Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Τα τακούνια είναι το απόλυτο φετίχ


Ένα απ᾽ τα πιο αγαπημένα γυναικεία αξεσουάρ, για την ακρίβεια το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ, είναι τα ψηλά τακούνια. Ψηλά, χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό ύψους, καθώς μπορεί να κυμαίνονται από 5 έως και 25 πόντους (ναι, υπάρχουν κι αυτά κι έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness ως τα ψηλότερα παπούτσια στον κόσμο).



Ωστόσο, συνήθως προτιμάται ένα μέσο ύψος ανάμεσα στους 5-15 πόντους, ενώ τα κλασικότερα όλων κι αυτά που κάνουν το μεγαλύτερο ντόρο  -και φυσικά δεν αφήνουν κανέναν άντρα ασυγκίνητο είναι τα γνωστά σε όλους δωδεκάποντα.

Αν είναι και στιλέτο ακόμη καλύτερα, μιας κι οι άντρες προτιμούν ιδιαιτέρως τα λεπτά και κομψά παπούτσια κι όχι τα χοντροκομμένα.

Ας δούμε, όμως, λίγο την ιστορία αυτού του διαχρονικού πλέον φετίχ που έχει συνδυαστεί με σωρεία αντρικών φαντασιώσεων.

Η γόβα στιλέτο πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ᾽30, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής και κατασκευαστής υποδημάτων Andre Perugia έφτιαξε ένα ζευγάρι φετιχιστικά παπούτσια-καρφιά για μια τραγουδίστρια της όπερας.

Η εμφάνιση, όμως, της γόβας στιλέτο με τη μορφή που έχει σήμερα, έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 με τη ντίβα της τότε εποχής, Marilyn Monroe, η οποία βοήθησε πολύ στην εδραίωση της ως υποδήματος φετίχ. Τις τάσεις καθόρισαν αρχικά σχεδιαστές όπως ο Roger Vivier για τον οίκο Dior, αλλά και ο Salvatore Ferragamo.

Στη συνέχεια, κατά τη δεκαετία των ᾽80s το στιλέτο επανήλθε δριμύτερο όταν οι γυναίκες το συνδύασαν μ᾽ εκκεντρικά φορέματα, έντονα χρώματα στα αξεσουάρ και μαλλιά άφρο.

Αργότερα το 1998, ο Manolo Blahnik ανέδειξε το τακούνι στιλέτο σε μικρό έργο τέχνης μέσα απ᾽ τη γνωστή γυναικεία σειρά «Sex and the City» και καθιέρωσε το σέξι υπόδημα ως σύμβολο θηλυκότητας. 

«Πίστευα πάντα ότι υπάρχουν στιγμές στη μέρα που τα ίσια παπούτσια φαίνονται πανέμορφα, αλλά για το βράδυ προτιμώ αυστηρά ψηλά τακούνια. Μάλιστα, όσο πιο ψηλά, τόσο καλύτερα» λέει ο Blahnik, αναφερόμενος στη γοητεία του ψηλού τακουνιού.

Πράγματι, τα ψηλά τακούνια είναι άκρως γοητευτικά και δεν αποτελούν απλό φετίχ, αλλά βρίσκονται στο top 5 των πιο αγαπημένων φετίχ. Γι᾽ αυτό, βέβαια, υπάρχει και μια άκρως πειστική εξήγηση.

Τα ψηλά τακούνια κολακεύουν τα γυναικεία πόδια, τα δείχνουν πιο ψηλά και πιο καλλίγραμμα, ενώ τονίζουν την οπίσθια όψη, η οποία άλλωστε δεν περνάει εύκολα απαρατήρητη από έναν άνδρα.

Ωστόσο, το φετίχ δεν αποτελεί μονάχα αντικείμενο φαντασιώσεων για έναν άντρα. Σίγουρα, δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει στη ντουλάπα της έστω κι ένα ζευγάρι γόβες.

Οι περισσότερες, όμως, τείνουν αχόρταγα ν᾽ αγοράζουν παπούτσια, δημιουργώντας τη δική τους συλλογή κι αφιερώνοντας ώρες ολόκληρες για την ταξινόμησή τους. Και δεν είναι τυχαίο αυτό, καθώς όσο ανεβαίνουμε σε ύψος, ανεβαίνει κι η αυτοπεποίθησή μας. 

Η προαναφερθείσα Marilyn Monroe είχε πει: «Δώσε σε μια γυναίκα τα σωστά παπούτσια και μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο». Σίγουρα, δεν αρκεί ένα ζευγάρι παπούτσια, αλλά μετά βεβαιότητας κάνουν κάθε άντρα να υποκλίνονται σε αυτά. 

Κλείνοντας θέλω να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για κάθε γυναίκα που υποφέρει πάνω στα ψηλοτάκουνά της. Είναι άθλος να συνηθίσεις να περπατάς μ᾽ αυτά και για να κάνεις αυτή την πολυπόθητη εντύπωση χρειάζεται χάρη και τσαχπινιά ( και πόνους στα πόδια και στη μέση, τι να κάνουμε η ομορφιά θέλει θυσίες ).



Άλλωστε, ο διάσημος σχεδιαστής Christian Louboutin έχει πει: «Αν κάποιος μου έλεγε ότι τα παπούτσια μου φαίνονται άνετα, δε θα το έπαιρνα ως κοπλιμέντο. Τα ψηλά τακούνια πρέπει να είναι απόλαυση συνδυασμένη με τον πόνο».

Μαριλένα Χωριτάκη



Η ΑΠΟΚΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα