτους• το πλεονέκτημα που έχουν απέναντι των άλλων είναι ότι δεν παρασύρουν κανέναν, αλλά και κανένας επίσης δεν μπορεί να τους παρασύρει. "

"Ο Θεός φανερώνεται από νόμους και μέσα σε νόμους που ποτέ δε μεταβάλλονται. "

"Το κακό δεν είναι παρά η αποβολή του καλού. "

"Στον κήπο της Εδέμ καρποφορούν δύο δένδρα: το δένδρο της γνώσεως που είναι η λογική και το δένδρο της ζωής που είναι η αγάπη που δημιουργεί την πίστη. "

"Η πίστη χωρίς τη λογική είναι η τρέλα που δημιουργεί την κόλαση• είναι η εκμηδένιση του πνεύματος. "

"Να διακηρύττεις τη λογική ανάμεσα στους τρελούς είναι σα να κάνεις μια τρελή πράξη."

"Να κατηγορείς τους τρελούς είναι σκέτη τρέλα• να τους εναντιώνεσαι ή να τους ειρωνεύεσαι είναι απάνθρωπο• πρέπει μόνο να τους εμποδίζεις να προκαλούν βλάβες."

"Το κακό μέσα στη φύση είναι μια ασθένεια της ανάπτυξης. Ο πόνος βοηθά στην ωρίμανση της παιδικής ηλικίας."

"Ο πόνος δεν είναι μια εκδίκηση• είναι ένα φάρμακο. Ο εξιλασμός δεν είναι σκλαβιά, είναι θεραπεία."

"Η πραγματικά παγκόσμια καθολικότητα είναι το Δίκαιο και η Αλήθεια. "

"Να κάνετε στους άλλους όχι αυτό που θα θέλατε να σας κάνουν οι άλλοι, αλλά εκείνο που πρέπει να θέλετε να σας κάνουν, και να μην τους κάνετε αυτό που θα ήταν άδικο να σας κάνουν εκείνοι. "

"Το άπειρο, δρώντας μέσα στο πεπερασμένο, δρα αναγκαστικά πάντοτε κατά ένα τρόπο σχετικά περιορισμένο, δηλαδή ατελή, αλλά πάντοτε απόλυτα τέλειο στις σχέσεις του απεριόριστου με το περιορισμένο."

"Η φύση θα ήταν ατελής και, κατά συνέπεια, ανάξια του Θεού, εάν ήταν στάσιμη. Αλλά η ίδια η ατέλειά της χρειάζεται την πρόοδο, και η πρόοδος είναι η απαραίτητη προϋπόθεση της αιώνιας ζωής." 

"Η πλειοψηφία των ανθρώπων στερείται λογικής και δικαιοσύνης. Και παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε ακόμη να προτιμούμε την κυβέρνηση των πλειοψηφιών."

"Η φύση είναι αριστοκρατική και μοναρχική. Τα σύμπαντα δεν έχουν παρά μόνο μια κεντρική πηγή, ο άνθρωπος δεν έχει παρά ένα κεφάλι, και το λιοντάρι είναι πάντοτε ο βασιλιάς της ζούγκλας."

"Ο άνθρωπος δεν κατορθώνει τίποτε μόνος. Οι μεγάλες ανθρώπινες δυνάμεις είναι συλλογικές δυνάμεις. Αλλά αυτές οι δυνάμεις για να είναι ολοκληρωμένες πρέπει να είναι μοναρχικές, δηλαδή να κυριαρχούνται από την παρόρμηση και κατεύθυνση ενός μόνον. Ένα πλήθος που δεν διευθύνεται από μια μοναδική και αλάθητη αυθεντία είναι ένα σώμα χωρίς κεφάλι."

"Το μυστικό του ενθουσιασμού των μαζών είναι να βάζεις στην υπηρεσία ενός μεγάλου σκοπού μια πελώρια τρέλα, κρύβοντας το λογικό και προβάλλοντας το παράλογο. "


"Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω". Αυτό είναι το αμυδρό φως της αυγής του ήλιου της δικαιοσύνης.

"Ο Διάβολος δεν είναι μια προσωπικότητα. Είναι μια αποπλανηθείσα, παρεκτραπείσα από την ευθεία οδό δύναμη. Είναι ένα οδικό ή μαγνητικό ρεύμα που σχηματίσθηκε από μια αλυσίδα διεστραμμένων θελήσεων. Το Ευαγγέλιο αποκαλεί το πονηρό αυτό πνεύμα λεγεώνα, η οποία εξωθεί τους χοίρους προς τη θάλασσα, μια αλληγορία για την παραπλάνηση των όντων με χαμηλά ένστικτα από τις τυφλές δυνάμεις που εκδηλώνουν τη χαμηλή θέληση και την πλάνη. Το σύμβολο αυτό μπορεί να συγκριθεί με το ανάλογο της Οδύσειας, κατά το οποίο οι σύντροφοι του Οδυσσέα μεταμορφώνονται από τη μάγισσα Κίρκη σε γουρούνια. Τί κάνει όμως ο σύνετός ήρωας; Αρνείται το κύπελλο της γόησσας και την διατάσσει με το ξίφος. Η Κίρκη συμβολίζει τη φύση με τις διάφορες έλξεις της. Για να τη διατάξουμε και αυτή να μας υπακούσει, πρέπει να την τιθασσεύσουμε. Ο φυσικός λοιπόν μεσάζοντας είναι ο όφις που πάντα δρα και αποπλανά, είναι οι διεστραμμένες θελήσεις απέναντι στις οποίες πρέπει να αντιστεκόμαστε διαρκώς τιθασσεύοντάς τες. "

"Όσο περισσότερο πράος και ήρεμος είσαστε, τόσο μεγαλύτερη επίδραση θα έχει η οργή σας. Όσο περισσότερος ενεργητικός θα είστε, τόσο η ηρεμία σας θα έχει μεγαλύτερη αξία. Όσο περισσότερο επιδέξιος είστε, τόσο καλύτερα θα επωφεληθείτε από την ευφυία σας και ακόμα από τις αρετές σας. Όσο περισσότερος αδιάφορος είστε, τόσο περισσότερο θα αγαπηθείτε. Η αρχή αυτή αποδεικνύεται πειραματικά στην ηθική σφαίρα, αλλά και στην πράξη δεν υστερεί. Τα ανθρώπινα πάθη όταν δεν κατευθύνονται, προκαλούν μοιραίως αποτελέσματα εντελώς αντίθετα από εκείνα προς τα οποία μας ωθεί το πάθος μας. Ο υπερβολικός έρωτας γεννάει την αντιπάθεια. Το τυφλό μίσος εξουδετερώνεται αφ’ εαυτού και τιμωρείται. Η ματαιοδοξία οδηγεί στην κατάπτωση και στις χειρότερες ταπεινώσεις."

"Στις υψηλές επστήμες άπαξ και ξεκινήσεις πρέπει να φτάσεις ή να χαθείς. Η αμφιβολία είναι ισοδύναμη με την παραφροσύνη, η στάση ίση με την πτώση και η οπισθοχώρηση ίση με το βύθισμα σε τέλμα. "

"Η φαντασία όταν βαδίζει παράλληλα με τη λογική γίνεται μεγαλοφυία. "

"Τι είναι σοφία; Είναι η συμφιλίωση και συνένωση των δυο αρχών, είναι η πραότητα του Άβελ, κατευθύνουσα την δραστηριότητα του Κάιν. Είναι η επαναστατική δραστηριότητα δαμαζόμενη και καταπραϋνόμενη από την τάξη και την ειρήνη, είναι ο εγωισμός υποτασσόμενος στον έρωτα. "

"Η θεότητα, μία κατ’ ουσίαν, έχει δυο ουσιαστικές βάσεις της οντότητάς της: την ανάγκη και την ελευθερία. Για να καταστήσει ο Θεός ορατό το φως, υπέθεσε απλώς το σκότος. Για να εκδηλώσει την αλήθεια, κατέστησε δυνατή την αμφιβολία. "

"Η σκιά είναι η επιφάνεια πρόσκρουσης του φωτός και το δυνατόν της πλάνης είναι αναγκαίο για την πρόσκαιρη εκδήλωση της αλήθειας. Αν δεν προβαλλόταν στο βέλος του Μιχαήλ η ασπίδα του Σατάν, η ισχύς του Αρχαγγέλου θα χανόταν στο κενό ή θα έπρεπε να εκδηλωθεί κάτω από καταστρεπτική μορφή εκτεινόμενη στο άπειρο και διευθυνόμενη από τα πάνω προς τα κάτω. Αν δε το πόδι του Μιχαήλ δεν συγκρατούσε τον Σατανά στην ανάβασή του, ο τελευταίος θα εκθρόνιζε τον Θεό, ή μάλλον θα χανόταν στις αβύσσους του ύψους. Ο Σατανάς είναι λοιπόν αναγκαίος στον Μιχαήλ, όπως η βάση στο άγαλμα και ο Μιχαήλ αναγκαίος στον Σατανά, όπως η τροχοπέδη στην αμαξοστοιχία. "

"Το σύμπαν ισοροπεί μεταξύ δυο δυνάμεων, της ελκτικής και της απωστικής. Οι δυο αυτές δυνάμεις απαντώνται τόσο στη Μηχανική όσο και στη φιλοσοφία και την θρησκεία. Οι Αρχαίοι παριστάνανε αυτό το μυστήριο με τον Έρωτα και τον Αντέρωτα, με τη μάχη του Ιακώβ με τον άγγελο, με το κηρύκειο του Ερμανούβιδος, με τις δυο σφίγγες του Οσιρικού άρματος (7η κλείδα Ταρώ), με τα δυο χερουβείμ της σκηνής του μαρτυρίου, με τους δυο Σεράπιδες, τον λευκό και τον μαύρο. "

"Βεβαίωση, άρνηση, συζήτηση και λύση. Αυτές είναι οι τέσσερες φιλοσοφικές εργασίες του ανθρωπίνου πνεύματος. Η συζήτηση συμφιλιώνει την άρνηση με την βεβαιότητα κάνοντας και τις δυο αναγκαίες. Με αυτό τον τρόπο η φιλοσοφική τριάδα, που παράγεται από την ανταγωνιστική δυάδα, συμπληρώνεται με την τετράδα, τετραγωνική βάση κάθε αλήθειας. "

"Εκείνο που ονομάζουμε φαντασία είναι η ιδιαίτερη ικανότητα της ψυχής με την οποία αυτή διαισθάνεται τις απεικονίσεις ακι τις ανταύγειες που περιλαμβάνονται μέσα στο ζωντανό φως, που είναι ο μεγάλος μαγνητικός παράγοντας. Ο μεγαλοφυής διαφέρει από τον ονειροπόλο και τον παράφρονα στο εξής μόνο, ότι τα δημιουργήματα της φαντασίας του είναι ανάλογα προς αυτά της αλήθειας, ενώ τα δημιουργήματα των δεύτερων είναι μιας αποπλανημένης ανακλάσεως. Έτσι για τον σοφό το φαντάζεσθαι είναι ισοδύναμο με το βλέπειν, όπως για το μάγο το ομιλείν είναι ισοδύναμο με το δημιουργείν. Είναι λοιπόν δυνατόν να δούμε με την φαντασία δαίμονες, ψυχές κ.λ.π, αλλά ενώ η φαντασία του μύστη είναι διαφανής, του αμύητου είναι αδιαφανής. Το φως της αλήθειας διαπερνά τη φαντασία του πρώτου όπως σ’ έναν κρύσταλλο, ενώ στου δεύτερου ανακλάται και διαθλάται όπως κάνει το φως πάνω σε ύαλο με ξένα σώματα και προσμίξεις. Εκείνο που συμβάλει περισσότερο στις απάτες του κοινού ανθρώπου και στις παραδοξότητες του παράφρονα, είναι απαυγάσματα διεστραμμένων φαντασιών. Αλλά ο ορματιστής γνωρίζει με ασφάλεια και από επιστημονική πηγή ότι τα αντικείμενα που φαντάζεται είναι αληθινά, το δε πείραμα επιβεβαιώνει πάντα τις προβλέψεις του."

"Το όραμα είναι το αποτέλεσμα κάποιας φυσικής έκστασης που εμφανίζεται περιοδικά, την οποία ονομάζουν συνήθως ύπνο. Το να είναι κάποιος σε έκσταση είναι σα να κοιμάται. Ο μαγνητικός υπνοβατισμός είναι κάποια αναπαραγωγή και κατεύθυνση της εκστάσεως. Όραμα είναι η ψυχική εκείνη όραση που παράγεται από την ανάκλαση μαις ακτίνας αλήθειας. Όνειρο είναι η ψευδαίσθηση που προκαλείται από ανταύγεια. Ο διαχωρισμός της άμεσης ακτίνας από τις ανακλάσεις της είναι έργο του μύστη. "

"Βλέπουμε ένα πρόσωπο για πρώτη φορά και μας φαίνεται ότι το γνωρίζαμε από πολύ πριν. Αυτό σημαίνει ότι το συναντήσαμε σε κατάσταση ονείρου. "

"Οι απόκρυφοι νόμοι είναι μερικές φορές αντίθετοι από τις κοινές και σαν αληθινές παραδεχόμενες ιδέες. Έτσι π.χ. οι άνθρωποι πιστεύουν στη συμπάθεια των ομοίων και στην αντιπάθεια των αντιθέτων. Το αντίθετο ακριβώς ισχύει. Άλλοτε οι φυσικοί έλεγαν πως η φύση αποστρέφεται το κενό, ενώ αντίθετα το επιδιώκει και το λατρεύει. Ο συνηθισμένος άνθρωπος παραδέχεται συνήθως τη σκιά αντί για το φως και την πραγματικότητα. "

"Ο έρωτας είναι ένα από τα μεγαλύτερα μαγικά εργαλεία, αλλά είναι απαγορευμένος στον μάγο, τουλάχιστον σαν μέθη ή σαν πάθος. Αλλοίμονο στο Σαμψών της Καββάλας που αφήνει τον εαυτό του ν’ αποκοιμηθεί από τις θωπείες της Δαλιδάς. Ο Ηρακλής της επιστήμης ο οποίος ήθελε να ανταλλάξει το βασιλικό του σκήπτρο με την άτρακτο της Ομφάλης, θα αισθανθεί σε λίγο την εκδίκηση της Δυιάνειρας, και σαν μόνη του απολύτρωση από τα φθοροποιά ενδύματα του Νέσσου θα είναι για αυτόν η πυρά πάνω στην Οίτη. Ο έρωτας με αποκλειστικό αντικείμενο την ηδονή των αισθήσεων, αποτελεί πάντα μια αυταπάτη, γιατί είναι αποτέλεσμα φαντασιώσεως. Το αστρικό φως είναι μεγάλος αποπλανητής και παριστάνεται αλληγορικά με το φίδι του Παράκελσου."

  • Έλιφας Λεβί, απο το βιβλίο του "LE LIVRE DES SAGES" ("Το Βιβλίο των Σοφών") 
  • Έλιφας Λεβί, σκόρπια αποσπάσματα. 



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα