Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

«Η πεποίθηση δημιουργεί το πραγματικό γεγονός» - William James

Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε αν μαθαίνατε ότι η πίστη σε μέγεθος ενός σπυριού μουστάρδας θα μπορούσε να κινήσει βουνά. Για μια στιγμή, απλά θεωρείστε ότι με κάποιο τρόπο ανακαλύπτατε ότι αυτή η παλιά δήλωση στηρίζεται στην πίστη σας – στην πίστη σας στον εαυτό σας – και ότι απλά πιστεύοντας ότι μπορείτε να επιτύχετε τον στόχο σας, όποιος και αν είναι αυτός, με κάποιον τρόπο αυτό καθιστούσε τον στόχο αυτό εφικτό. Τι θα κάνατε για να καλλιεργήσετε την δύναμη της πίστης στον εαυτό;

Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου μελετώντας τον νου και την συνειδητότητα. Οι έρευνες μου καλύπτουν το φάσμα από την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων για την ζωή μετά τον θάνατο, μέχρι την μελέτη της δράσης του νου από απόσταση.
 Έχω αναπτύξει εργαλεία που έχουν βοηθήσει ανθρώπους να πιστέψουν στις θαυμαστές θεραπευτικές τους δυνάμεις και έχω δει πολλούς καρκίνους στην τελική φάση να εξαφανίζονται. 
Έχω αναφερθεί σε ασθενείς με πολλαπλή προσωπικότητα οι οποίοι στην μια προσωπικότητα έχουν γαλάζια μάτια, και, σε χρόνο μηδέν, η προσωπικότητα τους αλλάζει μαζί με το χρώμα των ματιών τους – από γαλάζια σε καστανά, για παράδειγμα. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι απλά μια αλλαγή στο τι πιστεύουν. 
Σκεφτείτε το ως εξής: την μια στιγμή υπάρχει η Jane, μια πραγματικά χαμένη στην απελπισία ύπαρξη, αλλά την επόμενη στιγμή γίνεται η Judy, στην οποία αρέσει να πηγαίνει σε πάρτυ και να διασκεδάζει. Αυτή η αλλαγή στην «ανάμνηση» του ποιοι είμαστε είναι ικανή να αλλάξει πράγματα όπως το χρώμα των ματιών και τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, και ακόμα και να αφαιρέσει όγκους από το σώμα τόσο γρήγορα όσο και η αλλαγή της προσωπικότητας.


Έχω γράψει σχετικά με τις μικρές διαφορές στην μηχανιστική μας φύση, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών χαρακτηριστικών τα οποία μας καθιστούν ευάλωτους σε όσους εισβάλουν στο ασυνείδητο (όπως οι νευρο-έμποροι και οι εκείνοι που ασχολούνται με τις πωλήσεις). 
Έχω κάνει διαλέξεις και έχω δείξει πως ο επικλινής πυρήνας (ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου, το οποίο μερικές φορές ονομάζεται και «κέντρο της ευχαρίστησης») παίρνει κατά προσέγγιση το 90% των αποφάσεων μας. 
Τώρα, κατανοείστε παρακαλώ ότι αυτή η μηχανή η οποία παίρνει τις αποφάσεις αποτελεί μέρος του ασυνειδήτου, πράγμα που σημαίνει ότι το 90% των επιλογών μας γίνονται από τον ασυνείδητο νου. 
Όπως έχω ήδη τονίσει, με την χρήση της fMRI τεχνολογίας, ένας τεχνικός μπορεί να παρακολουθήσει τον εγκέφαλο καθώς αυτός παίρνει αποφάσεις. Επί πλέον, ο ίδιος αυτός τεχνικός θα γνωρίζει τι θα αποφασίσετε ακόμα και 10 δευτερόλεπτα πριν εσείς πάρετε συνειδητά την απόφαση. Σκεφτείτε το αυτό!

Το ασυνείδητο έχει όλων των ειδών τους μηχανισμούς – όπως την αντίδραση μας στις αρχές της συμμόρφωσης, τις προκαταλήψεις, τους κατά περίπτωση ορισμούς, τις στρατηγικές άμυνας, και ούτω καθεξής. 
Επί πλέον, παίρνει όλες τις αποφάσεις για εμάς. Είμαστε λοιπόν απλά προϊόντα του παλιού καλού φύση ή ανατροφή διλήμματος, προγραμματισμένα από την λογοκρατία των μέσω μαζικής ενημέρωσης που είναι το περιβάλλον μας και ως εκ τούτου όχι πολύ περισσότερο από εξελιγμένους αυτοματισμούς που εκτελούν σύμφωνα με τις οδηγίες; Τώρα, όταν κάνω μία διάλεξη, σε αυτό το σημείο μου αρέσει να ρωτάω, «Ποια ήταν η τελευταία πρωτότυπη σκέψη σας; Αληθινά πρωτότυπη;» και συνήθως παίρνω την ίδια απάντηση: σιωπή.

Επίκτητη Ιδιοφυία

Ο Δρ Andrew G. Hodges (δικαστικός ψυχίατρος) διηγείται την ιστορία του Jason Padgett. Μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι το 2002, ο Jason έγινε ένα μαθηματικό θαύμα – μια ιδιοφυία. Ένα κτύπημα στο κεφάλι, και η υπερ-αντιστάθμιση του εγκεφάλου του σε αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Padgett να γίνει επίκτητα σοφός στα μαθηματικά όσον αφορά τις μαθηματικές του ικανότητες. 
Ο Hodges εξηγεί πως αυτό ενθουσίασε πολλούς μαθηματικούς και φυσικούς, καθώς ο Padgett απέκτησε ξαφνικά την ικανότητα να βλέπει κάθε καμπύλη, κάθε γραμμή, κάθε μικρή λεπτομέρεια του Πυθαγόρειου θεωρήματος. Σαν αποτέλεσμα, είναι ο μόνος άνθρωπος σήμερα που μπορεί να ζωγραφίσει fractals με το χέρι – οι άλλοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή. Ο Hodges συνεχίζει, «Κάποιος επιστήμονας τον αποκάλεσε «υπεράνθρωπο». Αλλά στην πραγματικότητα ο Padgett είναι μια κατά τύχη ιδιοφυία που έχει αξιοποιήσει το εκπληκτικό δυναμικό του ανθρώπινου νου». 

Σήμερα ο νους έχει πολλά περισσότερα από αυτά που τυπικά έχουμε ορίσει, και που ονομάζουμε συνειδητό, προ-συνειδητό, υποσυνείδητο, ασυνείδητο, συλλογικό ασυνείδητο, και/ή τα παράγωγα τους. Έχουμε αποδείξει αυτό που ο Sigmund Freud αποκάλεσε το σκεπτόμενο ασυνείδητο. Αυτό που ο Malcolm Gladwell αναγνώρισε στο βιβλίο του “Blink” ως την «κατά τύχη ιδιοφυία» και η οποία, όπως τονίστηκε από τον Hodges, έχει αξιοποιήσει το δυναμικό του ανθρώπινου νου. Και αυτό που οι profilers αναφέρουν τώρα ως υπερ-νοημοσύνη. Η υπερ-νοημοσύνη είναι το μέρος αυτό του νου/εγκεφάλου μας που πρέπει να λέει την αλήθεια, και ως εκ τούτου είναι ένα εξάρτημα, υποθέτω, αυτού που ο Freud θεώρησε ότι είναι το υπερ-εγώ. 
Στην κυριολεξία, αυτό βρίσκεται πίσω από τα γνωστό Φροϋδικά λάθη. Το «εκθαμβωτικό νέο ασυνείδητο» είναι η πλευρά που είναι πιο κοντά σε αυτό που θεωρούμε γενικά ως διαίσθηση, αλλά είναι επίσης πολύ περισσότερο από αυτό. Για παράδειγμα, ο Gladwell δίνει σαν ένα από τα πολλά του παραδείγματα μια ιστορία του επικεφαλή των πυροσβεστών ο οποίος, μόλις συναντά τους άντρες του σε ένα φλεγόμενο κτίριο, αμέσως αναγνωρίζει κάτι που δεν μπορεί να εξηγήσει αλλά το οποίο τον πληροφορεί για κάποιον άμεσο κίνδυνο, και ξαφνικά διατάζει όλους να βγουν από το κτίριο αμέσως. Δευτερόλεπτα αργότερα ολόκληρο το κτίριο καταρρέει.
(Απόσπασμα από το βιβλίο του Eldon Taylor, “Choices and Illusions: How Did I Get Where I Am, and How Do I Get Where I Want to Be?”)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα