Το "κλειδί" για να αντιληφθούμε πώς αισθανόμαστε είναι να ακούμε τη φωνή μας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες και συστήνουν να προσπαθούμε να ακουγόμαστε χαρούμενοι, όταν είμαστε "στα κάτω" μας, προκειμένου να ανέβουμε ψυχολογικά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία έφτιαξαν μια ψηφιακή πλατφόρμα, μέσα από την οποία "χειρίστηκαν" τις φωνές των εθελοντών, που πήραν μέρος στο πείραμα, ώστε να ακούγονται χαρούμενες, λυπημένες ή φοβισμένες. Διαπίστωσαν ότι, όταν οι εθελοντές άκουγαν τις φωνές τους, η συναισθηματική τους κατάσταση μεταβαλλόταν, ανάλογα με το τι "έβγαζε" η φωνή κάθε φορά. Κι αυτό συνέβειανε, ακόμη κι όταν δεν γνώριζαν ότι οι ερευνητές είχαν παρέμβει ψηφιακά στον τόνο της φωνής τους. 

"Η επίδραση της φωνής στη διάθεση υπήρξε επί σειρά ετών μήλο της έριδος για τους ψυχολόγους. Αυτή η είναι η πρώτη απόδειξη της απευθείας επίδρασης που έχει η φωνή στο συναίσθημα που "μεταφέρεται" στην ακουστική περιοχή" είπε ένας από τους ερευνητές, ονόματι Petter Johansson.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η νέα αυτή ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, όπως κατάθλιψη, για παράδειγμα, από την οποία ταλαιπωρούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο - γυναίκες κυρίως.
"Σε μια πιο light εκδοχή της, η πλατφόρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να επαυξήσει τη συναισθηματική επίδραση του καραόκε ή των live συναυλιών ή ακόμη και να μεταστρέψει τη βαριά ατμόσφαιρα σε σοβαρές συζητήσεις που γίνονται online, ακόμη και στα online παιχνίδια" είπε ο επικεφαλής της μελέτης Jean-Julien Aucouturier από το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Και κατέληξε καλώντας όλους όσοι θέλουν να πειραματιστούν με τη φωνή τους, ώστε να δουν πώς επηρεάζει το συναίσθημά τους, να μπουν στο σάιτ που φιλοξενείται η πλατφόρμα online

Πηγή: Daily Mail

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ