Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Η επίτευξη των στόχων σας και η ευτυχία στη ζωή

Στη ζωή μας συχνά τοποθετούμε στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. Παρά το γεγονός ότι η επίτευξη των στόχων μας είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε και να προοδεύσουμε, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που για πολλούς λόγους δεν καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχουμε κάποιες βασικές αρχές, ένα τρόπο σκέψης και προσέγγισης που μπορούν να μας βοηθούν να μένουμε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας.

Η διαδικασία επιτυχίας στόχων πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
  • Έντονη επιθυμία
  • Προσδιορισμό του στόχου
  • Νοητική απεικόνιση
  • Σχέδιο πορείας
  • Έλεγχο χρονοδιαγράμματος
  • Αξιολόγηση προόδου
Ας δούμε αναλυτικά την κάθε μια από τις βασικές αυτές αρχές:

1. Έντονη επιθυμία
Η βασική προϋπόθεση από την αρχή για να πετύχουμε το στόχο μας, είναι να έχουμε μια βαθιά έντονη βούληση για την επίτευξη του.
how-to-achieve-your-goalsΟ στόχος πρέπει να βρίσκεται σταθερά στη σκέψη μας. Η αδύναμη επιθυμία φέρνει φτωχά αποτελέσματα.
2. Ο προσδιορισμός του στόχου
Όσο πιο καλά έχουμε στο μυαλό μας το τι είναι ο στόχος τόσο πιο εύκολο είναι να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τον τρόπο επίτευξης του και κατά συνέπεια να τον πετύχουμε.
Πρέπει απαραίτητα να καταγράψουμε το στόχο, το σχέδιο δράσης μας, τα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσουμε και σίγουρα να καθορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα.
3. Νοητική απεικόνιση
Οι σκέψεις μας του χθες δημιουργούν το παρόν μας. Οι σκέψεις του σήμερα δημιουργούν το μέλλον μας. Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί τροποποιώντας τον τρόπο σκέψης μας.
Με τη μέθοδο της νοητικής απεικόνισης, φανταζόμαστε πως θα είναι όταν θα πετύχουμε το στόχο μας. Σχηματίζουμε στο μυαλό μας, την εικόνα αυτών που θέλουμε, είτε αυτά είναι καταστάσεις είτε αντικείμενα. Προσπαθούμε νοητικά να νιώσουμε ότι πετύχαμε και ότι βρισκόμαστε στο στόχο μας. Το κάνουμε αυτό για μερικά δευτερόλεπτα καθημερινά τουλάχιστο μία ή δύο φορές.
Με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τις αποφάσεις και τους στόχους μας. Αποτελεί ένα ισχυρό όπλο σταθερότητας στη διαδικασία επίτευξης αυτών που θέλουμε.
Μας βοηθά στο να μένουμε προσηλωμένοι στην πραγματοποίηση τους χωρίς να χανόμαστε στο πλήθος των προβλημάτων που καθημερινά προκύπτουν.
4. Σχέδιο πορείας
Για την επιτυχία οποιουδήποτε στόχου χρειαζόμαστε ένα οδικό χάρτη. Πρέπει να καταγράψουμε τα στάδια από τα οποία θα πρέπει να περάσουμε.
Στην ουσία κάποιος μπορεί να πει ότι τα πάντα δημιουργούνται δύο φορές. Η πρώτη φορά είναι στο μυαλό μας όπου σχεδιάζουμε αυτά που θέλουμε. Η δεύτερη είναι η πραγματοποίηση των στόχων μας.
Είναι σημαντικό στο πρώτο στάδιο, να σκεφτούμε διεξοδικά όλα όσα χρειάζονται για την επιτυχία. Στη συνέχεια να τα καταγράψουμε για να ξέρουμε όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένα αυτό που θέλουμε και το δρόμο που θα ακολουθήσουμε για να φτάσουμε εκεί
Έχοντας αυτά στο χέρι, τότε πιο εύκολα, καθημερινά είμαστε σε θέση να εργαζόμαστε προς την ορθή κατεύθυνση για την υλοποίηση του στόχου μας.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι η αιτία που θα μας κάνει να νιώθουμε υπεύθυνοι και δεσμευμένοι απέναντι στον ίδιο τον εαυτό μας για την υλοποίηση αυτών που επιθυμούμε. Παράλληλα δεν είναι σπάνιες οι φορές που η προετοιμασία αυτή μπορεί να είναι η αιτία να συμβούν γεγονότα που θα μας βοηθήσουν.
5. Έλεγχος του χρονοδιαγράμματος
Χρησιμοποιείστε οποιαδήποτε μέθοδο για να παρακολουθείτε τη χρονική εξέλιξη του σχεδίου σας. Ένα κομμάτι χαρτί, το ημερολόγιο σας, τον προσωπικό σας υπολογιστή ή ένα άλλο ηλεκτρονικό μέσο.
Το σημαντικό είναι να έχετε την ορθή εικόνα του τι κάνετε. Αυτό θα σας επιτρέπει να βλέπετε εάν έχετε ξεχαστεί και ατονήσατε στις προσπάθειες σας ή εάν προχωρείτε σύμφωνα με το σχέδιο.
Είναι νόμος απαράβατος ότι θα συμβούν πολλά που θα είναι εμπόδια στην πορεία σας. Προσπαθείτε να τα προβλέπετε και να ενεργοποιείτε εκ των προτέρων μηχανισμούς αντιμετώπισης τους.
Η παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος επιτρέπει τη διάγνωση των δυσκολιών, την αξιολόγηση της προόδου και είναι βασικός παράγοντας στην υλοποίηση των στόχων μας.
6. Αξιολόγηση προόδου
Η αξιολόγηση της προόδου πρέπει να γίνετε τακτικά στην πορεία προς την επιτυχία. Εάν η πρόοδος είναι η αναμενόμενη, τότε η πόρευα μπορεί να συνεχιστεί όπως είχε σχεδιαστεί.
Εάν όμως διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόοδος, τότε πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια και οι τρόποι διόρθωσης του σχεδίου ή των δράσεων. Μια διεξοδική ανάλυση του τι δεν παει καλά επιτρέπει την ορθή διάγνωση της καθυστέρησης στην πρόοδο.
Στην αξιολόγηση πρέπει να γίνεται και ανασκόπηση των προηγούμενων πέντε βασικών αρχών της πορείας μας προς την επιτυχία. Η νέα επιβεβαίωση των προηγουμένων μας δεσμεύσεων προς τον εαυτό μας, είναι ουσιαστικό παράγοντας και κίνητρο για την περαιτέρω πρόοδο.
Ακολουθώντας τη διαδικασία με τις έξη πιο πάνω βασικές αρχές, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Οι δυσκολίες θα είναι πολλές και τα απρόβλεπτα αρνητικά γεγονότα δεν λείπουν

Όμως πρόκειται για ένα τρόπο σκέψης, μια μέθοδο εργασίας που συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζονται για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Πρόκειται για διαδικασίες στον σχέδιο δράσης μας που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά αποδοτικές.
MedLook

Λόγια για τους στόχους

  • Ένα όνειρο είναι μονάχα ένα όνειρο. Ένας στόχος είναι ένα όνειρο με σχέδιο και προθεσμία (Harvey Mackay, Αμερικανός συγγραφέας)
  • Αν θες να είσαι ευτυχισμένος, βάλε ένα στόχο που θα οδηγεί τις σκέψεις σου, θα απελευθερώσει την ενεργητικότητά σου και θα σου δώσει ελπίδες (Andrew Carnegie Αμερικανός μεγιστάνας)
  • Ο σκοπός της ζωής είναι μια ζωή με σκοπό (Robert Byrne, Αμερικανός σκακιστής)
  • Να είσαι προσηλωμένος στους στόχους σου. Κανένας δεν μπορεί να βρεθεί τυχαία στο Έβερεστ, περιπλανώμενος άσκοπα (Zig Ziglar, Αμερικανός συγγραφέας)
  • Υπάρχουν δυο επιδιώξεις στη ζωή: Πρώτον, να πάρουμε αυτά που θέλουμε και δεύτερον, να τα απολαύσουμε. Μόνο οι πιο σοφοί από το ανθρώπινο είδος κατορθώνουν το δεύτερο (Logan Pearsall Smith, Αμερικανός κριτικός & δοκιμιογράφος).


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα