Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΟΤΑΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΛΟΓΩ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ



 


του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Κασσιανή ή Κασ(σ)ία, ή Εικασία, ή Ικασία Βυζαντινή ηγουμένη. Ποιήτρια συνθέτρια, και υμνογράφος στην οποία και αποδίδεται το ψαλλόμενο την Μεγάλη Τρίτη τροπάριο που αρχίζει με τις λέξεις: "Κύριε η εν πoλλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή.."

Λίγο έλειψε και δεν θα ήταν τίποτε από όλα αυτά. Μία γυναίκα τόσο όμορφη και τόσο έξυπνη όσο η Κασσιανή, είχε κι άλλες επιλογές. Παραήταν, όμως έξυπνη για να γίνει σύζυγος αυτοκράτορα.

Γνωστός είναι ο μύθος για το διάλογο της με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, που την απέρριψε στην τελετή για την επιλογή νύφης, ακριβώς γιατί ένιωσε ότι πλήγωσε τον εγωισμό του.

Θεόφιλος: Εκ γυναικός τα χείρω.

Κασσιανή: Και εκ γυναικός τα κρείττω.

Η αποτυχία της να γίνει αυτοκράτειρα την οδήγησε στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, όπου ίδρυσε ένα κοινόβιο, του οποίου έγινε η πρώτη ηγουμένη. Ο έρωτας της, όμως, για το Θεόφιλο δεν έσβησε ποτέ. Αλλά ούτε ο αυτοκράτορας την είχε ξεχάσει.

Προστατέψτε τον σκύλο σας από τα βεγγαλικά της Ανάστασης


Το Πάσχα και η Ανάσταση πλησιάζει και όλο και περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων προβληματίζονται για την αντίδραση του σκύλου τους στον ήχο των πυροτεχνήματα της Ανάστασης, , ιδιαίτερα όσοι μένουν κοντά σε κάποια εκκλησία. Η αλήθεια είναι πως η «Ευαισθησία στους ήχους» είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που περιγράφεται στο  20% με 50% περίπου των σκύλων που εκτίθενται σε βεγγαλικά, πυροβολισμούς, βροντές ή άλλα έντονα ηχητικά ερεθίσματα . Συμπτώματα όπως η έντονη σιελόρροια, ο τρόμος (τρέμουλο), η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία, ο έμετος, η διάρροια, και συμπεριφορές  όπως το μάζεμα της ουράς, το κατέβασμα των αυτιών, η αυξημένη κινητικότητα, το κρύψιμο, η προσπάθεια διαφυγής και ο αυτοτραυματισμός περιγράφονται  σε σκύλους κατά τη διάρκεια κάποιου έντονο ηχητικού ερεθίσματος. Το σύνολο των συμπτωμάτων  αυτών συχνά περιγράφεται και ως «Κροτοφοβία», όρος ο οποίος όμως δεν περιγράφει πάντα τα αίτια του προβλήματος.
Τί ονομάζεται Φόβος;
Φόβος ονομάζεται η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Η αντίδραση αυτή περιλαμβάνει παραμέτρους που αφορούν τη φυσιολογία, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ζώου.

Πάππους και γιαγιά: Μια σχέση που χαλάει ή ωφελεί τα παιδιά;

Οι γονείς συχνά παραπονιούνται ότι ο παππούς και η γιαγιά πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια, δίνουν συμβουλές και επικρίνουν τους γονείς, εκφράζουν υπερβολική αγάπη προς τα παιδιά, τα κακομαθαίνουν, κάνουν όλα τους τα χατίρια και τα κάνουν ανεξέλεγκτα.
pappous-giagia Ας σκεφτούμε ότι μέσα από αυτή τη σχέση ο παππούς και η γιαγιά έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσα δεν είχαν κάνει ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν με τα παιδιά τους. Όταν ήταν γονείς και μεγάλωναν τα παιδιά τους δεν είχαν το χρόνο, τη διάθεση ή το κουράγιο για σκανταλιές και παιχνίδι. Τώρα πλέον σε αυτή τη σχέση δεν έχουν την κύρια ευθύνη της ανατροφής και δεν έχουν να σκεφτούν συνέπειες και επιπτώσεις των ορίων που δεν βάζουν.

Η σχέση του παππού και της γιαγιάς με τα εγγόνια είναι μια σχέση μοναδική που δίνει πολλά και στις δύο πλευρές. Είναι περισσότερα τα οφέλη παρά τα μειονεκτήματα που συγκεντρώνει αυτή η σχέση. Εξάλλου, τα όρια τα βάζει ο γονιός τόσο στα παιδιά όσο και στη σχέση με τους δικούς του γονείς. Οι γονείς θα πρέπει να μην είναι επικριτικοί με τους δικούς τους γονείς. Ακούγεται αρκετά σκληρό να λένε: «Δεν θέλω να μεγαλώσω τα παιδιά μου, όπως εσείς. Δεν θέλω να κάνω τα δικά σας λάθη». 

Κανένας δε σε προκαλεί αν δεν τον προσκαλέσεις...

Όταν πιστεύουμε ότι οι άλλοι μας προκαλούν να φερθούμε ανάλογα, αυτός είναι ένας μύθος του εγώ, που μας κρατά να παραμένουμε στην τυφλότητα. Αυτό είναι ένα "υπέροχο" άλλοθι. Αν το 

αναζητήσεις μέσα από την αυτογνωσία θα δεις ότι κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς τη συγκατάθεσή μου ή χωρίς την λάθος συμπεριφορά μου ή χωρίς τον λάθος χειρισμό μου. Αφού όλα από μένα ξεκινούν σε μένα καταλήγουν... είναι ακριβώς όπως ο αντίλαλος.... ότι πεις, κάνεις, σκεφτείς σε σένα θα επιστρέψει όπως το είπες, το έδωσες, το σκέφτηκες....  

ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ: ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;


    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Πρόσφατα είδα ένα ντοκιμαντέρ που βάσει των χειρογράφων του Nag Hammadi περιέγραφε τη ζωή του Χριστού. Κάποιες λοιπόν εκδοχές λένε πως ο Χριστός δεν πέθανε πραγματικά πάνω στον σταυρό, αλλά λιποθύμησε. Κάποιες άλλες λένε, πως μπορεί να μην σταυρώθηκε ο ίδιος, αλλά να άλλαξε θέση με τον Σίμωνα τον Κυρηναίο. Θα ήθελα την άποψή σας πάνω σ’ αυτό.

    σταύρωση 

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Η καλύτερη κρυψώνα για μια αλήθεια είναι να βρεθεί ανάμεσα σε δύο ψέματα.
    Αρχικά λοιπόν θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι ΔΕΝ δηλώνουν όλα τα χειρόγραφα του Nag Hammadi την Αλήθεια. Τα κείμενα που λένε την Αλήθεια, είναι πολύ λίγα, και κυρίως είναι αυτά των ίδιων των μαθητών του Χριστού.
    Για το πρόσωπο του Χριστού, εκτός από τους μαθητές, πολλοί έγραψαν τις απόψεις τους. Αυτά τα γραπτά, δεν είναι Ευαγγέλια, αλλά απλά κείμενα του Nag Hammadi.
    Επίσης, πολλά από αυτά τα κείμενα, είναι ανυπόγραφα· δηλαδή χωρίς κάποιο συγκεκριμένο συγγραφέα. Συντάχθηκαν από άγνωστους ανθρώπους, που εξέφραζαν μια άποψη ή την αντίληψή τους για την διδασκαλία και τη ζωή του Χριστού. Άλλα πάλι κείμενα, συντάχθηκαν από κάποιες ομάδες που παρανόησαν και το έργο αλλά και τη διδασκαλία του Χριστού.

Ρόμπερτ Πάουελ: Ο ηθοποιός που έγινε... Χριστός

Ρόμπερτ Πάουελ: Ο ηθοποιός που έγινε... Χριστός 


Ο Ρόμπερτ Πάουελ είναι must την περίοδο του Πάσχα! Την Μεγάλη Εβδομάδα θα τον δείτε να μπαίνει στα Ιεροσόλυμα, να τον προδίδουν, να δικάζεται, να βασανίζεται, να σταυρώνεται και voriskνα ανασταίνεται! Είναι ο άνθρωπος που υποδύθηκε τον Ιησού Χριστό στην μίνι σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι «O Ιησούς από τη Ναζαρέτ».
Ένας ρόλος που στιγμάτισε τη ζωή του. Κυρίως γιατί ενσάρκωσε τον Χριστό μ' έναν τρόπο που πλησιάζει σ' αυτό που ο κάθε πιστός είχε στο μυαλό του προηγουμένως για την εικόνα του Ιησού. Την ίδια στιγμή, ο Πάουελ, με τον ρόλο αυτό έβαζε το τέλος στην καριέρα του αφού δεν μπόρεσε ποτέ να εξασφαλίσει κάποιον ρόλο στο Χόλιγουντ ακριβώς γιατί οι σκηνοθέτες δίσταζαν να τον χρησιμοποιήσουν. Έτσι συνέχισε κάνοντας ασήμαντες δουλειές χωρίς καμία επιτυχία. Έκανε άλλες 11 ταινίες μετά τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» σε... δευτεροκλασάτες παραγωγές. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να κάνει εμφανίσεις σε διάφορες παραγωγές.
Ο Ρόμπερτ Πάουελ γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1944 στην Αγγλία.

Μαγκιά μου μετά από 4 χρόνια μόνη να είμαι ακόμη όρθια!



Μαγκιά μου μετά από 4 χρόνια μόνη να είμαι ακόμη όρθια! 


4 χρόνια μετά. Μετά το τέλος ενός γάμου που ξεκίνησε με όνειρα, χαμόγελα και ελπίδες. Ένα τέλος που θα θυμάμαι πάντα. Όχι γιατί δεν το ξεπέρασα αλλά γιατί 5 μέρες μετά το τέλος του γάμου μου, αντίκρυσα αυτό που 3 χρόνια πάλευα να αποκτήσω. Ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Να κλάψω; Να γελάσω; Τί θα κάνω τώρα; Μα μόλις πρίν 5 μέρες χώρισα!

Ακόμη θυμάμαι τα συναισθήματά μου. Έκλαψα, γέλασα, χάρηκα και μετά…απόγνωση. Όχι δεν θα το πετάξω αλλά μπορώ να το μεγαλώσω μόνη μου; Και η ζωή μου θα αλλάξει, θα δυσκολευτώ να την ξαναφτιάξω, ίσως δεν μπορέσω καθόλου. Δεν πειράζει θα το κάνω. Θα το παλέψω.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν έχετε παιδί στην εφηβεία

<<Είμαι ειδικός στους εφήβου>>, λέει η μαμά-blogger Nancy Friedman, η οποία έχει δύο παιδιά στην εφηβεία, έχει υπάρξει έφηβος και «βασικά, γιατί έτσι λέω», όπως η ίδια γράφει. Και βασιζόμενη σε αυτή την «γιατί-έτσι-λέω» πραγματογνωμοσύνη της, έχει καταλήξει σε μία λίστα με τα απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να επιβιώσετε από τα ίδια τα παιδιά σας, στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας τους:
1. Εκείνα ξέρουν τα πάντα. Εσείς δεν ξέρετε τίποτα. Το γεγονός ότι δεν ξέρετε και δεν αναγνωρίζετε τίποτα είναι, σύμφωνα με το έφηβο παιδί σας, αυταπόδεικτη αλήθεια.
Όταν έχετε παιδιά στην εφηβεία, η καθημερινή στάση ζωής τους όταν μιλούν μαζί σας είναι να σας κοιτάζουν σαν να είστε ο πιο άσχετος άνθρωπος στον κόσμο. Θα το ξεπεράσουν όταν γίνουν 25 χρονών. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα, ξαφνικά θα εκπλαγούν από το πόσα μάθατε αυτά τα 10 χρόνια.

Πώς κάνουν σεξ οι γονείς!

Όταν ένα ζευγάρι κάνει παιδιά, η ερωτική του ζωή αλλάζει. Ακόμη και τα πιο παθιασμένα ζευγάρια έχουν μερικές μαύρες σελίδες στην ερωτική τους ιστορία, μετά τα παιδιά. Το αυθόρμητο σεξ των ανεμέλων, άτεκνων ημερών ανήκει στο παρελθόν, αφού οι απαιτήσεις και οι προτεραιότητες της καθημερινότητας έχουν πια αλλάξει. Το σεξ μπορεί να είναι μισοκοιμισμένο, ημιτελές ή εντελώς βουβό. Δείτε ποιοι είναι οι πέντε τύποι σεξ που κάνουν τα ζευγάρια με παιδιά και ταυτιστείτε!

To το-μωρό-κοιμάται-σεξ

Το σεξ αρχίζει όταν το μωρό κοιμηθεί και η λήξη σημαίνεται με το πρώτο κλάμα που μεταφράζεται ως «ξύπνησα και πεινάω». Αυτό σημαίνει τρία πράγματα. Πρώτον: το ένα μάτι και το αντίστοιχο αυτί (συνήθως της μάνας) είναι στραμμένα προς το παιδικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια του -όχι και τόσο παθιασμένου- σεξ. Δεύτερον: σαν να σας κοροϊδεύουν οι θεοί του σεξ, το μωρό θα ξυπνήσει είκοσι λεπτά πριν το αναμενόμενο και θα σας κάνει να πεταχτείτε απ’ το κρεβάτι και να τρέξετε προς το δωμάτιό του με μισο-φορεμένη πιτζάμα και αναστατωμένα μαλλιά. Τρίτον: το σεξ αυτό δεν θα είναι απλά ήσυχο, θα είναι απόλυτα βουβό. Σημαντικό το σεξ, οπωσδήποτε, αλλά το ζητούμενο είναι ένα. Να μην ξυπνήσει, για κανένα λόγο, το μωρό!

Το μισό σεξ

Μεταβολικό σύνδρομο: Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί;



 

Με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο περιγράφονται μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο, από ποιους παράγοντες κινδύνου αποτελείται και τι πρέπει να κάνετε για να το αποφύγετε. 
 
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
 
Οι πέντε προϋποθέσεις που περιγράφονται παρακάτω ανήκουν στους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Μπορεί να έχετε οποιοδήποτε από αυτούς τους παράγοντες και όχι όλους, αλλά συνήθως τείνουν να εμφανίζονται μαζί. 

Νικήστε την τριχόπτωση...τρώγοντας



 


Τα μαλλιά σας χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση με τα κατάλληλα προϊόντα προκειμένου να δείχνουν υγιή και λαμπερά. Όμως μπορείτε να καταφέρετε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν συνδυάστε ένα πρόγραμμα  διατροφής. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες τροφές είναι απαραίτητες για υγιή μαλλιά. 
 
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
 
Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο δίνει στα μαλλιά σας καλή υγεία από μέσα και όχι μόνο εξωτερική λάμψη .  Βάλτε στη δίαιτα σας τις παρακάτω τροφές και δείτε τη διαφορά.

Ακολούθησε την ψυχή σου...

 Ακολούθησε την ψυχή σου...

Πριν από πολλά χρόνια, διάβασα κάτι πολύ ωραίο, το οποίο, όμως, δε θυμάμαι ούτε ποιος το έγραψε ούτε που το διάβασα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το νόημα που πηγάζει από το συγκεκριμένο κείμενο.

"Ο Θεός, ως δημιουργός, αγάπησε τόσο πολύ τον άνθρωπο, που δε θέλησε να αποχωριστεί ποτέ το δημιούργημά του. Θέλοντας να είναι συνεχώς μαζί μας, αλλά και, συγχρόνως, να μην παρεμβαίνει στο δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, αποφάσισε να κρυφτεί. Και κρύφτηκε τόσο κοντά και τόσο μέσα μας, που δεν μπορούμε καν να το αντιληφθούμε. Πού κρύφτηκε, λοιπόν, ο Θεός; Μέσα στην ψυχή μας!".
Δεν είμαστε μόνο σώμα. Και σίγουρα, δεν είμαστε μόνο πνεύμα. Είμαστε πάνω από όλα ψυχές. Ψυχές οι οποίες επιζητούν ΜΟΝΟ τελείωση. Και η τελείωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί, μόνο μέσα από μια διαρκή πνευματική προσπάθεια εξέλιξης, η οποία θα πρέπει να κατευθύνεται από ανιδιοτελή ΑΓΑΠΗ.

Η χλωρίνη προκαλεί λοιμώξεις στα παιδιά

altΗ χλωρίνη μπορεί να σκοτώνει τα μικρόβια και να καθαρίζει τους λεκέδες, αλλά έχει και παρενέργειες στην υγεία των παιδιών. Η παθητική έκθεση των παιδιών στη χλωρίνη, όταν χρησιμοποιείται στο σπίτι τους ή στο σχολείο τους ως καθαριστικό, αυξάνει την πιθανότητα κάποιας λοίμωξης στον οργανισμό τους, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.



Αν και οι επιπτώσεις είναι μέτριες, δεν παύουν να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω της ευρείας χρήσης της χλωρίνης ως καθαριστικού.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντια Κάζας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής "Occupational and Environmental Medicine", μελέτησαν τις πιθανές επιπτώσεις της χλωρίνης σε πάνω από 9.000 παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών, σε διάφορες χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία, Ισπανία).

Έκλεισα όλα τα κουμπιά των θορύβων...

Thought_by_byluluka.jpg

Έκλεισα όλα τα κουμπιά των θορύβων...
άδειασα κάθε σκέψη από το λίγο μυαλό μου

και πειθάρχησα για πρώτη φορά στον εαυτό μου...

Έκανα τα πάντα να σιωπήσουν γύρω μου...
Προκάλεσα την σιωπή για παρέα

και την ένιωσα ν' απλώνεται μέσα μου με καλοσύνη...

Στοιχίζει πανάκριβα η σοφία της ψυχής...

Paradise_Lost_by_ThisYearsGirl.jpg
Αν δεν κτυπούσανε τα κύματα εκείνους τους βράχους στ' ακροθαλάσσι, δε θα καμάρωνες το σχήμα τους.
Έτσι δεν είναι; Στοιχίζει ακριβά η πείρα, αγόρι μου.
Στοιχίζει πανάκριβα η σοφία της ψυχής.Γιατί η σοφία του μυαλού είναι άλλο πράγμα.
Την αποκτά κανείς με τη γνώση.. Τούτη δω που σου λέω, η σοφία της ψυχής, αποκτιέται μόνο με πόνο...
Κάποιες στιγμές αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο...
Δεν ξέρω.. Άντε βάλε τσίπουρο.. Σαν το νερό πάει το άτιμο...;
Κάποτε πίστεψα κι εγώ όπως πολλοί άλλοι, πως θα 'φτιαχνα από την αρχή τον κόσμο..
Τα ΄δωσα όλα.. Δεν κράτησα ουτ' ένα ψίχουλο για τον εαυτό μου..
Γιατί έτσι έιμαι γω, π' ανάθεμά με...
Ή αδειάζω το ποτήρι μου ή δεν το λερώνω καθόλου... Δεν έγινε τίποτα...
Ο κόσμος στο χειρότερο πάει...

24 ΟΜΟΡΦΑ ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΦΙΛΙΑ, ΖΩΗ, ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, tapandaola111

1. Αν δεις το εαυτό σου στα μάτια των άλλων τότε έχεις κερδίσει το σεβασμό τους!!
2. Για τα παιδιά η απώλεια των γονέων είναι το παρελθόν που σβήνει, αλλά για τους γονείς ο θάνατος των παιδιών είναι το μέλλον που σβήνει. 
3. Δεν φταίω που διάλεξες το γεμάτο κρεβάτι και τη μοναξιά της ψυχής, ας πρόσεχες! 
4. Να θυμάσαι πως κάθε άνθρωπός που συναντάς κάτι φοβάται, κάτι αγαπά και κάτι έχει χάσει. 
5. Τα ωραιότερα λόγια μίας αγάπης κρύβονται πίσω από τη σιωπή ενός βλέμματος! Ότι δεν ακούγεται δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. 
6. Όταν αγαπάς το νιώθεις, όταν σ' αγαπούν αμφιβάλλεις... 
7. Θα με εκτιμήσεις γιατί με έχασες και με έχασες, γιατί δεν με εκτίμησες.

10 Τρόποι για να πάρεις την ζωή στα χέρια σου

Αποτέλεσμα εικόνας για 10 Τρόποι για να πάρεις την ζωή στα χέρια σου


Η αυτό-αμφισβήτηση και ο φόβος αποτελούν ψυχολογικές μάστιγες της εποχής μας.  Τα δυο αυτά συναισθήματα παρεμβαίνουν στη διαδικασία του να επιλέξουμε και να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας.  Η αυτό-αμφισβήτηση και ο φόβος εκδηλώνονται με τις μικρές εσωτερικές εκείνες φωνές που μας λένε «δεν θα πετύχεις ποτέ, οπότε γιατί να προσπαθήσεις;» ή «ποιος νομίζεις ότι είσαι;  Θα αποτύχεις!». 

Η αυτό-αμφισβήτηση και ο φόβος είναι τα συναισθήματα που μας κάνουν να ακούμε τι λένε, να πιστεύουμε αυτές τις φωνές, με αποτέλεσμα να τα παρατάμε πριν καν ξεκινήσουμε.

Πώς δημιουργείται η αυτό-αμφισβήτηση και ο φόβος
Ήδη από πολύ μικρή ηλικία ο άνθρωπος παίρνει μηνύματα για τον εαυτό του και τις ικανότητές του από την οικογένεια και στη συνέχεια από το σχολείο. 

Μία κατηγορία είναι οι υπερπροστατευτικοί γονείς που δεν επιτρέπουν στο παιδί να ρισκάρει και να ανοίξει τα φτερά του: στέλνουν το μήνυμα ‘πρόσεχε, θα πέσεις και θα αποτύχεις’, το οποίο κάτω από την επιφάνεια κρύβει το μήνυμα ‘δεν έχεις αρκετές δυνάμεις’. 

Κράτα με Σφικτά


Αρθρογράφος: Νίκος Μεταξάς
Αποτέλεσμα εικόνας για Κράτα με Σφιχτά
Η αγάπη απαιτεί επιβεβαίωση, επιβεβαίωση με ένα χάδι ή με ένα πιάσιμο χεριού, οτιδήποτε  θα μας ησυχάσει ότι ο σημαντικός για μας άλλος, νοιάζεται και ανταποκρίνεται.  Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι καυγάδες είναι διαμαρτυρίες, διαμαρτυρόμαστε όταν φοβόμαστε ότι θα απομακρυνθούμε από τον σύντροφό μας. Το ερώτημα “είσαι εκεί για μένα;” βρίσκεται πίσω από κάθε τέτοια ψυχική δυσφορία.
Μεγάλωσα στην Αγγλία, στο παμπ των γονιών μου, στο οποίο πάντα  παιζόντουσαν διάφορα δράματα. Και όλα αυτά τα δράματα – οι καυγάδες, το φλερτ, τα δάκρυα, τα ξεσπάσματα – αφορούσαν την αγάπη και τον έρωτα.  
Επίσης παρακολούθησα τους γονείς μου να καταστρέφουν την αγάπη τους και τον γάμο τους.  
Από τότε, είχα σαν αποστολή μου να κατανοήσω τι σημαίνει  αυτό που το ονομάζουμε έρωτα και αγάπη.  Η μητέρα μου τον περιέγραφε σαν « τα πέντε αστεία λεπτά».  Άλλοι τον περιγράφουν σαν ένα μυστήριο μείγμα συναισθήματος και σεξ.  ΄Η σαν ένα συνδυασμό ξελογιάσματος και συντροφικότητας.  Λοιπόν, είναι κάτι πολύ περισσότερο από όλα αυτά.
Οι προσωπικές μου αντιλήψεις διαμορφώθηκαν, ερευνώντας και συμβουλεύοντας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια περισσότερα από χίλια ζευγάρια, αυτές οι αντιλήψεις  τώρα έχουν  συγχωνευτεί με ένα όλο και περισσότερο αυξανόμενο σώμα  επιστημονικών μελετών, σε σημείο που μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση, ότι μπορούμε να ορίσουμε και να περιγράψουμε τι σημαίνει έρωτας και αγάπη. Είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει από την διαίσθηση χωρίς απαραίτητα να είναι προφανές. Είναι μια  συνεχής αναζήτηση ενός βασικά ασφαλούς δεσμού με κάποιον άλλο. Μέσω αυτού του δεσμού, οι ερωτευμένοι σύντροφοι εξαρτιούνται  ο ένας από τον άλλο συναισθηματικά, για φροντίδα, ανακούφιση και προστασία.

Κι εμείς τι πάθαμε που μεγαλώσαμε έτσι; – Γίναμε έτσι…


Είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός. Σ’ αυτή τη φράση ο Βίλχελμ Μπους εσωκλείει σύντομα και περιεκτικά τη δυσκολία – κι ο,τι αυτή προϋποθέτει ή συνεπάγεται- του να είναι κανείς όχι τέλειος, αλλά ένας αρκούντως καλός γονιός. Εξάλλου τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και τέλεια παιδιά, κι αυτό είναι κάτι, που χρειάζεται να κρατάμε καλά στο νου μας.

Όταν κάποιος γίνεται γονιός, τότε είναι η στιγμή που έρχεται στην επιφάνεια το δικό του εσωτερικό παιδί, των δικών του παιδικών χρόνων, έρχεται ξανά σε επαφή με το παρελθόν του, με τα τραύματά του. 

Και μπορεί είτε να υποκύψει σ’ αυτά και να τα αναπαράγει, διαιωνίζοντας με τη σειρά του αυτό το φαύλο κύκλο γενεών, είτε μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τις πληγές του, σπάζοντας τον κύκλο. Όποια κι αν είναι η επιλογή του, οι συνέπειες είναι αναπόφευκτες και αντίστοιχες της απόφασής του. 

Ο πρώτος δρόμος είναι σίγουρα ο πιο εύκολος, αλλά εξίσου σίγουρα είναι και ο πιο επικίνδυνος και επώδυνος για το παιδί μπροστά του.

Οι γονείς βλέπουν το παιδί τους ως προέκταση του εαυτού τους, αδυνατούν να το δουν ως ξεχωριστή προσωπικότητα, ως πλάσμα με διαφορετική ταυτότητα, τη δική του ταυτότητα. Περιμένουν απ’ αυτό να γίνει ό,τι δεν έγιναν, να κάνει ό,τι δεν έκαναν, να ζήσουν τη ζωή που δεν έζησαν μέσα απ’ τη ζωή του παιδιού τους, να “φτιάξουν” το τέλειο, το ιδανικό, το ατσαλάκωτο παιδί. Αντ’ αυτού όμως, το μόνο που καταφέρνουν να “φτιάξουν” είναι ένα φοβισμένο παιδί.

Ανάγκη ύπαρξης ορίων


"Διαβάζουμε στο βιβλίο των Παροιμιών (ένα απο τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης) ότι ο Θεός πριν δημιουργήσει τον κόσμο χάραξε έναν κύκλο για να τον οριοθετήσει.

Και κάθε τι που υπάρχει αποτελεί και μια επιβεβαίωση της ανάγκης ύπαρξης ορίων. 
 
Τα όρια είναι απαραίτητα για την δημιουργία και την διατήρηση των πραγμάτων και των πλασμάτων. 
 
Το κύτταρο περιβάλλεται απο μια μεμβράνη, ο εγκέφαλος περικλείεται στην κρανιακή κοιλότητα κ.ο.κ. 
 
Και ποια είναι η λειτουργία του δέρματος;
 
Έχει την θέση ορίου. 
 
Παρατηρήστε τα πράγματα γύρω σας και θα δείτε παντού να επαναλαμβάνεται αυτός ο κύκλος που χάραξε ο Θεός για να οριοθετήσει τη δημιουργία. 

Όταν καρπίσουν...


"Σπόροι, κουκούτσια, κάθε τι που σπέρνεται η φυτεύεται, φυτρώνει, αναπτύσσεται και τέλος καρπίζει! 
 
Το ίδιο ισχύει για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες μας!

Στην Βουλγαρία, ο Δάσκαλος Πέτερ Ντενώφ μας έλεγε να μην πετάμε τα κουκούτσια των φρούτων που τρώμε, αλλά να τα φυτεύουμε! 
 
Θα σας συμβουλέψω να κάνετε το ίδιο.
 
Αν δεν έχετε κήπο, θάψτε τα όπου μπορείτε.

Λέξεις έναντι Δράσης

 

Oι λέξεις ή οι ενέργειες ενός ατόμου είναι πιο σημαντικές; Έχω έναν ιδιαίτερα έξυπνο φίλο με απίστευτες γνώσεις σχετικά με την ιστορία και την πολιτική. Θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικός καθηγητής, αλλά όταν ήταν 14 χρονών η γιαγιά του, του είπε ότι δεν είναι αυτός ένα άτομο κολεγίου. Το πίστεψε και τελικά δεν πήγε στο κολέγιο και ξόδεψε τη ζωή του δουλεύοντας σε διάφορες γραφειοκρατικές θέσεις. Σε μια άλλη φίλη μου, όταν ήταν 12 χρονών, ο αλκοολικός της πατέρας της είπε ότι είναι αρκετά υπέρβαρη για να γίνει γυμνάστρια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η φίλη μου ήταν άριστη στη γυμναστική. 

Μετά από αυτό το σχόλιο, έμεινε εκτός γυμναστικής και υπέφερε από νευρική ανορεξία για αρκετά χρόνια. Είχα δει φωτογραφίες της από εκείνη την ηλικία και σε καμία περίπτωση δεν ήταν υπέρβαρη. Ποιος ξέρει, τι προκάλεσε τον πατέρα της να κάνει μια τέτοια δήλωση. Το θέμα είναι ότι η φίλη μου ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα με την εικόνα του σώματος της.


Σε αρκετές περιστάσεις, ο πατέρας μου επαίνεσε τις γραφικές μου δυνατότητες, αλλά όταν του είπα ότι <<θέλω να γίνω συγγραφέας μόλις μεγαλώσω>> μου είπε ότι δεν θα κερδίζω χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Αγαπάω την συγγραφή αλλά ήρθα σε σύγκρουση με το πάθος μου από τότε. Όταν κάποιος ο οποίος θεωρούμε ότι έχει εξουσία και μας λέει κάτι -καλό ή κακό- για τους εαυτούς μας, το αποδεχόμαστε και το κάνουμε ένα κομμάτι της εσωτερικής μας βάσης πεποιθήσεων. Αν είναι καλό, προχωράμε στην επιτυχία. Αν είναι κακό αποτυγχάνουμε ή αγωνιζόμαστε για να προχωρήσουμε παρακάτω.

Σινεμά, «τρέλα» και ποπ-κόρν

 

 
Πως απεικονίζεται ο «τρελός» στο κινηματογράφο; Συνήθως όχι και πολύ ευχάριστα η αλήθεια είναι. Πολλές είναι οι ταινίες που διαδίδουν διάφορα λανθασμένα στερεότυπα για την ψυχική ασθένεια. Στο πλαίσιο «η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια» η 7η τέχνη έχει μια ζοφερή συνεισφορά στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας.

Χίτσκοκ: Η πιο γνωστή και εμπορική ταινία ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών ονομάζεται Psycho (1960) -παραπέμπει δηλαδή στην ψύχωση- και πραγματεύεται τις δολοφονικές συνήθειες του Νorman Bates. Μια άλλη -όχι τόσο καλή- ταινία του ονομάζεται Frenzy (1972) -δηλαδή φρενίτις- και ουσιαστικά αποδίδει τις δολοφονικές τάσεις σε στιγμές παροδικής τρέλας. Συνολικά στο έργο του Χίτσκοκ σε κινηματογράφο αλλά και τηλεόραση -με την σειρά «Alfred Hitchcock presents»- η ψυχική ασθένεια εξισώνεται πάρα πολύ συχνά με την επιθετικότητα και την επικινδυνότητα. Αυτό το στοιχείο έχει ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως οι ταινίες του Χίτσκοκ αποτέλεσαν έμπνευση και παράδειγμα προς μίμηση για τον αμερικανικό κινηματογράφο. Προς υπεράσπιση του Χίτσκοκ βέβαια, οι ταινίες του δημιουργήθηκαν σε εποχές όχι και πολύ ευνοϊκές για τους ψυχικά ασθενείς εν τω συνόλω. Η φροντίδα των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές δεν είχε προοδεύσει επαρκώς ακόμα.

Οι διατροφικές ιδιότητες του σουσαμιού


sousami

Το σουσάμι και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, όπως το ταχίνι, αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής μας κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ποιές είναι ωστόσο οι ωφέλιμες ιδιότητές του για τον οργανισμό μας; 

Γράφει : Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ρύθμιση της χοληστερόλης
Στη σύγχρονη διατροφή, κάθε τρόφιμο που συμβάλλει στη μείωση ή τη ρύθμιση της χοληστερόλης, λαμβάνει εξέχουσα θέση. Η κυρίαρχη λιγνάνη που περιέχεται στους σπόρους σουσαμιού, η σησαμίνη, σχετίζεται άμεσα με το μεταβολισμό του λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. Διατροφικά, η σησαμίνη και η επισησαμίνη συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής συγκεκριμένων ενζύμων που με την σειρά τους ενεργοποιούν την ηπατική δραστηριότητα στην οξείδωση των λιπαρών οξέων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου των λιπιδίων στο αίμα. Επιπλέον, η ύπαρξη της α-τοκοφερόλης στο σουσάμι φαίνεται να ενισχύει τη δράση της σησαμίνης στη μείωση της χοληστερόλης αίματος.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε όταν πάτε για τρέξιμο με τον σκύλο σας!


Running-with-your-dog

Το τρέξιμο παρέα με τον σκύλο σας μπορεί να βοηθήσει και εσάς και το τετράποδο κατοικίδιο σας να παραμείνετε υγιείς και χαρούμενοι.

Τα σκυλιά μπορεί να αποτελέσουν τον καλύτερο σύντροφο για γυμναστική, καθώς είναι πάντα πρόθυμα να περάσουν χρόνο μαζί σας, έχουν άφθονη ενέργεια και όρεξη για τρέξιμο.

Παρ’ όλα αυτά, για να μην σας βγει ξινό το τρέξιμο χρειάζεται να είστε προσεχτικοί και να αποφύγετε να κάνετε ορισμένα πράγματα για την καλύτερη υγεία του σκύλου σας (και τη δικιά σας).

ΜΗΝ θεωρήσετε ότι ο σκύλος σας σίγουρα μπορεί να τρέξει γρήγορα. Ανάλογα με την ηλικία, αυξάνονται ή μειώνονται και οι σωματικές ικανότητες του σκύλου. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά μπορεί να κουράζονται εύκολα και να μην μπορούν να τρέξουν στον ίδιο ρυθμό με σας. Αυτό ισχύει επίσης και για τους σκύλους με κοντά πόδια. Παράλληλα, ορισμένα σκυλιά όπως τα τσιουάουα ή τα μπουλντόγκ, που έχουν μικρά ρουθούνια, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην αναπνοή κατά το τρέξιμο.

Η στιγμή του αποχαιρετισμού

Η στιγμή του αποχαιρετισμούΗ στιγμή του αποχαιρετισμού από ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι πολλές φορές ιδιαίτερα δύσκολη. Όποια μορφή και αν έχει το «αντίο», η αίσθηση της απώλειας και του πόνου είναι αισθητή και πολλές φορές έντονη, ακόμη και εάν τα πρόσωπα που αποχωρίζονται γνωρίζουν πως θα συναντηθούν ξανά σε λίγο καιρό.
Ο Πήτερ Παν έλεγε «ποτέ μη λες αντίο, γιατί το αντίο σημαίνει πως φεύγεις και το ότι φεύγεις σημαίνει πως ξεχνάς».
Είναι, όμως έτσι; Πώς λέμε αντίο και τί μπορεί να μας βοηθήσει εκείνη τη στιγμή; Για να απαντήσουμε σε αυτό πρέπει να αναλογιστούμε πρώτα γιατί δεν μας αρέσουν οι αποχαιρετισμοί.
Γιατί δε μας αρέσουν τα «αντίο»;

Σου σκότωσαν τον πατέρα κι εσύ τους μιλάς ειρηνικά και πολιτισμένα...


γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος

Πόσες χιλιάδες φτωχοί Έλληνες πέθαναν τα χρόνια της Κρίσης και των Μνημονίων από την ανέχεια, τη μιζέρια, τις αρρώστιες, την εξαθλίωση;

Δεν πέθαναν μόνοι τους, έτσι;

Κάποιοι τους ώθησαν σ’ αυτό....με τις πράξεις τους...και τις παραλείψεις τους...

Κάποιοι τους βύθισαν το κεφάλι βαθιά μέσα στην απόγνωση...
Μέχρι να σκάσουν από ασφυξία...

Κάποιοι τους σκότωσαν...

Κάποιοι που η δουλειά τους "εκεί πάνω" ήταν ακριβώς το αντίθετο...

Η προστασία και η ευημερία αυτής της κακοπαθημένης φτωχολογιάς...

Και όχι κάποιων λίγων προνομιούχων κολλητών τους...

Θύμα συναισθηματικής παραπλάνησης


CIMG9960
Τον παρατηρούσα πολύ καιρό τώρα.
Ήταν μοιραίο να συμβεί: υπομειδιούσε φιλάρεσκα χωρίς να ξέρει τί τον περίμενε.       Ακόμη κι αν το ήξερε (που δεν αποκλείεται) τό έκρυβε και από τον ίδιο του τον εαυτό. Απρόθυμα αποδέχεται τώρα τις ευθύνες του, αλλά δυστυχώς η βουβαμάρα δεν αντηχεί…
Ξόδεψε την αληθοφανή (είναι αλήθεια) γενναιότητά του και τις ειλικρινείς του καλές προθέσεις παραμένοντας κρυμμένος στην ασφάλεια της αυλής του. Συντονίστηκε με ήχους παράτερους, που βρίσκονταν μακριά από την καρδιά του. Ουαί, δεν άκουσε τις καμπάνες, ούτε έδωσε σημασία στα λόγια του ποιητή που τον είχε προειδοποιήσει:

Υπό σκέψη



Σκέφτεσαι, Σκέφτεσαι...
Παραπατάς, Ταλαντεύεσαι
Περιμένεις
Ακινησία και μόχθος
Το πνεύμα μεθά απ' το φόβο
Στέκεσαι, οραματίζεσαι
Κλείνεις τα μάτια
και το κορμί σου παγώνει
Περιμένεις..
Λες “θα έρθει η κατάλληλη στιγμή”
μα δεν τολμάς

Αναρωτιέσαι, ποιο δρόμο να πάρεις;
Γυρίζεις πίσω, λες “ δεν γνωρίζω που φτάνει, που οδηγεί”
Τραγουδάς τη μικρή σου φυγή
Από που;
Ίσως απ' τη ζωή σου την ίδια

Ύστερα στέκεσαι πάνω στο βράχο,
Κοιτάζεις την ακρογιαλιά
Είσαι έτοιμος να πλησιάσεις,
μα λες “είναι ψηλά, ίσως κάποια άλλη φορά”

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της αλλεργίας; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν οι αλλεργίες; Υπάρχει τρόπος πρόληψης;


του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D.

Τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται παγκόσμια ραγδαία αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής αρκετών ανθρώπων και σε ακραίες καταστάσεις να κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή τους. Υπολογίζεται δε ότι το 25-30% του πληθυσμού παγκόσμια υποφέρει από αλλεργίες.

Αυτή βέβαια η αντίδραση μπορεί να είναι και δυσανεξία, δηλαδή αντίδραση στην οποία δεν συμμετέχει το ανοσολογικό μας σύστημα. Κι’ αυτό γιατί η αλλεργία είναι μία αντίδραση υπερευαισθησίας σε περιβαλλοντικές ‘αθώες’ ουσίες που ο οργανισμός μας αντιδρά μέσω του ανοσολογικού μας συστήματος. 

Η αλλεργία είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «άλλο + έργο». Ο πρώτος που πρότεινε τον όρο αυτό ήταν ο Αυστριακός παιδίατρος Clemens von Pirquet, ο οποίος παρατήρησε το 1905 ότι κατά την επαναχορήγηση ετερόλογων ορών, ορισμένα άτομα αντί ανοσία εμφάνιζαν ορονοσία. Δηλαδή, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντί να εμφανίζει τη φυσιολογική δραστηριότητα για την οποία έχει ταχθεί από τη φύση, να εμφανίζει δηλαδή φύλαξη του οργανισμού (ανοσία), εμφάνιζε α -φύλαξη (αναφυλαξία) δηλαδή άλλο έργο (αλλεργία).

Επομένως, αλλεργία χαρακτηρίζεται κάθε ανώμαλη ή υπερβολική αντίδραση (υπερευαισθησία) του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες ΔΕΝ είναι επικίνδυνες ή βλαβερές για τον οργανισμό όπως, γύρεις δένδρων και φυτών, πρωτεΐνες τροφίμων κλπ. Οι ουσίες αυτές μπορεί να εισέλθουν στο σώμα μέσω της εισπνοής, της κατάποσης, ή με την επαφή στο δέρμα. Οι ουσίες που προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα