Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Τα Θεία Πάθη..... στο ιατρικό μικροσκόπιο

Δρ. Κωνσταντίνος Μουρούτης

Αγαπητοί μου φίλοι,
Είναι πραγματικά ένα μεγάλο προνόμιο το ότι δίνεται η ευκαιρία να συναντηθούμε σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον όπως ο χώρος αυτός, αν και απαραίτητο περιεχόμενο τής μεταδόσεως ορισμένων επιστημονικών γνώσεων, αλλά περισσότερο, σ’ εκείνη την ατμόσφαιρα και το επίπεδο τής στενής και χωρίς περιορισμούς, ως προς το βάθος και το πλάτος τής γνωριμίας, σε επίπεδο που έχει σχέση με την ψυχική ζωή τόσον των ταγμένων για να μας διδάσκουν μερικές γνώσεις όσον και όλων αυτών που έρχονται στον χωρο αυτό για να αποκτήσουν, για να οικοδομήσουν τον ψυχικό τους κόσμο..


Θα πρέπει να σας πω ότι, ό,τι θα διαβάσετε από εδώ και εμπρός δεν είναι τίποτε άλλο από προσωπικά βιώματα του ομιλητού, δεν είναι τίποτε άλλο από εκείνα που σε ώρες, είτε που απέχουν πολύ από το σήμερα, είτε και πρόσφατες παίδεψαν την ψυχή, πράγματα που αποτελούν το τέρμα πορείας πνευματικής, πράγματα που μπορώ να βεβαιώσω γι’ αυτά με την σφραγίδα τής απολύτου εσωτερικής πληροφορίας, με την σφραγίδα ότι επιβεβαιώνονται από την βίωση και απ’ την παρατήρηση αρκετών δεκαετιών από τον καιρό που επέστρεψα στον Κύριόν μας Ιησούν Χριστόν. Και νομίζω ότι είναι επίκαιρη η εκλογή τού θέματος που έχει σχέση με την Σταύρωση και την Ανάσταση τού Χριστού μας, όχι μονάχα γιατί ευρισκόμαστε στην εποχή εκείνη που έχει τάξει η Εκκλησία μας για τις ψυχές όλων των Χριστιανών να στρέφονται και να προετοιμάζονται και να συμμετέχουν στα Πάθη τού Χριστού μας, αλλά και γιατί ακριβώς η Σταύρωση και η Ανάσταση είναι το επίκεντρο, είναι ο πυρήνας τής καταφάσεως τού Χριστιανισμού και τού αντιλόγου εις τον Χριστιανισμό.

Γιατί αν η Σταύρωση και η Ανάσταση τού Χριστού μας είναι αλήθεια, τότε όλα εκείνα τα οποία πιστεύαμε, όλα εκείνα στα οποία έχουμε προσκολληθεί, όλα εκείνα τα οποία ακολουθούμε και που είναι ξένα ή αντίθετα προς τον Χριστό και προς το Ευαγγέλιό Του είναι είδωλα που πρέπει να γκρεμισθούν. Γι’ αυτό και με τόση μανία και με τέτοιο πείσμα έχουν εγερθεί τόσες πολλές αντιρρήσεις, έχουν παρουσιασθεί τόσο πολλά επιχειρήματα για να πείσουν τον καθένα ότι η Ανάσταση τού Χριστού δεν έγινε. Γιατί αν η Ανάσταση τού Χριστού, έγινε, τότε ο Χριστός είναι: «ο Θεός», τότε όλα όσα λέει ο Χριστός, όλα όσα λέει το Ευαγγέλιο είναι αλήθεια και θα πρέπει να πεθάνουμε για όλα όσα έχουμε ζήσει, που είναι αντίθετα και ξένα προς τον Χριστό και να ξαναζήσουμε μια νέα ζωή σύμφωνη με όλα όσα είπε ο Χριστός και εξακολουθεί να πρεσβεύει και να βιώνει η Εκκλησία.

Τα επιχειρήματα τα οποία υψώνονται για να αμφισβητήσουν την Ανάσταση τού Χριστού μπορούμε να τα κατατάξουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Ισλάμ και σεξουαλική επανάσταση

«Το Ισλάμ χρειάζεται μια σεξουαλική επανάσταση» Σεϊράν Ατές
Οι μουσουλμάνοι πρέπει να διακηρύξουν ότι η θρησκεία δεν έχει καμία θέση στο κρεβάτι τους, λέει η Σεϊράν Ατές, η Βερολινέζα δικηγόρος, συγγραφέας και ακτιβίστρια, η οποία στο τελευταίο βιβλίο της εξηγεί γιατί καμία κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει ή να αξιώνει να θεωρείται δίκαιη, όταν απαγορεύει στα μέλη της να αυτοπροσδιορίζονται και να ζουν ελεύθερα
«Ναι, μάλλον είμαι γενναία», παραδέχεται η Ατές, όταν παρατηρώ ότι με δεδομένο το παρελθόν της πρέπει να χρειάστηκε πολύ κουράγιο για να αποφασίσει να εκδώσει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το Ισλάμ χρειάζεται μια σεξουαλική επανάσταση». Δεν πάνε ούτε τρία χρόνια που η 46χρονη δικηγόρος αναγκάστηκε να κλείσει το γραφείο της, όταν δέχτηκε επίθεση και σοβαρές απειλές κατά της ζωής της από τον εν διάστασει σύζυγο μιας πελάτισσάς της. Η Ατές, η οποία ειδικεύεται στο οικογενειακό και ποινικό δίκαιο, είναι διάσημη στη χώρα της για τους αγώνες που δίνει εδώ και χρόνια υπέρ των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων γυναικών στη Γερμανία.
«Αλλά δεν είμαι και τόσο γενναία όσο ήμουν νεότερη. Τώρα, άλλωστε, έχω ένα παιδί», λέει η Ατές, η οποία είναι ανύπαντρη μητέρα μιας κόρης. Νεότερη, είναι αλήθεια, δεν τρόμαζε εύκολα. Ηταν 21 ετών, φοιτήτρια ακόμη, όταν από θαύμα βγήκε βαριά τραυματισμένη, αλλά ζωντανή, από μια δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε μια συνάδελφό της – οι δύο κοπέλες εργάζονταν σε ένα συμβουλευτικό κέντρο για γυναίκες από την Τουρκία που είχαν πέσει θύματα κακοποίησης.
έργο του Carroll Dunham

Και τώρα μιλάει για σεξουαλική επανάσταση – θεωρεί ότι είναι τώρα η σωστή στιγμή;

Φλούδα λεμονιού και ξεχάστε τον πόνο στις αρθρώσεις!

λεμόνι-φλούδα-ότι-αντιμετωπίζει-αρθρώσεις-συνταγή-μετά-το οποίο-θα-πρέπει-αφύπνισης-χωρίς-joint-πόνος

Το λεμόνι είναι ένα από τα πλέον χρήσιμα συστατικά 

στον κόσμο, το οποίο παρέχει προστασία ενάντια σε 

πολλές ασθένειες και μπορεί δικαίως να αποκαλείται 

υπερ-τροφή.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά - περιέχει πηκτίνη, 

βιοφλαβονοειφή, φολικό οξύ, βιταμίνη Α, Β1, Β6, C, 

κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγγάνιο.

Το λεμόνι επηρεάζει θετικά το συκώτι, το στομάχι, τα 


έντερα, το ανοσοποιητικό σύστημα, το καρδιαγγειακό 


και το νευρικό σύστημα.


Αν τρώτε τακτικά λεμόνι μπορείτε να αποτρέψετε 

ασθένειες όπως  βρογχίτιδα, γρίπη, κρυολόγημα, 

λαρυγγίτιδα, αρθρίτιδα, βακτηριακή λοίμωξη, πέτρες 

στα νεφρά και στη χολή, υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το λεμόνι μπορεί 

να αποτρέψει ακόμη και καρκίνο. 

Αλλά ξέρατε ότι το λεμόνι μπορεί επίσης να 

χρησιμοποιηθεί ως επάλειψη για τη θεραπεία του 

πόνου των αρθρώσεων;

Θα σας παρουσιάσουμε μια συνταγή που, αν 

προετοιμαστεί κατάλληλα, θα σας φέρει ανακούφιση 

στα πόδια και τα χέρια σας.

Συνταγή για τον καθαρισμό του αίματος και την εξάλειψη των θρόμβων!

συνταγή-για-αίμα-καθαρισμού-και-αποβολής του θρόμβου-

Αυτή η συνταγή προέρχεται από τον 12 ο αιώνα και εφευρέθηκε από τον Γερμανό γιατρό Hildegard von Bingen.

Κύριο συστατικό αυτής της συνταγής είναι το άνθος της αγριοκαστανιάς. 

Μαζέψτε άνθη από ένα κλαδί άγριας καστανιάς. 

Βάλτε τα άνθη σε ένα μπολ με ένα λίτρο βραστό νερό. 

Πώς να θεραπεύσετε τις άφθες στο στόμα μόνοι σας!

how-to-treat-άφθες-in-the-στόμα-σε-σας-δικά

Υποτροπιάζοντα στοματικά έλκη (υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα) είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες του στοματικού βλεννογόνου, η οποία λαμβάνει χώρα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Άφθες συνήθως συμβαίνουν σε νέους μεταξύ 10 και 19 ετών, και τείνουν  να επαναλαμβάνονται συχνά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής. Σπάνια συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Η φύση των επαναλαμβανόμενων ελκών τα καθιστά πολύ άβολα και δύσκολα υποφερτά λόγω της απρόβλεπτης έναρξης και έντασής τους  .

Απολαύστε τις εορταστικές ημέρες και μην αφήσετε την κατάθλιψη και την μελαγχολία να σας καταβάλει

της Βικτωρίας Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια

Οι κακές ειδήσεις, προβλήματα υγείας, οι δόσεις της εφορίας, των δανείων, των ασφαλιστικών ταμείων, οι υποχρεώσεις που τελειωμό δεν έχουν, η ανεργία, οι άστεγοι σίγουρα μας προκαλούν φόβο για το αύριο και έλλειψη ελπίδας για κάτι καλύτερο. Ακούσματα όπως για  συνανθρώπους μας, που δεν έχουν να φάνε και καταφεύγουν στα συσσίτιαπαιδιά που πεινάνε και τους χιλιάδες αστέγους, κάνουν το κλίμα των εορτών ιδιαίτερα βαρύ. Η ανεργία στο 30% επίσημα και τα κλειστά μαγαζιά σε όλες τις πόλεις βαραίνουν ακόμα πιο πολύ την όλη κατάσταση.
Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και τις μνήμες καιρών ευτυχισμένων, που παρήλθαν ανεπιστρεπτί, επιτείνουν την αίσθηση του κενού και του μάταιου. Μοναξιά, εγκατάλειψη και ανασφάλεια για ένα επερχόμενο, ζοφερό και ανεξέλεγκτο μέλλον και φυσικά η αβεβαιότητα και τα καθημερινά επιτείνουν την όλη ψυχολογία των ημερών. Άρα η μελαγχολία και η πιθανή κατάθλιψη στις φετινές εορτές είναι  κάτι γενικευμένο.

ΝΕΡΟ, ΤΟ ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

lifehub-diatrofi-11

 

Το νερό είναι το κυριότερο θρεπτικό συστατικό του σώματος μας ,το χρειάζεται σε τακτική βάση για να εκτελεί τις λειτουργίες του. Ο άνθρωπος μπορεί  να ζήσει 70 μέρες χωρίς τροφή αλλά χωρίς νερό  ζει μόνο 15 μέρες.
Το 75% του σώματος μας , το 95% του εγκεφάλου μας περιέχει  νερό. Το ανθρώπινο αίμα περιέχει νερό στο 90%.
Όταν τα κύτταρα μας  δεν είναι ενυδατωμένα εκφυλίζονται , αυτό έχει ως συνέπεια την φθορά των ιστών με αποτέλεσμα την γήρανση του οργανισμού.
Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι κάθε υγρό μπορεί να αντικαταστήσει τις ανάγκες του σώματος για νερό. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εντάξει πίνοντας καφέδες, τσάι  και αναψυκτικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς συνήθως αυτά τα υγρά αυξάνουν την απώλεια νερού καθώς προκαλούν διούρηση και εφίδρωση.
Το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα κλιματιστικά επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ο δρ.Batmanghelidg (1931-2004) αφιέρωσε  τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του για να βοηθήσει τους ανθρώπους να  συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άρρωστοι αλλά αφυδατωμένοι

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ


Τα Άνθη του Κακού, το ποίημα. Σαρλ Μπωντλαίρ, ο ποιητής. Πρώτη έκδοση το 1857 κι όλοι έπεσαν να τον φάνε ζωντανό. Είναι πορνογράφος, σκανδαλίζει, μήπως δεν είναι στα καλά του, μήπως έχει κλονιστεί η πνευματική του υγεία. Σήμερα ο Charles Baudelaire θεωρείται κλασικός και η θέση του είναι εξέχουσα στην κορυφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Έτσι συμβαίνει. Για όποιον ήρθε να μας πει κάτι χωρίς να πάρει προηγουμένως την άδεια της Δικαιοσύνης και την ευλογία της Εκκλησίας. Τον χαρακτήρισαν αηδιαστικό, αχρείο, αμαρτωλό, τον έσυραν στα δικαστήρια για το Ευαγγέλιο της ποίησής του, Τα Άνθη του Κακού.
Ναι, η βία είναι κακό πράμα, όμως έχει και το άνθος της, τα άνθη της. Το ίδιο η λαγνεία, κι αυτή έχει την ομορφιά της.
Είναι πρόστυχος ο Μπωντλαίρ. Έτσι λες; Προσβάλλει τα χρηστά ήθη. Μιλάμε για αδιάφορα πράγματα. Έχεις να κάνεις μ' ένα αριστούργημα, “Τα Άνθη του Κακού”, γέννημα της τέχνης του και της φαντασίας του. Αυτή είναι η βασίλισσα του ποιητή, η φαντασία. Αυτή τον οδήγησε μέχρι να ολοκληρώσει τα Άνθη του Κακού.

Επτά εχθροί του σπέρματος υπεράνω υποψίας


texnito-sperma-oario
Οι δολοφόνοι του σπέρματος πραγματικά μπορεί να βρίσκονται παντού, από το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό που καταναλώνει κανείς, μέχρι το χαλαρωτικό ντους που απολαμβάνει.

Όπως αναφέρει το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία το σημείο εισόδου τους στον οργανισμό, διάφορες χημικές ουσίες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μπορεί να βλάψουν το σπέρμα. Οι ουσίες αυτές μπορεί να έχουν επίπτωση στην ποσότητα του σπέρματος, στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων καθώς και στο DNA των κυττάρων.

Είναι ήδη γνωστές οι μελέτες που ανέδειξαν τη σχέση των στενών σελών στα ποδήλατα με τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και αυτή των αντικαταθλιπτικών με την αλλοίωση του σπερματικού DNA. Υπάρχουν όμως και απλές καθημερινές συνήθειες που «κρύβουν» χημικές ουσίες επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα. Εύκολα κανείς μπορεί να συνδυάσει την ελεύθερη διακίνηση αυτών των ουσιών στην αγορά με την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση υπογονιμότητας. Τα καλά νέα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αν κάποιος γνωρίζει που κρύβονται οι ουσίες αυτές, μπορεί εύκολα να τις αποφύγει.

Πόσες φορές απαρνήθηκε ο Πέτρος τον Ιησού;



Ένα κόμμα που τοποθετούμε κατά την απόδοση στα νέα ελληνικά σε λάθος θέση (μιας και δεν υπάρχει στο πρωτότυπο), αλλάζει τη σημασία της περιβόητης φράσης που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο μετά τον Μυστικό Δείπνο στον Κήπο της Γεσθημανής.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι…

Κατά τα Ευαγγέλια και συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Ματθαίος (ΚΣΤ (26) 35), ο Ιησούς είπε στον Πέτρο:
«Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις απαρνήση με».

Πού τάφηκε (7+1 φορές) ο αρχιερέας Καϊάφας;

Κατά τα Ευαγγέλια, ο Ιησούς σύρθηκε από τον Άννα στον Καϊάφα ώσπου να εκδοθεί η καταδίκη Του. Το όνομα του Καϊάφα*, του αρχιερέα που προέδρευσε στο μεγάλο εβραϊκό συνέδριο, το οποίο καταδίκασε τον Χριστό σε θάνατο, έχει μείνει χαραγμένο για πάντα στην ιστορία: είναι αυτός που «διέρρηξε τα ιμάτιά του» επιμένοντας ότι ο Ιησούς ήταν ένοχος βλασφημίας. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως, όταν πέθανε, οι Χριστιανοί τον συνόδεψαν στον τάφο με κατάρες. Ποιοι ήταν αυτοί οι Χριστιανοί; Εδώ βρίσκεται η πραγματική έκπληξη.
Καίτοι δεν είναι ιστορικά τεκμηριωμένο, σύμφωνα με την παράδοση, αναφορές περιηγητών, τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη και το απόκρυφο βιβλίο με τίτλο «Τα πεπραγμένα τω Πιλάτω», το νεκρό σώμα του Καϊάφα έτυχε να πέσει στα χέρια των κατοίκων της Κρήτης, οι οποίοι και προσπάθησαν (χωρίς επιτυχία) να τον θάψουν όχι μία αλλά 7 φορές!

Τον ξερνούσε η γη!

Πόσα χρόνια έζησε ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του;



Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα της Καινής Διαθήκης είναι, αναμφισβήτητα, ο Λάζαρος, ο οποίος – κατά τα Ευαγγέλια – υπήρξε μαθητής και φίλος του Ιησού.
Ο Λάζαρος ζούσε στη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα, μαζί με τις αδελφές του Μάρθα και Μαρία και στο σπίτι του είχε επανειλημμένα φιλοξενήσει τον Ιησού. Κάποια μέρα όμως αρρώστησε βαριά και πέθανε. Η ιστορία είναι τόσο γνωστή, που δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες: Ο Ιησούς τον ανέστησε τέσσερις μέρες μετά τον θάνατό του αφήνοντας έκθαμβο το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από τον τάφο και ταυτόχρονα προκαλώντας την οργή των αρχιερέων. Οι τελευταίοι μάλιστα έβαλαν στόχο, εκτός από τον Ιησού, να θανατώσουν και τον Λάζαρο, ο οποίος «ηγέρθη εκ νεκρών» προαναγγέλοντας την ανάσταση του Κυρίου.

Πώς έφτασαν τα κόκκινα αβγά στο πασχαλινό τραπέζι;


Τα κόκκινα αβγά αποτελούν βασικά σύμβολα του Πάσχα. Συνήθως βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, γι΄ αυτό και η ημέρα αποκαλείται Κόκκινη Πέμπτη.
Πολλοί είναι οι συμβολισμοί που αποδίδονται στο έθιμο. Μια λαϊκή παράδοση λέει πως, όταν αναστήθηκε ο Χριστός, όσοι άκουσαν την είδηση δεν το πίστεψαν. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αβγά είπε: «Αν από άσπρα γίνουν κόκκινα, τότε θα το πιστέψω». Και τα αβγά κοκκίνισαν. Όσο για το τσούγκρισμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι με το σπάσιμο του αβγού βγαίνει στην επιφάνεια η νέα ζωή, η αιώνια ζωή.

Αβγό, το καλύτερο δώρο

Ο Μυστικός Δείπνος, η προετοιμασία του την εποχή του Χριστού και ο πασχάλειος ή μη χαρακτήρας του

Σύμφωνα με τους Συνοπτικούς ευαγγελιστές, ο Ιησούς προσέρχεται (μόνος ή μετά των δώδεκα) στον Μυστικό Δείπνο, μετά τη δύση του ηλίου της 14ης Νισάν. Είναι ήδη Παρασκευή, 15 του μηνός (εσπέρα της Πέμπτης με τη σημερινή μέτρηση).  

Ο Μυστικός Δείπνος του Ιωάννη γίνεται στις 14 Νισάν, την παραμονή (παρασκευή) του Πάσχα. Πρόκειται για αποχαιρετιστήριο μεν, αλλά όχι πασχάλειο Δείπνο. Την παράδοση αυτή απηχεί και η πρακτική της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.


Η εορτή του Πάσχα των Ισραηλιτών

Παρ' όλο που η ημερομηνία προσδιορίζεται ως "πρώτη των αζύμων" (15 Νισάν), ουσιαστικά εννοείται η Πέμπτη (14 Νισάν - από Τετάρτη εσπέρας έως Πέμπτη εσπέρας), διότι τότε ακριβώς ετελείτο η θυσία των αμνών του Πάσχα στο Ναό. Την ίδια ανακριβή διατύπωση, όμως, κάνει και ο Ιώσηπος: "καὶ τῆς τῶν ἀζύμων ἐνστάσης ἡμέρας τεσσαρεσκαιδεκάτῃ Ξανθικοῦ μηνός" (Περί του Ιουδ. Πολ. 5,99). Στον μεταγενέστερο ιουδαϊσμό, οι δύο εορτές συγχέονται εντελώς και απορροφώνται από το Πάσχα, το οποίο λογίζεται στο εξής ως εορτής διαρκείας επτά ημερών, αρχής γενομένης από τις 15 και όχι από τις 14 Νισάν. Στους ευαγγελικούς χρονικούς προσδιορισμούς και στον Ιώσηπο διαπιστώνουμε τις πρώτες ενδείξεις της συγχύσεως των δύο εορτών. 

Ο δείπνος είναι και τηρείται πράγματι μυστικός δείπνος, γιατί πρέπει να γίνει οπωσδήποτε πριν συλληφθεί ο Ιησούς. Ο ίδιος, για λόγους μυστικότητας θα έλθει μόλις την τελευταία στιγμή, όταν όλα θα είναι πλέον έτοιμα. Δεν θέλει να εκτεθεί πρόωρα κινούμενος μαζί με όλους τους μαθητές εν σώματι μέσα στη πόλη ή πολύ περισσότερο πηγαίνοντας ο ίδιος τον αμνό του Πάσχα στο Ναό, προς σφαγή. Το"ἀναγκαῖον μέγα ἐστρωμένον" του Λουκά, σημαίνει ότι υπήρχαν έτοιμα χαλιά, μαξιλάρια, ντιβάνια ή ανάκλιντρα και πιθανώς κάποιο χαμηλό τραπέζι για το δείπνο. Αντίθετα από το Πάσχα της Εξόδου, που οι Ισραηλίτες έτρωγαν όρθιοι, έτοιμοι προς αναχώρηση με τις ποιμενικές γκλίτσες των νομάδων στο χέρι, το Πάσχα στη γη της επαγγελίας έτρωγαν πάντοτε ανακλινόμενοι αναπαυτικά, εις ένδειξη ελευθερίας από την δουλεία στην Αίγυπτο. Ο οικοδεσπότης ήταν προφανώς κάποιος μαθητής του Ιησού, για τον οποίο η φράση "ὁ διδάσκαλος λέγει" φαίνεται ότι ήταν αρκετή. Η ταύτιση της οικίας του Μυστικού Δείπνου με το "Ὑπερῶον"κοντά στην εκκλησία της Κοιμήσεως εκτός των τειχών νότια της Ιερουσαλήμ, ανάγεται στον 4ο αι. μ.Χ. (C. Kopp., Holy Places of the Gospels, N.Y., 1963, σ.323 εξ.).

Η Σταύρωση του Χριστού


Τετέλεσται 

καὶ κλίνας τὴν κεφαλὴν παρέδωκε τὸ πνεῦμα
(Ἰω. ιθ΄ 30)
Σήμερον κρεμᾶται ἐπί ξύλου, 
ὁ ἐν ὕδασι τήν γῆν κρεμάσας. 
Στέφανον ἐξ ακανθῶν περιτίθεται, 
ὁ τῶν ἀγγέλων βασιλεύς. 
Ψευδῆ πορφύραν περιβάλλεται, 
ὁ περιβάλλων τόν οὐρανόν ἐν νεφέλαις. 
Ῥάπισμα κατεδέξατο, 
ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τόν Ἀδάμ. 
Ἥλοις προσηλώθη, ὁ νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας. 
Λόγχῃ ἐκεντήθη, ὁ υἱός τῆς Παρθένου. 
Προσκυνοῦμεν σου τά Πάθη, Χριστέ. 
Δεῖξον ἡμῖν καί τήν ἔνδοξόν σου Ἀνάστασιν.




Γράφει η Ελένη Δραμπάλα

Η προσεκτική διατύπωση του Ιωάννη "τότε οὖν παρέδωκεν αὐτὸν αὐτοῖς" (δηλ. στους ιουδαίους ή και προς χάρι των ιουδαίων, πρβλ. Λκ. 23,25), αποσκοπεί στο να υπογραμμίσει την ενοχή και την απόλυτη ευθύνη των Ιουδαίων για την σταύρωση, μολονότι την εκτέλεσή της ανέλαβαν φυσικά οι ρωμαίοι στρατιώτες. Αυτοί είναι το υποκείμενο του "παρέλαβον οὖν τὸν Ἰησοῦν".

Ο Γολγοθάς, ή (θηλ.) η Γολγοθά [αραμ. gulgulta, εβρ. gulgoleth], σημαίνει «κρανίο», προφανώς από το σχήμα της τοποθεσίας, ευρισκόταν δε εκτός των τειχών της πόλης "διὸ καὶ Ἰησοῦς ... ἔξω τῆς πύλης ἔπαθεν" (Εβρ. 13,12). Η σημερινή του θέση μέσα στη βασιλική του Ναού της Αναστάσεως, παρόλες τις ριζικές καταστροφές που υπέστη ο τόπος το 70 και ιδίως το 135 μ.Χ., είναι πολύ πιθανή. Το 135 μ.Χ. ο Αδριανός ανέσκαψε εκ θεμελίων την πόλη και την επανέκτισε εξ αρχής ως καθαρά ρωμαϊκή πόλη με το όνομα Aelia Capitolina, απαγορεύοντας μάλιστα εντελώς στους Ιουδαίους κάθε είδους πρόσβαση στη νέα πόλη, ακόμα και για επίσκεψη (Δίωνος του Κασσίου, Ρωμ. Ιστ. 69,12, Ευσεβίου Εκκλ. Ιστ. 4,6). Οι Διαμαρτυρόμενοι, ερχόμενοι πολύ αργά στην ιστορία, επέλεξαν δικής τους εμπνεύσεως τοποθεσία για τον Γολγοθά, τον λεγόμενο "Garden Tomb", βορειοανατολικά του ναού της Αναστάσεως, τοποθεσία χωρίς καμμία ιστορική βάση. 


Η ποινή της Σταυρώσεως δεν ήταν ρωμαϊκή εφεύρεση. Η προέλευσή της είναι ανατολική. Δεν εφηρμόζετο ποτέ σε ρωμαίους πολίτες, αλλά προορίζετο μόνο για στασιαστές, δούλους και ληστές.


Ο Σταυρός απετελείτο από δύο πασσάλους, έναν κάθετο και έναν οριζόντιο, το λεγόμενο patibulum. Ο κάθετος ήταν μόνιμα στερεωμένος στους τόπους εκτελέσεων, ενώ ο κατάδικος έπρεπε να φέρει ο ίδιος στους ώμους του μόνο το patibulum (Πλουτάρχου, Ηθικά 554a "ἕκαστος κακούργων ἐκφέρει τὸν αὑτοῦ σταυρόν"). Σίμων ο Κυρηναίος ήταν τυχαία παρευρισκόμενος και υποχρεώθηκε να βοηθήσει τον ήδη εξουθενωμένο από την ανελέτητη μαστίγωση Ιησού.

Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ ΣΤΗΝ ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ από FAYRUZ

Αποτέλεσμα εικόνας για Yassouh El hayat Nouazimak
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Yassouh El hayat Nouazimak
Στην Μέση Ανατολή η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών είναι τέσσερα χρόνια αίματος και φρικτών εγκλημάτων κατά των χριστιανών.

Παράξενο πλάσμα αναστάτωσε εργαζόμενους σε φυτεία στην Ινδονησία! (Βίντεο)






Μια ομάδα εργαζόμενων στην  Ινδονησία, καθώς ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την εργασία της, νωρίς το πρωί, αντιμετώπισε μια παράξενη εμφάνιση ζώου, σε φυτεία φοινικέλαιου κατά μήκος του δρόμου bintangor-Sibu.

Σύμφωνα με έναν από αυτούς, το πλάσμα τους επιτηρούσε από ένα σημείο.

"Ήμασταν συγκλονισμένοι. Κανείς από εμάς δεν έχει δει ποτέ τέτοιο πράγμα. Ένας από μας χτύπησε στη συνέχεια το ζώο μέχρι που αυτό φάνηκε να χάνει τις αισθήσεις του », είπε ένας εργαζόμενος, προσθέτοντας ότι το ζώο είχε αιχμηρά νύχια.

ΠΕΡΙ ΒΑΣΚΑΝΙΑΣ-''Ξεμάτιασμα'' στην Ορθόδοξη Εκκλησία και Η Προσευχή – ευχή της Εκκλησίας για το ''μάτι''

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΡΙ ΒΑΣΚΑΝΙΑΣ-''Ξεμάτιασμα'' στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Συχνά ακούμε ανθρώπους να λέγουν ότι υποφέρουν σωματικά , διότι κάποιο βάσκανο μάτι τους '' μάτιασε''. Η Εκκλησία παραδέχεται το ''μάτι'', για αυτό και οι Άγιοι Πατέρες έχουν γράψει ειδική ευχή για το ξεμάτιασμα.
Πολλοί αναζητούν διάφορα φυλαχτά, για να μην τους πιάνει το μάτι. Το καλύτερο φυλαχτό είναι ο Σταυρός του Χριστού μας και ο Αγιασμός.

Ο Άνθρωπος ο οποίος το πρωί που ξυπνά κάνει το σταυρό του , προσεύχεται , τρώει λίγο αντίδωρο που έχει προμηθευθεί από την Εκκλησία, πίνει αγιασμό , πολύ δύσκολα '' ματιάζεται''.


Όταν είστε '' ματιασμένοι '', διαβάστε την ευχή της Βασκανίας που έχει η Εκκλησία μας. Αν δεν την έχετε κοντά σας, τότε να πιείτε λίγο αγιασμό, να αγιάσετε μετά το σώμα σας με τον Αγιασμό και να πείτε προσευχόμενοι το '' Πάτερ Ημών'' όσες περισσότερες φορές μπορείτε, μέχρι να διαπιστώσετε ότι το '' μάτι '' απομακρύνθηκε.

Να μην δεχθείτε να σας '' ξεματιάσει '' κάποιο άλλο πρόσωπο με άγνωστες προσευχές σε εσάς, διότι δήθεν δεν επιτρέπετε να τις ακούσετε. Υπάρχει περίπτωση οι προσευχές αυτές, να είναι από μάγους ή απο άλλους τσαρλατάνους αστρολόγους κ.τ.λ. οπότε τότε άθελα σας συμμετέχετε σε ενέργειες δαιμονικές.
Επίσης το '' ξεμάτιασμα '' με το λάδι στο ποτήρι ή το ξεμάτιασμα με την ''πετσέτα'' ή το ''ξεμάτιασμα'' με το ''καρβουνάκι'' είναι, είναι τελετές παρμένες από τη Μαύρη Μαγεία, γιαυτό ο Χριστιανός δεν πρέπει ποτέ να '' ξεματιάζει '' ή να δέχεται να ''ξεματιάζεται'' με αυτούς τους τρόπους. 

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΗΣ ΤΥΧΗΣ


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  dreamfairy.gif Εμφανίσεις:  134 Μέγεθος:  67,3 KB

Πρώτος κανόνας της Καλής Τύχης 
Η κακή τύχη δε διαρκεί πολύ επειδή δεν εξαρτάται από σας. Η Καλή Τύχη δημιουργείται από τον καθένα μας, γι΄ αυτό διαρκεί για πάντα. 

Δεύτερος κανόνας της Καλής Τύχης
Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν την Καλή Τύχη , αλλά ελάχιστοι αυτοί που είναι πρόθυμοι να την κυνηγήσουν .

Τρίτος κανόνας της Καλής Τύχης
Αν δεν έχετε Καλή Τύχη τώρα, ίσως οφείλεται στο ότι βρίσκεστε στις συνήθεις συνθήκες .Για να έχετε Καλή Τύχη πρέπει να δημιουργήσετε νέες συνθήκες.

Τέταρτος κανόνας της Καλής Τύχης
Το να αναζητάτε νέες συνθήκες για Καλή Τύχη δε σημαίνει να ενεργείτε για το δικό σας όφελος. Όταν δημιουργείτε συνθήκες , όταν βοηθάτε τους άλλους , αυξάνονται οι πιθανότητες να έχετε Καλή Τύχη. 

Το Χρώμα απο το Διάστημα (1927) - H. P. Lovecraft



Στα δυτικά του Αρκαμ οι λόφοι αγριεύουν και βρίσκεις κοιλάδες πυκνά δασωμένες που δεν τις πείραξε ποτέ τσεκούρι. Και σκοτεινές, απότομες χαράδρες που τα δέντρα τις σκαρφαλώνουν με τους πιο φανταστικούς τρόπους κι όπου κελαρύζουν ρυάκια που δεν είδαν ποτέ το σπίθισμα του ήλιου. Στις ομαλές πλαγιές βλέπεις πολυκαιρισμένες φάρμες, δεμένες με το τοπίο, χαμηλά σπίτια σκεπασμένα με λειχήνες, που κάθονται στ' απάνεμα και στοχάζονται χωρίς τελειωμό τα παλιά μυστικά της Νέας Αγγλίας. Όλες είναι τώρα έρημες. Οι χοντρές καμινάδες καταρρέουν κι οι ξυλόδετοι τοίχοι φουσκώνουν επικίνδυνα κάτω από τις χαμηλές σαμαρωτές σκεπές.

Οι παλιοί έφυγαν και στους ξένους δεν αρέσει να ζουν εδώ. Οι Γαλλο-καναδοί και οι Ιταλοί προσπάθησαν μάταια, οι Πολωνοί ήρθαν κι έφυγαν. ΄Όχι γιατί είδαν ή άκουσαν ή έπιασαν τίποτα, αλλά για κάτι που ανήκει στο βασίλειο της φαντασίας. Ο τόπος τη διεγείρει νοσηρά και τις νύχτες τα όνειρα γίνονται ανήσυχα. Αυτό θα 'ναι που διώχνει τους ξένους, γιατί ο γέρο Αμι Πιρς ποτέ δεν είπε τίποτα για όσα θυμάται από 'κείνες τις παράξενες μέρες. Ο Αμι, που χρόνια τώρα τα έχει κάπως χαμένα, είναι ο μόνος που έμεινε και που μιλά καμιά φορά για τότε. Και το τολμά γιατί το σπίτι του είναι κοντά στην ανοιχτωσιά και στους δρόμους που ακολουθούν οι ταξιδιώτες γύρω στο Αρκαμ.

Παλιότερα ένας δρόμος καβαλούσε τους λόφους, γεφύρωνε τις κοιλάδες κι έβγαζε ίσια εκεί όπου είναι τώρα το «καμένο χέρσωμα», όμως ο κόσμος σταμάτησε να τον χρησιμοποιεί κι ανοίχτηκε καινούριος, που κάνει μεγάλη βόλτα προς το νοτιά. Ανάμεσα στ' αγριόχορτα που ξαναγύρισαν μπορείς να βρεις σημάδια του παλιού και θα υπάρχουν ακόμα και όταν τα βαθουλώματα σκεπαστούν από τα νερά της καινούριας δεξαμενής. Τότε τα σκοτεινά δάση θα ξεκληριστούν και το καμένο χέρσωμα θα κοιμηθεί κάτω από τα γαλάζια νερά που θα καθρεφτίζουν τον ουρανό και θα ρυτιδώνουν στον ήλιο. Και τα μυστικά των παράξενων ημερών θα γίνουν ένα με τα μυστικά του βυθού. Ένα με τους χαμένους θρύλους των γέρικων ωκεανών και με το μυστήριο της πρώτης γης.

25 εξαιρετικά σκίτσα που εκθέτουν συνοπτικά τα ελαττώματα της κοινωνίας μας!

Ο καταναλωτισμός, οι φόροι, η παχυσαρκία, ο ψηφιακός εθισμός, η δουλεία, τη μοναξιά, η απληστία, η τρομοκρατία, τα γηρατειά, η υποτίμηση των εργαζομένων και η θρησκευτική μισαλλοδοξία είναι μερικές από τις πτυχές που έξοχα έχουν συλληφθεί από τον καλλιτέχνη John Holcroft μέσω των πνευματωδών σχεδίων του. Ρίξτε μια ματιά στη σατιρική ματιά του πάνω σε αυτά τα κοινωνικά ζητήματα και τις σύγχρονες συμπεριφορές ...
1

Να τι συμβαίνει όταν βάζετε κρεμμύδια στις κάλτσες σας ενώ κοιμάστε!

Το κάτω μέρος των ποδιών σας είναι ισχυρό και άμεσο σημείο πρόσβασης σε εσωτερικά όργανα στο σώμα σας διαμέσου αυτών που είναι γνωστοί ως μεσημβρινοί στην κινεζική ιατρική. Οι μεσημβρινοί είναι μονοπάτια κάθε οργάνου με το σώμα σας. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι μεσημβρινοί δεν υπάρχουν μέσα στο σώμα ή στο κάτω μέρος των ποδιών. Για εκείνους που καταλαβαίνουν κινεζική ιατρική μπορεί να γνωρίζετε ότι το μεσημβρινό σύστημα είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με το νευρικό σύστημα.
Εάν πιστεύετε ότι έχετε νεύρα και ένα νευρικό σύστημα και πιστεύετε ότι έχετε μεσημβρινούς επίσης, είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, όταν το ερμηνεύσουμε και δούμε πού οι μεσημβρινοί βρίσκονται μέσα στο σώμα.
Το κάτω μέρος των ποδιών έχει πολλές διαφορετικές απολήξεις νεύρων, περίπου 7.000 (βασικά μεσημβρινούς), που συνδέονται άμεσα με διάφορα όργανα μέσα στο σώμα. Είναι πολύ ισχυρά ηλεκτρικά κυκλώματα εντός του σώματος και είναι συχνά αδρανή επειδή φοράμε παπούτσια και δεν κάνουμε βελονισμούς για να βοηθήσουμε τους μεσημβρινούς ή τα νεύρα με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που ήθελα να συστήσω το ξυπόλυτο περπάτημα ! Για την τόνωση αυτών των μεσημβρινών στο κάτω μέρος των ποδιών σας, καθώς και για να γειωθείτε με το αρνητικό πεδίο ιόντων της γης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα