Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Πόσο… υγιεινή είναι η γενναιοδωρία;






Φαίνεται πως η γενναιόδωρη συμπεριφορά παίζει ρόλο ασπίδας για την υγεία και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όπως αποδεικνύεται από σοβαρές επιστημονικές έρευνες, η άδολη προσφορά προς τους άλλους (τόσο σε υλικά αγαθά όσο και σε προσωπικό χρόνο) παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη:
Η προσφορά είναι ένα καλό φάρμακο κατά του οικονομικού άγχους: Η έρευνα του καθηγητή Δημόσιας Υγείας και ειδικού στη γεροντολογία Neal Krause από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι όσοι προσφέρουν κοινωνική υποστήριξη σε άλλους συνανθρώπους τους – έστω και αν οι ίδιοι βρίσκονται υπό οικονομική πίεση, βλέπουν το άγχος τους για την οικονομική τους κατάσταση να μειώνεται.
Η γενναιοδωρία έχει τόση δύναμη, ώστε η υγεία βελτιώνεται απλώς και μόνο κάνοντας σκέψεις με φιλανθρωπικό περιεχόμενο: Μία ακόμα μελέτη του Neal Krause απέδειξε ότι και η απλή προσευχή για το καλό των άλλων βελτιώνει την υγεία αυτού που προσεύχεται, ειδικά αν ανήκει στην τρίτη ηλικία. Σε αυτό συμφωνεί και η Νευροεπιστήμη:
Έρευνα του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι φτάνει απλώς η απόφαση που παίρνει κάποιος να κάνει μια δωρεά σε όσους έχουν ανάγκη, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή εγκεφαλικών νευροχημικών ουσιών (όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη), οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Επιπλέον, ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συμπέραναν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται παρακολουθώντας και μόνο μια ταινία με φιλανθρωπική δράση.
Η φιλανθρωπία διευκολύνει την αυτοσυγχώρεση: Αυτό παρατήρησε επίσης ο Neal Krause επισημαίνοντας ότι, αν κάποιοι δυσκολεύονται να συγχωρήσουν τον εαυτό τους για τα σφάλματά τους, το να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη σε άλλους φαίνεται ότι τους βοηθά σημαντικά να αγαπήσουν πάλι τον εαυτό τους.
Η γενναιόδωρη συμπεριφορά μειώνει την εφηβική κατάθλιψηκαι αποτρέπει αυτοκτονικές τάσεις (ειδικά στα αγόρια) καλλιεργώντας παράλληλα το συναίσθημα της αγάπης και της αλληλεγγύης. Η μελέτη των David Sloan Wilson (εξελικτικού βιολόγου) και Mihaly Csikszentmihalyi (ψυχολόγου) έδειξε ότι τα κορίτσια είναι πιο γενναιόδωρα από τα αγόρια, καθώς επίσης ότι οι έφηβοι που μαθαίνουν να προσφέρουν στους άλλους είναι πιο ευτυχισμένοι, δραστήριοι και κοινωνικοί αλλά και περισσότερο ενθουσιώδεις σε σχέση με τους συνομήλικούς τους που δεν ενδιαφέρονται για εθελοντική εργασία.
Η εθελοντική εργασία ή η ψυχική ενίσχυση στους άλλους αυξάνει τη μακροζωία: Σύμφωνα με τη μελέτη της ψυχολόγου στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Stephanie Brown, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 423 ζευγάρια ηλικιωμένων, όσοι παρείχαν σημαντική υποστήριξη σε άλλα άτομα παρουσίασαν διπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης μέσα στο πενταετές διάστημα της έρευνας. Μάλιστα η γενναιοδωρία ως μέσο μακροβιότητας υπερσκέλισε κάθε άλλο θετικό παράγοντα ψυχικής και σωματικής υγείας. Η εθελοντική εργασία φέρνει επίσης τα ίδια αποτελέσματα: Στην έρευνα του ψυχολόγου καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Doug Oman μελετήθηκε η υγεία 2.000 ατόμων άνω των 55 ετών, τα οποία συμμετείχαν σε εθελοντικές εργασίες. Όσοι προσέφεραν πολλαπλό εθελοντικό έργο, παρουσίασαν κατά 44% μικρότερη θνησιμότητα. Τη μελέτη επιβεβαιώνει και ο κοινωνιολόγος Marc Musick από το πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας, ο οποίος σε έρευνά του διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία εργάζονται εθελοντικά, έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν στα αμέσως επόμενα 8 χρόνια σε σύγκριση με εκείνα που δεν προσφέρουν κάποια εθελοντική εργασία.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

1 σχόλιο:

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα