Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Τα Ελληνικά Ποτάμια στη Μυθολογία και στη Λαϊκή Παράδοση




"…... Αλλά κατόπιν (η γη) με τον Ουρανό επλάγιασε και γέννησε τον βαθυστρόβιλοΩκεανόν και την γλυκόθωρη Τηθύα˙και η Τηθύς εγέννησε στον Ωκεανόν, τους Ποταμούς με τα νερά τα γοργοστρόβιλα…"
(Ησιόδου Θεογονία, μετάφρ. Π. Λεκατσά). 

Κατά την ελληνική μυθολογία, η ένωση της Τηθύος ( κόρη του Ουρανού και της Γαίας), με τον αδελφό της Ωκεανό δημιούργησε τρεις χιλιάδες ποταμούς, ισάριθμες θεότητες, τις Ωκεανίδες, αλλά και τρεις χιλιάδες νύμφες, όπως αναφέρει ο ποιητής της Θεογονίας Ησίοδος (αρχαίος ποιητής από την’Ασκρη της Βοιωτίας που έζησε γύρω στο 700 ή 800 π.Χ. ). 

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι κάθε ποταμός είναι αέναος, αλλά και είναι θείος. Είναι και θεός που λατρευόταν με ιερά και βωμούς. Επίσης, θεωρούνταν οι πρωταρχικοί βασιλιάδες των περιοχών που διαβρέχουν. Αλλά, και πατέρες των ανθρώπινων φυλών που μεγάλωσαν κι απλωθήκανε στις όχθες τους. Μ’ αυτήν ακριβώς την έννοια απέδιδαν τιμές στον Ίναχο στο Άργος, στον Ασωπό και στον Κηφισό στη ΑττικοΒοιωτία, στον Πηνειό στη Θεσσαλία και σε αλλού. 

Θεωρούσαν τους ποταμούς σαν τους ‘’τροφοδότες πατέρες της νιότης’’ και στα νερά τους βρίσκανε μια δύναμη κάθαρσης, ανάλογης με εκείνη που αναζητήσουν επισκεπτόμενοι τα ιερά του Απόλλωνα. Ο Ησίοδος αναφέρει χαρακτηριστικά: 

’Μη διασχίζετε ποτέ τα νερά των ποταμών με το αιώνιό τους ρέμα, πριν να πείτε μια προσευχή, με τα μάτια προσηλωμένα στα εξαίσιά τους νάματα, πριν να βρέξετε τα χέρια σας στο ευχάριστό τους και καθάριο νερό’’. 
.
Βλέπουμε συχνά στα μνημεία της ελληνική τέχνης, τους ποταμούς να εικονίζονται σαν όντα φανταστικά, όπου οι ζωικές μορφές ανακατεύονται με τις ανθρώπινες. Το κορμί τους μπορεί να είναι ένας ταύρος. Το πελώριό τους κεφάλι ενός εύρωστου και γενειοφόρου άνδρα, που το στόμα του βγάζει κύματα νερού, και στο μέτωπο του έχει δυο μεγάλα κέρατα. Είναι η εικόνα της πηγής ή του κεφαλιού του ποταμού, όπως λένε ακόμη και σήμερα, το κεφαλάρι. Τα κέρατα που στολίζουν το κεφάλι του, είναι οι ελιγμοί και οι διακλαδώσεις που σχηματίζει το ρεύμα του. Από την άλλη, οι Νύμφες σχετίζονται με τους ποταμούς, και έχουν στην ελληνική μυθολογία, την ίδια καταγωγή που έχουν και οι ποταμοί.

Τα καλύτερα «γιατροσόφια» για να περιορίσετε το λίπος από τα φαγητά

πιτσαι
Για να πετύχει η δίαιτα δεν χρειάζεται να στερήστε τα αγαπημένα σας φαγητά.
Μπορείτε να τα απολαύστε, ακολουθώντας τα παρακάτω «έξυπνα γιατροσόφια».
«Έξυπνη» πίτσα
Φάτε την αγαπημένη σας πίτσα με διπλή σάλτσα τομάτας και τυρί light.
Η μείωση της μοτσαρέλας μόλις στη μισή ποσότητα σημαίνει 20 γραμμάρια λίπους λιγότερα, ανά κομμάτι. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήστε τα αλλαντικά με πιπεριές, μανιτάρια ή ελιές.
Προτιμήστε τις χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες
Προτιμήστε να καταναλώνετε πατάτες που που είναι κομμένες σε μεγάλα κομμάτια γιατί δεν απορροφούν τόσο λάδι, όσο οι άλλες,
Χυμός αντί για λίπος

Οι φοβίες μπορεί να οφείλονται σε κληρονομούμενες αναμνήσεις

Σύμφωνα με έρευνα 

Οι εμπειρίες των γονέων μπορούν να επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των παιδιών τους πριν ακόμα γεννηθούν.
Οι εμπειρίες των γονέων μπορούν να επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των παιδιών τους πριν ακόμα γεννηθούν.
Επιμέλεια – Μετάφραση: Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, MA , υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
Σύμφωνα με νέα έρευνα η ύπαρξη μιας φοβίας, μπορεί να εξηγηθεί  από το γεγονός πως οι αναμνήσεις μπορούν να περάσουν στις επόμενες γενιές μέσω γενετικών αλλαγών.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι αναμνήσεις, τα βιώματα και οι δεξιότητες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ζωής  ενός ανθρώπου μπορεί να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές είτε μέσω της διδασκαλίας ή μέσω της προσωπικής εμπειρίας.
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανόν κάποιες πληροφορίες να κληρονομούνται γενετικά μέσω χημικών αλλαγών στο γενετικό κώδικα. Τα  αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορεί να εξηγήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από παράλογες φοβίες. Μέρος της εξήγησης μπορεί να βρίσκεται στο ότι έχουν κληρονομήσει εμπειρίες και βιώματα των προγόνων τους. Για παράδειγμα, η αραχνοφοβία κάποιου μπορεί να οφείλεται στο ότι κληρονόμησε τον αμυντικό μηχανισμό ενός προγόνου του που έζησε μια τραυματική εμπειρία με ένα αραχνοειδές.
Ο Δρ. Brian Dias συνεργάτης του τμήματος ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Emory επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων να διερευνήσουν την επίδραση των εμπειριών των προγόνων στη συμπεριφορά μας ως ενήλικες και συμπληρώνει: «τα αποτελέσματα της  έρευνάς μας, μας επιτρέπουν να βγάλουμε συμπεράσματα για το πώς οι εμπειρίες των γονέων μπορούν να επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των παιδιών τους πριν ακόμα γεννηθούν. Αυτό το φαινόμενο που ερευνούμε, ενδέχεται να μας διευκολύνει να εντοπίσουμε την αιτιολογία και το βαθμό επικινδυνότητας της διαγενεακής μετάδοσης νευροψυχιατρικών διαταραχών όπως οι φοβίες, το άγχος και οι μετατραυματικές διαταραχές».

Τα παπούτσια του άγιου

papoutsia tou agiou Γράφει ο Μιχάλης Μακρόπουλος*
Όταν η Βγέρω ήταν στα τελευταία της κι ο καρκίνος τής είχε αφήσει μοναχά την αγάπη της γι’ αυτόν, ο Νασιογκιώκας έκανε ένα τάμα: «Θ’ ανέβω ξυπόλητος ως τον Αϊ-Λια».
Ο Αϊ-Λιας ήταν τρεις ώρες απ’ το χωριό με ταχύ βήμα. Πήρε ένα πρωί το μονοπάτι απ’ το χωριό, χάραμα, να μην τον δει κανείς και τον ρωτήσει πού πήγαινε έτσι ανυπόδητος. Το ’χε κρυφό• πίστευε πως το τάμα που το κρατάς μέσα σου, αφανέρωτο, αυτό μόνον έχει δύναμη – όταν το ξέρεις μοναχά εσύ κι ο άγιος. Το μονοπάτι ξεκινούσε από τη στάνη του Πυλιογκέρτσου κι ανηφόριζε μέσ’ από κριπούνια κι άλλα δέντρα. Συνηθισμένες να τις αγκαλιάζουν κάλτσες και να τις προφυλάσσουν σόλες, οι πατούσες του είχαν κιόλας πληγιάσει και ματώσει όταν περνούσε ο Νάσιος μπρος από τη στάνη• κι ο Μπάλιος, ο σκύλος του Πυλιογκέρτσου, μύρισε το αίμα και λύσσιαξε.
«Σώπα», του ’πε ο Νάσιος, «έχω κάνει τάμα, που για να πιάσει, πρέπει να το ξέρουμε μοναχά εγώ κι ο άγιος».
Ο σκύλος σαν να κατάλαβε και σώπασε, και ψηλότερα ο Νάσιος πήρε το ανηφορικό μονοπάτι. Κάθε λίγο σταματούσε• οι πέτρες του έσχιζαν τις πατούσες κι αγκάθια μπήγονταν στο κρέας. Είχε δακρύσει από τον πόνο, μα δε θα το έβαζε κάτω. Κάθε πέτρα κι αγκάθι ήταν, για τη Βγέρω, άλλη μια ώρα και μια μέρα ζωή. Δεν της είχε πει για το τάμα του. Έπρεπε να ’ναι κι απ’ αυτήν κρυφό για να πιάσει, μόνοι αυτός κι ο άγιος να το ξέρουν• κάθε που ’νιωθε στο κρέας στις πατούσες του μια πέτρα, ένα αγκάθι, ένα σκληρό και μυτερό κλωνάρι, τη συλλογιόταν να ’ναι κιόλας καλύτερα κι αντλούσε κουράγιο να συνεχίσει.

Ο αγώνας μποξ που είχε διάρκεια 7 ώρες!

Ο αγώνας μποξ που είχε διάρκεια 7 ώρες!


Είναι κάποια ρεκόρ, τα οποία είναι προορισμένα να μη σπάσουν ποτέ! Ένα από αυτά, σημειώθηκε στις 6 Απριλίου 1893 στη Νέα Ορλεάνη. Εκεί διεξήχθη ο μεγαλύτερος, σε διάρκεια, αγώνας πυγμαχίας (box) στην ιστορία του αθλήματος.
Ο αγώνας μποξ που είχε διάρκεια 7 ώρες!
Πάνω από 8.500 θεατές, έγιναν μάρτυρες αυτής της ιστορικής μονομαχίας. Ήταν ο αγώνας που θα αναδείκνυε τον πρωταθλητή ελαφρών βαρών του αμερικανικού νότου. Αντίπαλοι ήταν ο Andy Bowen, ένας βετεράνος του αθλήματος από τη Νέα Ορλεάνη και ο Jack Burke, ένας νέος σχετικά πυγμάχος από το Τέξας. Ο κανόνας που ίσχυε για τον αγώνα ήταν ένας, «μέχρι τελικής πτώσης». Οι 2 πυγμάχοι τον τήρησαν και με το παραπάνω.

Κεραλοιφή για ακμή – Συμβουλές και σπιτικές θεραπείες

κεραλοιφή για ακμή

Όλες ξέρετε πόσο ενοχλητικά και αντιαισθητικά είναι τα σημάδια ακμής πάνω σας. Πολλές φορές ίσως και να απελπίζεστε με την κατάσταση αυτή. Φορτώνετε το πρόσωπό σας με βαρύ μακιγιάζ, προκειμένου να καλύψετε τις ατέλειες. Γενικά, βρίσκεστε σε ένα αδιέξοδο, αναζητώντας μια λύση για το πρόβλημα αυτό! Σίγουρα, μπορείτε να καταπολεμήσετε την ακμή κι αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή και εντατική περιποίηση! Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές σχετικά με το πως να αντιμετωπίσετε την ακμή, σπιτικές θεραπείες αλλά και η κεραλοιφή για ακμή για σίγουρα αποτελέσματα!
Τι είναι η ακμή;
Καλό είναι πάντα όταν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα να έχετε γνώση πάνω σε αυτό! Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε τι είναι η ακμή; Η ακμή λοιπόν, είναι μια πάθηση σμηγματογόνων αδένων. Αυτό ευθύνεται στην έκκριση σμήγματος που δημιουργεί αυτά τα σημάδια. Πιο συχνά εμφανίζεται στο πρόσωπο. Η ακμή παρουσιάζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που φαίνονται στην ηλικία των 30 και πάνω. Στη περίπτωση αυτή το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο. Κατά την ηλικία αυτή η εμφάνιση της ακμής οφείλεται σε ορμονικά αίτια και τα σπυράκια είναι βαθιά και πονάνε. Η παραγωγή σμήγματος οφείλεται στην ορμόνη τεστοστερόνη. Ωστόσο, η εμφάνιση της ακμής δεν έχει να κάνει μόνο με τα ορμονικά αίτια αλλά μπορεί να φταίνε και τα εξής:
  1. Γενετικοί παράγοντες (λιπαρό δέρμα, ελκύει πιο πολύ τη λιπαρότητα)
  2. Χρήση καλλυντικών (όχι βαρύ μακιγιάζ)
  3. Χρήση φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά)
  4. Άγχος
  5. Εργασιακό περιβάλλον
Αφού λοιπόν έχετε κατανοήσει το πρόβλημα τώρα μπορείτε να περάσετε στην αντιμετώπιση του προβλήματος που είναι η κεραλοιφή για ακμή. Η κεραλοιφή ως βάση περιέχει το κερί, το οποίο λειτουργεί σαν προστατευτική μεμβράνη, ενάντια στους μικροοργανισμούς. Δεν τους επιτρέπει δηλαδή, να εισχωρήσουν μέσα στο δέρμα. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

Ποτό με 6 υλικά εκτοξεύει τις επιδόσεις σας στο σεξ...

Μια ομάδα εξειδικευμένων ανεξάρτητων Αμερικανών ερευνητών δημιούργησε το φρουτοποτό που αποδεδειγμένα εκτοξεύει την σεξουαλική ενέργεια στα ύψη.
Τα υλικά  που θα χρειαστείτε είναι:
 
– Μία μπανάνα
– Μία κούπα μύρτιλα
– Μία κούπα θρυμματισμένα παγάκια
– Μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
– Μία κουταλιά μέλι
– Ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα ή χυμό της επιλογής σας
– Τζίντζερ ή μοσχοκάρυδο

Πέντε λόγοι υγείας για να φάτε κάστανα

καστανα

Μπορεί να βρισκόμαστε ημερολογιακά στην αρχή του χειμώνα αλλά οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή δεν το δείχνουν
Συνήθως πάντα τέτοια εποχή εμφανίζονται στις γωνιές των δρόμων οι καστανάδες αφού τα κάστανα ταιριάζουν απόλυτα σε χειμερινό σκηνικό.
Όμως όπως και αν τα προτιμάτε είτε ψητά είτε βραστά αποτελούν το ιδανικό σνακ για το κρύο.
Επίσης σύμφωνα και με τιςτελευατίες έρευνες τα κάστανα κάνουν καλό στην υγεία.
Μάθετε γιατί!

Απίστευτες ιστορίες πατρότητας στα δικαστήρια: Ο νονός που ήταν μπαμπάς!



Απίστευτες ιστορίες οικογενειακής τρέλας  και αντιδικίες προσπαθεί  να ξεδιαλύνει η Δικαιοσύνη, σχετικά με την προσβολή ή την αναγνώριση της πατρότητας, αλλά και με περιουσιακές διεκδικήσεις που συνδέεται μαζί της. 
Το Έθνος της Κυριακής αναφέρεται σε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, σε ρεπορτάζ του Α. Αυλωνίτη.
Ο νονός ήταν ο αληθινός μπαμπάς!Στην πρώτη περίπτωση χρειάστηκε να γίνει 23 ετών για να μάθει πως αυτός με τον οποίο έζησε επί 18 χρόνια κάτω από την ίδια στέγη φωνάζοντάς τον «μπαμπά» δεν ήταν στην πραγματικότητα ο πατέρας της. 5 χρόνια μετά τον χωρισμό του ζεύγους και την ενηλικίωσή της, η κοπέλα πληροφορήθηκε ότι βιολογικός της πατέρας ήταν ο άνθρωπος που αποκαλούσε «νονό».  Η 23χρονη όμως έμαθε την αλήθεια από τη μητέρα της ενάμιση χρόνο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του νονού (και ταυτόχρονα πατέρα), όταν εκείνος που πάντα θεωρούσε ως πατέρα είχε εγκαταλείψει πλέον τη συζυγική στέγη.
Η νεαρή κατέφυγε στη Δικαιοσύνη  και υπέβαλε αρχικά αγωγή προσβολής της πατρότητας.

Πέντε τρόποι που η επίθεση στο Παρίσι θα “χτυπήσει” την ευρωπαϊκή οικονομία

KIEV, UKRAINE - 2015/11/14: People lay flowers at the French Embassy in Kiev in memory of the victims of the November 13 terror attacks in Paris. (Photo by Nazar Furyk/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Πώς τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι θα μπορούσαν να πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία.



του Τζέφρι Σμιθ
Είναι πολύ νωρίς για να επιχειρήσει κανείς οτιδήποτε άλλο, πέραν της εικασίας. Ωστόσο, η κοινή λογική λέει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις επιχειρήσεις και την ευρωπαϊκή οικονομία από τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι οποίες φαίνεται να έχουν προσθέσει μια νέα διάσταση στην απειλή από το Ισλαμικό Κράτος.
Οι επιπτώσεις σε πρώτο επίπεδο αφορούν στον τουρισμό και στις καταναλωτικές δαπάνες (σκεφτείτε όλες αυτές τις Χριστουγεννιάτικες αγορές που αποτελούν εύκολους στόχους) και είναι οι πιο προφανείς, αλλά πιθανόν και οι πιο βραχύβιες. Οι επιπτώσεις, όμως, των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι αναμένεται να είναι πιο εκτεταμένες.
1.Πιθανή αύξηση της εποπτείας
Η ευρωπαϊκή συζήτηση για την εποπτεία και την παρακολούθηση είναι πιθανό να αλλάξει τροπή, καθώς οι πολίτες αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και λιγότερο στο να κρύψουν τα μυστικά τους, τον τζόγο, την απιστία ή τη φοροδιαφυγή τους. Επιθέσεις όπως αυτές, είναι εξελιγμένες και συντονισμένες και απαιτούν σημαντικό εκ των προτέρων προγραμματισμό και επικοινωνία- θα ήταν σχεδόν απίστευτο αν ένα μεγάλο μέρος αυτής δεν συντονιζόταν ηλεκτρονικά.
Μόλις πριν δύο εβδομάδες, στο Ηνωμένο Βασίλειο εισήχθη νομοσχέδιο που επιτρέπει για πρώτη φορά ρητά στην αστυνομία τη διείσδυση σε υπολογιστές και τη συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων προσωπικών επικοινωνιών. Επίσης, υποχρεώνει νομικά τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής να βοηθούν τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στην αποκρυπτογράφηση.

Κεραλοιφή για κυτταρίτιδα – Σπιτικές θεραπείες

κεραλοιφή για κυτταρίτιδα


Ποια γυναίκα δεν έχει κυτταρίτιδα; Όλες κάποια στιγμή εμφανίζουμε κάποτε και εδώ έρχεται η ερώτηση: “Τι κάνω τώρα;” Σίγουρα υπάρχουν πολλές λύσεις για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Το μυστικό είναι όμως, να έχετε καλή ψυχική κατάσταση. Αν δηλαδή εσείς οι ίδιες πιστεύετε από την αρχή πως δεν μπορείτε να τα καταφέρετε, αυτό θα έχει ως συνέπεια και στο αποτέλεσμα! Γι’ αυτό να ξέρετε πως για να πετύχετε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα το βασικό απ’ όλα είναι, να έχετε υπομονή και προσήλωση σε αυτό που κάνετε. Παρακάτω θα δείτε χρήσιμες συμβουλές σχετικά, με την κεραλοιφή για κυτταρίτιδα. Θα έχετε δηλαδή, την ευκαιρία να μάθετε τι είναι η κεραλοιφή, πώς φτιάχνεται η κεραλοιφή για κυτταρίτιδα, που χρησιμοποιείται καθώς και διάφορες σπιτικές συνταγές που είναι απαραίτητες.
1. Τι είναι η κεραλοιφή;
Η κεραλοιφή είναι μια λιπαρή κρέμα η οποία, είναι γνωστή για τη χρήση της εδώ και πάρα πολλά χρόνια! Είναι μια κρέμα ιδανική για την περιποίηση του σώματος και όχι μόνο. Χρησιμοποιείται επίσης, και για σκασμένα χείλη, κοψίματα, καψίματα, καθώς και για την κυτταρίτιδα. Γενικά, φτιάχνεται με φυσικά υλικά (ελαιόλαδο, κερί μέλισσας) και χαρίζει στο δέρμα απαλότητα.
2.   Υλικά για την παρασκευή της κεραλοιφής για κυτταρίτιδα
Αναλόγως τη χρήση που θέλετε να κάνετε για την εφαρμογή της κεραλοιφής αλλάζουν και τα υλικά. Γι’ αυτό και για την κεραλοιφή για κυτταρίτιδα θα χρειαστείτε:

Αφήνοντας πίσω την ενοχοποίηση προς τους γονείς, επιλέγουμε τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε




Σε όλες τις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, φθάνουμε σε ένα κομβικό σημείο: στη σχέση των θεραπευομένων με τους γονείς τους. Είναι η στιγμή της διεργασίας που υπαρξιακές διαδρομές, σκέψεις, συναισθήματα, ψυχικές δυσκολίες και εμπειρίες συνδέονται σε μία φανερή πλέον πορεία. Η ψυχική συμπτωματολογία πηγάζει από διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις και ειδικά από τις πρωταρχικές που είναι οι γονεϊκές. Η βουτιά στο παρελθόν γίνεται πάντα μαζί με τον θεραπευόμενο, με ασφάλεια και μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της θεραπείας. Οι θησαυροί που αντλούμε είναι πολύτιμοι και θα εξηγήσουν συμπεριφορές και συναισθήματα του σήμερα. Η επίγνωση των γονεϊκών σχέσεων γίνεται φανερός σύμμαχος στην επίλυση του γόρδιου δεσμού της τωρινής πραγματικότητας.
Η περιγραφή των σχέσεων των θεραπευόμενων με τους γονείς τους, ξεκινά σχηματικά, απλοϊκά, φοβισμένα, άψυχα, άνευρα, με χαμόγελο και απορία για τους λόγους που ιχνηλατώ στα, μέχρι τώρα, ανεξερεύνητα ή βαθιά κρυμμένα μονοπάτια των γονεϊκών σχέσεων. Δεν χρειάζονται παρά λίγες συνεδρίες ώσπου να διαπιστώσουν και οι ίδιοι την τρομακτική επίδραση που έχουν οι γονείς τους στην παρούσα συμπεριφορά τους. Το πρωταρχικό συναίσθημα της απορίας, ακολουθείται από το φόβο όταν αναγνωρίζεται η δυναμική που έχουν οι συμπεριφορές των γονέων στους ίδιους τους θεραπευόμενους. Ο φόβος μεταλλάσεται σε θυμό, τόσος πολύς θυμός για τις γονεϊκές συμπεριφορές, που κάνει τους ανθρώπους μπροστά μου να κλειδώνουν. Μετά θυματοποιούνται, κατηγορούν τη «μοίρα» τους ή επιτίθενται και κατηγορούν τους γονείς τους. Όποια και να είναι η αντίδραση, η αφετηρία είναι η ίδια:  μία ενοχή που καθορίζει τη ζωή τους.  Η διαπίστωση ακόμη πιο δύσκολη: «δε μπορεί αυτοί οι άνθρωποι (γονείς) που με αγαπούν τόσο πολύ να μου έχουν μεταδώσει τέτοιες συμπεριφορές. Άρα δεν με αγαπούν όσο νόμιζα». Αν οι θεραπευόμενοι είναι και οι ίδιοι γονείς, τότε ανησυχούν ακόμη περισσότερο για τον αντίκτυπο που (θα) έχει η δική τους συμπεριφορά στα παιδιά τους.

Ισλάμ και τρομοκρατία

του Αλή αλ-Γιουνάνι
Αυτοί οι διάφοροι που σκοτώνουν και δολοφονούν αθώους ανθρώπους στο όνομα του Ισλάμ βάζοντας βόμβες και οργανώνοντας επιθέσεις και δολοφονίες, αποκαλούνται ‘Χαριζίτες’ (στα αραβικά ‘Χαουάριτζ’) και είναι αιρετικές παραφυάδες του Ισλάμ.
Οι Χαριζίτες παρουσιάστηκαν από τα πρώτα χρόνια του Ισλάμ. Οι λόγοι διαφοροποίησης τους ήταν κυρίως πολιτικοί (και όχι μόνο). Διαφοροποιήθηκαν ύστερα από τη μάχη του Σιφφίν το 657 μ.Χ. Αρχικά υποστηρικτές του Αλή (ραντιγιαλλάχου άνχου) για τη θέση του Χαλίφη, στη συνέχεια όμως έπαψαν την υποστήριξη τους στον Αλή, όταν αυτός συμβιβάστηκε με τον Μουαβίγια. Ήταν ακραία σέκτα και αίρεση του Ισλάμ, οι οποίοι αν και φαινομενικά είχαν κάποια δίκαια αιτήματα (π.χ. έλεγαν ότι στη θέση του Χαλίφη θα έπρεπε να επιλεγεί κάποιος που να έχει Πίστη και ήθος, ανεξαρτήτως του αν ανήκε στη φυλή των Κουράις ή όχι κ.α.), εντούτις οι απόψεις τους ήταν ακραίες. Έλεγαν για παράδειγμα ότι με την παραμικρή αμαρτία ένας μουσουλμάνος βγαίνει από το Ισλάμ και γίνεται άπιστος και έτσι επιτρέπεται η δολοφονία του. Θεωρούσαν ότι όποιος ήταν λίγο αδιάφορος ως προς τα θρησκευτικά του καθήκοντα, θα έπρεπε ή να εξοριστεί ή να σκοτωθεί.
Ένας φανατικός Χαριτζίτης σκότωσε τελικά τον Χαλίφη Αλή ιμπν Άμπου Τάλιμπ (ραντιγιαλλάχου άνχου) το 661 μ.Χ. Ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέιχι ουά σαλάμ) μας έχει διδάξει όμως ούτε καν αστεία να μην κάνουμε με οποιοδήποτε επικίδυνο μέσο – πέτρες, μαχαίρι, σίδερο, αιχμηρά αντικείμενα – προκειμένου να μη βλάψουμε ο ένας τον άλλον άθελα. Είπε ο Προφήτης:
Όποιος δείξει στον αδελφό του ένα κομμάτι σίδερο, δέχεται κατάρες από τους αγγέλους μέχρι να το απομακρύνει (το σίδερο) και ας ήταν ο άλλος αδελφός του από την μάνα και τον πατέρα του.” (Sahih Muslim;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα