Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΜΙΑ ΚΟΥΦΑΛΑ «ΕΔΩΣΕ» ΤΟΝ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ


Αντώνης Κυριαζής. Δεν λέει κάτι τούτο το όνομα. Πρόκειται για μια κολοσσιαίας αξίας μούρη της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας. Γιος του προεστού στο κεφαλοχώρι Βελεστίνο, το λιγομίλητο παιδί με το αθλητικό κορμί, φαρδύ στήθος, δυνατά μπράτσα, σβέρκο γίγαντα, κατσαρά μαλλιά και καστανό μουστάκι. Αυτός ήταν που πέρασε στην Ιστορία των Βαλκανίων με το όνομα Ρήγας Βελεστινλής.
Συνωμότης, βέβαια, ο Ρήγας. Πρωταγωνιστής. Αρχηγός. Σε επαφή με δίχτυα Σέρβων και Βουλγάρων, όλοι να ξεσηκωθούμε να ελευθερώσουμε τις πατρίδες μας, όμως όχι μόνον να διώξουμε τον Οθωμανό, αλλά να φτιάξουμε πολίτευμα σαν κι αυτό της Γαλλικής Επανάστασης.
“Coronios-Oeconomou” η φίρμα της επιχείρησης. Ο Ρήγας στέλνει σε 5 κάσες υλικό επαναστατικό στον Δημήτρη Οικονόμου, τον έναν συνέταιρο της εταιρείας, τον μυημένο στην οργάνωση πατριώτη. Ο άλλος, ο Κορωνιός είναι κουφάλα και θαρρεί ότι το συστημένο γράμμα από την Βιέννη αφορά παραγγελίες και στέλνει στον βοηθό του να παραλάβει από την πόστα το πράμα σχετικό με το εμπόριό τους.

Όταν ο Κορωνιός διεπίστωσε ότι οι κάσες ήταν φίσκα από επαναστατικά ρωμέικα βιβλία, προκηρύξεις κι άλλα παράνομα κωλόχαρτα, έτρεξε κατ' ευθείαν στην αστυνομία της Τεργέστης, για να αναφέρει το γεγονός και να δηλώσει ότι ο ίδιος δεν έχει καμμία σχέση.
Έτσι έφθασε η αστυνομία στον Ρήγα Φεραίο, σαν σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου του 1797, τον πρωτεργάτη του ελληνικού διαφωτισμού που δολοφονήθηκε στα 41 του χρόνια στις 12 Ιουνίου, το 1798.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα