Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η Εμπειρία του Θεού


Μπορούμε να Γνωρίσουμε τον Θεό; Να Τον Γνωρίσουμε Πραγματικά, να Νοιώσουμε Τι είναι, να Ενωθούμε Μαζί Του, να Ζήσουμε Μέσα στην Πραγματικότητά Του, στην Παρουσία Του, στην Ζωή Του; Ναι Μπορούμε. Ο καθένας Μπορεί. Όμως, για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, Μπορούμε να Γνωρίσουμε Μονάχα τον Αληθινό Θεό, Αυτόν που Υπάρχει, τον Ζωντανό Θεό. Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό που αντιλαμβάνονται ή φαντάζονται οι άνθρωποι, την ιδέα που έχουν οι άνθρωποι για τον Θεό. Γιατί αυτό που συλλαμβάνουν οι άνθρωποι με την διανόησή τους είναι μια διανοητική κατασκευή, μια κατασκευή του νου κι όχι κάτι που υπάρχει πραγματικά. Ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίσουμε πραγματικά, στην πραγματική ζωή, κάτι που είναι ψεύτικο, που δεν υπάρχει. Υποτίθεται ότι η «Ιδέα περί Θεού» των ανθρώπων αναφέρεται σε κάτι Πραγματικό, σε κάτι πέρα από τις ανόητες προλήψεις των ανθρώπων, ή αυτά που νομίζουν ότι γνωρίζουν.

Πρέπει λοιπόν να Προσεγγίσουμε το Πραγματικό που υποδεικνύει η ιδέα, που συνήθως είναι μια «διαστρεβλωμένη εικόνα» προερχόμενη από την αμάθεια των ανθρώπων. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει στην αληθινή ζωή και με τους όρους της αληθινής ζωής κι όχι μέσα από την διανόηση ή μέσα από εξωτερικές ανθρώπινες δραστηριότητες όπως, η διαδικασία της προσευχής, η θρησκευτική επιθυμία, ή οι όποιες εξωτερικές ιεροτελεστίες. Η Αληθινή Προσέγγιση του Θεού γίνεται πέρα από όλα αυτά, στην  Σιωπή των εξωτερικών φαινομένων, στην Ιερή Σιγή που Αποκαλύπτει το Ζωντανό, το Αληθινό. Η Πραγματική Προσευχή (που διακρίνεται από την ψεύτικη προσευχή των ανθρώπων) Τελειώνει στην Σιωπή, στην Απόλυτη Σιωπή. Μέσα σε Αυτή την Αληθινή Προσευχή της Απόλυτης Σιωπής Πραγματοποιείται η Ένωση με τον Θεό.

Λέμε ότι Μπορούμε να Γνωρίσουμε το Θεό, ο καθένας Μπορεί. Πως το βεβαιώνουμε αυτό; Με ποιο δικαίωμα το ισχυριζόμαστε και με ποιο τρόπο μπορούμε να το αποδείξουμε; Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ απλά αν θέλουμε να τα δούμε. Είναι η ανθρώπινη σκέψη που παραμορφώνει την Πραγματικότητα και κάνει τα πράγματα να φαίνονται δύσκολα.

Όλοι οι Μεγάλοι Μυστικοί, από τον Ίδιο τον Ιησού και των Ιωάννη και τους άλλους Μαθητές μέχρι τους πατέρες της ερήμου και τους ασκητές των αιώνων, μέχρι σήμερα, νοιώθουν, κατανοούν ένα πράγμα. Ότι Υπάρχει Μόνο Μια Πραγματικότητα, ο Θεός. Όλα Πηγάζουν από Αυτή την Ιερή Άγνωστη Δύναμη και Στηρίζονται σε Αυτήν. Η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη αναδύεται Μέσα στην Θεία Πραγματικότητα από το μηδέν, Χάρις στην Θεία Ενέργεια κι είναι Αυτή η Θεία Ενέργεια η Πραγματική Ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης κι όχι οι «ψεύτικες προσωπικότητες» που χτίζουμε με την σκέψη. Κάποιος λοιπόν που Ζητά στο Βάθος της Ύπαρξής του την Αληθινή Ουσία του, πέρα από την διανόηση και τις προλήψεις της και τις λανθασμένες εικόνες της, Αυτό που Βρίσκει, Αυτό που του Αποκαλύπτεται, Είναι η Θεία Ενέργεια, η Δράση του Θεού, η Πραγματικότητα του Θεού, η Παρουσία του Θεού, ο Ίδιος ο Θεός, σαν Ουσία των Πάντων.

Εξαιτίας λοιπόν της Φύσης μας, της Αληθινής Ουσίας μας (κι όχι μιας σταθερής απολιθωμένης ουσίας που συλλαμβάνει η σκέψη), λόγω ακριβώς της Υπαρξιακής Σχέσης μας με τον Θεό, για αυτό και μόνο, είναι Δυνατόν να Γνωρίσουμε, στο Βάθος του Εαυτού, πέρα από την «ψεύτικη προσωπικότητα», την Αληθινή Ουσία μας, που Είναι η Θεία Ενέργεια, η Θεία δράση, ο Θεός.

Στην πραγματικότητα η Ανθρώπινη Ύπαρξη, σαν Ουσία Είναι Θεία Ενέργεια, δηλαδή Ζωή, Μια Δυναμική Πραγματικότητα που Πηγάζει από τον Θεό κι Αποκαλύπτει Συνεχώς τον Θεό. Είναι Κάτι Χωρίς Όρους και Όρια και Ιδιότητες κι όχι μια απολιθωμένη κατάσταση. Αυτό είναι το Αληθινό Ανθρώπινο Πρόσωπο κι όχι η «ψεύτικη προσωπικότητα». Κι αυτό το Αληθινό Πρόσωπο είναι «Κατ’ Εικόνα Θεού» και «Καθ’ Ομοίωση Θεού». Η Ανθρώπινη Ύπαρξη (σαν Ουσία, σαν Θεία Ενέργεια) είναι λοιπόν μια Δυναμική Πραγματικότητα. Υπάρχει, Ενεργεί, Εξελίσσεται κι Αποκαλύπτει την Αληθινή Φύση της μέσα από την Δράση της, όταν «προσανατολίζεται» σωστά. Αυτή η Εκ Θεού Ύπαρξη είναι η αληθινή μας ύπαρξη, ο αληθινός θησαυρός που μας «Εμπιστεύτηκε» ο Θεός, όπως λέγεται στην Παραβολή των Ταλάντων (παρακαλώ διαβάστε την στο Κατά Ματθαίον κε΄, 14-30), όπου εξηγεί ο Ιησούς με απλούς όρους στους ανθρώπους αυτό που συμβαίνει πραγματικά στην ζωή. Το θέμα είναι πως «διαχειριζόμαστε» αυτό (την ύπαρξη) που μας «Εμπιστεύτηκε» ο Θεός. Δείτε την Παραβολή των Ταλάντων και διαπιστώστε πόσες διαφορετικές συμπεριφορές είχαν οι άνθρωποι της Παραβολής. Ακριβώς όπως στην ζωή. Αυτός που Αναζητά Μέσα του την Αλήθεια, την Αληθινή Ουσία του, Βρίσκεται Μπροστά στο Θείο Θαύμα, να Συναντήσει τον Θεό. Αυτός που μένει αδρανής εγκλωβισμένος στην «ψεύτικη προσωπικότητά» του, δεν κερδίζει παρά την αυταπάτη του, κι αυτός που ξοδεύεται μάταια στον εξωτερικό κόσμο μένει στο τέλος χωρίς τίποτα και χάνει την ευκαιρία να Γνωρίσει τον Θεό Μέσα του.

Ο Ιησούς το είπε πολλές φορές και πολύ καθαρά (παρακαλώ διαβάστε το στο Κατά Ματθαίον στ΄, 5-7).  Αν θέλετε πραγματικά να προσευχηθείτε αποσυρθείτε Μέσα σας και δεν χρειάζεται να πείτε κάτι γιατί Ήδη ο Θεός Γνωρίζει τα Πάντα. Μονάχα Μέσα στην Σιωπή (της «ψεύτικης προσωπικότητας») Ανθίζει η Επικοινωνία με τον Θεό. Απλά Δείτε, Απλά Νοιώστε, Απλά Αφεθείτε στην Απέραντη Αγάπη του Θεού. Όταν σβήνει ο ανθρώπινος εγωισμός κι οι «γνώσεις» κι οι προσπάθειες κι οι δραστηριότητες, όλα Λιώνουν και Γίνονται Ένα, Αγάπη, Ενότητα, Μέσα στην Απεραντοσύνη της Θείας Παρουσίας. Γιατί ο Θεός Είναι Ακριβώς Αγάπη, Απέραντη Αγάπη που τα Ενώνει Όλα σε Μια Πραγματικότητα, σε Μια Επικοινωνία που διαλύει όλες τις διακρίσεις και τα Ενώνει Όλα στην Θεία Πραγματικότητα, στην Αιώνια Θεία Ζωή.

Το «Μέσα» μας για το οποίο μιλούσε ο Ιησούς είναι πολύ Βαθιά Μέσα μας, στην Καρδιά της Ύπαρξης, πέρα από όλα τα εξωτερικά φαινόμενα, πέρα από την σκέψη και τις αισθήσεις. Αν θέλετε να το «εντοπίσετε» ανατομικά στο ανθρώπινο σώμα θα το βρείτε στο «κέντρο» της ύπαρξης, στο κέντρο του εγκεφάλου. Εδώ είναι η Καρδιά που Αντιλαμβάνεται Πραγματικά. Οι άνθρωποι, χιλιάδες χρόνια τώρα, έχουν μάθει να λειτουργούν με την διανόηση (στον μετωπιαίο εγκέφαλο) και τις αισθήσεις (στο νευρικό σύστημα γενικότερα) έξω, στον εξωτερικό κόσμο. Όμως έξω μονάχα φαινόμενα υπάρχουν, όχι η πηγή των φαινομένων, η Δύναμη που τα Στηρίζει Όλα. Και με την διανόηση παίρνουμε μόνο πληροφορίες όχι αληθινή γνώση. Κακώς θεωρούμε τις πληροφορίες γνώση. Οι πληροφορίες είναι μονάχα «μέσον» προς την αληθινή γνώση. Η Γνώση είναι Άμεση Επαφή, Βιωματική Εμπειρία. Το να γνωρίζω ότι το μήλο είναι ένα ωραίο φρούτο δεν με χορταίνει. Πρέπει να γευτώ το μήλο για να χορτάσω την πείνα μου. Αυτό ακριβώς, η βιωματική επαφή με τα πραγματικά πράγματα είναι η Γνώση, η Ένωση με τα πράγματα. Κι αυτό ισχύει για όλα στην ζωή. Αυτό ισχύει και για τον Θεό. Το να γνωρίζουμε ότι Υπάρχει Κάτι που οι άνθρωποι ονομάζουν Θεό δεν μας προσφέρει ουσιαστικά τίποτα (πέρα από την πληροφορία). Ούτε το να διαβάσουμε χιλιάδες τόμους θεολογίας με το μυαλό, απομνημονεύοντας λέξεις, για τις Ιδιότητες του Θεού, μας βοηθά να έρθουμε σε Επαφή με τον Θεό. Την Επαφή πρέπει να την πραγματοποιήσουμε στην αληθινή ζωή, με πρακτικό βιωματικό τρόπο. Έτσι, το να Σταθούμε μια στιγμή, να κρατήσουμε την ανάσα μας, να Αναζητήσουμε τον Θεό, να Προσανατολιστούμε Μέσα μας, να Νοιώσουμε στο Βάθος της Ύπαρξής μας, Αυτό που Υπάρχει, να Νοιώσουμε να Χτυπά η Ζωή του Ζωντανού Θεού Μέσα μας, η Δράση Του, η Παρουσία Του, ο Ίδιος ο Θεός, αυτό είναι Βιωματική Εμπειρία, Αληθινή Επαφή με τον Θεό, Αληθινή Γνώση, Αληθινή Ζωή, η Ζωή.

Πρέπει λοιπόν, αν θέλουμε να Γνωρίσουμε τον Θεό, Βαθιά Μέσα μας, στην Ίδια μας την Ουσία, να Νοιώσουμε ότι είμαστε η Ουσία που μας «Έδωσε», Ουσία από την Ουσία Του, Μία Ουσία, Μία Πραγματικότητα, Ένα Με Αυτόν Μέσα στην Απεραντοσύνη της Χάρης Του. Θα πρέπει να Προσευχηθούμε Σωστά για να Δούμε το Φως του Θεού. Θα πρέπει να Βαδίσουμε στο Φως του Θεού, στον Αληθινό Δρόμο της Ζωής, Μέσα στην Παρουσία του Θεού, που σαν Ήλιος Εκτυφλωτικός σβήνει όλα τα άλλα. Πρέπει να εγκαταλείψουμε πίσω μας όλα τα σκοτεινά έργα του εγωισμού που διαχωρίζει, απομονώνει κι αντιμάχεται. Πρέπει να εγκαταλείψουμε όλα όσα θεωρούμε πολύτιμα για να βρούμε τον Αληθινό Θησαυρό, το Πολύτιμο Μαργαριτάρι της Παραβολής (Κατά Ματθαίον ιγ΄,  45-46), Μέσα μας, Μέσα στην «Καρδιά» μας, στην Καρδιά της Ύπαρξής μας, στο Αληθινό Μέρος Όπου «Κατοικεί» ο Θεός, στο πιο Ιερό από όλα τα ιερά μέρη, που είναι Μέσα μας, στον Αληθινό Ναό του Θεού, κι όχι έξω, σε χειροποίητος ναούς που φτιάχτηκαν από τους ανθρώπους με πέτρες.

Πρέπει Ταπεινά, ξυπόλητοι από όλες τις ανθρώπινες ματαιότητες, σαν τον Μωυσή στο Ιερό Βουνό, να σκαρφαλώσουμε Μέσα μας, στον Ιερό Ναό του Σώματος, προς την Θεία Κορυφή, στο Κέντρο της Ύπαρξής μας, κι Εδώ, Ταπεινά, Σιωπηλά, να Προσφέρουμε την Υπέρτατη Θυσία, τον ίδιο μας τον εαυτό (δηλαδή την «ψεύτικη προσωπικότητα» που με τόσο πάθος υπερασπιζόμαστε). Εδώ, Μέσα στο Σώμα, τον Αληθινό Ναό του Θεού, στην Κορυφή, είναι το Αληθινό Όρος της Μεταμόρφωσης όπου, σαν τον Ιησού, ο Άνθρωπος γίνεται Θεός και Λάμπει σαν Θεϊκή Ουσία με Φως Εκτυφλωτικό. Χωρίς Ταπεινότητα, χωρίς πλήρη εγκατάλειψη του εγώ (της «ψεύτικης προσωπικότητας»), χωρίς «Χωρίς Όρους Αγάπη» προς τον Θεό δεν μπορούμε να Δούμε τον Θεό. Είναι Νόμος Του.

Μπορούμε να Γνωρίσουμε τον Θεό; Να Τον Γνωρίσουμε Πραγματικά, να Νοιώσουμε Τι είναι, να Ενωθούμε Μαζί Του, να Ζήσουμε Μέσα στην Πραγματικότητά Του, στην Παρουσία Του, στην Ζωή Του; Ναι Μπορούμε. Ο καθένας Μπορεί.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα